Četvrtak, 12.01.2017.

09:05

Mapa: U kojim zemljama ima više muškaraca, a u kojim žena?

Izvor: Independent

Mapa: U kojim zemljama ima više muškaraca, a u kojim žena? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

DarkoD

pre 7 godina

Ja ne mogu da nadjem devojku a oni se segače sa plavom bojom u Srbiji. Izadjem u grad, ono ko bal pedera da je. U kaficima 100 muškaraca i 10 sponzoruša. Zene se ne traže u kafići, znam, ali ih nešto ne viđam u velikom broju ni po bibliotekama, bioskopima, pekarama, bolnicama... Nesto tu ne štima. Jug Srbije postaje Chernobilj.

ja sam

pre 7 godina

@ u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)

Samo jedna reč. Splav!
Na splavovima brate :D

pametnjakovic

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)


na splavovima

konto

pre 7 godina

zasto su bate obelezene crvenom, a seke plavom... zastooo??? :)))
(lal, 12. januar 2017 09:55)

Možda zato što originalno, istorijski gledano crveno i jeste muška a plava ženska boja. Recimo uprošćeno da crvena predstavlja mušku snagu, moć a plava nežnost. Pogledaj npr. stare slike kraljeva i kraljica, primetićeš da kraljevi imaju crveni plašt a žene plave haljine...

djordje

pre 7 godina

Odgovor na pitanje sto muskarci crvenom a zene plavom:
Do drugog svetskog rata obicaj je bio da se muskim bebama zaveze roza traka a zenskim bebama plava traka. To se promenilo posle drugog svetskog rata jer je Hitler homoseksualce obelezavao rozom trakom, na isti nacin kao sto su jevreji morali da nose zutu traku, ili zvezdu.
Tako da ova mapa nije neobicna, jer zasto bi pratili logiku Hitlerovskog i Nacistickog razmisljanja.

uredni neplatisa

pre 7 godina

Crvena boja označava zemlje u kojima pretežno žive muškarci, a plavom bojom obeležene su države u kojima preovladava ženska populacija

potpuno logicno...

Njegos

pre 7 godina

@Bozidar

па та места која си ти навео (rok, pank, metal, pop, beer fest) добро да и једна жена тамо зађе... не кажем да је потпуно друга слика на неким другим местима, али твој узорак никако није репрезентативан

wlado

pre 7 godina

znajuci ovo, muskarci jos uvek vijaju suknje....stvarno su zene pametnije...

nas je u deficitu, mi bi trebali za nista da dobijemo sve, jednostavno puno je ribe u moru, ovo je jedan od razloga zasto se nikada necu zeniti. Ne zato sto zelim da menjam cure, uopste nije to, imao sam 4 veze u zivotu i svaka je trajala makar godinu dana, nego kada se ozenis, zena te veze i preti, "kome ces, gde ces ako odes od mene, ne valjas nikome" hehehe

samo opusteno dragi muskarci, bez po muke mozete doci do cure gde god da zivite u kojem god dobu zivota da ste.

deda

pre 7 godina

Banja Luka, 7:1! Al se neko naj..a na moj racun.
(jest, 12. januar 2017 09:59)

Taj 7:1 odnos u korist žena je mit koji sam čuo još sredinom devedesetih za moj Novi Sad. Posle sam čuo da se to govori za sve gradove. Zamisli praznoglavost ljudi koji poveruju u tako nešto.

Niđe veze

pre 7 godina

Brate Božidare skoro sve žene teže ka jednom muškarcu što dovodi do zaključka da će pre biti same nego biti sa nekim običnim/prosečnim zato one kukaju kako nema “pravih muškaraca“ a muškarci kukaju kako uopšte nemaju devojaka.

bobo

pre 7 godina

U Rusiji je toliki disbalans jer muškarci žive oko 15 god. kraće od žena. Razlog je prekomerna konzumacija alkohola. Kada je životni vek muškaraca u pitanju, Rusija je u najgorih 40-50 na svetu, u rangu sa nekim afričkim zemljama.

Lament nad Novim Sadom

pre 7 godina

Tačna je mapa za Srbiju, s tim što ako pogledate statistiku za populaciju mlađu od 30 godina, mnogo je više muškaraca nego žena. A ako se uzme u obzir i nezaposlenost i otvorenost granica koje su doneli češći kontakt sa strancima i do toga da su oni poželjniji našim devojkama zaključak je jasan mi Srbi gubimo u evolutivnoj trci za ostavljanje potomstva. Pri tom ne treba kriviti žene jer svak za sebe traži bolje i to je prirodno, krivi su naši pretci, i mi sami što nismo bolji.

