- Komentari -
 1. Samo cekam da cujem da je nasa otkrila kako se led na nekoj planeti topi,i da izda upozorenje.
  (vel tri, 1. januar 2017 17:07)

  # Link komentara

 2. Znači mnogo toga započeto i pretpostavljeno, a ništa završeno i dokazano.
  (Blade Runner, 1. januar 2017 01:18)

  # Link komentara

 3. Posto o sondi "Junona" nema vesti neko vreme, da obavestim citaoce sta se desilo u medjuvremenu. 11. decembra sonda je obavila svoj 3. polarni prolaz pored Jupitera. Dugo nije bilo vesti o "Junoni" zato sto je 2. prolaz polovinom oktobra prosao bez aktivnosti. Razlog za to je sto je nekoliko dana pre prolaza racunar sonde usao u "sejf mod" i iskljucio naucnu aparaturu. Analizom desavanja, nadjeno je da je prelaz u "sejf mod" izazvala greska u komunikaciji racunara sa kamerom za snimanje Jupiterovih aurora. Tim inzenjera pise izmene u programu za prijem i obradu podataka te kamere, tako da vise ne pravi probleme, i ucitavanje softverske "zakrpe" ce uskoro biti obavljeno da bi kamera bila operativna za sledeci prolaz u februaru. Tokom ovog prolaza kamera je bila iskljucena, za svaki slucaj, dok su ostali instrumenti radili po planu i u toku je prijem i obrada podataka.
  Jos jedan problem muci "Junonu" a to je nepravilan rad slavina za doziranje goriva u glavni raketni motor. Ta nepravilnost je otkrivena pre 2. prolaza i zato glavni motor nije aktiviran tokom tog prolaza da bi smanjio orbitalnu periodu sa 53 na 14 dana. Tako da "Junona" i dalje orbitira po veoma izduzenoj putanji periode 53 dana i do daljnjeg ce slati nove rezultate u tom razmaku.
  Drzimo palceve za ovu herojsku misiju za koju ni sami konstruktori nisu 100% sigurni da ce izdrzati puno trajanje od 37 orbita, zbog razornog Jupiterovog zracenja.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 31. decembar 2016 20:55)

  # Link komentara

 4. Elektromagnetni talas je elektromagnetna energija koja se odvojila od izvora i putuje prostorom tako sto osciluje izmedju energije elektricnog polja i energije magnetnog polja. Zbog zakona o odrzanju energije njihov zbir je svakog momenta isti.
  Ako postoji analogija izmedju elektromagnetnih talasa i gravitacionih talasa postavlja se pitanje koje je to drugo polje u koje se pretvara energija gravitacionog polja u periodima kada se smanjuje?
  Ako su gravitacioni talasi ono sto izaziva plimu i oseku, sta su oni otkrili?
  (nisam siguran, 31. decembar 2016 19:56)

  # Link komentara

 5. @(Slatkoreciv, 31. decembar 2016 14:13)

  "Mislim, dakle postojim". A neko nijedno od toga.
   (Banjalučanin, 31. decembar 2016 18:41)

  # Link komentara

 6. Gravitacioni talasi su po meni nesto najlepse sto je moguce zamisliti. Talas cestica koji u interakciji sa drugim cesticama koje imaju masu istima daju tezinu. Neverovatno...
  (Mijusko, 31. decembar 2016 18:01)

  # Link komentara

 7. Veoma je dobro za nauku sto objavljuje otkrica,pogotovo iz astronomije.Ako bi nauka objavila samo delic onoga sto se skriva od javnosti iz astronomije, tek bi onda doslo do loma svetskih priznate religije zasto???Prokopije
  (Prokopije, 31. decembar 2016 17:45)

  # Link komentara

 8. Zivela nauka!
  Kako ovakve vesti daju nadu da je celo covecanstvo na istom,velikom putu.Taj put je u nepoznatu,ali bolju buducnost.
  I kao sto se vidi iz ove vesti,nista ga ne moze zaustaviti.Ovi Slatkorecivi mogu da podmecu noge,nemaju sanse.Covekov istrazivacki duh je neunistiv!
   (vlasta, 31. decembar 2016 17:38)

  # Link komentara

 9. koja bre nauka u 2016,svi ih otkavili i samo kukaju za pare,mrvice sa stola
   (neko, 31. decembar 2016 16:28)

  # Link komentara

 10. koja bre nauka....samo kukaju za pare
   (neko, 31. decembar 2016 16:27)

  # Link komentara

 11. Autonomno sletanje falconX rakete po mom misljenju nije nikakvo otkrice, vecina njihove tehnicke opreme je u sustini zestoko kompjuterizovana tehnologija "60-"70-ih godina. Sam kvar koji je prouzrokovao eksploziju one njihove rakete je uzrok koji su NASA i Rusi prevazisli jos pre 40 godina. Zbog toga mi žestoko idu na zivac, mnogo price a malo konkretnih rezultata.
  (Raynolds, 31. decembar 2016 15:28)

  # Link komentara

 12. „Uči, radi, jesi li zaradio, zaradi još, jesi li sagradio, sruši pa sagradi veće, imaš li, možeš još da imaš. Znate to je sad ušlo u nauku: ljudi izučavaju, onako bukvalno, naučnim metodama, kako sebe da izbezume. I kako da to svoje bezumlje razviju, unaprede i druge u njega uključe.“

  Otac Rafailo


  Ko sumnja u ove reči, ove svete reči... još '45. je bačena nukelarka, zapravo DVE! A od tad do danas bolje je ne spominjati šta se sve desilo. 20. vek, vek najvećih prodora nauke ujedno je i vek najvećih golgota CELOG SVETA! Ne računajući ono "sitno" sa strane imali smo oba svetska rata u doba "prosperiteta"!!! Ako to nije bezumlje, pa još onako bukvalno, naučnim metodama unapređeno, a svi u to bezumlje uvučeni, onda ne znam šta je, gospodo "umni" ljudi?

  I još nešto, čudno je da niko ne primeđuje da nauka i naučni tipovi i institucije stalno ponavljaju mantru:"Progres i napredak treže žrtve, nema omelta ako ne razbiješ jaje i sl...", ja koliko znam iz knjiga ta mantra svojstvena je samo paganima i satanistima. Samo te dve nakazne i obe bezbožne "discipline", paganstvo i satanizam traže ljudske žrtve! Dakle za mene je nauka čisto delovanj satane.

  A Bog, i Sin Njegov Hrist... koliko znam dolazio je i "sastavljao" stvari! Rastavljao nas je od tog materijalizma, a sastavljao nas u duši! Lečio je dušu, ono neprolazno.

  I ne samo da je sastavljao, nego je najveći revolucionar, jer je ukidao nasilje, a davao grešnicma milost i POKAJANJE na DAR, sve bez naučnih opita!
  (Za milost vam ne trebaju nauka i žrtvovanja, već zdravo srce i zdrav um!, 31. decembar 2016 15:05)

  # Link komentara

 13. I misija Rozeta, po meni najveći utisak ove godine.
   (Domaćin, 31. decembar 2016 14:26)

  # Link komentara

 14. Laz,laz,laz,laz,sve se svodi na obicne pretpostavke,bez ikakvih dokaza.
   (Slatkoreciv, 31. decembar 2016 14:13)

  # Link komentara