Utorak, 01.11.2016.

18:21

Psiholozi otkrili: Ovo su najštetniji crtani filmovi za decu

Izvor: radiosarajevo

Psiholozi otkrili: Ovo su najštetniji crtani filmovi za decu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

182 Komentari

Sortiraj po:

Pavle

pre 2 godine

Mnogi komentatori kažu: "gledao sam taj i taj crtani i ništa mi ne fali". Narode, mišljenje je subjektivno. Baš zato što ste to gledali ne vidite ništa nedolično u čekićanju glava, padanju na beton i slično. Možda nam trebaju Svrabiša i Češko da bolje vidimo, a možda nam jei to normalno (i ja sam gledao Tomidžery).
Normalno da većina ne vidi problem, jer ne mogu da se setim "idealnog" crtanog, da je ikad napravljen. Tintin? Ne, ima onaj alkos. (Poštedite me samo Diznija).
Fizički gegovi su oduvek osnov crtanih, bez njih su nezamislivi.

PS
Tek sad počinjem da uviđam stvarnu inspiraciju i karakter klasičnih crtanih. Uh.

Sara Zivkovic

pre 3 godine

Mislim da ti crtani nisu losi ni malo, ali isto tako smatram da su crtani sa starom sinhronizacijom kao sto su Dusko Dugousko mnogo bolji.

karolina

pre 7 godina

e nek naprave forum za roditelje da im mi kazemo ...masa i medved je nesto najljepse posle mora gluposti koje se pustaju po televizijama ... da ne pricam o you tube kanalima za djecu, koji su bolesni u najmanju ruku receno ....jedino u cemu se slazem je da treba napraviti anketu, sta se nikako ne smije prikazivati za djecu ... oni skrivaju poljupce, a pustaju krv i udaranje i skakanje sa zgrada ...spiderman i slicni ... ovo je jedan od kanala koje treba zatvoriti pod hitno i zapitati se da li je ova porodica uopste normalna "toys for kids" kanal ... da dodam i vrlo simpatican predlog na mini ultra kanalu da kupimo deksiko igricu "obijanje banke" ...naravno... pripremimo djecu za odrastanje ..uzasssss...ima li ko da ovo pokrene i zabraniiiii

darko

pre 7 godina

Čista glupost i plaćena propaganda.Ctani je odličan i razonodi decu koja ga gledaju pa i odrasle.A sto se tiče vaspitanja roditelji traba da vaspitavaju decu a ne crtani filmovi.Bilo da su ruski ili Nato.Deca treba da se igraju napolju da budu nestašna jer je to u dečjoj prirodi a roditelji su duzni da decu nadziru i usmeravaju da postanu bolji ljudi.Kad sam ja bio dete crtani mi je bio u 19:15 samo jedan a ako se desi da budu dva za redom to je bila atrakcija.Mojoj sreći nije bilo kraja.Današnja deca jesu izlozena celodnevnom gledanju crtaća ali u koliko to roditelji dozvole.Nije crtani Maša i medved toliko opasan koliko ovo naše društveno uredjene koje ne dozvoljava ljudima da se posvete deci,već su postali moderni robovi kapitalizma a decu čuvaju crtaći.

Vrach

pre 7 godina

Sjede Maša i medved u kolibi. Neko kuca na vrata. Maša naredi medvedu: "Ajde života ti pogledaj ko to sad dosađuje!?". Otvara medved vrata, ispred stoji Tito.
Tito: Dobar dan
Medved: Izvolite?
Tito: Je li Maša tu?
Medved: Jeste
Tito: Mogu li da je vidim?
Medved: A ko ste Vi Maši?
Tito: Ja sam mašinbravar!

dosledan

pre 7 godina

.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.
(joca, 01. novembar 2016 19:42)

Ozbiljan si, ili stvarno imas decu koja uce iz crtanog filma kako da se ponasaju? Sta ti radis za to vreme, klizas se na Jupiteru?

Artemis Foul

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.
(lolo, 02. novembar 2016 09:38)
#######
Hevy metal, Hevy metal 2000, Drown toghether, Ugly americans,..

Artemis Foul

pre 7 godina

Znao sam, samo zato sto je ruski :) Inace americki su svi "blagotvorni".
(Niko, 02. novembar 2016 10:21
######
I sve to izjavili RUSKI psiholozi.

Artemis Foul

pre 7 godina

Vaznp je da oni americki demoni,izobliceni likovi iz kosmara,jugio karte i slicno nije stetno.
(Marija Ana, 02. novembar 2016 10:12
######
To su japanski crtaći, nije ti Amerika kriva za sve i što te niko neće.

Artemis Foul

pre 7 godina

Чим је руски, мора да је опасан ...
(popeye, 01. novembar 2016 20:23)
######
Da li si uopšte pročitao tekst. Ovo je istraživanje RUSKIH psihologa.

Izmaj

pre 7 godina

Crtaci poput Tom i Dzerija, Duska Dugouska i sl. predstavljaju odlican nacin da deca zapocnu svoje muzicko obrazovanje na pravi nacin.

NBGD

pre 7 godina

Crtaci nemaju veze sa nasim ponasanjem,roditelji I kucno vaspitanje je na prvom mestu,pa 5 mesta prazno pa onda skolsko vaspitanje. Uvek je neko drugi kriv sem roditelja.

Mica

pre 7 godina

Masa i meda (ne Masine price koje mi se ne svidjaju) je dobar crtani, ali ne vise od toga. Nestasluk je stvar za decu. Ne razumem roditelje koji zbog svoje sebicnosti ne dozvoljavaju deci da budu nestasna, da se prljaju napolju, da se izmotavaju, da i od kuce nekada naprave haos, sve to je normalno da bi deca izrasla u normalne ljude.
Ali ima i boljih. Moja procena je da je Pepa jedan od najboljih, vrlo duhovito, jednostavno, iz svakodnevnog zivota. Tu je i crtac Backyardigans (dvoristvance), odlican je i za decu i za odrasle, mastovit, odlicna muzika, kvalitetna. Ukupno 80 epizoda (poslednje 2010), volela bih sve da ih imam iako imam preko 40. ;)
Slazem se sa mnogima da su danas crtaci bolji nego nekada, tj da se preciznije izrazim, ima ih mnogo vise pa mozes da izaberes one koje su odlicni.

nema dzabe u truhloj drzavi

pre 7 godina

ko ima satelit -hotbeard-dva kanala na arapskom jeziku jedan se zove DZIM-? ,a drugi se zove BERAAM -?????,pustaju ubedljivo najbolje odgojne crtane koji postoje..

Dovla

pre 7 godina

Sta sam ja sve gledao, po ovome bih u najmanju ruku trebao da budem serijski ubica. I sada volim da pogledam neki crtani, doduse malo vise trazim one sa nekom dubljom pricom, anime i tako nesto. Misljenja sam da su animirani filmovi u poslednjih par godina kreativniji i smisleniji od igranih. Sto se tice toga sta treba gledati, tu najvecu ulogu igraju roditelji koji pre svega treba da odrede sta je prikladno za uzrast njihove i svaku spornu situaciju objasne.

Majkon

pre 7 godina

Mnogi zaboravljaju he-man crtani. Na kraju svake epizode he-man bi održao jednominutni čas lepog ponašanja ili sta deca ne treba da rade. Npr da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima na ulici, da ne uzimaju od njih slatkiše ili poklone i slično. Toga danas nema. To je pravi crtani za decu. Obožavao sam ga.

Car

pre 7 godina

@mr.wolf

Mislim da je baš obrnuto. Oni koji ranije nauče da pišu i čitaju, lakše se snađu u školi. Oni koji ne nauče, muče se i u trećem razredu. Ja, a i većina drugova, smo znali i pre škole da čitamo i pišemo, gledali crtane s prevodom, čitali Mikija i posle bili odlični u školi, najbolje čitali itd.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati.... 
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 02. novembar 2016 12:15)
Prve 2 reci su ruski psiholozi?

Vlada

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......

medin brat po mukama....

pre 7 godina

Nece ona nidje...@ koliko si ti u kriivuuuu! Čerkica od strica kada bila mala lupala me kao kravu u kupusu svaki put kada nisam slušao njeno bezkonačno baljezganje;tortura do bola ali batice to je nešto što ti srce zagreje kada se sjetim,sva su djeca takva kada nisu sputana glupostima odraslih...mašta im je ogromna i naravno mora im se dokazati šta nije dobro po njih. Maša je jedno bezazleno dijete koje pravi veliku štetu i ništa drugo.

Slatka mala izvrnuta torta

pre 7 godina

U mojoj kući se gleda isključivo bumerang kanal (crtaći nisu sinhronizovani) i tamo se od jutra do mraka često pušta Tom i Džeri i uživam sa sinčićem uz junake svog detinjstva. Često puštaju i Kojota, Skubi Du, Duška Dugouška...Uhvatim sebe da pustim crtaće iako mi je sin u vrtiću! Mašu gledamo kad odemo u NS kod bake i deke, simpatičan je crtani, svi ga vole, jedino moj džangrizavi muž ne podnosi Mašu. Reći ću vam, Mašu može da ne voli samo neko ko ne razume decu i ko očekuje od deteta da bude savršeno poslušni robot.

sale

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 2. novembar 2016 12:15)

U pitanju je RUSKO istraživanje!

Istina je da većina najpopularnijih crtanih filmova i nije napravljena za decu, nego za odrasle, uz puno ironije, sarkazma, aluzija, iako su likovi deca ili životinje koje pretstavljaju decu ... to je animirani vodvilj. Crtani filmovi za decu bi bili nalik obrazovnom programu za najmlađe ili teletabisima.

ime

pre 7 godina

Vec drugi puta citam ovde da je Masa i Medved popularan crtani u Velikoj Britaniji....ja stvarno ne znam gde zivim onda...pogledali smo ga na Netflixu i cerki (5godina) je bio OK, ali daleko od omiljenog. Pony, Paw Patrol..hvala Bogu faza Peppe je prosla. Ne kazem da je Masa losa, naprotiv - interesantan crtani sa muzickim sadrzajem, ali reci da je popularan u GB, to jednostavno nije istina.

ana

pre 7 godina

Ja se stalno salim sa svojim najstarijim sinom I kazem mu da je za njega zabranjeno gledanje mase&medveda da ne bi dobijao ideje :-D ! On je veseljko I nemirko I obozava je! Zajedno gledamo I uzivamo u crtanom, a usput uci sta je u redu da se radi a sta ne, sta je nestasluk a sta bezobrazluk, sta sebicno, neodgovorno...

realno

pre 7 godina

Crtani za decu treba da bude pre svega izvor humora i to pozitivnog humora, a za ove ostale ozbiljne stvari ima vremena i ne treba decu opterecivati tome sta je gravitacija kad to ni odrasli ljudi nikad nisu zasigurno otkrili. Deca treba da se igraju, smeju....ovakvi crtaci danas stvaraju agresivnu decu koja odrastaju bez istinskog detinjstva...

Lola

pre 7 godina

Moja deca (kao deca moderne, digitalne ere) veliku vecinu stvari iz "naseg" vremena smatraju dosadnim i "praistorijskim". To se odnosi i na filmove (igrane i crtane) s kojima smo mi odrastali - oni s njima ne mogu da se povezu. Izuzetak je Tom i Dzeri - za moju decu, Tom i Dzeri je najbolji crtani svih vremena. I nisu jedini koji tako misle. Jer Tom i Dzeri je cista zabava, bez komplikovanih zapleta ili skrivene (edukativne) poruke, tacno ono sto u danasnjoj ponudi nedostaje.

Ivka

pre 7 godina

Glupost. Ovi crtaći su odlični za klince. Sve je više crtaća za intwligentnu i radoznalu decu. Braća Kret, pa onda onaj u kome se radi o nekim šrafovima koji ožive i onda govore kako funkcionišu razni uređaji, onda onaj ruski crtani sa životinjama (pingvin, jelen, zeka, ovan...) u kome se spominje i hemija, fizika...Ne znam im imena, zaboravih. Takvih crtaća nije bilo kad smo bili klinci. Moj sinčić je toliko toga iz tih crtaća naučio da ispada neki genijalac kad sa 4 god.objašnjava šta je gravitacija i sl. Bravo za današnje crtaće (osim debilnih japanskih)!

Novak Ristić

pre 7 godina

Današnji kriterijumi društva su se promenili i po njima ono što je nekada bilo "normalno" (ili nije bilo poznato tadašnjoj psihologiji i sociologiji) sada je nazvano i protumačeno kao devijantno. U stvari je obrnuto - nijedna devijacija današnjeg društva nije proizašla iz crtaća, već iz ekonomije, kapitalizma i drugih društvenih uređenja.

prosecan gradjanin

pre 7 godina

Moja deca to gledaju nije to tako L
lose ali ako se gleda umereno.
Ali neki roditelji puste decu jer im je tako najlakse.Unace samo gledanje tv je lose

џони миш

pre 7 godina

Генерација која је расла на Том и Џерију је генерација која није посејала ни један рат. То је ова генерација која данас открива технологију и у њој види будућност света.

