Nedelja, 07.08.2016.

08:15

10 zanimljivih činjenica o drevnoj Sparti

Izvor: B92

10 zanimljivih èinjenica o drevnoj Sparti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

crni

pre 7 godina

Posle ovoga počinje dugotrajni proces formiranja grčke nacije, koja je prvo prošla rimsko sužanjstvo, zatim katalonsko i tursko, da bi opstali samo kao faktor koga je prvo povezivao jezik, a zatim i religija, a na posletku su im Englezi dali državu.
Što se tiče naših predaka Geta, oni su opstajali kao takvi zahvaljujući upravo etičkoj epskoj rafiniranosti i čestom mešanju sa drugim narodima, a još više kada su primili uglavnom hrišćanstvo pravoslavlje i postali etički još rafiniraniji i postigli neverovatne rezultate. Njihovo društvo je bilo bez premca i uvek je zagovaralo jednakost među ljudima. Ovde je postojala prvobitna, istinska demokratija, sabornost i prve iskre socijalizma, Pugačovljev ustanak, Hmeljnickog, buna Stenke Rasina na boljare(aristokrate). Ovo se sve desilo u 17om veku i inspiracija je mnogim socijalistima i pravdoljubivim ljudima. Takođe taktiku ratovanja i ustrojstva ovih hrabrih ratnika usvojili su i Tatari, a prvi od njih Mongoli, kao i socijalnu jednakost tj, da se zaslugama postiže nešto a ne rođenjem. Izvorne zamisli ovog društva nalazimo i kod Kozaka Rusije i Srba krajišnika od crnogorskih brda, preko dalmatinskih vrleti i posavine do karpatskih planina. Koga zanimaju ova shvatanja, treba proučiti razmišljanje ovih naroda. Verujem da to ne bi trebalo da bude teško onima koji su rođeni u okviru ovih naroda, jer kod njih nije ništa totalitarističko ni hedonističko, naprotiv uvek je bila borba protiv samodržaca i visoka samodisciplina uma.

crni

pre 7 godina

Većinu mornarice im je kod Halkidikija razbila oluja i mali broj stigao kod Salamine, a i tada su struje i vetrovi bili nepovoljni, a vojska je dosta oštećena u borbama sa balkanskim narodima i kraljevstvima. Ipak i onaj manji broj koji je stigao, posle peripetije na kamenoj palisadi uskog prolaza i predstražom od tristo ratnika i vojskom od 6000 Spartanaca i kako Herodot tvrdi skoro 100 000 Grka koji su skupljeni kao vojska, oni su i tada pobedili ove na palisadi iako ih je bilo tek 300 000 po Herodotu koji su pristigli, što je minimum u odnosu kad se vodi ofanzivni rat, a to je triput više napadača. Oni su poharali Grčku tada, a ove je spaslo kao i uvek to što su se otisnuli na pučinu i privremeno smestili na ostrva, što je kod njih bila taktika kada ih neko sa kopna napada. Takođe i Tebanci Beocije koji su pobedili Spartance su imali u svojim redovima upravo ove getske ratnike.
Spartanci su kasnije propali kao društvo, koje upravo zbog čestih okolnih erozivnih faktora i toga što se nisu mešali i nisu prešli granice svoje male države i svoje kaste, jednostavno su iscrpli svoje snage i njihov rod je degenerisao usled dugotrajne izolovanosti i nemešanja, a društvo degradiralo. Sa druge strane Heloti koji su stalno dovođeni novi i sveži i redovno osvežavali svoju krv i nisu često ginuli, su u jednom trenutku osetivši se silnijima, napravili socijalni ustanak i preuzeli vlast u državi. Kada su počeli da žene Spartanke, to je bio kraj originalne Sparte. Nastavak

crni

pre 7 godina

Ipak meni je svakako draže i bliskije društveno uređenje naroda stepa i graničnih planinskih regija, koje Herodot naziva Skoloti i Sauromati, a koji su sami sebe nazivali Geti i živeli na prostoru Evroazije od današnjeg Sistijana i hindukuško iranskih planina na jugu do sibirskih šuma na severu i bajkalskog regiona i zap. Kine na istoku do srednje Evrope na zapadu. Ovi narodi su živeli ili kao stepski polunomadi, neki kao zemljoradnici u slivovima velikih reka, drugi kao zanatlije u gradovima od drveta, ili stočari na planinama, neki imali i zamkove od kamena, pogotovo oni u graničnim oblastima, krajišnici. Oni su bili najbolji ratnici na svetu, nenadmašni i na konjima, imali superiornu taktiku nad drugima i neretko su imali centralnu vlast, pogotovo oni u cent. Aziji, koje su nazivali Masa Geti, što je kao indijsko maha ili persijsko mazda, a znači veliko, veliki Geti. Oni su svi imali jedinstven jezik na tim prostorima, predak današnjih slovenskih i baltičkih jezika. Prvi su imali konjičku poštu koja pokriva sve delove carstva i brza je. Kod njih su muškarci i žene imali ista prava, a žene su čak kao mlade i dok se ne udaju i počnu da rađaju, išle u rat sa muškarcima. Čak i udate imale su prava da spavaju sa drugim muškarcima jer je ovo davalo jače potomstvo. Ratovi su im bili skoro uvek odbrambeni i imali su jake ideale epskih junaka. Često su uzimani u vojske drugih država gde su pokazivali izuzetne rezultate i nisu vršili zločine kao plaćenici. Nastavak