M

pre 7 godina

@marko u statistici se meri da li je nešto statisticki značajno, u prevodu razlike može biti ali je previše mala da bi se smatrala statisticki značajnom pa se tretira kao da ne postoji.

Lena

pre 7 godina

Postoji mnogo razloga za disproporcije u polovima. Jedan su svakako selektivni abortusi gde se ženska deca abortiraju (lepo se vidi u Kini, Saudi Arabiji itd. Patrijarhat na velika zvona). Dalje reproduktivne navike i zaštita. Muška deca se najčešće dobijaju oplođenjem tačno na plodne dane, pošto je spermatozoid sa y hromozomom brži, zato je i veća šansa za dečaka pri lečenju problema sa začećem, ali i kada se rodotelji više trude da ubodu plodne dane. Sa druge strane devojčice su češće slučajna i neplanirana deca, jer spermatozoid sa X chromozomom živi i do nekoliko dana unutar žene i može da oplodi jajnu ćeliju iako se nezaštićen odnos desio nekoliko dana pre plodnih dana žene. Što opet daje malu prednost devojcicama jer imaju više vremenskog prostora za začeće.

Teoretičar

pre 7 godina

Na nivou svetskog stanovništva danas, broj rodjenih muških beba na 1000 ženskih, iznosi 1080. Ovaj podatak objavio je pre 3 godine The Economist.

Rusija ima poremećaj u odnosu mušakaraca i žena još od otadžbinskog rata.
Smatra se da je poginulo između 26 i 27 miliona vojnika i civila. Od generacije muškaraca, rodjenih 1922. godine - drugi svetski rat preživelo je 20%.

Božidar

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?

hugo

pre 7 godina

o kakvim ratovima pričate, kaze "pogledajte rusiju", koji je to pa skoro rat imala rusija u kojem bi izgubila ne znam koliko muske populacije ?

zgodannezgodan

pre 7 godina

mene zanima u kojoj zemlji ima vise neudatih punoletnih zena u odnosu na punoletne neozenjene muskarce.
Babe i devojcice ne treba da ulaze u ovu statistiku. ;-)

beGe

pre 7 godina

prirodno je da zena ima vise jer zive duze.
inace ove razlike izmedju polova se krecu svega par procenata.
zemlje gde ima muskaraca vise su dosli do toga vestacki, preko abortusa.
u Kini zbog politike jednog deteta, a u Arapskim zemljama jer su bolesni i ne zele da imaju zensku decu.

kud koja drugi deo

pre 7 godina

na prvi pogled kad sam video mapu pomislio sam da se Srbija proširila na Bugarsku, kad ono ..... skinuli nam i ovde Kosovo, pa kad ce vise da nauče....

Tačno je ali

pre 7 godina

Ovo je potpuno u skladu sa time da je po svim statistikama u vecini evropskih i serverno američki zemanja prosečan životni vek žena duži negde skoro i po deceniju .

ilija

pre 7 godina

Nigde ne piše jer se računa samo reproduktivni period života i to prema intervalu žene ili celokupni presek. Jer onda mapa priča različite preče. Fali kontekst, a podele su uvek glupe a time i efektivne.

sofronije

pre 7 godina

To je potpuno normalno, muskarci ranije umiru prirodnim putem jer im je kraci zivotni vek, a o nasilnoj smrti i da ne govorim jer u ratovima uglavnom ginu muskarci, u saobracaju opet ima vise muskaraca pa samim tim je logicno da ih ima vise i u saobracajnim nesrecama medju poginulima. Sve u svemu jedan potpuno normalan i ocekivan rezultat... Mozda bi bilo ispravnije videti istrazivanje po nekim starosnim intervalima, npr. do 20 god., pa od 21 do 40, od 41 do 60, i preko... Jer mislim da se radja otprilike jednak broj i decaka i devojcica, samo sto decaci kasnije cesce umiru...

Jovan

pre 7 godina

Žene duže žive od muškaraca u proseku oko 5 god. zato je tako, i zemlje poput Kine u kojoj rade abortuse kad saznaju da je devojcica jer imaju pravo na jedno dete i nekim muslimanskim zemljama gde se zene tretiraju kao opterećenje za porodicu i kao roba pa zene vrse samobuistva ili ih muzevi ubijaju jer im se vide prsti na rukama na plus 42 i ostale gluposti kojima su izlozene zene u takvim sredinama bez prava ikakvih, sto se vidi i na ovoj mapi.

nsp

pre 7 godina

Žene duže žive jer više paze na zdravlje, manje piju, manje puše, manje su izložene drugim rizicima jer rjeđe rade opasne i rizične poslove, ne ginu u ratu koliko ginu muškarci... U Kini i Indiji su ubijali djevojčice a zadržavali dječake.

marko

pre 7 godina

Републички завод за статистику редовно прати стање тј однос, и по последњем њиховом саопштењу у Србији је више мушкараца него жена. Прати се по узрастима, и у већини категорија је више мушкараца него жена, осим у две најстарије, где се види да жене дефинитивно живе дуже од мушкараца и ту је већи број жена. Тако да ако новинаре већ занима ова тема, онда могу њоме да се баве много озбиљније, а изнад свега и истинитије, ако је то битно, или је постало само битно да се деси вест.