Steve G

pre 7 godina

Tom i dzeri je rasizam, a sundjer bob mi i nije bas za decu. Ma, robotek, sejber rajder, toriton ili triton kako se vec zvao, voltron, to su crtani!

Прва Пролетерска

pre 7 godina

Kad sam ja bio dete imali smo Transformerse (generacija 1), Robotech/Macross, Voltrona, Saber Rider-a,Ghibli studio itd itd i to su bila zlatna vremena, posle njih dolaze godine smeća, a ovo danas što gledaju je maltene eksluziva za decu sa daunovim sindromom... Da deca će vam biti debili, operisani od mašte, jer se u tom pravcu kreće produkcija crtanih filmova.

Buraz

pre 7 godina

Dakle i Deksterova sestra se ponasa nedolicno, Ed Eed i Edi tri nebazdarena momka, Dzoni Bravo hiperaktivan, los primer kako bi trebalo izgledati i cesljati se, zatim bracale sa svojim smicalicama Cow and Chicken, Pera Kojot trpi neprihvatljivu torturu koja lose utice na razvoj dece, Dusko izludjuje Elmera koji jos puca u Patka Dacu u jednoj epizodi, Tasmanijski djavo nagurdiran i nedolicno se ponasa uz losu artikulaciji, Pera Detlic klasican provokator sa neumornim kljucanjem.

Tako se moze nabrajati do sutra. Vise bi trebalo da zabrinu ove nove generacije crtanih i igrice koje su realisticne i izazivaju snazniju unutrasnju reakciju. No i ovi sto su se odali "Kanter Strajku" su, koliko vidim, dobri momci. :)

The

pre 7 godina

Izgleda da smo izgubili iz vida za sta sluze bajke i crtani filmovi. To je samo jos jedan nacin da nasa deca saznaju nesto o zivotu. Oni drugacije dozivljavaju to sto vide u crtacima. Ono sto bi trebalo roditelji da rade jeste da gledaju crtane filmove zajedno sa decom da bi mogli da odgovore na neko pitanje ukoliko ih deca postave. Mogu sami i oni njih nesto da pitaju da bi proverili kako je dete shvatilo neku scenu ili postupak.

Ukoliko se roditelj pobrine da dete gleda crtani koji je prilagodjen uzrastu i ukoliko vodi racuna da se ne preteruje sa kolicinom odgledanog u toku jednog dana, mislim da nema problema.

Jedina opasnost koja preti od Mase, je to sto nije prevedena na srpski jezik, to moze izazvati probleme kod neke dece.

bucika

pre 7 godina

Nekj dan slucajno nabasah na Masu i medu. Prvi put gledala sa cerkom koja inace ne cuje ali odlicno zapaza. Obe smo se smejale i zakljucile da je ovaj crtani ok.

Kolumbo

pre 7 godina

Ovu glupost o štetnosti Toma i Džerija su govorili i pre 40 godina. E, fora je u tome što smo onda imali po jedan crtani od 5 minuta dnevno i Mikijevu Radionicu od pola sata nedeljom, a ne kao danas po ceo dan.

Jelena Jovanovic

pre 7 godina

"Ja mislim da je Masa stvarno dobar crtani,a pogotovo sto je sad izasao i novi crtani Masine strasne price. Taj crtani uci decu da se ne plase."

Ovo je komentar moje cerke od 8 godina. Zajedno smo citale clanak i bila je zabezeknuta (kao i ja) prvim mestom. Red je da se i deca nesto pitaju, makar za misljenje.

licemer

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.
(dragan, 01. novembar 2016 20:56)

Lion King je Hamlet.

lolo

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.

Makarije

pre 7 godina

Bitno je da se Teletabisi ne nalaze na listi, a da su Tom i Dzeri tu... ja vecu glupost odavno nisam procitao. Gdje su Farma, Parovi, Zvezde Granda...??? Uz to danas djeca odrastaju dragi psiholozi, umjesto uz Branka Kockicu, Fazone i fore, Metlu bez drske i vrtane filmove sa liste... pojma vi nemate.

Smuleco

pre 7 godina

U crtaću Tom i Džeri, uvek sam bio na strani Toma. Džeri je bio sadista, koji je Toma, najstrašnije kažnjavao! Naravno, Tom ga je lovio, ali to je "prirodno" stanje stvari, jer je to, uostalom, njegov zadatak. Dete se uvek identifikuje sa jačim, i žao mu je, kad jači gubi. Jednostavno, uvek smo u dečjim igrama, želeli da budemo predatori, a ne žrtve!

тарми

pre 7 godina

Провалили русу трули запад , у сваком али баш сваком животном сегменту...Цртаћи новим генерацијама су баш болесни ужас, мнохо је лепше било уз хи мена , евоксе , плаву принцезу и уз стрипове блека , загора ,текса вилера ...Уз троколице , бицикла и лопте у двориштима уз масу раздрагане дјеце :))

Ivca

pre 7 godina

Kakva fake vest. Maša i meda je najbolje uradjen crtani koji sam ikada video! Svaki dan ga gledam sa decom i komentarisemo Masine postupke. To jedan od retkih crtaca koji drzi deciju paznju do kraja. Da ne pricamo o grafici i scenariju, vrhunskanprodukcija. A sta smo mi gledali kao klinci. Toma i Dzerija koji obiluje nasiljem, viteza Koju koji se takodje zasniva na nasilju itd itd. Da ne spominjem diznijeve crtane tipa slon Ćira gde je svaka druga scena predatorska i nasilna. Nemojte ljudi da padate na ovu propagandu, nego gledajte crtace sa svojom decom i ukazujte im na greske.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Preporucujem svima da pogledaju rusku verziju vini pua. Interesantne su i studije o razlikama izmedju americkog i ruskog medvedica.
(oxoxoposum, 01. novembar 2016 22:25)

Drago mi je da još neko zna za ovaj prekrasni crtani. Ja ga ponekad pustim sebi, beba mi je još mala da bi gledala.

Slobodan

pre 7 godina

Ali kako ljudi reaguju na vest koja pocinje sa "Ruski psiholozi"... A koji, gde, kada? Znaci vest je neko nakucao zbog pregleda, smesno!

Nevena

pre 7 godina

Ja se slazam za Masu. Mama sam cetvorogodisnjakinje koje je obozava,a od Mase je naucila:Fuj,bljak (za hranu koju joj meda sprema),da je ok skakati po krevetu I razbacivati stvari......
Ono sto se meni svidja,a.odgledala sam sve epizode,je muzika.

čokot

pre 7 godina

Duško vidim da nisi na ovoj listi, a ja bih te vala na prvo mesto stavio koliko si onih cigara dinamita podvalio ljudima i jadnom Elmeru kukala ti majka, a tek sirotom tasmanijskom đavolu....lažeš ga da je postao tata daješ mu bombu umesto bebe i on posle eksplodira...kako li si se izvukao...imaš biće neke opasne veze!

neutralni felsh

pre 7 godina

sunđer Bob na srpskom! Izludim kad ga klinja gleda,pobegnem
(Rock, 1. novembar 2016 21:54)

deca su cesto pametnija od roditelja. sundjer bob je jedan od najbolje prevedenih i nasinhronizovanih crtanih filmova. ekipa koja je to uradila je za ful respekt a ne za bezanje. cini mi se da su na ceste momente bolji od originala.

XXX

pre 7 godina

Moj stariji sin je odrastao gledajuci "Mi nismo andjeli" prvi deo 100 puta. Evo ga sada zdrav i prav, zavrsio studije, pravi primer dobrog sina. Roditelji su ti koji "oblikuju" dete,a ne televizija.

borivoje surdilovic

pre 7 godina

masa je super....gledam stalno sa decom.....ja sa njima masu, a oni samnom mucke....kaze mi sin, tata reci cu te u vrticu da stalno gledas mucketa...

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (karthage, 1. novembar 2016 19:06)


mi smo stavljali petarde u go*na, i tempirali da puknu kad ljudi prolaze.
mislim da smo to pokupili od toma i dzerija.

mica2

pre 7 godina

u Masi i medvedu nema nikakvog nasilja ii ono sto radi Masa je iskopirano onoga sto deca vec rade! fenomenalan crtani bez imalo nasilja kojima obiluju americki crtani

Millennium

pre 7 godina

Granzort, Nindža kornjače, Voltron, Transformersi, Swat kats, Saber rider, Jonny Quest, Konan, Triton itd. Na kraju Tom i Džeri i Dizni. Sve manje više crtaći gde ima nekog "nasilja". A o Švarciju, Van Damu, Staloneu, Brus Liju, Stiven Sigalu i ostalima da ne govorim. Na svemu ovome sam odrastao, ali sam zdrav i prav čovek i ovo ću puštati svojoj deci. I danas kad čujem teme iz nekih crtaća naježim se. Tako da, ako vaspitate svoju decu u zdravom i normalnom okruženju, ne može ih jedan crtani načiniti lošim ljudima.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Vest je cist spin.Rusi svoj najpopularniji crtani proglasili neprikladnim za decu.Ma da kako da ne.
(Petar Prvi, 01. novembar 2016 22:22)

Verovao ili ne, ali tako je! Gledaju ga deca u Rusiji, naravno, ali mnogo manje nego na zapadu. Roditelji im pokazuju staru verziju ovog crtaća, a naročito i njihovu verziju Vini pua. Takođe su jako popularni i stari crtaći "Čiburaška i krokodil Gena", kao i "Nu pogodi" o vuku i zeki, nešto slično kojotu i ptici trkačici, ali mnogo umerenije i normalnije.
Mnogo vremena provodim u Rusiji, ali nisam rusofil. Često sam tamo i mogu vam reći da imaju izuzetan nastavni plan i program vaspitanja dece

pravi info

pre 7 godina

Maša je crtani čija se produkcija radi u americi. Verovatno je to razlog što je u istraživanju uvrštena kako već jeste ...

utin

pre 7 godina

masa i meda je jedan od najboljih ako ne i najboljih crtanih filmova. lep, cist, bez nasilja, a u isto vreme prati trendove, bajka, basna, kako god hocete. animacija odlicna, detalji vrhunski. svaka cast ljudima koji to rade. imam 30godina i jedna cekam novu epizodu da pogledam sa sinom

CATAPA

pre 7 godina

Bravo, papaja! To je poenta. SVAKI crtani ili igrani film je jednako opasan ako se dete ostavi da samo izvlači ili stvara pouku iz njega. Ovi psiholozi već podrazumevaju grešku da televizija ili internet treba da budu vaspitači. Jasno, generacije koje vaspitavaju mediji postaće generacije monstruma.
I klasične bajke su prepune horora. Ali bajke nisu ni predviđene da ih deca čitaju, već da ih roditelji čitaju njima. Ko misli da je to isto, već je nepopravljivo deformisan.

infidel

pre 7 godina

Neki drugi psiholozi su napisali da su maša i medved fenomenalni upravo zato što oslikavaju, vrlo realno, odnos između roditelja i deteta gde meda uglavnom pozitivno utiče da Maša promeni ponašanje i izvuče pouku. Meda ima svoje potrebe a Maša svoje kao što deca i roditelji imaju u stvarnosti, legitimne i prirodne potrebe zbog kojih nastaju konflikti između roditelja i dece, prirodno i poželjno - ako ne postoji konflikt u odnosima roditelja i dece, isti ne mogu napredovati, ne mogu se razvijati ako je sve sjajno i bajno, što je naravno nemoguće - tako da nije baš da je šuplja priča, zna ko je malko čitao o psihologiji dece i odraslih.

mr.wolf

pre 7 godina

@car
A kazi ti meni koje su to prednosti ako nauce da pisu I citaju deca pre skole ? To sto u 1. razredu prodju azbuku za 10 dana ? kosa, tanka, debela, uspravna ? To nista, mislis da je to normalno ? Prijatelju, ako nisi primetio od kada to ne postoji , I od kada deca "znaju" da citaju I pisu pre skole, sve je vise nepusmenih, bahatih I nevaspitanih.... Sam zakljuci . Covek koga kritikujes je skoro 100% u pravu.

papaja

pre 7 godina

Uvek aktuelan, Duško Radović : "Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam roditelj" U svemu drugom će se tražiti krivac za loše vaspitanje, napraviće se bezbroj studija na tu temu, a rešenje je tu, na dohvat ruke... Dragi roditelji, posvetite vreme svojoj deci, razgovarajte sa njima, budite im iskrena podrška, pružite im ljubav. Nemojte biti sebični i samoživi. I ne tražite izgovore. Vi ste tu zbog njih i ti "mali ljudi" čekaju na vas da ih oblikujete i pripremite za život najbolje što umete. Dajte sve od sebe. Srećno!!!

