- Komentari -
 1. @ leks

  Posto si pomenuo "Provincijalku i slicne" pronadjoh se medju ovim potonjim, "slicnim". :) Zapravo, mi znamo i za Nasu, za Esu, za Rasu, Kinesku i ostale nazovi svemirske agencije.

  Sve te pseudonaucne agencije, ukljucujuci i SpaceX (vrlo zanimljiv naziv...) su izuzetno povezane i u sustini su jedno. Sve one znaju to sto ti ne znas, a u sta mi kreacionisti verujemo: Zemlja je staticna, vrlo moguce ravna, ne postoji nikakav svemirski program, niti sonda Roseta. Ovaj snimak Rosete, osim lansiranja rakete, je kompjuterska animacija. Sluzi za opravdavanje budzeta Esa-e.
   (Kontras, 2. oktobar 2016 02:22)

  # Link komentara

 2. Inače, samo da dodam (zaboravih) za Provincijalku i slične koji od svemirskih agencija znaju samo za NASA-u - čisto da znate da je ova misija bila delo Evropske Svemirske Agencije (ESA) i sa NASA-om nema nikakve veze.

  Ali taman posla da vam činjenice smetaju kad iznosite svoje ograničeno mišljenje.
  (Leks, 30. septembar 2016 22:04)

  Ne dajte se zavarati, sve je to čorba iz istog lonca... ;)
  (Provincijalka, 1. oktobar 2016 13:38)

  # Link komentara

 3. Znam da je licna stvar u pitanju ali ne mogu da se uzdrzim a da ne pitam. Da li Vase zanimanje pocinje na slovo P u gradu na slovo L?
  (Igor, 30. septembar 2016 22:36)

  Ne, moje zanimanje pocinje na I, a radio sam i poslove koji pocinju na F i T, u gradu koji pocinje na B. E, da, 5 meseci sam radio u gradicu koji pocinje na N.

  Nadam se da sada uvidjate da treba da se okanete corava posla. Pozdrav!
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 1. oktobar 2016 11:14)

  # Link komentara

 4. Planeta Zemlja je ravna kao palacinka.Sve sto ste mislili da znate o suncevom sistemu,sletanju na Mesec,satelitima i asteroidima je - obmana.Ovo je,takodje, jedna od mastovitih prica.
  (spacex, 30. septembar 2016 23:29)

  Amfilohije, ti li si??
  (Kalif umesto Kalifa, 1. oktobar 2016 09:45)

  # Link komentara

 5. Što reče DeGras Tajson

  (Leks, 30. septembar 2016 22:01)

  To je onaj što baca mikrofone da dokaže gravitaciju? :)))))))
  (Provincijalka, 1. oktobar 2016 07:31)

  # Link komentara

 6. Planeta Zemlja je ravna kao palacinka.Sve sto ste mislili da znate o suncevom sistemu,sletanju na Mesec,satelitima i asteroidima je - obmana.Ovo je,takodje, jedna od mastovitih prica.
  (spacex, 30. septembar 2016 23:29)

  # Link komentara

 7. Ovo je niz snimaka koji su dobijeni tokom pada Rozete na kometu:

  [link]

  Zeleci da sto duze primaju snimke, naucnici su ranije pripremili sondu za pad tako sto su iskljucili alarmne uredjaje koji kompjuter stavljaju u rezim cekanja dok prodju smetnje - u ovom slucaju, smetnje poticu od prasine sa komete koja udara u sondu dok se ona spusta. Druga stvar je bila iskljucivanje elektronike posle udara, da se ne bi desilo da predajnik ostane aktivan i svojim signalom ometa zemaljski prijem slabih signala drugih medjuplanetarnih proba. U tu svrhu je ucitana izmena u programu da posle spustanja racunar udje u hibernaciju, sto je kuriozitet, jer medjuplanetarne stanice nemaju prekidac za iskljucenje.

  Zbogom Rozeta, 12 godina leta je zavrseno.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 30. septembar 2016 23:01)

  # Link komentara

 8. Tuzno sto je ovako moralo da se zavrsi ali sta ces, sve sto je lepo ima kraj. U svakom slucaju neverovatan podvig sa neverovatnim rezultatima.