Камичак

pre 7 godina

Ima samo više starica, od rođenja do četrdeset pete ima više muškaraca.
(Niđe veze, 12. januar 2017 09:18)

Делимично си у праву. На пример у Русији, која има највећи дисбаланс у корист жена та граница је 32 године. Дакле,тачно је, рађа се више дечака него девојчица, али већ у 33. годишту има више жена него мушкараца и са годинама се та разлика само повећава. А то доказује и да су жене јачи пол.

munz

pre 7 godina

Pa gde su nestali muskarci?
(Svet, 12. januar 2017 09:26)
U ratovima. Evropa se još nije oporavila od stradanja u Drugom svetskom ratu, a Balkan od poslednjih. Drugo, muškarci žive kraće u evropskim zemljama (niz faktora), pa i to utiče na statistiku u datom trenutku prebrojavanja. Interesantno je da se u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori rađa više dečaka od devojčica. Mnogi sumnjaju na zloupotrebu ranih dijagnostika ploda (tzv. horiocenteza) gde se u 10. sedmici trudnoće utvrdi pol ploda i ako ne odgovara, radi se šta se radi. Kad se sudare tradicionalizam i moderna medicina...

Nisam rusofil

pre 7 godina

Za Rusiju i ne cudi. Desetak miliona u II sv. ratu , par miliona u prvom, od nekoliko do 10 miliona u Staljinovim cistkama ( zavisi od procjene ), par miliona u gradjanskom ratu i revoluciji 17' i u periodu likvidacija i politickih progona posle 17', bolest, glad, nemastina .... Negdje sam cito da 95 % muskaraca rodjenih 1921-1922 nije docekalo kraj rata ( tada su imali dvadesetak godina ). Zato su nasi ljudi 80-ih dovodili ruskinje kad su radili u SSSR jer je za njih jedini cilj udati se posto poto. Strasno je sta sve moze izdrzati i prezivjeti Rus ono sto nijedan drugi narod ne moze ( kako rece veliki Solohov).

Vračarac

pre 7 godina

@Niđe veze

Slažem se sa konstatacijom, što dodatno objašnjava zašto je Evropa pretežno plava i zašto bivši SSSR, pre svega Rusija ima najtamniju plavu boju. 20 miliona Rusa je poginulo tokom drugog svetskog rata, pretežno muškaraca.

Ćorloilo Ćorlo Pk.

pre 7 godina

Teško je naći prave boje i složiti ih jer svet postaje sve kombinovaniji. Eto, sve više ima i muških žena i ženskih muškaraca!
;-) ;-)

laza

pre 7 godina

Žene imaju duži životni vek zato je logično da ima više. Ako vec zele da uporede, onda trebaju da gledaju u određenim godinama. Na primer od 20 do 30.

Božidar

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?

marko

pre 7 godina

Републички завод за статистику редовно прати стање тј однос, и по последњем њиховом саопштењу у Србији је више мушкараца него жена. Прати се по узрастима, и у већини категорија је више мушкараца него жена, осим у две најстарије, где се види да жене дефинитивно живе дуже од мушкараца и ту је већи број жена. Тако да ако новинаре већ занима ова тема, онда могу њоме да се баве много озбиљније, а изнад свега и истинитије, ако је то битно, или је постало само битно да се деси вест.

zgodannezgodan

pre 7 godina

mene zanima u kojoj zemlji ima vise neudatih punoletnih zena u odnosu na punoletne neozenjene muskarce.
Babe i devojcice ne treba da ulaze u ovu statistiku. ;-)

munz

pre 7 godina

Pa gde su nestali muskarci?
(Svet, 12. januar 2017 09:26)
U ratovima. Evropa se još nije oporavila od stradanja u Drugom svetskom ratu, a Balkan od poslednjih. Drugo, muškarci žive kraće u evropskim zemljama (niz faktora), pa i to utiče na statistiku u datom trenutku prebrojavanja. Interesantno je da se u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori rađa više dečaka od devojčica. Mnogi sumnjaju na zloupotrebu ranih dijagnostika ploda (tzv. horiocenteza) gde se u 10. sedmici trudnoće utvrdi pol ploda i ako ne odgovara, radi se šta se radi. Kad se sudare tradicionalizam i moderna medicina...

nsp

pre 7 godina

Žene duže žive jer više paze na zdravlje, manje piju, manje puše, manje su izložene drugim rizicima jer rjeđe rade opasne i rizične poslove, ne ginu u ratu koliko ginu muškarci... U Kini i Indiji su ubijali djevojčice a zadržavali dječake.

ja sam

pre 7 godina

@ u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)

Samo jedna reč. Splav!
Na splavovima brate :D

laza

pre 7 godina

Žene imaju duži životni vek zato je logično da ima više. Ako vec zele da uporede, onda trebaju da gledaju u određenim godinama. Na primer od 20 do 30.