Miska

pre 7 godina

@''Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.''

I sto je najgore i medved i Masa sviraju klavir sa TACNIM prstoredom! Ko ne veruje neka pogleda epizodu sa orkestrom, kad medved uci Masu da odsvira skalu.

Cow and chicken

pre 7 godina

Cartoon network danas i pre 15 godina, skroz drugaciji humor. Ovaj novi still je suva drenovina. Vidi se da im fali inovacije u likovima. Crtaju psa iz dve boje i kao tu je velika radnja a pozadina sve teski minimalizam, kao deca nece moci dovoljno da se fokusiraju da upiju te dve boje (plavo-sive) psa koji koluta ocima. Mislim da crtani nece toliko pokvariti decu koliko politika i glad za tudjim zivotima.

glowup

pre 7 godina

Masa i medved je odlican crtani film. Deca i ne treba da budu uniformna, niti sputavana. No, tako i funkcionise citav vaspitno-obrazovni sistem. A psiholozi nisu jedini profil koji se bavi ponasanjem dece, pa da sve aminuju.

Achitwn

pre 7 godina

Znači Džeri je kriv za moje nedolično ponašanje.
(Mladen, 01. novembar 2016 18:53)
Zavisi koliko ti je godina. Svi mi koji smo easli uz tomani dzeruja smo se ubijali sa slascu 90tih. Otkud to u nama?

fij faj fuj

pre 7 godina

masa i medved je najbolji crtani za decu u poslednjih 20 godina! masa ima karakter, a cilj ove studije je da napravi beskicmenjake.
studija je napravljena za pomodare kakvih je danas mnogo.
jedino me cudi to sto je iz Rusije i sto tako govore o svom najboljem ambasadoru u svetu! ipak imamo neceg zajednickog sa Rusima - mazohizam.

Paja

pre 7 godina

Samo kada su manga crtaci odlicni i poucni...
I one teletabis podverzije sa raznih decijih kanala, koji od dece jedino mogu da naprave biljke i da ih eventualno motivisu na fotosintezu....

Dragan

pre 7 godina

Ja sam gledao Tomija i Dzerija do besvesti i nikoga nikada nisam udario, takodje ni moji drugari. Danes moje dete gleda Masu i medveda, pa i ja gledam sa njom. Crtani je predivan, sa toliko maste i pouke da mogu samo da zahvalim kreatorima ovog crtaca. Masini nestasluci su bez zlobe i tipicno deciji, bas onakvi kakvi treba da budu, neka se svako seti svog detinjstva. I sam autor kaze da ideje crpi iz svog detinjstva. Monster high je glupost jer uvodi horor likove u decije price, ali to ni ne gledamo, mali smo. U svakom slucaju, cuvajte se ovakvih cenzora, na politickoj korektnosti ce izgraditi fasizam

Til Ojlenspigel

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)
Ok verovatno sam sve to što ste naveli ali zanima me gde su :
1 Ren i Stimpi
2 The Powerpuff Girls
3 Sheep in the Big City
i da ne nabrajam dalje. Daleko nasilniji ali valjda su oni ok ?
Držaću se i dalje Maše i Tomija i Popaja i Pere Detlićai Kojota i Ludog Gustava i Boleka i Loleka. Zato sam takav kakvog ste naveli

dragan

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.

Mare

pre 7 godina

Masa se ponasa nedolicno (nestasno, ne udara nikoga cekicem ko Tom i Dzeri), ali uvek je na kraju za takvo ponasanje stigne kazna. Crtani je super i likovi su mnogo prirodniji nego u ma kom americkom crtacu. Slicno se desava i u crtanom filmu Mali vuk (isao ranije na Mini ultri), gde ovaj uvek pravi nestasluke, a na kraju shvati da se pogresno ponasao.

Sandra

pre 7 godina

Sunđer Bob nije za decu, to deca ne mogu da ukapiraju. Masu i medveda nikad nisam ogledala, a sto se tiče Toma i Dzerija, ono sto je pohvalno jeste da kad se treći umeša njih dvojca se udruze. Po meni su Diznijevi crtaci neprevaziđeni, mada volim i Toma i Dzerija, kao i Sunđer Boba.

srbijasine

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)

Vidioviti SM je morao da posalje komentar sa njegovim predvidjanjima.

Joca iz Kostoca

pre 7 godina

Za moju zenu najstetniji je bio Sport Bili -- ona misli da u njenoj torbi/tasni mora da se nadje apsolutno sve sto joj ikad moze zatrebati.

Car

pre 7 godina

@Staromodan

Kažeš da deca nema potrebe da nauče da čitaju i pišu pre škole? Šališ li se, ironičan si ili šta već? Ako si ozbiljan, nemam komentar.

joca

pre 7 godina

Tom i Dzeri se nedolicno ponasaju.

Majko mila, ovo je glupost za medalju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dosledan, 1. novembar 2016 18:48)

Pa generalno kad razmisli covek Tom i Dzeri se ono stop biju,lome po kuci,dave se medjusobno unistavaju inventar stana(tanjire,case,roletne stolice).Ja sam ih gledao ceo zivo naravno i nisam lomio po kuci.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.

Boki

pre 7 godina

Svako ko je ikada video bilo šta od "borbenih" crtanih serijala u poslednjih 30 god (počevši npr. od Nindža kornjača, pa nadalje), i ko je kasnije video Mašu i medveda... shvata kolika je glupost ovaj članak.

Nik

pre 7 godina

A sundjer bob kockalone, razmislite malo koliko zaglupljuje- glavni lik peče hamburgere i nikad ne može da položi ispit, a srećan je . Gazda mu je pohlepan i škrt, Patrik je glup kao točak i najsmešniji.. I onda imate Lignjoslava (umetnik i intelektualac) koji je predstavljen kao najveći smarač i levo smetalo.. Kakve primere postavljaš?

Aleksandar

pre 7 godina

A Ren i Stimpi?Ja sam ih gledao kao klinac bas na b92 i mogu reci da su mi trajno ostetili mozak.Pricam sa prdezima,udaram brata cekicem u glavu,ozenio sam se sa trulom ribom i sto je najgore,piskim na strujno kolo :-).

karthage

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!

povlo

pre 7 godina

Evo gledao sam Tom i Džerija kao mali ceo dan, kao i Sunđerboba. Gde je to nedolično ponašanje i sebičluk? Nije to do crtanih filmova i serija, to je do roditelja.

jamdwtpgja

pre 7 godina

U pravu su za ovog sundjera. Uzas. A kako nije strasno kad tata otvara vuku stomak i vadi baku u Crvenkapi ili najgori od svih gde su sve princeze lepe i udaju se za princa. Gde li ima princeza?

SM

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici

Staromodan

pre 7 godina

U principu jako je malo zdravih crtanih filmova. Neko kaže tom i dzeri su dobri stari crtaći. To su crtani puni nasilja, udaranje čekićem po glavi, zabijanje eksera u ruke, sečenje testerom itd međutim tako je lepo spakovano da roditelji ne shvataju stetnost ovakvih crtanih na njihove najdraže , a i kada vidite malo dete da udari nekog i počne da se smeje, slobodno kažite Hvala vam Tom i Dzeri. Dajte deci da se igra sa psom, mačkom, vi na selu, dajte im konja, kozu, prase, izvedite decu na ulicu, igrajte se. Televizor nije za decu, a nije baš ni za odrasle. Deca su jako pametna, sa njima nema potrebe da se ponašate kao da su retardi i jako mi smeta kad deci od dve godine puštaju one retardirane crtane gde se ponavlja slika, reci, muzika, slova kao uče da pišu i čitaju. Deca nema potrebe da znaju da čitaju i pišu dok ne krenu u skolu. Treba da otkrivaju svet oko sebe, da izgrađuju sebe, veštine zivljenja. A to sigurno neće dobiti pored televizora i na način cico mico, makica i takica.

Dragan

pre 7 godina

Ja sam gledao Tomija i Dzerija do besvesti i nikoga nikada nisam udario, takodje ni moji drugari. Danes moje dete gleda Masu i medveda, pa i ja gledam sa njom. Crtani je predivan, sa toliko maste i pouke da mogu samo da zahvalim kreatorima ovog crtaca. Masini nestasluci su bez zlobe i tipicno deciji, bas onakvi kakvi treba da budu, neka se svako seti svog detinjstva. I sam autor kaze da ideje crpi iz svog detinjstva. Monster high je glupost jer uvodi horor likove u decije price, ali to ni ne gledamo, mali smo. U svakom slucaju, cuvajte se ovakvih cenzora, na politickoj korektnosti ce izgraditi fasizam

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.

papaja

pre 7 godina

Uvek aktuelan, Duško Radović : "Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam roditelj" U svemu drugom će se tražiti krivac za loše vaspitanje, napraviće se bezbroj studija na tu temu, a rešenje je tu, na dohvat ruke... Dragi roditelji, posvetite vreme svojoj deci, razgovarajte sa njima, budite im iskrena podrška, pružite im ljubav. Nemojte biti sebični i samoživi. I ne tražite izgovore. Vi ste tu zbog njih i ti "mali ljudi" čekaju na vas da ih oblikujete i pripremite za život najbolje što umete. Dajte sve od sebe. Srećno!!!

Staromodan

pre 7 godina

U principu jako je malo zdravih crtanih filmova. Neko kaže tom i dzeri su dobri stari crtaći. To su crtani puni nasilja, udaranje čekićem po glavi, zabijanje eksera u ruke, sečenje testerom itd međutim tako je lepo spakovano da roditelji ne shvataju stetnost ovakvih crtanih na njihove najdraže , a i kada vidite malo dete da udari nekog i počne da se smeje, slobodno kažite Hvala vam Tom i Dzeri. Dajte deci da se igra sa psom, mačkom, vi na selu, dajte im konja, kozu, prase, izvedite decu na ulicu, igrajte se. Televizor nije za decu, a nije baš ni za odrasle. Deca su jako pametna, sa njima nema potrebe da se ponašate kao da su retardi i jako mi smeta kad deci od dve godine puštaju one retardirane crtane gde se ponavlja slika, reci, muzika, slova kao uče da pišu i čitaju. Deca nema potrebe da znaju da čitaju i pišu dok ne krenu u skolu. Treba da otkrivaju svet oko sebe, da izgrađuju sebe, veštine zivljenja. A to sigurno neće dobiti pored televizora i na način cico mico, makica i takica.

Joca iz Kostoca

pre 7 godina

Za moju zenu najstetniji je bio Sport Bili -- ona misli da u njenoj torbi/tasni mora da se nadje apsolutno sve sto joj ikad moze zatrebati.

fij faj fuj

pre 7 godina

masa i medved je najbolji crtani za decu u poslednjih 20 godina! masa ima karakter, a cilj ove studije je da napravi beskicmenjake.
studija je napravljena za pomodare kakvih je danas mnogo.
jedino me cudi to sto je iz Rusije i sto tako govore o svom najboljem ambasadoru u svetu! ipak imamo neceg zajednickog sa Rusima - mazohizam.

Boki

pre 7 godina

Svako ko je ikada video bilo šta od "borbenih" crtanih serijala u poslednjih 30 god (počevši npr. od Nindža kornjača, pa nadalje), i ko je kasnije video Mašu i medveda... shvata kolika je glupost ovaj članak.

karthage

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!

Paja

pre 7 godina

Samo kada su manga crtaci odlicni i poucni...
I one teletabis podverzije sa raznih decijih kanala, koji od dece jedino mogu da naprave biljke i da ih eventualno motivisu na fotosintezu....

SM

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici

Aleksandar

pre 7 godina

A Ren i Stimpi?Ja sam ih gledao kao klinac bas na b92 i mogu reci da su mi trajno ostetili mozak.Pricam sa prdezima,udaram brata cekicem u glavu,ozenio sam se sa trulom ribom i sto je najgore,piskim na strujno kolo :-).

Mare

pre 7 godina

Masa se ponasa nedolicno (nestasno, ne udara nikoga cekicem ko Tom i Dzeri), ali uvek je na kraju za takvo ponasanje stigne kazna. Crtani je super i likovi su mnogo prirodniji nego u ma kom americkom crtacu. Slicno se desava i u crtanom filmu Mali vuk (isao ranije na Mini ultri), gde ovaj uvek pravi nestasluke, a na kraju shvati da se pogresno ponasao.