  @(Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 30. septembar 2016 18:01)
  Znam da je licna stvar u pitanju ali ne mogu da se uzdrzim a da ne pitam. Da li Vase zanimanje pocinje na slovo P u gradu na slovo L?
  (Igor, 30. septembar 2016 22:36)

  # Link komentara

 9. Da rezimiramo: za 1,4 milijarde evra su srušili 2 leteća objekta na jednu malu kometu i usput pokupili nešto informacija koje će analizirati nekoliko narednih godina. Verovatno pri tom potrošiti još koju stotinu ili možda i milijardu evra.
  Lepo je to, deluje interesantno, ali ja stvarno ne vidim svrhu. Da li će čovečansrvo dobiti išta od toga, makar neku sitnicu koja nam može koristiti. Možete vi opčinjeni takvim stvarima da se ljutitie koliko hoćete, ali ja ipak nislim da je to traćenje novca i vremena umnih ljudi čiju bi pamet mogli mnogo bolje da iskoristimo.
   (only fools and horses, 30. septembar 2016 22:20)

  # Link komentara

 10. Inače, samo da dodam (zaboravih) za Provincijalku i slične koji od svemirskih agencija znaju samo za NASA-u - čisto da znate da je ova misija bila delo Evropske Svemirske Agencije (ESA) i sa NASA-om nema nikakve veze.

  Ali taman posla da vam činjenice smetaju kad iznosite svoje ograničeno mišljenje.
  (Leks, 30. septembar 2016 22:04)

  # Link komentara

 11. Što reče DeGras Tajson na prozivke o potrošnji novca u svermiskim misijama: "Gospodo, ako vam treba čak i taj novac da bi rešavali probleme na zemlji, vi imate naki drugi problem a ne nedostatak novca". Da ne ulazimo u priču da se zapravo potrošnja tog novca "tamo gore" vraća višestruko "ovde dole". 90% stvari koje čovek svakodnevno koristi je na jedan ili drugi način produkt svemirskog programa raznih zemalja.

  No, vidim da je Provincijalka i dalje tu (sa još po nekim biserima) da nam pokazuje koliko je obrazovni sistem Republike Srbije propao. Neka ja sad ispadnem šovinista, ali ćero - ti si razlog zašto određeni muškarci ženu vide samo uz šporet.

  Nemoj više ljubi te Leks, oćuti nekad nešto kad se ne razumeš. Nije sramota. Sramota je da progovoriš i obrukaš i sebe, narod i obrazovni sistem.

  Da je pameti, Srbija bi imala svoju agenciju, kao i Bugarska. Ako niste znali, Bugarska je imala i astronaute. A mi bi mogli da pravimo satelite i sonde, za to pameti imamo ako nemamo para za rakete. Svemirska agencija, čak i najosnovnija, je motor razvoja i modernih tehnologija i svaki uloženi dinar se višestruko vraća.

  Ali mi bi radije Guču. Da pitaš Srbina, Guča ili Srpska Svemirska Agencija - čik pogodi šta bi odgovorio. Srbijo, i Bogu si teška...
  (Leks, 30. septembar 2016 22:01)

  # Link komentara

 12. Vidim da sam dobio 45 negativnih poena za komentar kako se cuo prasak. Pretpostavljam da su te poene dali naucnici koji znaju kako se to zvuk (prasak) prostire u vakuumu.
  (astronom, 30. septembar 2016 20:47)

  # Link komentara

 13. @Provincijalka...Znaci, po Vama je nauka kreacionizam i teorije zavera.
  (Trovach, 30. septembar 2016 15:44)

  Ne, odakle Vam to?!