Камичак

pre 7 godina

Ima samo više starica, od rođenja do četrdeset pete ima više muškaraca.
(Niđe veze, 12. januar 2017 09:18)

Делимично си у праву. На пример у Русији, која има највећи дисбаланс у корист жена та граница је 32 године. Дакле,тачно је, рађа се више дечака него девојчица, али већ у 33. годишту има више жена него мушкараца и са годинама се та разлика само повећава. А то доказује и да су жене јачи пол.

Jovan

pre 7 godina

Žene duže žive od muškaraca u proseku oko 5 god. zato je tako, i zemlje poput Kine u kojoj rade abortuse kad saznaju da je devojcica jer imaju pravo na jedno dete i nekim muslimanskim zemljama gde se zene tretiraju kao opterećenje za porodicu i kao roba pa zene vrse samobuistva ili ih muzevi ubijaju jer im se vide prsti na rukama na plus 42 i ostale gluposti kojima su izlozene zene u takvim sredinama bez prava ikakvih, sto se vidi i na ovoj mapi.

Vračarac

pre 7 godina

@Niđe veze

Slažem se sa konstatacijom, što dodatno objašnjava zašto je Evropa pretežno plava i zašto bivši SSSR, pre svega Rusija ima najtamniju plavu boju. 20 miliona Rusa je poginulo tokom drugog svetskog rata, pretežno muškaraca.

pametnjakovic

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)


na splavovima

deda

pre 7 godina

Banja Luka, 7:1! Al se neko naj..a na moj racun.
(jest, 12. januar 2017 09:59)

Taj 7:1 odnos u korist žena je mit koji sam čuo još sredinom devedesetih za moj Novi Sad. Posle sam čuo da se to govori za sve gradove. Zamisli praznoglavost ljudi koji poveruju u tako nešto.

sofronije

pre 7 godina

To je potpuno normalno, muskarci ranije umiru prirodnim putem jer im je kraci zivotni vek, a o nasilnoj smrti i da ne govorim jer u ratovima uglavnom ginu muskarci, u saobracaju opet ima vise muskaraca pa samim tim je logicno da ih ima vise i u saobracajnim nesrecama medju poginulima. Sve u svemu jedan potpuno normalan i ocekivan rezultat... Mozda bi bilo ispravnije videti istrazivanje po nekim starosnim intervalima, npr. do 20 god., pa od 21 do 40, od 41 do 60, i preko... Jer mislim da se radja otprilike jednak broj i decaka i devojcica, samo sto decaci kasnije cesce umiru...

ilija

pre 7 godina

Nigde ne piše jer se računa samo reproduktivni period života i to prema intervalu žene ili celokupni presek. Jer onda mapa priča različite preče. Fali kontekst, a podele su uvek glupe a time i efektivne.

konto

pre 7 godina

zasto su bate obelezene crvenom, a seke plavom... zastooo??? :)))
(lal, 12. januar 2017 09:55)

Možda zato što originalno, istorijski gledano crveno i jeste muška a plava ženska boja. Recimo uprošćeno da crvena predstavlja mušku snagu, moć a plava nežnost. Pogledaj npr. stare slike kraljeva i kraljica, primetićeš da kraljevi imaju crveni plašt a žene plave haljine...

kud koja drugi deo

pre 7 godina

na prvi pogled kad sam video mapu pomislio sam da se Srbija proširila na Bugarsku, kad ono ..... skinuli nam i ovde Kosovo, pa kad ce vise da nauče....

Lament nad Novim Sadom

pre 7 godina

Tačna je mapa za Srbiju, s tim što ako pogledate statistiku za populaciju mlađu od 30 godina, mnogo je više muškaraca nego žena. A ako se uzme u obzir i nezaposlenost i otvorenost granica koje su doneli češći kontakt sa strancima i do toga da su oni poželjniji našim devojkama zaključak je jasan mi Srbi gubimo u evolutivnoj trci za ostavljanje potomstva. Pri tom ne treba kriviti žene jer svak za sebe traži bolje i to je prirodno, krivi su naši pretci, i mi sami što nismo bolji.