Nik

pre 7 godina

A sundjer bob kockalone, razmislite malo koliko zaglupljuje- glavni lik peče hamburgere i nikad ne može da položi ispit, a srećan je . Gazda mu je pohlepan i škrt, Patrik je glup kao točak i najsmešniji.. I onda imate Lignjoslava (umetnik i intelektualac) koji je predstavljen kao najveći smarač i levo smetalo.. Kakve primere postavljaš?

Til Ojlenspigel

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)
Ok verovatno sam sve to što ste naveli ali zanima me gde su :
1 Ren i Stimpi
2 The Powerpuff Girls
3 Sheep in the Big City
i da ne nabrajam dalje. Daleko nasilniji ali valjda su oni ok ?
Držaću se i dalje Maše i Tomija i Popaja i Pere Detlićai Kojota i Ludog Gustava i Boleka i Loleka. Zato sam takav kakvog ste naveli

Kolumbo

pre 7 godina

Ovu glupost o štetnosti Toma i Džerija su govorili i pre 40 godina. E, fora je u tome što smo onda imali po jedan crtani od 5 minuta dnevno i Mikijevu Radionicu od pola sata nedeljom, a ne kao danas po ceo dan.

jamdwtpgja

pre 7 godina

U pravu su za ovog sundjera. Uzas. A kako nije strasno kad tata otvara vuku stomak i vadi baku u Crvenkapi ili najgori od svih gde su sve princeze lepe i udaju se za princa. Gde li ima princeza?

bucika

pre 7 godina

Nekj dan slucajno nabasah na Masu i medu. Prvi put gledala sa cerkom koja inace ne cuje ali odlicno zapaza. Obe smo se smejale i zakljucile da je ovaj crtani ok.

povlo

pre 7 godina

Evo gledao sam Tom i Džerija kao mali ceo dan, kao i Sunđerboba. Gde je to nedolično ponašanje i sebičluk? Nije to do crtanih filmova i serija, to je do roditelja.

Sandra

pre 7 godina

Sunđer Bob nije za decu, to deca ne mogu da ukapiraju. Masu i medveda nikad nisam ogledala, a sto se tiče Toma i Dzerija, ono sto je pohvalno jeste da kad se treći umeša njih dvojca se udruze. Po meni su Diznijevi crtaci neprevaziđeni, mada volim i Toma i Dzerija, kao i Sunđer Boba.

joca

pre 7 godina

Tom i Dzeri se nedolicno ponasaju.

Majko mila, ovo je glupost za medalju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dosledan, 1. novembar 2016 18:48)

Pa generalno kad razmisli covek Tom i Dzeri se ono stop biju,lome po kuci,dave se medjusobno unistavaju inventar stana(tanjire,case,roletne stolice).Ja sam ih gledao ceo zivo naravno i nisam lomio po kuci.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.

Jelena Jovanovic

pre 7 godina

"Ja mislim da je Masa stvarno dobar crtani,a pogotovo sto je sad izasao i novi crtani Masine strasne price. Taj crtani uci decu da se ne plase."

Ovo je komentar moje cerke od 8 godina. Zajedno smo citale clanak i bila je zabezeknuta (kao i ja) prvim mestom. Red je da se i deca nesto pitaju, makar za misljenje.

Slatka mala izvrnuta torta

pre 7 godina

U mojoj kući se gleda isključivo bumerang kanal (crtaći nisu sinhronizovani) i tamo se od jutra do mraka često pušta Tom i Džeri i uživam sa sinčićem uz junake svog detinjstva. Često puštaju i Kojota, Skubi Du, Duška Dugouška...Uhvatim sebe da pustim crtaće iako mi je sin u vrtiću! Mašu gledamo kad odemo u NS kod bake i deke, simpatičan je crtani, svi ga vole, jedino moj džangrizavi muž ne podnosi Mašu. Reći ću vam, Mašu može da ne voli samo neko ko ne razume decu i ko očekuje od deteta da bude savršeno poslušni robot.

Ivka

pre 7 godina

Glupost. Ovi crtaći su odlični za klince. Sve je više crtaća za intwligentnu i radoznalu decu. Braća Kret, pa onda onaj u kome se radi o nekim šrafovima koji ožive i onda govore kako funkcionišu razni uređaji, onda onaj ruski crtani sa životinjama (pingvin, jelen, zeka, ovan...) u kome se spominje i hemija, fizika...Ne znam im imena, zaboravih. Takvih crtaća nije bilo kad smo bili klinci. Moj sinčić je toliko toga iz tih crtaća naučio da ispada neki genijalac kad sa 4 god.objašnjava šta je gravitacija i sl. Bravo za današnje crtaće (osim debilnih japanskih)!

џони миш

pre 7 godina

Генерација која је расла на Том и Џерију је генерација која није посејала ни један рат. То је ова генерација која данас открива технологију и у њој види будућност света.

srbijasine

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)

Vidioviti SM je morao da posalje komentar sa njegovim predvidjanjima.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati.... 
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 02. novembar 2016 12:15)
Prve 2 reci su ruski psiholozi?

Makarije

pre 7 godina

Bitno je da se Teletabisi ne nalaze na listi, a da su Tom i Dzeri tu... ja vecu glupost odavno nisam procitao. Gdje su Farma, Parovi, Zvezde Granda...??? Uz to danas djeca odrastaju dragi psiholozi, umjesto uz Branka Kockicu, Fazone i fore, Metlu bez drske i vrtane filmove sa liste... pojma vi nemate.

lolo

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.

Buraz

pre 7 godina

Dakle i Deksterova sestra se ponasa nedolicno, Ed Eed i Edi tri nebazdarena momka, Dzoni Bravo hiperaktivan, los primer kako bi trebalo izgledati i cesljati se, zatim bracale sa svojim smicalicama Cow and Chicken, Pera Kojot trpi neprihvatljivu torturu koja lose utice na razvoj dece, Dusko izludjuje Elmera koji jos puca u Patka Dacu u jednoj epizodi, Tasmanijski djavo nagurdiran i nedolicno se ponasa uz losu artikulaciji, Pera Detlic klasican provokator sa neumornim kljucanjem.

Tako se moze nabrajati do sutra. Vise bi trebalo da zabrinu ove nove generacije crtanih i igrice koje su realisticne i izazivaju snazniju unutrasnju reakciju. No i ovi sto su se odali "Kanter Strajku" su, koliko vidim, dobri momci. :)

licemer

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.
(dragan, 01. novembar 2016 20:56)

Lion King je Hamlet.

ana

pre 7 godina

Ja se stalno salim sa svojim najstarijim sinom I kazem mu da je za njega zabranjeno gledanje mase&medveda da ne bi dobijao ideje :-D ! On je veseljko I nemirko I obozava je! Zajedno gledamo I uzivamo u crtanom, a usput uci sta je u redu da se radi a sta ne, sta je nestasluk a sta bezobrazluk, sta sebicno, neodgovorno...

dosledan

pre 7 godina

.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.
(joca, 01. novembar 2016 19:42)

Ozbiljan si, ili stvarno imas decu koja uce iz crtanog filma kako da se ponasaju? Sta ti radis za to vreme, klizas se na Jupiteru?

Vlada

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......

Car

pre 7 godina

@Staromodan

Kažeš da deca nema potrebe da nauče da čitaju i pišu pre škole? Šališ li se, ironičan si ili šta već? Ako si ozbiljan, nemam komentar.

Vrach

pre 7 godina

Sjede Maša i medved u kolibi. Neko kuca na vrata. Maša naredi medvedu: "Ajde života ti pogledaj ko to sad dosađuje!?". Otvara medved vrata, ispred stoji Tito.
Tito: Dobar dan
Medved: Izvolite?
Tito: Je li Maša tu?
Medved: Jeste
Tito: Mogu li da je vidim?
Medved: A ko ste Vi Maši?
Tito: Ja sam mašinbravar!

infidel

pre 7 godina

Neki drugi psiholozi su napisali da su maša i medved fenomenalni upravo zato što oslikavaju, vrlo realno, odnos između roditelja i deteta gde meda uglavnom pozitivno utiče da Maša promeni ponašanje i izvuče pouku. Meda ima svoje potrebe a Maša svoje kao što deca i roditelji imaju u stvarnosti, legitimne i prirodne potrebe zbog kojih nastaju konflikti između roditelja i dece, prirodno i poželjno - ako ne postoji konflikt u odnosima roditelja i dece, isti ne mogu napredovati, ne mogu se razvijati ako je sve sjajno i bajno, što je naravno nemoguće - tako da nije baš da je šuplja priča, zna ko je malko čitao o psihologiji dece i odraslih.

Lola

pre 7 godina

Moja deca (kao deca moderne, digitalne ere) veliku vecinu stvari iz "naseg" vremena smatraju dosadnim i "praistorijskim". To se odnosi i na filmove (igrane i crtane) s kojima smo mi odrastali - oni s njima ne mogu da se povezu. Izuzetak je Tom i Dzeri - za moju decu, Tom i Dzeri je najbolji crtani svih vremena. I nisu jedini koji tako misle. Jer Tom i Dzeri je cista zabava, bez komplikovanih zapleta ili skrivene (edukativne) poruke, tacno ono sto u danasnjoj ponudi nedostaje.

neutralni felsh

pre 7 godina

sunđer Bob na srpskom! Izludim kad ga klinja gleda,pobegnem
(Rock, 1. novembar 2016 21:54)

deca su cesto pametnija od roditelja. sundjer bob je jedan od najbolje prevedenih i nasinhronizovanih crtanih filmova. ekipa koja je to uradila je za ful respekt a ne za bezanje. cini mi se da su na ceste momente bolji od originala.

medin brat po mukama....

pre 7 godina

Nece ona nidje...@ koliko si ti u kriivuuuu! Čerkica od strica kada bila mala lupala me kao kravu u kupusu svaki put kada nisam slušao njeno bezkonačno baljezganje;tortura do bola ali batice to je nešto što ti srce zagreje kada se sjetim,sva su djeca takva kada nisu sputana glupostima odraslih...mašta im je ogromna i naravno mora im se dokazati šta nije dobro po njih. Maša je jedno bezazleno dijete koje pravi veliku štetu i ništa drugo.

darko

pre 7 godina

Čista glupost i plaćena propaganda.Ctani je odličan i razonodi decu koja ga gledaju pa i odrasle.A sto se tiče vaspitanja roditelji traba da vaspitavaju decu a ne crtani filmovi.Bilo da su ruski ili Nato.Deca treba da se igraju napolju da budu nestašna jer je to u dečjoj prirodi a roditelji su duzni da decu nadziru i usmeravaju da postanu bolji ljudi.Kad sam ja bio dete crtani mi je bio u 19:15 samo jedan a ako se desi da budu dva za redom to je bila atrakcija.Mojoj sreći nije bilo kraja.Današnja deca jesu izlozena celodnevnom gledanju crtaća ali u koliko to roditelji dozvole.Nije crtani Maša i medved toliko opasan koliko ovo naše društveno uredjene koje ne dozvoljava ljudima da se posvete deci,već su postali moderni robovi kapitalizma a decu čuvaju crtaći.

Smuleco

pre 7 godina

U crtaću Tom i Džeri, uvek sam bio na strani Toma. Džeri je bio sadista, koji je Toma, najstrašnije kažnjavao! Naravno, Tom ga je lovio, ali to je "prirodno" stanje stvari, jer je to, uostalom, njegov zadatak. Dete se uvek identifikuje sa jačim, i žao mu je, kad jači gubi. Jednostavno, uvek smo u dečjim igrama, želeli da budemo predatori, a ne žrtve!

Ivca

pre 7 godina

Kakva fake vest. Maša i meda je najbolje uradjen crtani koji sam ikada video! Svaki dan ga gledam sa decom i komentarisemo Masine postupke. To jedan od retkih crtaca koji drzi deciju paznju do kraja. Da ne pricamo o grafici i scenariju, vrhunskanprodukcija. A sta smo mi gledali kao klinci. Toma i Dzerija koji obiluje nasiljem, viteza Koju koji se takodje zasniva na nasilju itd itd. Da ne spominjem diznijeve crtane tipa slon Ćira gde je svaka druga scena predatorska i nasilna. Nemojte ljudi da padate na ovu propagandu, nego gledajte crtace sa svojom decom i ukazujte im na greske.

Achitwn

pre 7 godina

Znači Džeri je kriv za moje nedolično ponašanje.
(Mladen, 01. novembar 2016 18:53)
Zavisi koliko ti je godina. Svi mi koji smo easli uz tomani dzeruja smo se ubijali sa slascu 90tih. Otkud to u nama?