  Ovi NASA izmišljeni projekti i izveštaji, na tu "nauku" sam mislila.
  (Provincijalka, 30. septembar 2016 17:44)


  @Provincijalka, kod ovoga "odakle Vam to!?" ste sigurno zatreptali okicama, u čudu (sigurna sam). I ovo nije NASA, nego ESA projekat.
  I na kraju, gladne na ovom svetu može da nahrani samo nauka.
  (verba volant, 30. septembar 2016 20:32)

  # Link komentara

 14. ...koriste internet, komuniciraju, i jure pokemone zahvaljujuci vestackim satelitima. (Adam, 30. septembar 2016 13:34)

  Pa, ne baš. Mislim ako već hoćeš da budeš pametnica onda bi trebao da znaš da preko satelita verovatno ide manje od 1% globalnog protoka :)
  (belzebub, 30. septembar 2016 19:57)

  # Link komentara

 15. @Mica neverica

  "Protraćenih 1,4 milijarde evrića! Koliko li su gladne dece mogli nahraniti za te pare! Ah da, zaboravih da su gomila nepotrebnih informacija o nekoj stenčugi u svemiru daleko bitniji od ljudskih života!"

  Ja ne znam da li si ti ozbiljna sa ovom gladnom decom ili samo trolujes na svaku vest iz oblasti svemirskih istrazivanja?

  Ukratko, postoji nesto sto se zove podela rada (parametar civilizacijskog razvoja). Astrofizicari se, u tom kontekstu, ne bave svetskom intendaturom.

  A u smislu arugumenta - cist fals:

  [link]
  [link]
  [link]

  P.S. Verovatno bi i onom ciki sto se nalazi na novcanici od 100 dinara zamerila sto je, umesto da hrani decu, hranio golubove.
  (Spike, 30. septembar 2016 18:47)

  # Link komentara

 16. @Mica neverica...To je smesna suma spram biliona dolara utrosenih za naoruzanje, ili stotina milijardi za zabavu. Tu, primecujem, ne vidite nikakav problem, ali ako se promil od nepotrebno protracenih para potrosi u naucne svrhe, svo odmah graknete. Sta zelite? Jos zlatom optocenih hramova?
  (Trovach, 30. septembar 2016 18:31)

  # Link komentara

 17. @(Mica neverica, 30. septembar 2016 16:31)

  Kompletan komentar tvog tipa bi ukljucivao i izjavu: "Ma neee, ja sam se samo zezao/la, argument 'A deca u Africi gladuju' je poznata logicka greska i oruzje spinera, kojom se emotivnim udarom pokusavaju sagovornici odvratiti od logickih argumenata."

  Eeeee, nekompletna Mico!
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 30. septembar 2016 18:01)

  # Link komentara

 18. Azbog čega bi kometa morala da donese i odakle tu ključnu amino kiselinu?
  Zar nije verovatnije da je ista (amino kiselina) nastala u mešanjem elemenata u "zemaljskom kazanu"?
  (čika Boki, 30. septembar 2016 16:47)

  Zato sto slozena organska jedinjenja nastaju tamo gde oblaci prasine zaklanjaju razorne UV zrake i tamo iza linije smrzavanja - savremena istrazivanja pokazuju da organska laboratorija svemira radi na zrnima prasine koja su obavijena ledom i to mesavinom leda vodenog, amonijacnog, metanskog...
  Zona Zemlje je prevruca za to a kuhinji tipa Urej-Milera bi trebalo previse vremena da stvori sve te amino-kiseline (da ne spominjemo da je atmosfera rane Zemlje bila drugacija od one u bocama Urej-Milerovog eksperimenta).
  Kometama i meteorima dugujemo za vodu i aminokiseline na Zemlji.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 30. septembar 2016 17:48)

  # Link komentara

 19. @Provincijalka...Znaci, po Vama je nauka kreacionizam i teorije zavera.
  (Trovach, 30. septembar 2016 15:44)

  Ne, odakle Vam to?!

  Ovi NASA izmišljeni projekti i izveštaji, na tu "nauku" sam mislila.
  (Provincijalka, 30. septembar 2016 17:44)

  # Link komentara

 20. Naučnici rade neverovatne stvari, a pogledaj komentare ovde...
   (antiprotivan, 30. septembar 2016 17:25)

  # Link komentara

 21. Azbog čega bi kometa morala da donese i odakle tu ključnu amino kiselinu?
  Zar nije verovatnije da je ista (amino kiselina) nastala u mešanjem elemenata u "zemaljskom kazanu"?
   (čika Boki, 30. septembar 2016 16:47)