Niđe veze

pre 7 godina

Brate Božidare skoro sve žene teže ka jednom muškarcu što dovodi do zaključka da će pre biti same nego biti sa nekim običnim/prosečnim zato one kukaju kako nema “pravih muškaraca“ a muškarci kukaju kako uopšte nemaju devojaka.

djordje

pre 7 godina

Odgovor na pitanje sto muskarci crvenom a zene plavom:
Do drugog svetskog rata obicaj je bio da se muskim bebama zaveze roza traka a zenskim bebama plava traka. To se promenilo posle drugog svetskog rata jer je Hitler homoseksualce obelezavao rozom trakom, na isti nacin kao sto su jevreji morali da nose zutu traku, ili zvezdu.
Tako da ova mapa nije neobicna, jer zasto bi pratili logiku Hitlerovskog i Nacistickog razmisljanja.

Njegos

pre 7 godina

@Bozidar

па та места која си ти навео (rok, pank, metal, pop, beer fest) добро да и једна жена тамо зађе... не кажем да је потпуно друга слика на неким другим местима, али твој узорак никако није репрезентативан

bobo

pre 7 godina

U Rusiji je toliki disbalans jer muškarci žive oko 15 god. kraće od žena. Razlog je prekomerna konzumacija alkohola. Kada je životni vek muškaraca u pitanju, Rusija je u najgorih 40-50 na svetu, u rangu sa nekim afričkim zemljama.

beGe

pre 7 godina

prirodno je da zena ima vise jer zive duze.
inace ove razlike izmedju polova se krecu svega par procenata.
zemlje gde ima muskaraca vise su dosli do toga vestacki, preko abortusa.
u Kini zbog politike jednog deteta, a u Arapskim zemljama jer su bolesni i ne zele da imaju zensku decu.

Teoretičar

pre 7 godina

Na nivou svetskog stanovništva danas, broj rodjenih muških beba na 1000 ženskih, iznosi 1080. Ovaj podatak objavio je pre 3 godine The Economist.

Rusija ima poremećaj u odnosu mušakaraca i žena još od otadžbinskog rata.
Smatra se da je poginulo između 26 i 27 miliona vojnika i civila. Od generacije muškaraca, rodjenih 1922. godine - drugi svetski rat preživelo je 20%.

wlado

pre 7 godina

znajuci ovo, muskarci jos uvek vijaju suknje....stvarno su zene pametnije...

nas je u deficitu, mi bi trebali za nista da dobijemo sve, jednostavno puno je ribe u moru, ovo je jedan od razloga zasto se nikada necu zeniti. Ne zato sto zelim da menjam cure, uopste nije to, imao sam 4 veze u zivotu i svaka je trajala makar godinu dana, nego kada se ozenis, zena te veze i preti, "kome ces, gde ces ako odes od mene, ne valjas nikome" hehehe

samo opusteno dragi muskarci, bez po muke mozete doci do cure gde god da zivite u kojem god dobu zivota da ste.

Lena

pre 7 godina

Postoji mnogo razloga za disproporcije u polovima. Jedan su svakako selektivni abortusi gde se ženska deca abortiraju (lepo se vidi u Kini, Saudi Arabiji itd. Patrijarhat na velika zvona). Dalje reproduktivne navike i zaštita. Muška deca se najčešće dobijaju oplođenjem tačno na plodne dane, pošto je spermatozoid sa y hromozomom brži, zato je i veća šansa za dečaka pri lečenju problema sa začećem, ali i kada se rodotelji više trude da ubodu plodne dane. Sa druge strane devojčice su češće slučajna i neplanirana deca, jer spermatozoid sa X chromozomom živi i do nekoliko dana unutar žene i može da oplodi jajnu ćeliju iako se nezaštićen odnos desio nekoliko dana pre plodnih dana žene. Što opet daje malu prednost devojcicama jer imaju više vremenskog prostora za začeće.

Nisam rusofil

pre 7 godina

Za Rusiju i ne cudi. Desetak miliona u II sv. ratu , par miliona u prvom, od nekoliko do 10 miliona u Staljinovim cistkama ( zavisi od procjene ), par miliona u gradjanskom ratu i revoluciji 17' i u periodu likvidacija i politickih progona posle 17', bolest, glad, nemastina .... Negdje sam cito da 95 % muskaraca rodjenih 1921-1922 nije docekalo kraj rata ( tada su imali dvadesetak godina ). Zato su nasi ljudi 80-ih dovodili ruskinje kad su radili u SSSR jer je za njih jedini cilj udati se posto poto. Strasno je sta sve moze izdrzati i prezivjeti Rus ono sto nijedan drugi narod ne moze ( kako rece veliki Solohov).

hugo

pre 7 godina

o kakvim ratovima pričate, kaze "pogledajte rusiju", koji je to pa skoro rat imala rusija u kojem bi izgubila ne znam koliko muske populacije ?