Прва Пролетерска

pre 7 godina

Kad sam ja bio dete imali smo Transformerse (generacija 1), Robotech/Macross, Voltrona, Saber Rider-a,Ghibli studio itd itd i to su bila zlatna vremena, posle njih dolaze godine smeća, a ovo danas što gledaju je maltene eksluziva za decu sa daunovim sindromom... Da deca će vam biti debili, operisani od mašte, jer se u tom pravcu kreće produkcija crtanih filmova.

Miska

pre 7 godina

@''Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.''

I sto je najgore i medved i Masa sviraju klavir sa TACNIM prstoredom! Ko ne veruje neka pogleda epizodu sa orkestrom, kad medved uci Masu da odsvira skalu.

XXX

pre 7 godina

Moj stariji sin je odrastao gledajuci "Mi nismo andjeli" prvi deo 100 puta. Evo ga sada zdrav i prav, zavrsio studije, pravi primer dobrog sina. Roditelji su ti koji "oblikuju" dete,a ne televizija.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Vest je cist spin.Rusi svoj najpopularniji crtani proglasili neprikladnim za decu.Ma da kako da ne.
(Petar Prvi, 01. novembar 2016 22:22)

Verovao ili ne, ali tako je! Gledaju ga deca u Rusiji, naravno, ali mnogo manje nego na zapadu. Roditelji im pokazuju staru verziju ovog crtaća, a naročito i njihovu verziju Vini pua. Takođe su jako popularni i stari crtaći "Čiburaška i krokodil Gena", kao i "Nu pogodi" o vuku i zeki, nešto slično kojotu i ptici trkačici, ali mnogo umerenije i normalnije.
Mnogo vremena provodim u Rusiji, ali nisam rusofil. Često sam tamo i mogu vam reći da imaju izuzetan nastavni plan i program vaspitanja dece

Majkon

pre 7 godina

Mnogi zaboravljaju he-man crtani. Na kraju svake epizode he-man bi održao jednominutni čas lepog ponašanja ili sta deca ne treba da rade. Npr da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima na ulici, da ne uzimaju od njih slatkiše ili poklone i slično. Toga danas nema. To je pravi crtani za decu. Obožavao sam ga.

Artemis Foul

pre 7 godina

Znao sam, samo zato sto je ruski :) Inace americki su svi "blagotvorni".
(Niko, 02. novembar 2016 10:21
######
I sve to izjavili RUSKI psiholozi.

mica2

pre 7 godina

u Masi i medvedu nema nikakvog nasilja ii ono sto radi Masa je iskopirano onoga sto deca vec rade! fenomenalan crtani bez imalo nasilja kojima obiluju americki crtani

Novak Ristić

pre 7 godina

Današnji kriterijumi društva su se promenili i po njima ono što je nekada bilo "normalno" (ili nije bilo poznato tadašnjoj psihologiji i sociologiji) sada je nazvano i protumačeno kao devijantno. U stvari je obrnuto - nijedna devijacija današnjeg društva nije proizašla iz crtaća, već iz ekonomije, kapitalizma i drugih društvenih uređenja.

utin

pre 7 godina

masa i meda je jedan od najboljih ako ne i najboljih crtanih filmova. lep, cist, bez nasilja, a u isto vreme prati trendove, bajka, basna, kako god hocete. animacija odlicna, detalji vrhunski. svaka cast ljudima koji to rade. imam 30godina i jedna cekam novu epizodu da pogledam sa sinom

borivoje surdilovic

pre 7 godina

masa je super....gledam stalno sa decom.....ja sa njima masu, a oni samnom mucke....kaze mi sin, tata reci cu te u vrticu da stalno gledas mucketa...

čokot

pre 7 godina

Duško vidim da nisi na ovoj listi, a ja bih te vala na prvo mesto stavio koliko si onih cigara dinamita podvalio ljudima i jadnom Elmeru kukala ti majka, a tek sirotom tasmanijskom đavolu....lažeš ga da je postao tata daješ mu bombu umesto bebe i on posle eksplodira...kako li si se izvukao...imaš biće neke opasne veze!

NBGD

pre 7 godina

Crtaci nemaju veze sa nasim ponasanjem,roditelji I kucno vaspitanje je na prvom mestu,pa 5 mesta prazno pa onda skolsko vaspitanje. Uvek je neko drugi kriv sem roditelja.

sale

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 2. novembar 2016 12:15)

U pitanju je RUSKO istraživanje!

Istina je da većina najpopularnijih crtanih filmova i nije napravljena za decu, nego za odrasle, uz puno ironije, sarkazma, aluzija, iako su likovi deca ili životinje koje pretstavljaju decu ... to je animirani vodvilj. Crtani filmovi za decu bi bili nalik obrazovnom programu za najmlađe ili teletabisima.

Izmaj

pre 7 godina

Crtaci poput Tom i Dzerija, Duska Dugouska i sl. predstavljaju odlican nacin da deca zapocnu svoje muzicko obrazovanje na pravi nacin.

karolina

pre 7 godina

e nek naprave forum za roditelje da im mi kazemo ...masa i medved je nesto najljepse posle mora gluposti koje se pustaju po televizijama ... da ne pricam o you tube kanalima za djecu, koji su bolesni u najmanju ruku receno ....jedino u cemu se slazem je da treba napraviti anketu, sta se nikako ne smije prikazivati za djecu ... oni skrivaju poljupce, a pustaju krv i udaranje i skakanje sa zgrada ...spiderman i slicni ... ovo je jedan od kanala koje treba zatvoriti pod hitno i zapitati se da li je ova porodica uopste normalna "toys for kids" kanal ... da dodam i vrlo simpatican predlog na mini ultra kanalu da kupimo deksiko igricu "obijanje banke" ...naravno... pripremimo djecu za odrastanje ..uzasssss...ima li ko da ovo pokrene i zabraniiiii

Millennium

pre 7 godina

Granzort, Nindža kornjače, Voltron, Transformersi, Swat kats, Saber rider, Jonny Quest, Konan, Triton itd. Na kraju Tom i Džeri i Dizni. Sve manje više crtaći gde ima nekog "nasilja". A o Švarciju, Van Damu, Staloneu, Brus Liju, Stiven Sigalu i ostalima da ne govorim. Na svemu ovome sam odrastao, ali sam zdrav i prav čovek i ovo ću puštati svojoj deci. I danas kad čujem teme iz nekih crtaća naježim se. Tako da, ako vaspitate svoju decu u zdravom i normalnom okruženju, ne može ih jedan crtani načiniti lošim ljudima.

dragan

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.

Dovla

pre 7 godina

Sta sam ja sve gledao, po ovome bih u najmanju ruku trebao da budem serijski ubica. I sada volim da pogledam neki crtani, doduse malo vise trazim one sa nekom dubljom pricom, anime i tako nesto. Misljenja sam da su animirani filmovi u poslednjih par godina kreativniji i smisleniji od igranih. Sto se tice toga sta treba gledati, tu najvecu ulogu igraju roditelji koji pre svega treba da odrede sta je prikladno za uzrast njihove i svaku spornu situaciju objasne.

Artemis Foul

pre 7 godina

Vaznp je da oni americki demoni,izobliceni likovi iz kosmara,jugio karte i slicno nije stetno.
(Marija Ana, 02. novembar 2016 10:12
######
To su japanski crtaći, nije ti Amerika kriva za sve i što te niko neće.

Cow and chicken

pre 7 godina

Cartoon network danas i pre 15 godina, skroz drugaciji humor. Ovaj novi still je suva drenovina. Vidi se da im fali inovacije u likovima. Crtaju psa iz dve boje i kao tu je velika radnja a pozadina sve teski minimalizam, kao deca nece moci dovoljno da se fokusiraju da upiju te dve boje (plavo-sive) psa koji koluta ocima. Mislim da crtani nece toliko pokvariti decu koliko politika i glad za tudjim zivotima.

CATAPA

pre 7 godina

Bravo, papaja! To je poenta. SVAKI crtani ili igrani film je jednako opasan ako se dete ostavi da samo izvlači ili stvara pouku iz njega. Ovi psiholozi već podrazumevaju grešku da televizija ili internet treba da budu vaspitači. Jasno, generacije koje vaspitavaju mediji postaće generacije monstruma.
I klasične bajke su prepune horora. Ali bajke nisu ni predviđene da ih deca čitaju, već da ih roditelji čitaju njima. Ko misli da je to isto, već je nepopravljivo deformisan.

mr.wolf

pre 7 godina

@car
A kazi ti meni koje su to prednosti ako nauce da pisu I citaju deca pre skole ? To sto u 1. razredu prodju azbuku za 10 dana ? kosa, tanka, debela, uspravna ? To nista, mislis da je to normalno ? Prijatelju, ako nisi primetio od kada to ne postoji , I od kada deca "znaju" da citaju I pisu pre skole, sve je vise nepusmenih, bahatih I nevaspitanih.... Sam zakljuci . Covek koga kritikujes je skoro 100% u pravu.

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (karthage, 1. novembar 2016 19:06)


mi smo stavljali petarde u go*na, i tempirali da puknu kad ljudi prolaze.
mislim da smo to pokupili od toma i dzerija.

Car

pre 7 godina

@mr.wolf

Mislim da je baš obrnuto. Oni koji ranije nauče da pišu i čitaju, lakše se snađu u školi. Oni koji ne nauče, muče se i u trećem razredu. Ja, a i većina drugova, smo znali i pre škole da čitamo i pišemo, gledali crtane s prevodom, čitali Mikija i posle bili odlični u školi, najbolje čitali itd.

Slobodan

pre 7 godina

Ali kako ljudi reaguju na vest koja pocinje sa "Ruski psiholozi"... A koji, gde, kada? Znaci vest je neko nakucao zbog pregleda, smesno!

Artemis Foul

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.
(lolo, 02. novembar 2016 09:38)
#######
Hevy metal, Hevy metal 2000, Drown toghether, Ugly americans,..

realno

pre 7 godina

Crtani za decu treba da bude pre svega izvor humora i to pozitivnog humora, a za ove ostale ozbiljne stvari ima vremena i ne treba decu opterecivati tome sta je gravitacija kad to ni odrasli ljudi nikad nisu zasigurno otkrili. Deca treba da se igraju, smeju....ovakvi crtaci danas stvaraju agresivnu decu koja odrastaju bez istinskog detinjstva...

Nevena

pre 7 godina

Ja se slazam za Masu. Mama sam cetvorogodisnjakinje koje je obozava,a od Mase je naucila:Fuj,bljak (za hranu koju joj meda sprema),da je ok skakati po krevetu I razbacivati stvari......
Ono sto se meni svidja,a.odgledala sam sve epizode,je muzika.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Preporucujem svima da pogledaju rusku verziju vini pua. Interesantne su i studije o razlikama izmedju americkog i ruskog medvedica.
(oxoxoposum, 01. novembar 2016 22:25)

Drago mi je da još neko zna za ovaj prekrasni crtani. Ja ga ponekad pustim sebi, beba mi je još mala da bi gledala.

The

pre 7 godina

Izgleda da smo izgubili iz vida za sta sluze bajke i crtani filmovi. To je samo jos jedan nacin da nasa deca saznaju nesto o zivotu. Oni drugacije dozivljavaju to sto vide u crtacima. Ono sto bi trebalo roditelji da rade jeste da gledaju crtane filmove zajedno sa decom da bi mogli da odgovore na neko pitanje ukoliko ih deca postave. Mogu sami i oni njih nesto da pitaju da bi proverili kako je dete shvatilo neku scenu ili postupak.

Ukoliko se roditelj pobrine da dete gleda crtani koji je prilagodjen uzrastu i ukoliko vodi racuna da se ne preteruje sa kolicinom odgledanog u toku jednog dana, mislim da nema problema.

Jedina opasnost koja preti od Mase, je to sto nije prevedena na srpski jezik, to moze izazvati probleme kod neke dece.

Mica

pre 7 godina

Masa i meda (ne Masine price koje mi se ne svidjaju) je dobar crtani, ali ne vise od toga. Nestasluk je stvar za decu. Ne razumem roditelje koji zbog svoje sebicnosti ne dozvoljavaju deci da budu nestasna, da se prljaju napolju, da se izmotavaju, da i od kuce nekada naprave haos, sve to je normalno da bi deca izrasla u normalne ljude.
Ali ima i boljih. Moja procena je da je Pepa jedan od najboljih, vrlo duhovito, jednostavno, iz svakodnevnog zivota. Tu je i crtac Backyardigans (dvoristvance), odlican je i za decu i za odrasle, mastovit, odlicna muzika, kvalitetna. Ukupno 80 epizoda (poslednje 2010), volela bih sve da ih imam iako imam preko 40. ;)
Slazem se sa mnogima da su danas crtaci bolji nego nekada, tj da se preciznije izrazim, ima ih mnogo vise pa mozes da izaberes one koje su odlicni.