crni

pre 7 godina

Spartanci nisu bili rafinirani ratnici, sa snažnom etikom ideala viteštva, koji su o odbrani drugih videli čast i viši cilj. Ne. Oni su bili sirovi i kad kad i nepotrebno surovi. Njihovi pohodi su najčešće bili osvajački i time su obezbeđivali i sluge za svoju državu. Ipak ih i pored svih tih nedostataka i posmatranja isključivo kroz pravila onog vremena, poštujem kao vrlo organizovano vojno kolektivno i socijalno društvo sa izraženim kolektivnim osobinama, iznad individualističkog mahnitanja iskvarenih pojedinaca, koje je gailo ideale skromnosti i uzdržavanje od uživanja i otupljivanja uma u hedonističkim glupedarijama. Sa druge strane imamo jedno apsolutno iskvareno, bankarsko, lopovsko i robovlasničko društvo i to u smislu kao primitivni gradovi države na bliskom istoku. Naravno to što su gajili i umetnost i nauku, je i karakteristično za takva društva i ne govori o tome da takav način života razvija to, već da je to popularno da se gaji u takvim društvima. Mogao bih čitavu knjigu napisati o ovome, ali nemam mesta ovde. Grci, a pogotovo Atinjani, nisu narod otkrića nego narod reprodukcije i ovo će vam reći svaki ozbiljniji istraživač sa dubljim i širim poznavanjem istorije. Sve one teoreme, teze iteorije, došle su preko nekoliko ljudi, uglavnom negrka i već razvijene su se nalazile u nekoliko velikih centara znanja u svetu, kao što je Sais u Egiptu, Babilon u međurečju, Persegrad u Persiji, još gradovi Indije i Kine. Nastavak

crni

pre 7 godina

Zanimljivo je koliko ljudi ovde ima koji ne pokazuju razumevanje za koncept jednog vremena, koji se isključivo mora posmatrati u kontekstu dadašnjih istorijskih i međuljudskih odnosa. Ne Spartanci nisu bili totalitarno društvo, ali jesu bili militantni. Prvo niti totalitarističko društvo mora biti militantno, niti militantno društvo mora biti totalitarističko. Oni su pre svega bili ratničko društvo, ne nekih viteških vrlina, već sirovo ratničko društvo, sa primarnim karakteristikama iste i jednim opštijim socijalnim obrazovanjem, koje se ogleda u obrazovanju i pravima za sve. Oni nisu imali robove u pravom smislu jer Heloti nisu bili lični posed već sluge državi, slično kao meropsi kod nas ili šudre u Indiji. Sami Spartioti(Spartići) nisu bili Grci u pravom smislu već arijevsko pleme, slično Makedoncima, Tračanima, Ilirima, Panonima i Dačanima, ali su prihvatili jedan zajednički jezik komunikacije sa okolinom. Oni su bili kastinsko društvo, kao i svi arijevski narodi koji su došli u dodir sa drugim i razvijenijim sredinama, gde su se ideje i narodi preplitali. Spartići su bili ratničko plemstvo, Peleazgi zanatlije i trgovci, a Heloti sluge. Zanimljivo je da su baš Heleni koji su bili zarobljavani upravo postajali sluge, otuda i naziv Heloti, od Helos stariji oblik Helot Helen. Peleazgi ili Pelazgi sa druge strane su bili starosedeoci Balkana i ovo je narod od koga su Grci(Heleni) mnogo posudili, ili ukrali. Nastavak

prorok unazad

pre 7 godina

Evo jedne životne priče od tada, koju ispričaše Spartanski poslanici Persijancima.
Bio jedan vrlo bogat čovek u Joniji (sa današnje Turska obale) i morao je da beži odatle ponevši sa sobom mnogo bogatstva, stigao je u Spartu. Tamo je čuo za nekog uglednika koji je važio kao vrlo pošten i častan. Ostavio je njemu na čuvanje to blago i dobio je priznanicu za to. Potom je taj bogat čovek umro u svojim putešestvijama i mnogo godina posle dođoše njegovi sinovi sa priznanicom da im se vrati blago. Taj Spartanski uglednik im reče kakvo blago, potom se kolebao šta da radi i ode u proročište da upita za savet. Proročica mu reče samo što si došao da pitaš u vezi toga već si greh počinio i ovaj uze odmah blago i da im. To ispičaše jer se tom Spartanskom ugledniku ugasila loza, nema više nikoga sa njegovim imenom, zbog toga.
Tadašnji Heleni su, za današnje pojmove, bili religiozni fanatici. Glavno verovanje im je bilo da možeš bežati od usuda Bogova ali pobeći nećeš.

Leonidas

pre 7 godina

Spartanci su imali tradiciju , prva bracna noc onda zeni kosu obriju i obuku zenu kao decaka zato sto oni nisu nikada bili sa zenom samo sa drugim momcima.
Muskarci su se samo druzili sa muskarcima dok zene cuvaju kucu i robove zato su imali homoseksualne odnose.

saki

pre 7 godina

Surovo društvo ali takva su vremena bila da se moralo tako raditi. I nama bi koristilo da imamo takav režim, previše je egocentričnih, liberalnih stanovnika u ovoj zemlji.

Sawa

pre 7 godina

@Nocni vuk
Da si citao grcke istoricare a ne samo Presfilda ne bi se frljao kaubojskim sutonom vec bi video da je ta knjiga stivo za siroke mase koje se pale na graficki odradjene misice Dzerarda Batlera. Presfildu bukvalno romantizira svaku temu u svojim knjigama. Ne znam za tebe ali ja sam procitao imam sve njegove knjige pa ne pricam napamet. Ali sam citao mnogo vise od njega pa mislim da mogu dati sud. Tako da tebi preporucujem da uzmes u ruke nesto van Lagunine hiperprodukcije i promenis premise.

Akobogda

pre 7 godina

Њихов пад је кренуо после Пенопонеских ратова који су их иако су победили коштали доста живота као и земљотрес. Онако малобројнима то их је дотукло. Већ у рату са Тебом су у прве редове слали хелоте. И сам систем обуке је доживео пад.