DarkoD

pre 7 godina

Ja ne mogu da nadjem devojku a oni se segače sa plavom bojom u Srbiji. Izadjem u grad, ono ko bal pedera da je. U kaficima 100 muškaraca i 10 sponzoruša. Zene se ne traže u kafići, znam, ali ih nešto ne viđam u velikom broju ni po bibliotekama, bioskopima, pekarama, bolnicama... Nesto tu ne štima. Jug Srbije postaje Chernobilj.

M

pre 7 godina

@marko u statistici se meri da li je nešto statisticki značajno, u prevodu razlike može biti ali je previše mala da bi se smatrala statisticki značajnom pa se tretira kao da ne postoji.

Ćorloilo Ćorlo Pk.

pre 7 godina

Teško je naći prave boje i složiti ih jer svet postaje sve kombinovaniji. Eto, sve više ima i muških žena i ženskih muškaraca!
;-) ;-)

Tačno je ali

pre 7 godina

Ovo je potpuno u skladu sa time da je po svim statistikama u vecini evropskih i serverno američki zemanja prosečan životni vek žena duži negde skoro i po deceniju .

uredni neplatisa

pre 7 godina

Crvena boja označava zemlje u kojima pretežno žive muškarci, a plavom bojom obeležene su države u kojima preovladava ženska populacija

potpuno logicno...

Božidar

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?

zgodannezgodan

pre 7 godina

mene zanima u kojoj zemlji ima vise neudatih punoletnih zena u odnosu na punoletne neozenjene muskarce.
Babe i devojcice ne treba da ulaze u ovu statistiku. ;-)

wlado

pre 7 godina

znajuci ovo, muskarci jos uvek vijaju suknje....stvarno su zene pametnije...

nas je u deficitu, mi bi trebali za nista da dobijemo sve, jednostavno puno je ribe u moru, ovo je jedan od razloga zasto se nikada necu zeniti. Ne zato sto zelim da menjam cure, uopste nije to, imao sam 4 veze u zivotu i svaka je trajala makar godinu dana, nego kada se ozenis, zena te veze i preti, "kome ces, gde ces ako odes od mene, ne valjas nikome" hehehe

samo opusteno dragi muskarci, bez po muke mozete doci do cure gde god da zivite u kojem god dobu zivota da ste.

hugo

pre 7 godina

o kakvim ratovima pričate, kaze "pogledajte rusiju", koji je to pa skoro rat imala rusija u kojem bi izgubila ne znam koliko muske populacije ?

Камичак

pre 7 godina

Ima samo više starica, od rođenja do četrdeset pete ima više muškaraca.
(Niđe veze, 12. januar 2017 09:18)

Делимично си у праву. На пример у Русији, која има највећи дисбаланс у корист жена та граница је 32 године. Дакле,тачно је, рађа се више дечака него девојчица, али већ у 33. годишту има више жена него мушкараца и са годинама се та разлика само повећава. А то доказује и да су жене јачи пол.

nsp

pre 7 godina

Žene duže žive jer više paze na zdravlje, manje piju, manje puše, manje su izložene drugim rizicima jer rjeđe rade opasne i rizične poslove, ne ginu u ratu koliko ginu muškarci... U Kini i Indiji su ubijali djevojčice a zadržavali dječake.

kud koja drugi deo

pre 7 godina

na prvi pogled kad sam video mapu pomislio sam da se Srbija proširila na Bugarsku, kad ono ..... skinuli nam i ovde Kosovo, pa kad ce vise da nauče....

marko

pre 7 godina

Републички завод за статистику редовно прати стање тј однос, и по последњем њиховом саопштењу у Србији је више мушкараца него жена. Прати се по узрастима, и у већини категорија је више мушкараца него жена, осим у две најстарије, где се види да жене дефинитивно живе дуже од мушкараца и ту је већи број жена. Тако да ако новинаре већ занима ова тема, онда могу њоме да се баве много озбиљније, а изнад свега и истинитије, ако је то битно, или је постало само битно да се деси вест.

uredni neplatisa

pre 7 godina

Crvena boja označava zemlje u kojima pretežno žive muškarci, a plavom bojom obeležene su države u kojima preovladava ženska populacija

potpuno logicno...

djordje

pre 7 godina

Odgovor na pitanje sto muskarci crvenom a zene plavom:
Do drugog svetskog rata obicaj je bio da se muskim bebama zaveze roza traka a zenskim bebama plava traka. To se promenilo posle drugog svetskog rata jer je Hitler homoseksualce obelezavao rozom trakom, na isti nacin kao sto su jevreji morali da nose zutu traku, ili zvezdu.
Tako da ova mapa nije neobicna, jer zasto bi pratili logiku Hitlerovskog i Nacistickog razmisljanja.