  # Link komentara

 22. Protraćenih 1,4 milijarde evrića! Koliko li su gladne dece mogli nahraniti za te pare! Ah da, zaboravih da su gomila nepotrebnih informacija o nekoj stenčugi u svemiru daleko bitniji od ljudskih života!
  (Mica neverica, 30. septembar 2016 16:31)

  # Link komentara

 23. file puko,ova okoncala uz prasak,plata legla - to bi bilo to;)
  (zivela nauka, 30. septembar 2016 16:16)

  # Link komentara

 24. Kometa iznenada ukočila?
   (poštar, 30. septembar 2016 16:12)

  # Link komentara

 25. Znači ništa nije bilo planirano za kraj. Jurili kometu sa onim što su imali i to je to. Idući put bi mogli da je raznesu, lepo pokupe delove i analiziraju negde gde ima dovoljno sunceve svetlosti.
  (ilija, 30. septembar 2016 16:05)

  # Link komentara

 26. manite kometu, mnogo vaznije da li su se snazne nezavisne feministkinje oporavile od soka koji je izazvala kosulja jednog od naucnika na pres konferenciji.
   (bopal, 30. septembar 2016 15:56)

  # Link komentara

 27. @ Blazena Svetlost Nekomentarisanja

  Ma sta 'mozda' 50km/h, sigurno.
  Merili Pitotovom cevi.
  A sve snimili 4K kamerom.
  Nista animacija, nista ilustracija.
  (Marko, 30. septembar 2016 15:52)

  # Link komentara

 28. @Provincijalka...Znaci, po Vama je nauka kreacionizam i teorije zavera.
  (Trovach, 30. septembar 2016 15:44)

  # Link komentara

 29. Sama reč ''organski'' insinuira da je to ono životonosno i ima ''organe'', malte ne da samim tim trči, pijuče i žmirka. A ustvari ono samo puzi, grgoće i mrda ušima.
  (ssss, 30. septembar 2016 15:14)

  # Link komentara

 30. Da, da, bas je puklo, culo se sve do mog sela.
  (astronom, 30. septembar 2016 15:11)

  # Link komentara

 31. I? Šta je čovečanstvo dobilo za potrošenih 1,4 milijardi?! O da, dobili smo padanje u trans lakovernih koji misle da je ovo nauka...
  (Provincijalka, 30. septembar 2016 15:07)

  # Link komentara

 32. Da li ce EU skoncati kao Rozeta ili kao File, uz prasak ili u tisini ispraznjenih baterija?
  (jedno pitanje, 30. septembar 2016 14:10)

  # Link komentara

 33. Fasciniran sam ovakvim vestima. Ovo je lepo, a naši politikanti.
   (b, 30. septembar 2016 14:09)

  # Link komentara

 34. ESA je potvrdila da je u 13:19 po srednjeevropskom vremenu, Rozeta zavrsila misjiu udarom u kometu, kada je prekinuta komunikacija. Nije bas bio "prasak" posto je brzina udara bila mozda 50 km/h.
  Drugacije nije moglo biti jer se kometa Curjumov-Gerasimenko zaputila u hladne dubine Suncevog sistema gde ne bi bilo energije za Rozetine solarne panele. Samim tim ni za kontrolu njene delikatne orbite oko komete.
  Ipak zavrsetak ove misije ne ostavlja nas razocarane. Iako File nije uspeo u svojoj nameri, kompletna misija je donela MNOGO. Svaka cast naucno-inzenjersko-tehnickom timu.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 30. septembar 2016 13:55)

  # Link komentara

 35. Tipicno evropski: Precizno, tacno i nepotrebno ili neuspesno.
  (Zoran, 30. septembar 2016 13:53)

  # Link komentara

 36. Hiljade izuzetnih ljudi oslonjeno na znanje i dostignuca drugih hiljada izuzetnih ljudi napravili su ovaj izuzetan podvig.

  Milioni ljudi ne veruju ni da je covek bio na mesecu, cak iako svakodnevno koriste internet, komuniciraju, i jure pokemone zahvaljujuci vestackim satelitima.

  Pardon, milijarde su u neznanju, a znanje je nikad blize dohvatu ruke.
   (Adam, 30. septembar 2016 13:34)

  # Link komentara