Artemis Foul

pre 7 godina

Чим је руски, мора да је опасан ...
(popeye, 01. novembar 2016 20:23)
######
Da li si uopšte pročitao tekst. Ovo je istraživanje RUSKIH psihologa.

glowup

pre 7 godina

Masa i medved je odlican crtani film. Deca i ne treba da budu uniformna, niti sputavana. No, tako i funkcionise citav vaspitno-obrazovni sistem. A psiholozi nisu jedini profil koji se bavi ponasanjem dece, pa da sve aminuju.

ime

pre 7 godina

Vec drugi puta citam ovde da je Masa i Medved popularan crtani u Velikoj Britaniji....ja stvarno ne znam gde zivim onda...pogledali smo ga na Netflixu i cerki (5godina) je bio OK, ali daleko od omiljenog. Pony, Paw Patrol..hvala Bogu faza Peppe je prosla. Ne kazem da je Masa losa, naprotiv - interesantan crtani sa muzickim sadrzajem, ali reci da je popularan u GB, to jednostavno nije istina.

prosecan gradjanin

pre 7 godina

Moja deca to gledaju nije to tako L
lose ali ako se gleda umereno.
Ali neki roditelji puste decu jer im je tako najlakse.Unace samo gledanje tv je lose

Steve G

pre 7 godina

Tom i dzeri je rasizam, a sundjer bob mi i nije bas za decu. Ma, robotek, sejber rajder, toriton ili triton kako se vec zvao, voltron, to su crtani!

тарми

pre 7 godina

Провалили русу трули запад , у сваком али баш сваком животном сегменту...Цртаћи новим генерацијама су баш болесни ужас, мнохо је лепше било уз хи мена , евоксе , плаву принцезу и уз стрипове блека , загора ,текса вилера ...Уз троколице , бицикла и лопте у двориштима уз масу раздрагане дјеце :))

Sara Zivkovic

pre 3 godine

Mislim da ti crtani nisu losi ni malo, ali isto tako smatram da su crtani sa starom sinhronizacijom kao sto su Dusko Dugousko mnogo bolji.

pravi info

pre 7 godina

Maša je crtani čija se produkcija radi u americi. Verovatno je to razlog što je u istraživanju uvrštena kako već jeste ...

nema dzabe u truhloj drzavi

pre 7 godina

ko ima satelit -hotbeard-dva kanala na arapskom jeziku jedan se zove DZIM-? ,a drugi se zove BERAAM -?????,pustaju ubedljivo najbolje odgojne crtane koji postoje..

Pavle

pre 2 godine

Mnogi komentatori kažu: "gledao sam taj i taj crtani i ništa mi ne fali". Narode, mišljenje je subjektivno. Baš zato što ste to gledali ne vidite ništa nedolično u čekićanju glava, padanju na beton i slično. Možda nam trebaju Svrabiša i Češko da bolje vidimo, a možda nam jei to normalno (i ja sam gledao Tomidžery).
Normalno da većina ne vidi problem, jer ne mogu da se setim "idealnog" crtanog, da je ikad napravljen. Tintin? Ne, ima onaj alkos. (Poštedite me samo Diznija).
Fizički gegovi su oduvek osnov crtanih, bez njih su nezamislivi.

PS
Tek sad počinjem da uviđam stvarnu inspiraciju i karakter klasičnih crtanih. Uh.

SM

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici

Staromodan

pre 7 godina

U principu jako je malo zdravih crtanih filmova. Neko kaže tom i dzeri su dobri stari crtaći. To su crtani puni nasilja, udaranje čekićem po glavi, zabijanje eksera u ruke, sečenje testerom itd međutim tako je lepo spakovano da roditelji ne shvataju stetnost ovakvih crtanih na njihove najdraže , a i kada vidite malo dete da udari nekog i počne da se smeje, slobodno kažite Hvala vam Tom i Dzeri. Dajte deci da se igra sa psom, mačkom, vi na selu, dajte im konja, kozu, prase, izvedite decu na ulicu, igrajte se. Televizor nije za decu, a nije baš ni za odrasle. Deca su jako pametna, sa njima nema potrebe da se ponašate kao da su retardi i jako mi smeta kad deci od dve godine puštaju one retardirane crtane gde se ponavlja slika, reci, muzika, slova kao uče da pišu i čitaju. Deca nema potrebe da znaju da čitaju i pišu dok ne krenu u skolu. Treba da otkrivaju svet oko sebe, da izgrađuju sebe, veštine zivljenja. A to sigurno neće dobiti pored televizora i na način cico mico, makica i takica.

Achitwn

pre 7 godina

Znači Džeri je kriv za moje nedolično ponašanje.
(Mladen, 01. novembar 2016 18:53)
Zavisi koliko ti je godina. Svi mi koji smo easli uz tomani dzeruja smo se ubijali sa slascu 90tih. Otkud to u nama?

dragan

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.

Car

pre 7 godina

@Staromodan

Kažeš da deca nema potrebe da nauče da čitaju i pišu pre škole? Šališ li se, ironičan si ili šta već? Ako si ozbiljan, nemam komentar.

ime

pre 7 godina

Vec drugi puta citam ovde da je Masa i Medved popularan crtani u Velikoj Britaniji....ja stvarno ne znam gde zivim onda...pogledali smo ga na Netflixu i cerki (5godina) je bio OK, ali daleko od omiljenog. Pony, Paw Patrol..hvala Bogu faza Peppe je prosla. Ne kazem da je Masa losa, naprotiv - interesantan crtani sa muzickim sadrzajem, ali reci da je popularan u GB, to jednostavno nije istina.

Vlada

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......

Прва Пролетерска

pre 7 godina

Kad sam ja bio dete imali smo Transformerse (generacija 1), Robotech/Macross, Voltrona, Saber Rider-a,Ghibli studio itd itd i to su bila zlatna vremena, posle njih dolaze godine smeća, a ovo danas što gledaju je maltene eksluziva za decu sa daunovim sindromom... Da deca će vam biti debili, operisani od mašte, jer se u tom pravcu kreće produkcija crtanih filmova.

fij faj fuj

pre 7 godina

masa i medved je najbolji crtani za decu u poslednjih 20 godina! masa ima karakter, a cilj ove studije je da napravi beskicmenjake.
studija je napravljena za pomodare kakvih je danas mnogo.
jedino me cudi to sto je iz Rusije i sto tako govore o svom najboljem ambasadoru u svetu! ipak imamo neceg zajednickog sa Rusima - mazohizam.

Nik

pre 7 godina

A sundjer bob kockalone, razmislite malo koliko zaglupljuje- glavni lik peče hamburgere i nikad ne može da položi ispit, a srećan je . Gazda mu je pohlepan i škrt, Patrik je glup kao točak i najsmešniji.. I onda imate Lignjoslava (umetnik i intelektualac) koji je predstavljen kao najveći smarač i levo smetalo.. Kakve primere postavljaš?

тарми

pre 7 godina

Провалили русу трули запад , у сваком али баш сваком животном сегменту...Цртаћи новим генерацијама су баш болесни ужас, мнохо је лепше било уз хи мена , евоксе , плаву принцезу и уз стрипове блека , загора ,текса вилера ...Уз троколице , бицикла и лопте у двориштима уз масу раздрагане дјеце :))

Nevena

pre 7 godina

Ja se slazam za Masu. Mama sam cetvorogodisnjakinje koje je obozava,a od Mase je naucila:Fuj,bljak (za hranu koju joj meda sprema),da je ok skakati po krevetu I razbacivati stvari......
Ono sto se meni svidja,a.odgledala sam sve epizode,je muzika.

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (karthage, 1. novembar 2016 19:06)


mi smo stavljali petarde u go*na, i tempirali da puknu kad ljudi prolaze.
mislim da smo to pokupili od toma i dzerija.

Steve G

pre 7 godina

Tom i dzeri je rasizam, a sundjer bob mi i nije bas za decu. Ma, robotek, sejber rajder, toriton ili triton kako se vec zvao, voltron, to su crtani!

joca

pre 7 godina

Tom i Dzeri se nedolicno ponasaju.

Majko mila, ovo je glupost za medalju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dosledan, 1. novembar 2016 18:48)

Pa generalno kad razmisli covek Tom i Dzeri se ono stop biju,lome po kuci,dave se medjusobno unistavaju inventar stana(tanjire,case,roletne stolice).Ja sam ih gledao ceo zivo naravno i nisam lomio po kuci.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.

Til Ojlenspigel

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)
Ok verovatno sam sve to što ste naveli ali zanima me gde su :
1 Ren i Stimpi
2 The Powerpuff Girls
3 Sheep in the Big City
i da ne nabrajam dalje. Daleko nasilniji ali valjda su oni ok ?
Držaću se i dalje Maše i Tomija i Popaja i Pere Detlićai Kojota i Ludog Gustava i Boleka i Loleka. Zato sam takav kakvog ste naveli

Dragan

pre 7 godina

Ja sam gledao Tomija i Dzerija do besvesti i nikoga nikada nisam udario, takodje ni moji drugari. Danes moje dete gleda Masu i medveda, pa i ja gledam sa njom. Crtani je predivan, sa toliko maste i pouke da mogu samo da zahvalim kreatorima ovog crtaca. Masini nestasluci su bez zlobe i tipicno deciji, bas onakvi kakvi treba da budu, neka se svako seti svog detinjstva. I sam autor kaze da ideje crpi iz svog detinjstva. Monster high je glupost jer uvodi horor likove u decije price, ali to ni ne gledamo, mali smo. U svakom slucaju, cuvajte se ovakvih cenzora, na politickoj korektnosti ce izgraditi fasizam

џони миш

pre 7 godina

Генерација која је расла на Том и Џерију је генерација која није посејала ни један рат. То је ова генерација која данас открива технологију и у њој види будућност света.

Mica

pre 7 godina

Masa i meda (ne Masine price koje mi se ne svidjaju) je dobar crtani, ali ne vise od toga. Nestasluk je stvar za decu. Ne razumem roditelje koji zbog svoje sebicnosti ne dozvoljavaju deci da budu nestasna, da se prljaju napolju, da se izmotavaju, da i od kuce nekada naprave haos, sve to je normalno da bi deca izrasla u normalne ljude.
Ali ima i boljih. Moja procena je da je Pepa jedan od najboljih, vrlo duhovito, jednostavno, iz svakodnevnog zivota. Tu je i crtac Backyardigans (dvoristvance), odlican je i za decu i za odrasle, mastovit, odlicna muzika, kvalitetna. Ukupno 80 epizoda (poslednje 2010), volela bih sve da ih imam iako imam preko 40. ;)
Slazem se sa mnogima da su danas crtaci bolji nego nekada, tj da se preciznije izrazim, ima ih mnogo vise pa mozes da izaberes one koje su odlicni.

Jelena Jovanovic

pre 7 godina

"Ja mislim da je Masa stvarno dobar crtani,a pogotovo sto je sad izasao i novi crtani Masine strasne price. Taj crtani uci decu da se ne plase."

Ovo je komentar moje cerke od 8 godina. Zajedno smo citale clanak i bila je zabezeknuta (kao i ja) prvim mestom. Red je da se i deca nesto pitaju, makar za misljenje.

Ivka

pre 7 godina

Glupost. Ovi crtaći su odlični za klince. Sve je više crtaća za intwligentnu i radoznalu decu. Braća Kret, pa onda onaj u kome se radi o nekim šrafovima koji ožive i onda govore kako funkcionišu razni uređaji, onda onaj ruski crtani sa životinjama (pingvin, jelen, zeka, ovan...) u kome se spominje i hemija, fizika...Ne znam im imena, zaboravih. Takvih crtaća nije bilo kad smo bili klinci. Moj sinčić je toliko toga iz tih crtaća naučio da ispada neki genijalac kad sa 4 god.objašnjava šta je gravitacija i sl. Bravo za današnje crtaće (osim debilnih japanskih)!

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.

Artemis Foul

pre 7 godina

Vaznp je da oni americki demoni,izobliceni likovi iz kosmara,jugio karte i slicno nije stetno.
(Marija Ana, 02. novembar 2016 10:12
######
To su japanski crtaći, nije ti Amerika kriva za sve i što te niko neće.

mr.wolf

pre 7 godina

@car
A kazi ti meni koje su to prednosti ako nauce da pisu I citaju deca pre skole ? To sto u 1. razredu prodju azbuku za 10 dana ? kosa, tanka, debela, uspravna ? To nista, mislis da je to normalno ? Prijatelju, ako nisi primetio od kada to ne postoji , I od kada deca "znaju" da citaju I pisu pre skole, sve je vise nepusmenih, bahatih I nevaspitanih.... Sam zakljuci . Covek koga kritikujes je skoro 100% u pravu.