M

pre 7 godina

@disko nindža
Čini mi se da se nismo razumeli. Nisam ni rekla da su savršeni, ni da oba sistema nisu imala mane. Jednostavno činjenica jeste da je Atina iza sebe ostavila daleko, daleko više korisnih stvari od Sparte. Ok, mogli su da je unište, ali nisu, iz ovog ili onog razloga. Atina je možda imala razne pravce u kojima bi se razvijala, ili nestala. Rigidno društvo opsednuto borbom, čašću i hrabrošću kao Sparta ima samo 2 pravca, da se menja ili da nestane. Njihov pristup borbi sa sobom nosi nesmotren gubitak života, delom i razlog zašto su i Mongoli npr. pobedili mnoge evropske vojske, njima povlačenje nije bila uvreda časti već strategija borbe, dok su evropljani srljali u smrt "hrabro i časno".

Zeljko

pre 7 godina

U napisanom ima dosta istine. Mada su im zene bile slobodne i imale su pravo nasledstva imovine posle muzeve smrti. Nisu bas previse paznje davali zenama koje su prevashorno bile zaduzene da rode vojnika. Ubistvo Helita bio je diplomski na kraju obuke kad napune 19 godina. Ako bi ih uhvatili prilikom ubistva helota kaznjavali bi ih , ne zbog ubistva vec zato sto su bili nesposobni i dozvolili da budu uhvaceni. Imali su veliko postovanje za starije i ukazivali su im postovanje. Neretko su im deca umirala na obuci . To je smatrano selekcijom. Militantno drustvo , u kome je izrazen bio odnos ucenik ucitelj . U svakom pa i sexualnom smislu. Ali za to ipak nema bas previse dokaza nakon toliko godina.sve u svemu bili su top vojnici s i kako ne bi bili kad su samo vezbali kako ubiti i Boriti se i to ceo zivot.

Акобогда

pre 7 godina

Не постоји ни један доказ да су били хомосексуалци. То је наметнута прича. Дечаци су имали ментора а не љубавника. И нису бранили љубавника него борбени поредак. У ратове су ишли баш када су били приморани управо због бројности. Грчки археолози су прошли ужу и ширу околину Спарте и нису нашли доказе (кости) да су бацали децу са манама. Хелоти су такође ишли у ратове и то као помоћне трупе. Иначе су Спартијате на својим штитовима имали "Л" као Лакемедон а не "С" као Спартијати. Нормално је да су хоплити хтели слободу и зато се дизали на буне али замислите само демократску Америку где се црнци убијају свакодневно па онда судите о робовласничком добу.

Pir

pre 7 godina

Za razliku od Sparte , drzave kojoj je ideal bio da se nista nikada ne menja mnogo zanimljivija je rana Rimska Republika. Majstori prilagodjavanja, politicki i vojni sistem o kome su Spartanci mogli samo da sanjaju. Kada ih Samniti nalupaju oni lepo analiziraju i zakljuce da iskopiraju i usavrse njihov manipularni sistem. Zato su i pored katastrofa i poraza na kraju uvek pobedjivali, italijanske komsije, grci juzne italije, helenisticki generali, kartaginjani, varvari....

disko nindža

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).
(M, 07. avgust 2016 15:34)

Uz svu slavu Atini ne treba baš ni Spartu zanemariti. Atina je padala mnogo puta. Nakon Peloponeskog rata kojeg je izgubila Sparta je nije uništila. Saveznici Sparte su to zahtevali ali je Sparta uništila samo Atinsku flotu. Da su odlučili da delete sudbinu Plateje, ne bi se Sokrat naživeo a ne bi bilo ni Platona, Aristotela...
Hoću da kažem. Gledajte otvoreno i uočite dobre i loše strane oba sistema.

Sparta je malo losija od prosecne Grke vojske tog doba

pre 7 godina

Hmmm sto ne pominjete promovisanje homoseksualnosti u kampovima gde su obucavani deca/vojnici. Svaki decak kada je uzet iz kuce je sebi u kampu nasao starijeg decaka koji mu je bio ljubavnik i zastitnik dok je ovaj odrastao. Da vidim koliko Srba ce onda voleti Spartance. Inace korupcija je bila duboko urezana u njihovom drustvu cak su i neki sprtanski kraljevi primorani da beze iz zemlje jer su bili korumpirani vise nego sto je drustvo dozvoljavalo. Sparata je bila nesto kao komunizam, svi smo jednaki ali su neki jednakiji od drugih.
Sto se tice "nepobedivosti" Spartanaca i tu je malo nasmikano. Link koji nabraja 22 poraza Sprtanaca u bitkama: http://www.historyandheadlines.com/is-sparta-overrated-a-list-of-spartan-defeats/
Osam (8) poraza je bilo direktno od Atine kada je Sparta bila u vrhu svoje drzavnosti. Jedan poraz je bio dosta upecatljiv od Thebes 371 BC gde je 6-7,000 Thebes vojnika razbilo 10-11,000 Spartanaca. Thebes armija je izgubila oko 300 vojnika a Sprta 4,000+

E sada zamislite da imate "nepobedivi" fudbalski tim koji igra "najbolji fudbal" na svetu ali u prvenstvu zabelezi 22 poraza, 15 pobeda i 2 neresena. Ja bi rekao takav tim je preduvan i cak ispod proseka.

miro split

pre 7 godina

@ Važno je pobediti
Ali se ne vidi da ja pripadan starin splitskim drugovima,a ne gospodi?
Kad je i zadnja seljačina postala splitski gospodin,meni nije ništa drugo ostalo nego da priđen među drugove.

xyz

pre 7 godina

Ja nisam bas siguran da su Spartanci bili homoseksualci,nisam nalazio na pisane tragove o tome,cak su i sami Spartanci nazivali Atinjane "ljubiteljima decaka".