munz

pre 7 godina

Pa gde su nestali muskarci?
(Svet, 12. januar 2017 09:26)
U ratovima. Evropa se još nije oporavila od stradanja u Drugom svetskom ratu, a Balkan od poslednjih. Drugo, muškarci žive kraće u evropskim zemljama (niz faktora), pa i to utiče na statistiku u datom trenutku prebrojavanja. Interesantno je da se u poslednjih nekoliko godina u Crnoj Gori rađa više dečaka od devojčica. Mnogi sumnjaju na zloupotrebu ranih dijagnostika ploda (tzv. horiocenteza) gde se u 10. sedmici trudnoće utvrdi pol ploda i ako ne odgovara, radi se šta se radi. Kad se sudare tradicionalizam i moderna medicina...

Njegos

pre 7 godina

@Bozidar

па та места која си ти навео (rok, pank, metal, pop, beer fest) добро да и једна жена тамо зађе... не кажем да је потпуно друга слика на неким другим местима, али твој узорак никако није репрезентативан

Nisam rusofil

pre 7 godina

Za Rusiju i ne cudi. Desetak miliona u II sv. ratu , par miliona u prvom, od nekoliko do 10 miliona u Staljinovim cistkama ( zavisi od procjene ), par miliona u gradjanskom ratu i revoluciji 17' i u periodu likvidacija i politickih progona posle 17', bolest, glad, nemastina .... Negdje sam cito da 95 % muskaraca rodjenih 1921-1922 nije docekalo kraj rata ( tada su imali dvadesetak godina ). Zato su nasi ljudi 80-ih dovodili ruskinje kad su radili u SSSR jer je za njih jedini cilj udati se posto poto. Strasno je sta sve moze izdrzati i prezivjeti Rus ono sto nijedan drugi narod ne moze ( kako rece veliki Solohov).

Lena

pre 7 godina

Postoji mnogo razloga za disproporcije u polovima. Jedan su svakako selektivni abortusi gde se ženska deca abortiraju (lepo se vidi u Kini, Saudi Arabiji itd. Patrijarhat na velika zvona). Dalje reproduktivne navike i zaštita. Muška deca se najčešće dobijaju oplođenjem tačno na plodne dane, pošto je spermatozoid sa y hromozomom brži, zato je i veća šansa za dečaka pri lečenju problema sa začećem, ali i kada se rodotelji više trude da ubodu plodne dane. Sa druge strane devojčice su češće slučajna i neplanirana deca, jer spermatozoid sa X chromozomom živi i do nekoliko dana unutar žene i može da oplodi jajnu ćeliju iako se nezaštićen odnos desio nekoliko dana pre plodnih dana žene. Što opet daje malu prednost devojcicama jer imaju više vremenskog prostora za začeće.

laza

pre 7 godina

Žene imaju duži životni vek zato je logično da ima više. Ako vec zele da uporede, onda trebaju da gledaju u određenim godinama. Na primer od 20 do 30.

Vračarac

pre 7 godina

@Niđe veze

Slažem se sa konstatacijom, što dodatno objašnjava zašto je Evropa pretežno plava i zašto bivši SSSR, pre svega Rusija ima najtamniju plavu boju. 20 miliona Rusa je poginulo tokom drugog svetskog rata, pretežno muškaraca.

Lament nad Novim Sadom

pre 7 godina

Tačna je mapa za Srbiju, s tim što ako pogledate statistiku za populaciju mlađu od 30 godina, mnogo je više muškaraca nego žena. A ako se uzme u obzir i nezaposlenost i otvorenost granica koje su doneli češći kontakt sa strancima i do toga da su oni poželjniji našim devojkama zaključak je jasan mi Srbi gubimo u evolutivnoj trci za ostavljanje potomstva. Pri tom ne treba kriviti žene jer svak za sebe traži bolje i to je prirodno, krivi su naši pretci, i mi sami što nismo bolji.

ja sam

pre 7 godina

@ u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)

Samo jedna reč. Splav!
Na splavovima brate :D

beGe

pre 7 godina

prirodno je da zena ima vise jer zive duze.
inace ove razlike izmedju polova se krecu svega par procenata.
zemlje gde ima muskaraca vise su dosli do toga vestacki, preko abortusa.
u Kini zbog politike jednog deteta, a u Arapskim zemljama jer su bolesni i ne zele da imaju zensku decu.

konto

pre 7 godina

zasto su bate obelezene crvenom, a seke plavom... zastooo??? :)))
(lal, 12. januar 2017 09:55)