Ivca

pre 7 godina

Kakva fake vest. Maša i meda je najbolje uradjen crtani koji sam ikada video! Svaki dan ga gledam sa decom i komentarisemo Masine postupke. To jedan od retkih crtaca koji drzi deciju paznju do kraja. Da ne pricamo o grafici i scenariju, vrhunskanprodukcija. A sta smo mi gledali kao klinci. Toma i Dzerija koji obiluje nasiljem, viteza Koju koji se takodje zasniva na nasilju itd itd. Da ne spominjem diznijeve crtane tipa slon Ćira gde je svaka druga scena predatorska i nasilna. Nemojte ljudi da padate na ovu propagandu, nego gledajte crtace sa svojom decom i ukazujte im na greske.

Makarije

pre 7 godina

Bitno je da se Teletabisi ne nalaze na listi, a da su Tom i Dzeri tu... ja vecu glupost odavno nisam procitao. Gdje su Farma, Parovi, Zvezde Granda...??? Uz to danas djeca odrastaju dragi psiholozi, umjesto uz Branka Kockicu, Fazone i fore, Metlu bez drske i vrtane filmove sa liste... pojma vi nemate.

bucika

pre 7 godina

Nekj dan slucajno nabasah na Masu i medu. Prvi put gledala sa cerkom koja inace ne cuje ali odlicno zapaza. Obe smo se smejale i zakljucile da je ovaj crtani ok.

WakeUpSheeple

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati.... 
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 02. novembar 2016 12:15)
Prve 2 reci su ruski psiholozi?

karthage

pre 7 godina

dosta lupetanja! pripadam generaciji koja je odrasla uz tom i dzerija, looney toons i ostale i nikad nam na pamet nije palo da nekom podmetnemo dinamit ili ga opaucimo po glavi cekicem!

Boki

pre 7 godina

Svako ko je ikada video bilo šta od "borbenih" crtanih serijala u poslednjih 30 god (počevši npr. od Nindža kornjača, pa nadalje), i ko je kasnije video Mašu i medveda... shvata kolika je glupost ovaj članak.

Sandra

pre 7 godina

Sunđer Bob nije za decu, to deca ne mogu da ukapiraju. Masu i medveda nikad nisam ogledala, a sto se tiče Toma i Dzerija, ono sto je pohvalno jeste da kad se treći umeša njih dvojca se udruze. Po meni su Diznijevi crtaci neprevaziđeni, mada volim i Toma i Dzerija, kao i Sunđer Boba.

sale

pre 7 godina

Tipično američko istraživanje.....deca nikako ne smeju biti aktivna, još manje hiperaktivna, da se snalaze, razmišljaju i budu maštovita.....naravno evropski naučnici će po komandi iskopirati....
Ljudska rasa 21 veka......
(Vlada, 2. novembar 2016 12:15)

U pitanju je RUSKO istraživanje!

Istina je da većina najpopularnijih crtanih filmova i nije napravljena za decu, nego za odrasle, uz puno ironije, sarkazma, aluzija, iako su likovi deca ili životinje koje pretstavljaju decu ... to je animirani vodvilj. Crtani filmovi za decu bi bili nalik obrazovnom programu za najmlađe ili teletabisima.

srbijasine

pre 7 godina

Već vidim komentare: 1. Uvređeni rusofili 2. Oni što su gledali "Tom and Jerry" ali su ispali normalni 3. Stručnjaci za sve i svašta 4. Ljudi koji u svemu vide zaveru i samo pričaju o politici
(SM, 1. novembar 2016 18:33)

Vidioviti SM je morao da posalje komentar sa njegovim predvidjanjima.

Paja

pre 7 godina

Samo kada su manga crtaci odlicni i poucni...
I one teletabis podverzije sa raznih decijih kanala, koji od dece jedino mogu da naprave biljke i da ih eventualno motivisu na fotosintezu....

realno

pre 7 godina

Crtani za decu treba da bude pre svega izvor humora i to pozitivnog humora, a za ove ostale ozbiljne stvari ima vremena i ne treba decu opterecivati tome sta je gravitacija kad to ni odrasli ljudi nikad nisu zasigurno otkrili. Deca treba da se igraju, smeju....ovakvi crtaci danas stvaraju agresivnu decu koja odrastaju bez istinskog detinjstva...

papaja

pre 7 godina

Uvek aktuelan, Duško Radović : "Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam roditelj" U svemu drugom će se tražiti krivac za loše vaspitanje, napraviće se bezbroj studija na tu temu, a rešenje je tu, na dohvat ruke... Dragi roditelji, posvetite vreme svojoj deci, razgovarajte sa njima, budite im iskrena podrška, pružite im ljubav. Nemojte biti sebični i samoživi. I ne tražite izgovore. Vi ste tu zbog njih i ti "mali ljudi" čekaju na vas da ih oblikujete i pripremite za život najbolje što umete. Dajte sve od sebe. Srećno!!!

nema dzabe u truhloj drzavi

pre 7 godina

ko ima satelit -hotbeard-dva kanala na arapskom jeziku jedan se zove DZIM-? ,a drugi se zove BERAAM -?????,pustaju ubedljivo najbolje odgojne crtane koji postoje..

Smuleco

pre 7 godina

U crtaću Tom i Džeri, uvek sam bio na strani Toma. Džeri je bio sadista, koji je Toma, najstrašnije kažnjavao! Naravno, Tom ga je lovio, ali to je "prirodno" stanje stvari, jer je to, uostalom, njegov zadatak. Dete se uvek identifikuje sa jačim, i žao mu je, kad jači gubi. Jednostavno, uvek smo u dečjim igrama, želeli da budemo predatori, a ne žrtve!

Vrach

pre 7 godina

Sjede Maša i medved u kolibi. Neko kuca na vrata. Maša naredi medvedu: "Ajde života ti pogledaj ko to sad dosađuje!?". Otvara medved vrata, ispred stoji Tito.
Tito: Dobar dan
Medved: Izvolite?
Tito: Je li Maša tu?
Medved: Jeste
Tito: Mogu li da je vidim?
Medved: A ko ste Vi Maši?
Tito: Ja sam mašinbravar!

jamdwtpgja

pre 7 godina

U pravu su za ovog sundjera. Uzas. A kako nije strasno kad tata otvara vuku stomak i vadi baku u Crvenkapi ili najgori od svih gde su sve princeze lepe i udaju se za princa. Gde li ima princeza?

Aleksandar

pre 7 godina

A Ren i Stimpi?Ja sam ih gledao kao klinac bas na b92 i mogu reci da su mi trajno ostetili mozak.Pricam sa prdezima,udaram brata cekicem u glavu,ozenio sam se sa trulom ribom i sto je najgore,piskim na strujno kolo :-).

Mare

pre 7 godina

Masa se ponasa nedolicno (nestasno, ne udara nikoga cekicem ko Tom i Dzeri), ali uvek je na kraju za takvo ponasanje stigne kazna. Crtani je super i likovi su mnogo prirodniji nego u ma kom americkom crtacu. Slicno se desava i u crtanom filmu Mali vuk (isao ranije na Mini ultri), gde ovaj uvek pravi nestasluke, a na kraju shvati da se pogresno ponasao.

mica2

pre 7 godina

u Masi i medvedu nema nikakvog nasilja ii ono sto radi Masa je iskopirano onoga sto deca vec rade! fenomenalan crtani bez imalo nasilja kojima obiluju americki crtani

neutralni felsh

pre 7 godina

sunđer Bob na srpskom! Izludim kad ga klinja gleda,pobegnem
(Rock, 1. novembar 2016 21:54)

deca su cesto pametnija od roditelja. sundjer bob je jedan od najbolje prevedenih i nasinhronizovanih crtanih filmova. ekipa koja je to uradila je za ful respekt a ne za bezanje. cini mi se da su na ceste momente bolji od originala.

Slatka mala izvrnuta torta

pre 7 godina

U mojoj kući se gleda isključivo bumerang kanal (crtaći nisu sinhronizovani) i tamo se od jutra do mraka često pušta Tom i Džeri i uživam sa sinčićem uz junake svog detinjstva. Često puštaju i Kojota, Skubi Du, Duška Dugouška...Uhvatim sebe da pustim crtaće iako mi je sin u vrtiću! Mašu gledamo kad odemo u NS kod bake i deke, simpatičan je crtani, svi ga vole, jedino moj džangrizavi muž ne podnosi Mašu. Reći ću vam, Mašu može da ne voli samo neko ko ne razume decu i ko očekuje od deteta da bude savršeno poslušni robot.

Artemis Foul

pre 7 godina

Чим је руски, мора да је опасан ...
(popeye, 01. novembar 2016 20:23)
######
Da li si uopšte pročitao tekst. Ovo je istraživanje RUSKIH psihologa.

povlo

pre 7 godina

Evo gledao sam Tom i Džerija kao mali ceo dan, kao i Sunđerboba. Gde je to nedolično ponašanje i sebičluk? Nije to do crtanih filmova i serija, to je do roditelja.

pravi info

pre 7 godina

Maša je crtani čija se produkcija radi u americi. Verovatno je to razlog što je u istraživanju uvrštena kako već jeste ...

licemer

pre 7 godina

Lion King je rasisticki film. Salje perfidno poruku o jednom gospodaru kome se treba klanjati. U tom filmu su cak losi momci jadni i bedni, nisu veliki, jaki i opasni.
(dragan, 01. novembar 2016 20:56)

Lion King je Hamlet.

medin brat po mukama....

pre 7 godina

Nece ona nidje...@ koliko si ti u kriivuuuu! Čerkica od strica kada bila mala lupala me kao kravu u kupusu svaki put kada nisam slušao njeno bezkonačno baljezganje;tortura do bola ali batice to je nešto što ti srce zagreje kada se sjetim,sva su djeca takva kada nisu sputana glupostima odraslih...mašta im je ogromna i naravno mora im se dokazati šta nije dobro po njih. Maša je jedno bezazleno dijete koje pravi veliku štetu i ništa drugo.

utin

pre 7 godina

masa i meda je jedan od najboljih ako ne i najboljih crtanih filmova. lep, cist, bez nasilja, a u isto vreme prati trendove, bajka, basna, kako god hocete. animacija odlicna, detalji vrhunski. svaka cast ljudima koji to rade. imam 30godina i jedna cekam novu epizodu da pogledam sa sinom

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Vest je cist spin.Rusi svoj najpopularniji crtani proglasili neprikladnim za decu.Ma da kako da ne.
(Petar Prvi, 01. novembar 2016 22:22)

Verovao ili ne, ali tako je! Gledaju ga deca u Rusiji, naravno, ali mnogo manje nego na zapadu. Roditelji im pokazuju staru verziju ovog crtaća, a naročito i njihovu verziju Vini pua. Takođe su jako popularni i stari crtaći "Čiburaška i krokodil Gena", kao i "Nu pogodi" o vuku i zeki, nešto slično kojotu i ptici trkačici, ali mnogo umerenije i normalnije.
Mnogo vremena provodim u Rusiji, ali nisam rusofil. Često sam tamo i mogu vam reći da imaju izuzetan nastavni plan i program vaspitanja dece

borivoje surdilovic

pre 7 godina

masa je super....gledam stalno sa decom.....ja sa njima masu, a oni samnom mucke....kaze mi sin, tata reci cu te u vrticu da stalno gledas mucketa...

Joca iz Kostoca

pre 7 godina

Za moju zenu najstetniji je bio Sport Bili -- ona misli da u njenoj torbi/tasni mora da se nadje apsolutno sve sto joj ikad moze zatrebati.

The

pre 7 godina

Izgleda da smo izgubili iz vida za sta sluze bajke i crtani filmovi. To je samo jos jedan nacin da nasa deca saznaju nesto o zivotu. Oni drugacije dozivljavaju to sto vide u crtacima. Ono sto bi trebalo roditelji da rade jeste da gledaju crtane filmove zajedno sa decom da bi mogli da odgovore na neko pitanje ukoliko ih deca postave. Mogu sami i oni njih nesto da pitaju da bi proverili kako je dete shvatilo neku scenu ili postupak.

Ukoliko se roditelj pobrine da dete gleda crtani koji je prilagodjen uzrastu i ukoliko vodi racuna da se ne preteruje sa kolicinom odgledanog u toku jednog dana, mislim da nema problema.

Jedina opasnost koja preti od Mase, je to sto nije prevedena na srpski jezik, to moze izazvati probleme kod neke dece.

Majkon

pre 7 godina

Mnogi zaboravljaju he-man crtani. Na kraju svake epizode he-man bi održao jednominutni čas lepog ponašanja ili sta deca ne treba da rade. Npr da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima na ulici, da ne uzimaju od njih slatkiše ili poklone i slično. Toga danas nema. To je pravi crtani za decu. Obožavao sam ga.