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Svako ko je malo vise pazio na casovima istorije u osnovnoj skoli mogao je i tada da sazna za bar pola ovih stvari o Sparti. Ja sam jos iz skole zamaptio i dva kralja,lakonski jezik,status zena,surovo obrazovanje itd.
Ovo neko sitno prepucavanje oko Sparte i Atine je najblaze receno smesno, jer se iz danasnje perspektive ocenjuje nesto sto je postojalo 500 godina pre Hrista.
Spartansko drustvo je bilo takvo kakvo je bilo,surovo,ali je gajilo ozbiljne ljudske osibine i karakteristike;cast,potenje,skromnost,zajednistvo...
Dok je Atina bila jedna beskrupolozna bankarsko-trgovacka drzava-grad,imperijalisticka,izuzetno korumpirana,rasipnicka,bahata,nepotisticka hm,sto mi ovo nesto poznato),cak mirne duse mogu da kazem i lopovksa drzava,jer malo ko zna da,to u skoli necete uciti,da je do onog tzv. zlatnog Periklovog doba doslo tako sto je Atina potkradala kasu Delskog saveza. Sve ozbiljno sto je izgradjeno u Atini,ukljucujuci i Partenon,izgradjeno je u to vreme potkradanjem zajednickog vojnog fonda. To kasnije dovodi do pobune saveznika i Peloponeskih ratova gde Atina gubi rat od Peloponeskog saveza na celu sa Spartom.
Ne verujem da bi se 90% vama koji tako velicate Atinu,svidelo da budete tada atinski "saveznici" sa podanickim i polukolonijalnim odnosom i obavezama,bez obzira na sav doprinos kulturi i nauci. To vi sada mozete da velicate Atinu zbog doprinosa umetnosti,demokratiji i nauci,jer vas nista ne kosta. Drugacije bi ste razmisljali kada bi vas danas kostalo hleba.

Gru

pre 7 godina

@Ivan
Na zalost Ivane, Srbi su ti cija je istorija promenjena i prisvajana cak i u danasnje vreme od mnogih naroda.
Ali polako sve izlazi na videlo...

Srle

pre 7 godina

@T. Ta princeza Ciniska, pobednica na Olimpijadi je bila sestra Spartanskog princa koji je hteo da dokaže da i slabi mogu da uz pomoć gomile novca, plaćanjem najbolje obuke, kupovinom najboljih konja i dvokolica pobede jače i bolje od sebe, on je bio protiv previše novca u sportu i hteo je to da dokaže, a ne da promoviše ženska prava ili takve gluposti.

Trica

pre 7 godina

Fin neki narod bili. Jedina losa stvar je bio jedan deo tog vojnog treninga u periodu kada su decaci imali individualne mentore, koje su cesto morali seksualno da zadovoljavaju, to ih je takodje "jacalo" prema verovanju Spartanaca, mada je to samo bio izgovor za matore perverznjake...

Srba

pre 7 godina

A, današnji evropski muškarci (uključujući i Srbe i sve ostale Balkance) svi redom izfeminizirani metroseksualci sa nalickanim obrvicama i izmanikiranim noktićima.... Toliko. Nije, onda, ni čudo što islam ponovo napada i nadire u Evropu, jer- Evropu nema više ko da brani.

Beogradjanka

pre 7 godina

Tekst je odlican i pridruzujem se svima koji su za to da se pise vise ovakvih tekstova a manje da se slikaju gole g*****. Ali na stranu tekst...zelim da pozdravim sve ove super-muskarce koji su u komentarima preporucili knjige! Citate i to je sjajno! Svaka cast! :)

Dragan

pre 7 godina

Makedonci ih pod Filipovim vodjstvom pocepase kao prase kesu. Toliko su Makedonci bili superiorni nad Atinom i Spartom da se oni nisu usudjivali da se otrgnu od makedonske vlasti cak i kada je Aleksandar bio daleko cak u Indiji. Citajte Demostena.

zagor

pre 7 godina

to vreme je davno proslo, ali kada sam "otkrivao" anticku grcku, ja sam navijao za atinjane. sparta je bila duboko podeljeno drustvo (na helote i spartijate), najblize plemenskom uredjenju od svih grckih polisa. muskarci nisu rucali kuci, nego zajedno sa drugim muskarcima, a deca su se odgajala u nekoj vrsti komuna. bili su izrazito militaristicki nastrojeni, a sparta je bila kulturna pustinja. do 6. veka pre nove ere nisu se bavili apsolutno nicim osim vojevanjem i isisavanjem helota. spartijati su ubijali helote na nacin koji je danas nezamisliv. jednom prilikom su proglasili da ce heloti koji se prijave za vojnu sluzbu tako moci da otkupe svoju slobodu, a potom su pogubili oko 2000 onih koji su se prijavili. heloti su bili daleko brojniji, a spartanski militarizam je negovan ne da bi se branilo cojstvo ili grcka od persijanaca, nego da bi se sami spartijati branili od helota. ubijanje vidjenijih helota u klasicnim sacekusama je bila svakodnevna pojava, a spartijati su svake godine helotima simbolicno objavljivali rat. spartijata je bilo jako malo. oko 9000. tu cifru su sami odredili nekom vrstom.ustava jer su procenili da za toliko imaju zemlje....sve u svemu, romansirana slika sparte je daleko od istine. tu ima mnogo vise surovosti, mracnjastva i pohlepe nego sto ovakvi tekstovi otkrivaju. sa druge strane, atina je bila cudesna i tu su umetnost i nauka procvetali...