Možda zato što originalno, istorijski gledano crveno i jeste muška a plava ženska boja. Recimo uprošćeno da crvena predstavlja mušku snagu, moć a plava nežnost. Pogledaj npr. stare slike kraljeva i kraljica, primetićeš da kraljevi imaju crveni plašt a žene plave haljine...

pametnjakovic

pre 7 godina

u beogradu, gde god da izadjem (rok, pank, metal, pop, beer fest), uvek ima više muškaraca. odnos je možda 2:1 u korist muškaraca. na sajtovima za muvanje je još veći odnos u korist muškaraca. i gde su nam žene?
(Božidar, 12. januar 2017 12:34)


na splavovima

Ćorloilo Ćorlo Pk.

pre 7 godina

Teško je naći prave boje i složiti ih jer svet postaje sve kombinovaniji. Eto, sve više ima i muških žena i ženskih muškaraca!
;-) ;-)

Niđe veze

pre 7 godina

Brate Božidare skoro sve žene teže ka jednom muškarcu što dovodi do zaključka da će pre biti same nego biti sa nekim običnim/prosečnim zato one kukaju kako nema “pravih muškaraca“ a muškarci kukaju kako uopšte nemaju devojaka.

sofronije

pre 7 godina

To je potpuno normalno, muskarci ranije umiru prirodnim putem jer im je kraci zivotni vek, a o nasilnoj smrti i da ne govorim jer u ratovima uglavnom ginu muskarci, u saobracaju opet ima vise muskaraca pa samim tim je logicno da ih ima vise i u saobracajnim nesrecama medju poginulima. Sve u svemu jedan potpuno normalan i ocekivan rezultat... Mozda bi bilo ispravnije videti istrazivanje po nekim starosnim intervalima, npr. do 20 god., pa od 21 do 40, od 41 do 60, i preko... Jer mislim da se radja otprilike jednak broj i decaka i devojcica, samo sto decaci kasnije cesce umiru...

ilija

pre 7 godina

Nigde ne piše jer se računa samo reproduktivni period života i to prema intervalu žene ili celokupni presek. Jer onda mapa priča različite preče. Fali kontekst, a podele su uvek glupe a time i efektivne.

bobo

pre 7 godina

U Rusiji je toliki disbalans jer muškarci žive oko 15 god. kraće od žena. Razlog je prekomerna konzumacija alkohola. Kada je životni vek muškaraca u pitanju, Rusija je u najgorih 40-50 na svetu, u rangu sa nekim afričkim zemljama.

DarkoD

pre 7 godina

Ja ne mogu da nadjem devojku a oni se segače sa plavom bojom u Srbiji. Izadjem u grad, ono ko bal pedera da je. U kaficima 100 muškaraca i 10 sponzoruša. Zene se ne traže u kafići, znam, ali ih nešto ne viđam u velikom broju ni po bibliotekama, bioskopima, pekarama, bolnicama... Nesto tu ne štima. Jug Srbije postaje Chernobilj.

Jovan

pre 7 godina

Žene duže žive od muškaraca u proseku oko 5 god. zato je tako, i zemlje poput Kine u kojoj rade abortuse kad saznaju da je devojcica jer imaju pravo na jedno dete i nekim muslimanskim zemljama gde se zene tretiraju kao opterećenje za porodicu i kao roba pa zene vrse samobuistva ili ih muzevi ubijaju jer im se vide prsti na rukama na plus 42 i ostale gluposti kojima su izlozene zene u takvim sredinama bez prava ikakvih, sto se vidi i na ovoj mapi.

Teoretičar

pre 7 godina

Na nivou svetskog stanovništva danas, broj rodjenih muških beba na 1000 ženskih, iznosi 1080. Ovaj podatak objavio je pre 3 godine The Economist.

Rusija ima poremećaj u odnosu mušakaraca i žena još od otadžbinskog rata.
Smatra se da je poginulo između 26 i 27 miliona vojnika i civila. Od generacije muškaraca, rodjenih 1922. godine - drugi svetski rat preživelo je 20%.

deda

pre 7 godina

Banja Luka, 7:1! Al se neko naj..a na moj racun.
(jest, 12. januar 2017 09:59)

Taj 7:1 odnos u korist žena je mit koji sam čuo još sredinom devedesetih za moj Novi Sad. Posle sam čuo da se to govori za sve gradove. Zamisli praznoglavost ljudi koji poveruju u tako nešto.

Tačno je ali

pre 7 godina

Ovo je potpuno u skladu sa time da je po svim statistikama u vecini evropskih i serverno američki zemanja prosečan životni vek žena duži negde skoro i po deceniju .

M

pre 7 godina

@marko u statistici se meri da li je nešto statisticki značajno, u prevodu razlike može biti ali je previše mala da bi se smatrala statisticki značajnom pa se tretira kao da ne postoji.