Artemis Foul

pre 7 godina

Znao sam, samo zato sto je ruski :) Inace americki su svi "blagotvorni".
(Niko, 02. novembar 2016 10:21
######
I sve to izjavili RUSKI psiholozi.

karolina

pre 7 godina

e nek naprave forum za roditelje da im mi kazemo ...masa i medved je nesto najljepse posle mora gluposti koje se pustaju po televizijama ... da ne pricam o you tube kanalima za djecu, koji su bolesni u najmanju ruku receno ....jedino u cemu se slazem je da treba napraviti anketu, sta se nikako ne smije prikazivati za djecu ... oni skrivaju poljupce, a pustaju krv i udaranje i skakanje sa zgrada ...spiderman i slicni ... ovo je jedan od kanala koje treba zatvoriti pod hitno i zapitati se da li je ova porodica uopste normalna "toys for kids" kanal ... da dodam i vrlo simpatican predlog na mini ultra kanalu da kupimo deksiko igricu "obijanje banke" ...naravno... pripremimo djecu za odrastanje ..uzasssss...ima li ko da ovo pokrene i zabraniiiii

glowup

pre 7 godina

Masa i medved je odlican crtani film. Deca i ne treba da budu uniformna, niti sputavana. No, tako i funkcionise citav vaspitno-obrazovni sistem. A psiholozi nisu jedini profil koji se bavi ponasanjem dece, pa da sve aminuju.

Buraz

pre 7 godina

Dakle i Deksterova sestra se ponasa nedolicno, Ed Eed i Edi tri nebazdarena momka, Dzoni Bravo hiperaktivan, los primer kako bi trebalo izgledati i cesljati se, zatim bracale sa svojim smicalicama Cow and Chicken, Pera Kojot trpi neprihvatljivu torturu koja lose utice na razvoj dece, Dusko izludjuje Elmera koji jos puca u Patka Dacu u jednoj epizodi, Tasmanijski djavo nagurdiran i nedolicno se ponasa uz losu artikulaciji, Pera Detlic klasican provokator sa neumornim kljucanjem.

Tako se moze nabrajati do sutra. Vise bi trebalo da zabrinu ove nove generacije crtanih i igrice koje su realisticne i izazivaju snazniju unutrasnju reakciju. No i ovi sto su se odali "Kanter Strajku" su, koliko vidim, dobri momci. :)

prosecan gradjanin

pre 7 godina

Moja deca to gledaju nije to tako L
lose ali ako se gleda umereno.
Ali neki roditelji puste decu jer im je tako najlakse.Unace samo gledanje tv je lose

Car

pre 7 godina

@mr.wolf

Mislim da je baš obrnuto. Oni koji ranije nauče da pišu i čitaju, lakše se snađu u školi. Oni koji ne nauče, muče se i u trećem razredu. Ja, a i većina drugova, smo znali i pre škole da čitamo i pišemo, gledali crtane s prevodom, čitali Mikija i posle bili odlični u školi, najbolje čitali itd.

infidel

pre 7 godina

Neki drugi psiholozi su napisali da su maša i medved fenomenalni upravo zato što oslikavaju, vrlo realno, odnos između roditelja i deteta gde meda uglavnom pozitivno utiče da Maša promeni ponašanje i izvuče pouku. Meda ima svoje potrebe a Maša svoje kao što deca i roditelji imaju u stvarnosti, legitimne i prirodne potrebe zbog kojih nastaju konflikti između roditelja i dece, prirodno i poželjno - ako ne postoji konflikt u odnosima roditelja i dece, isti ne mogu napredovati, ne mogu se razvijati ako je sve sjajno i bajno, što je naravno nemoguće - tako da nije baš da je šuplja priča, zna ko je malko čitao o psihologiji dece i odraslih.

Kolumbo

pre 7 godina

Ovu glupost o štetnosti Toma i Džerija su govorili i pre 40 godina. E, fora je u tome što smo onda imali po jedan crtani od 5 minuta dnevno i Mikijevu Radionicu od pola sata nedeljom, a ne kao danas po ceo dan.

Novak Ristić

pre 7 godina

Današnji kriterijumi društva su se promenili i po njima ono što je nekada bilo "normalno" (ili nije bilo poznato tadašnjoj psihologiji i sociologiji) sada je nazvano i protumačeno kao devijantno. U stvari je obrnuto - nijedna devijacija današnjeg društva nije proizašla iz crtaća, već iz ekonomije, kapitalizma i drugih društvenih uređenja.

Lola

pre 7 godina

Moja deca (kao deca moderne, digitalne ere) veliku vecinu stvari iz "naseg" vremena smatraju dosadnim i "praistorijskim". To se odnosi i na filmove (igrane i crtane) s kojima smo mi odrastali - oni s njima ne mogu da se povezu. Izuzetak je Tom i Dzeri - za moju decu, Tom i Dzeri je najbolji crtani svih vremena. I nisu jedini koji tako misle. Jer Tom i Dzeri je cista zabava, bez komplikovanih zapleta ili skrivene (edukativne) poruke, tacno ono sto u danasnjoj ponudi nedostaje.

darko

pre 7 godina

Čista glupost i plaćena propaganda.Ctani je odličan i razonodi decu koja ga gledaju pa i odrasle.A sto se tiče vaspitanja roditelji traba da vaspitavaju decu a ne crtani filmovi.Bilo da su ruski ili Nato.Deca treba da se igraju napolju da budu nestašna jer je to u dečjoj prirodi a roditelji su duzni da decu nadziru i usmeravaju da postanu bolji ljudi.Kad sam ja bio dete crtani mi je bio u 19:15 samo jedan a ako se desi da budu dva za redom to je bila atrakcija.Mojoj sreći nije bilo kraja.Današnja deca jesu izlozena celodnevnom gledanju crtaća ali u koliko to roditelji dozvole.Nije crtani Maša i medved toliko opasan koliko ovo naše društveno uredjene koje ne dozvoljava ljudima da se posvete deci,već su postali moderni robovi kapitalizma a decu čuvaju crtaći.

čokot

pre 7 godina

Duško vidim da nisi na ovoj listi, a ja bih te vala na prvo mesto stavio koliko si onih cigara dinamita podvalio ljudima i jadnom Elmeru kukala ti majka, a tek sirotom tasmanijskom đavolu....lažeš ga da je postao tata daješ mu bombu umesto bebe i on posle eksplodira...kako li si se izvukao...imaš biće neke opasne veze!

Dovla

pre 7 godina

Sta sam ja sve gledao, po ovome bih u najmanju ruku trebao da budem serijski ubica. I sada volim da pogledam neki crtani, doduse malo vise trazim one sa nekom dubljom pricom, anime i tako nesto. Misljenja sam da su animirani filmovi u poslednjih par godina kreativniji i smisleniji od igranih. Sto se tice toga sta treba gledati, tu najvecu ulogu igraju roditelji koji pre svega treba da odrede sta je prikladno za uzrast njihove i svaku spornu situaciju objasne.

Izmaj

pre 7 godina

Crtaci poput Tom i Dzerija, Duska Dugouska i sl. predstavljaju odlican nacin da deca zapocnu svoje muzicko obrazovanje na pravi nacin.

dosledan

pre 7 godina

.Ali sad kad covek sedne i razmisli daleko da bi neko hteo da mu se deca tako ponasaju.
(joca, 01. novembar 2016 19:42)

Ozbiljan si, ili stvarno imas decu koja uce iz crtanog filma kako da se ponasaju? Sta ti radis za to vreme, klizas se na Jupiteru?

Miska

pre 7 godina

@''Masa svira klavir, gitaru, plese, peva, slika, sprema kolace, igra sah, cita i prica bajke... Sve surovost do surovosti u moru lepih stvari danasnjice.''

I sto je najgore i medved i Masa sviraju klavir sa TACNIM prstoredom! Ko ne veruje neka pogleda epizodu sa orkestrom, kad medved uci Masu da odsvira skalu.

Millennium

pre 7 godina

Granzort, Nindža kornjače, Voltron, Transformersi, Swat kats, Saber rider, Jonny Quest, Konan, Triton itd. Na kraju Tom i Džeri i Dizni. Sve manje više crtaći gde ima nekog "nasilja". A o Švarciju, Van Damu, Staloneu, Brus Liju, Stiven Sigalu i ostalima da ne govorim. Na svemu ovome sam odrastao, ali sam zdrav i prav čovek i ovo ću puštati svojoj deci. I danas kad čujem teme iz nekih crtaća naježim se. Tako da, ako vaspitate svoju decu u zdravom i normalnom okruženju, ne može ih jedan crtani načiniti lošim ljudima.

Slobodan

pre 7 godina

Ali kako ljudi reaguju na vest koja pocinje sa "Ruski psiholozi"... A koji, gde, kada? Znaci vest je neko nakucao zbog pregleda, smesno!

ana

pre 7 godina

Ja se stalno salim sa svojim najstarijim sinom I kazem mu da je za njega zabranjeno gledanje mase&medveda da ne bi dobijao ideje :-D ! On je veseljko I nemirko I obozava je! Zajedno gledamo I uzivamo u crtanom, a usput uci sta je u redu da se radi a sta ne, sta je nestasluk a sta bezobrazluk, sta sebicno, neodgovorno...

Artemis Foul

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.
(lolo, 02. novembar 2016 09:38)
#######
Hevy metal, Hevy metal 2000, Drown toghether, Ugly americans,..

CATAPA

pre 7 godina

Bravo, papaja! To je poenta. SVAKI crtani ili igrani film je jednako opasan ako se dete ostavi da samo izvlači ili stvara pouku iz njega. Ovi psiholozi već podrazumevaju grešku da televizija ili internet treba da budu vaspitači. Jasno, generacije koje vaspitavaju mediji postaće generacije monstruma.
I klasične bajke su prepune horora. Ali bajke nisu ni predviđene da ih deca čitaju, već da ih roditelji čitaju njima. Ko misli da je to isto, već je nepopravljivo deformisan.

XXX

pre 7 godina

Moj stariji sin je odrastao gledajuci "Mi nismo andjeli" prvi deo 100 puta. Evo ga sada zdrav i prav, zavrsio studije, pravi primer dobrog sina. Roditelji su ti koji "oblikuju" dete,a ne televizija.

Narcisa Zec

pre 7 godina

Preporucujem svima da pogledaju rusku verziju vini pua. Interesantne su i studije o razlikama izmedju americkog i ruskog medvedica.
(oxoxoposum, 01. novembar 2016 22:25)

Drago mi je da još neko zna za ovaj prekrasni crtani. Ja ga ponekad pustim sebi, beba mi je još mala da bi gledala.

lolo

pre 7 godina

South Park i Simpsoni se nisu našli na listi???
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mile, 1. novembar 2016 23:23)

Mislim da si prevideo nesto... Naime, SP, Simpsons i Family Guy su crtaci za ODRASLE. Naravno, tu su i Archer, Happy Tree Friends i slicni, da ne nabrajam.

Pavle

pre 2 godine

Mnogi komentatori kažu: "gledao sam taj i taj crtani i ništa mi ne fali". Narode, mišljenje je subjektivno. Baš zato što ste to gledali ne vidite ništa nedolično u čekićanju glava, padanju na beton i slično. Možda nam trebaju Svrabiša i Češko da bolje vidimo, a možda nam jei to normalno (i ja sam gledao Tomidžery).
Normalno da većina ne vidi problem, jer ne mogu da se setim "idealnog" crtanog, da je ikad napravljen. Tintin? Ne, ima onaj alkos. (Poštedite me samo Diznija).
Fizički gegovi su oduvek osnov crtanih, bez njih su nezamislivi.

PS
Tek sad počinjem da uviđam stvarnu inspiraciju i karakter klasičnih crtanih. Uh.

Cow and chicken

pre 7 godina

Cartoon network danas i pre 15 godina, skroz drugaciji humor. Ovaj novi still je suva drenovina. Vidi se da im fali inovacije u likovima. Crtaju psa iz dve boje i kao tu je velika radnja a pozadina sve teski minimalizam, kao deca nece moci dovoljno da se fokusiraju da upiju te dve boje (plavo-sive) psa koji koluta ocima. Mislim da crtani nece toliko pokvariti decu koliko politika i glad za tudjim zivotima.

NBGD

pre 7 godina

Crtaci nemaju veze sa nasim ponasanjem,roditelji I kucno vaspitanje je na prvom mestu,pa 5 mesta prazno pa onda skolsko vaspitanje. Uvek je neko drugi kriv sem roditelja.

Sara Zivkovic

pre 3 godine

Mislim da ti crtani nisu losi ni malo, ali isto tako smatram da su crtani sa starom sinhronizacijom kao sto su Dusko Dugousko mnogo bolji.