Siniša, brejnstormer!

pre 7 godina

Zato što su bili od malih nogu okruženi muškarcima, homoseksualnost je bila raširena čak i podržavana jer se muškarac borio još hrabrije pored svog ljubavnika. Za svoje dokazivanje u njegovim očima a i iz ljubavi, da zaštiti i spase svoga partnera.

lako je tudjim mlatiti gloginje

pre 7 godina

Meni ova priča deluje kao opis pakla na Zemlji ali džabe kada se naš nebeski narod vazda oduševljavao tiranijom koja vodi u nestanak naroda i države u kojoj živi. Neko nam je ubacio u glavu kod kako je vrhunski ideal i smisao postojanja da svi uzalud izginemo. Posebno su mi zanimljivi oni borbeni koji prvi pobegnu kad dodje do sukoba koji su sami priželjkivali i izazivali. Uvek misle da oni samo treba da nadahnu herojstvo sa tućiće se neko drugi neka sirotinja uglavnom. Dok sam služio vojsku takvi su zvali mame i tate da ih preko veze sklone sa straže da bi dečica mogla lepo da pajke.

Nocni vuk

pre 7 godina

(Sawa, 7. avgust 2016 12:13)

To sto se tebi, prijatelju, ne svidja knjiga jer si verovatno navikao na zapadnjacke, holivudske zaplete je druga stvar. Knjiga je odlicna, jer pogadja srz onoga vremena i nacin razmisljanja ljudi tad, njihove vrednosti, njihov nacin zivota itd. Ti si verovatno ocekivao price o bitkama i velikim herojima koji na kraju knjige odlazu ka zalasku sunca zagrljeni sa dezurnom starletom :)
Inace mislim da su ljudi odusevljeni Spartancima zbog njihove privrzenosti drustvu i drzavi i zbog njihove hrabrosti. Mi smo, nazalost, kroz istoriju bili prisiljeni da budemo ratnicki narod pa se divimo onima kojima smo u neku ruku slicni.
A to da postoje drzave koje nisu u totalitarnim rezimima je samo bajka za malu decu. U svakoj drzavi postoji jako malo jezgro ljudi koji odlucuju. To sto nas zamajavaju kojekakvim izborima i sto mase veruju u to, to je druga prica.
Inace demokratija je bila moguca samo u jednom periodu u Atini gde ih je bilo malo, za danasnje pojmove, pa je zaista moglo da vazi jedan covek-jedan glas pravilo (naravno bez robova, polu robova itd, ni tada nije bilo idealno). Ali cim su se i tamo stvorile stranke i mocnici demokratija je nestala. Ostalo je samo istorija...

Zoran

pre 7 godina

"Svi koji su bili “mlitavi”, gojazni ili i jedno i drugo, bili su pretučeni i kažnjeni."

Hahahaah. Za Amere bi morali da uvoz enarod, ne bi imao ko da ih bije.

zoki

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Zavrsilo je kao i sto ce zavrsiti sve sto ima svoj pocetak.
Na smetlistu, na krovu, na klaviru...kakve veze ima.
Pozdrav.

Nocni vuk

pre 7 godina

(roadrunner, 7. avgust 2016 12:22)
Pazi druze, danasnjim merilima sudis ljudima od pre 2.500 godina. Mislis da Atina i Persija nisu imale robove? Pominjanje "teroristicke" drzave je tek smesno i neozbiljno. Sparta je predmet interesovanja pre svega zato sto je uspela da uspostavi drustvo ispred pojedinca, da zauzda zelju za materijalnim bogatstvom i da spreci korupciju. I naravno da stvori fantasticnu vojsku. Ona nije tezila sirenju kulture pa im se tim merilima ne moze ni suditi. To da su Atinu dobili jednom zbog kuge je smesno. Vise ratova su vodili, Atinjani bili bolji na moru Sparta na kopnu, na kraju Spartin savez pobedio. Bili su malobrojni a nepobedivi vekovima. Interesantno je sto su bili jako cenjeni. Pozivani su da resavaju sporove izmedju gradova. Zato sto su bili nepotkupljivi i posveceni zakonu. To je njihova vrednost i njihov doprinos svetu.
Niko ne kaze da Persija nije dala veliki doprinos svetu kulture. Isto tako je i Nemacka iznedrila mnoge naucnike, filozofe, umetnike, ali je donela i jednog Hitlera i vecitu teznju za pokoravanjem drugih naroda. Treba gledati obe strane jedne medalje. Ipak je Persija dosla da napadne Spartu kao imprerijalno sila tadasnjice a ne obrnuto. I ipak je nije osvojila. Zato je Termopil za Grke duhovna stvar isto kao sto je i Kosovo za nas.

M

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.
(Ivan, 07. avgust 2016 13:22)

A zbog čega bi se mi Srbi stideli svoje istorije i hteli tuđu??? Nauči našu istoriju, pa onda trabunjaj.

ten yard penalty

pre 7 godina

Prvi su u istoriji,u pogledu vojne "kombat" strategije tog vremena i organizovanosti borbenih jedinica,uveli princip FALANGE-male i kompaktne borbene grupe velichine danashnjeg voda,gde je svaki vojnik shtitio onog do sebe sa svoje desne strane.Komandir falange je bio ne prvi,vecc taj poslednji s desna(mada je lepshe recci prvi s leva!),jer nije imao saborca na svojoj levoj strani,tako da je taj borac morao biti inzvanredan,s obzirom da je morao da shtiti samog sebe(i da komanduje jedinicom)...Makedonci Filiposa drugog i kasnije Alexandrosa Megalosa su u apsolutnoj sveobuhvatnosti prihvatili vojni princip falange,i doveli ga do savrshenstva...i josh jedna 'zanimljivost': Majke i supruge spartanskih ratnika su svoje heroje ispraccali u svaki boj istim rechima - "VRATI MI SE SA SHTITOM,ILI NA NJEMU!"(mislim da dalje objashnjavanje analogije ovih rechi nije potrebno...)...znachi-HRABROST,HEROJSTVO...znachi-NEUSTRASHIVOST,ZZRTVA DO KRAJA...znachi-NEUKALJANA CHAST KROZ TU ZZRTVU U VECHNOSTI!....

Branislav

pre 7 godina

Nisu Srbi opčinjeni totalitarističkim režimom Sparte, već Spartom kao DRŽAVOM! Mi žudimo za uređenim društvom! Trenutno živimo na teritoriji, ovo država nije!

Mare

pre 7 godina

Zasto svi u komentarima smatraju da disciplina znaci biti militantan? Disciplina ima mnogo ogledala i ja je uglavnom povezujem sa samokontrolom pojedinca. Mozda gresim ali mislim da moj izbor da ne bacim papir na ulicu ili propustim pesake ima direktne veze sa samodisciplinom postignutom minimalnim naporom a opet znacajnom za moju okolinu.

Paja

pre 7 godina

I sam čin biranja neveste u Sparti je bio zanimljiv. U okviru "egela" (stada) u kojima su odgajani i trenirani, organizuje se "veridba". U jednu mračnu prostoriju zatvori se isti broj mladića i devojaka, pa ko koga u mraku uhvati, sa njim će u braku biti. Doduše, ni to nije toliko definitivno, jer su preljube bila česta stvar, pogotovo ako bi se eventualnom preljubom rodilo još jače dete.
Vezano za helote, svake godine su održavane Kriptije, gde bi mladi Spartanci organizovali lov na helote, ubijali ih i tako ih održavali na optimalnom broju.

Filip II

pre 7 godina

Te cuvene spartijate koji su ceo zivot izvodili rigorozne vezbe i spremali se za bitku su porazili neki tamo Tebanci koji su bili malobrojniji u bici kod Leuktre 371. pne i to uz minimalne izmene uobicajene taktike onog doba. Kasnije su ih Rimljani preorali, a pre toga Atinjani su ih dobijali i na kopnu i moru. Sem Termopila gde im je klanac stitio bokove, nista oni slavno nemaju, Makedonci i njihove falange su bolji primer slavnih vojnika!

gandra

pre 7 godina

kakva ognjena kapija - citajte herodota - tukidida - ksenofona - plutarha - sve u ovom clanku je prepisano iz njihovih spisa - gotovo da ne postoji bolja literatura od ove..

važno je pobediti

pre 7 godina

'miro split'
Miro, tvoji komentari su veoma simpaticni, samo nastavi. Nadam se da pripadas onoj staroj splitskoj gospodi a ne novohrvatima i novosrbima koji nas unistise moralno i materijalno.

Alexander

pre 7 godina

roadrunner
Kada već toliko voliš Perziju zamolio bih te da nam svima ovdje kažeš i to ko je u dva navrata uz nekoliko puta manje vojske porazio perzijskog kralja Dariusa lll i pregazio Perziju stigavši do Indije?!Jer vidim da su za tebe i tvoja izlaganja Spartanci izgleda bili osobe sa posebnim potrebama!

CATAPA

pre 7 godina

Nešto žestoko nije u redu sa OVOM civilizacijom ako toliko fascinira militaristički koncept... čak i pod pretpostavkom da sintagmu "militaristička civilizacija" ne smatramo za oksimoron, što realno jeste.

Carlito Brigante

pre 7 godina

Pozdrav svima koji kao i ja misle da je text sjajan,a brooka za one koji ga omalovazavaju. I da,Presfildova knjiga je sjajna,i da,dosta je dodao,izmislio i ukrao,i da,bili su surovi i čudni,ALI,bitna je poenta i pozitivne vrednosti koje treba izvući: RAD,RED,DISCIPILNA,SKROMNOST,NEMATERIJALIZAM. Veliki respekt za Spartu

ks

pre 7 godina

Sujeta, taština, ljubomora su osobine koje vladaju u nama srbima. Od najmanjeg sela do Beograda, od zabavišta do fakulteta... Problem na nacionalnom nivou. U Sparti ovoga bilo nije, podjednake šanse su imali svi.

lol

pre 7 godina

ništa o homoseksualnosti,a? Ni čitavoj spartanskoj armiji gej ljubavnika koji su time smatrani jačim ratnicima jer će se jače boriti da zaštite svoje momke nego prijatelje?

Još jedna oprana, revizionistička verzija stare Grčke da se uklopi u post-viktorijansku moralnu zaostavštinu u Srbiji. Još samo da ih negde prikažete kao plavooke i plavokose nordijske ideale i ceo paket.

Евроталибан

pre 7 godina

А тек да видиш колико данашњи Срби имаји везе са старим Србима и то само онима од пре 100 година.

disko nindža

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Kao i manje totalitarna društva uključujući i Atinu i to prevent Sparte. Neka generalna crta je da su ovakvom državnom organizacijom Spartanci bili izuzetno stabilno društvo ali bez energije da doprinose naci i umetnosti, jer je to ipak pokretano ljudskom željom za slavom i uzdizanjem koja je suzbijana. Atina je sa druge strane bila mnogo otvorenija za razne ideje te puno doprinela kulturi i nauci, ali je bila društveno nestabilna i u mnogim svojim fazama imerijalistička. Može se reći da se prema protivnicima odnosila gore nego Sparta.
Koga zanima predlaže da pročita Peloponeski ratovi od Tukidida. Učesnika istih. Prvo nepristrasno istorisko delo u ljudskoj istoriji.
Inače bukvar geopolitike.

TNT21

pre 7 godina

@Sawa
U modernom značenju demokratije ona je bliska Aristotelovom pojmu politeie a ne onim uređenjem što su Antički Grci zvali demokratijom. Današnja demkratija i nema mnogo dodirnih tačka sa antičkom.

Isto tako nije Filip II bio prvi koji je 'osvojio' Spartu, već Tebanci koju su de fakto uspostavili hegemoniju na Peloponezu posle bitke kod Leuktre...

Бокс

pre 7 godina

Још две занимљивости којр памтим из Спарте:
- из Спарте није остао ниједан документ. Све што знамо, знамо из посредних извора
- Спартанци су носили црвене огртаче, да непријатељ не види крв ако су рањени.

Kibox

pre 7 godina

Vidim mnogo vas zeli ovakvu disciplinu i kazne u Srbiji kao sto je nekad bilo u Sparti. Samo da znate, Milos Obrenović je silovatelje i pedofile besio na trgu i ostavljao ih po 10 dana da vise, da se ceo grad usmrdi, da nikome na pamet ne padne tamo nesto.

Ivan

pre 7 godina

Jos jedna zanimljivost - danasnji Grci veze nemaju sa Spartancima
(igor, 07. avgust 2016 11:59)

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.

Akili

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.
(Ra, 7. avgust 2016 11:21)
Zato nacisti nisu ubili ni jednig Albanaca,Albanci su Ariani.Staro grci su arvaniti,oni su beli i zive u grckoj koji pricaju staro albanski,ovi novi grci nemaju nista zajdenicko sa starin grcima,ovi novi grci vecina njih su persianci,veoma su crni.Staro grci su bili beli.Alban,albin,albino-beo.

.

pre 7 godina

@roadrunner
Sparta je bila drzavica koja nije sanjala osvajanja i sirenja na 3 kontinenta nego se prvenstveno brinula o svojoj bezbednosti i pazila da nju neko ne pokori. Da, na kraju ju je potukla Teba, kada je Sparta bila na istorijskom minimumu moci, a Teba sa brojnijom vojskom. Pa sta to govori? Rim je bio nebitan jer su ga na kraju osvojili divljaci Vandali, a Persija je bila jadna jer ju je smlatio klinac od 20-ak godina? Sparta je imala najbolji sistem vekovima, nepobediva vojska, sa najravnopravnijim drustvom. A propala jeste, kao i sve ostale drzave. I kakve veze koliko je Grka bilo u Termopilima? Persijanci su svejedno ponizeni. Svet pamti 300 Spartanaca a ne vise stotina hiljada Persijanaca. Spalili su Atinu ali su ipak porazeni. Carstvo koje se sirilo ubijajuci nomadska plemena po Aziji, a u Evropi ih nasamarale drzavice sa 100 puta manjom vojskom.

.

pre 7 godina

@crnotravac
Kakve veze ima broj stanovnika sa modernim ratovanjem? Izrael ima manje stanovnika od Srbije pa bi pocepao tu Tursku sa sve Iranom za 10 dana. Samo oruzje, tehnika, organizacija. A mi bi bili robovi sve i da nas ima 300 miliona jer smo nesposoban narod.

roadrunner

pre 7 godina

Oduševljavanje malom, eksremno ksenofobičnom terorističkom grad dražvicom, gde je par destina hiljada Spartanaca živelo na račun robovskog rada 300 000 Helota koji su najgore zlostavljani,koja nije bila sposobna da svoju "kulturu" nigde proširi, koja nije bila osim osvajanja Atine (uz pomoć kuge) sposobna ni za čak vojno proširenje (pa su ih homoseksualci iz Tebe konačno pobeili u odlučujućoj bitci)..

A sa druge strane Persija ne valja, prvo svetsko univerzalno carstvo na tri kontinenta (to sigurno nisu mogli neki šabani), gde su se i samo Grci u Persiji borili i to veoma hrabro za cara, gde je osnovana xy prvih stvari u civilzaciji, prva sloboda veroisposovesti ( ukaz Kira Velikog), prvi moderni putevi, prva svetska monoteistička religija, od koje je judaizam mnogo pozajmio a kasnije i hrišćanstvo tj ne bi ni hrišćanstva bilo da nije bilo stare Persije itd itd. I oh da...Perisjanci nisu Arapi nego indoevropljani...

A što se tiče 300, Persijanci su dobili bitku i spalili Atinu...i Grka nije bilo 300 neko oko 6 000 (od kojih samo 300 Spartanaca,ostali bili kući da čuvaju Helote..) i branili su nekolko desetina metara uzak prolaz gde brojnost ništa ne znači. To što je na kraju spasilo Grke

Sawa

pre 7 godina

Ognjena kapija je uzasno dosadna knjiga gde je Presfild pokusao da ubaci sve sto je ikad saznao o Sparti a podosta i dodao. Izvikan pisac poput onog nebuloznog Koelja i nemam pojma uopste kako se njegove knjige izucavaju na Vest Pointu. Samo oni koji nisu citali ozbiljnije istorijske knjige mogu reci da je on super.

Sto se tice Spartanaca, jesu bili surovi i neko je dobro povukao paralelu izmedju Hitlerove eugenike i spartanske selekcije. Odvajali su slabe kao i zivotinje, a rezultati su bili i te kako vidljivi.

Takodje se neko zapitao kako se citaoci clanka odusevise takvim totalitarnim uredjenjem. Dosta je svima demokratije. U nju ni osnivaci, Stari Grci nisu verovali..

treba se nakaniti

pre 7 godina

Nisu Spartanci tako olako isli u rat. Posto se nisu mesali sa drugima bilo ih je jako malo i posto su bili skloni nerazumnom zrtvovanju iz rata se nisu vracali.

Aleksandar

pre 7 godina

Oni su bili takvi da nisu navikli da im neko drugi komanduje. Zato su odbili da uđu u Korintski savez koji je formirao Filip Makedonski. Čak su digli i jedan ustanak protiv Makedonaca tokom Aleksandrovog ratovanja sa Persijom, ali je on bio surovo ugušen.

miro split

pre 7 godina

Je ste vi gledali oni film "300"?
Majčin sine,pa oni se Spartanac Leonida nije presta derat cili film.Uvik mu nabrekle žile na vratu,iskolaćene oči,iskešeni zubi.Gospe ti svete liči na onog Obradovića dok vodi košarkašku utakmicu.
Ono nije normalan čovik.S njim ne moš otić u kafić ,a da se on ne potuče i ne posvađa sa svin gostima.Ja s njim ne bi izaša ni isprid samoposluge popit pivo.On bi pribija prodavačicu na kasi ako piva ne bi bila ladna.
Ti čovik ako oće izać vanka mora prvo zapalit vriću trave da bi normalno moga sidit i komunicirat sa drugim ljudima.
Aj da je sam još i nekako.Nego sa njim ide još trista huligana koji se jedva čekaju potuć i napravit nered.
On da živi u današnjem vrimenu ima bi dijagnozu i tabletama bi se drža pod kontrolom.

crnotravac

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?
(Bojan, 7. avgust 2016 09:24)

Gde da nadjemo robove? Ne ratuje se vise u klancima i sumama vec dronovima i krstarecim raketama. Turska ima 80miliona stanovnika, vise nego sve Ex -yu drzave, grcka i bugarska zajedno.

Ra

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.

T

pre 7 godina

Evo jos jedna zanimljivost, prva zena pobednica na antickim Olimpijskim igrama, je bila jedna Spartanka, ucesnica u kolskim trkama.

@ Ja

To zapravo nije istina, zene su u Sparti bile vise cenjene nego u drugim grckim polisima. Imale su mnogo veca gradjanska prava (pravo nasledjivanja, pravo na obrazovanje…)
Razlog za to je bio cisto prakticne prirode, muskarci su stalno ratovali, a zene su bile te koje su ostajale i brinule o svemu. One su morale da budu sposobne da bi se izborile sa razlicitim problemima i zato su od malena obucavane skoro isto kao i decaci, vezbe, ispiti fizicke spremnosti, ali i citanje i pisanje.
Osim toga, zene su imale pravo da nasledjuju imanje, na taj nacin je bilo omoguceno da sve ostane u rukama plemicke porodice i da se prenese dalje. Posto su ratovi bili uobicajena pojava, broj udovica je bio veliki, a posto je zemlja bila veoma dragocena, moze se na neki nacin reci da su zene vladale Spartom.
Ovakve stvari uvek treba sagledati u istorijskom kontekstu.
Tako, npr. s nase tacke gledista Spartanci su bili veoma surovi prema deci koja su rodjena slaba ili sa nekim oblikom inavliditeta (deca su obicno unistavana ili su izolovana). Medjutim, s njihove tacke gledista takva deca su bila opasnost za drzavu, jer nikako nisu mogli da doprinesu njenom boljitku. Mogli su cak da budu opasnost, jer su predstavljali slabost.

Peca

pre 7 godina

"Tokom čuvene odbrane protiv Persije u Termopilskom klancu, spartanski vojnik Aristodemus imao je neku očnu bolest i nije mogao da se bori. Nakon što se vratio u Spartu, postao je poznat kao “kukavica Aristodemus”. Godinu dana kasnije se borio i hrabro poginuo u Bici kod Plateje i tako povratio svoju čast."

Nešto ne verujem da se jedno tako organizovano društvo tako surovo ponašalo prema bolesnima (osim ako nije bio simulant).
p.s. Inače, tekst je veoma dobar.

nesha

pre 7 godina

Nema povlačenja, nema predaje. Mogu da zamislim samo kako je bilo onima koji preko bojnog polja gledaju Spartance... ali ipak i oni su propali....

Igor

pre 7 godina

Sjajan tekst... Istina, mnogo bi toga moglo da se doda od interesantnih činjenica o Sparti ali ne bi bilo dovoljno prostora zaista. Evo ja ću da dodam samo onaj detalj da je tadašnja Sparta bila duboko religiozno društvo i jedino poluge religije (koje je tada povlačilo 'veće staraca' - efori) su mogle da 'preispitaju' i preinače vojne odluke. To je bio slučaj recimo u bici na maratonskom polju, deset godina pre Termopila, u kojoj Spartanci nisu uzeli učešća jer je bio u toku njihov najveći verski 'praznik', dani Karnee, o koji se Leonida deset godina kasnije oglušio i nije poslušao preporuke efora.U svakom slučaju, hvala vam za odličan tekst!

Bogdan

pre 7 godina

Koga god interesuje ova tematika neka nabavi i pročita knjigu Stivena Presfilda "Ognjena Kapija". Sjajna je.
(MisterNo, 07. avgust 2016 09:31)
Takođe i Plime rata od istog autora, koja se bavi Alkibijadom i Peloponeskim ratom. Mada preporučujem i svaku drugu njegovu knjigu, odličan pisac.

Phobos

pre 7 godina

Koga zanima ova tematika, preporucujem da procita knjigu "Ognjena kapija" od Stivena Presfilda. Najbolji opis tog vremena i Sparte!

Postoji i malo drugaciji pogled - "300 ratnika", Andrea Fredijani.


O xein', angellein Lakedaimoniois hoti tade
keimetha tois keinon rhamasi peithomenoi

Trovach

pre 7 godina

Spartanske decake su oskudno hranili, tako da se podrazumevalo da hranu moraju sami nabaviti i to uglavnom kradjom, ali posto je kradja bila zabranjena, kada bi ih uhvatili, bili bi strogo fizicki kaznjavani (najcesce bicevanjem).

Zoran Dj.

pre 7 godina

Super članak. Ali nešto interesantno su ozostavili: Ne piše da su praktikovali i homoseksualnost, za to vreme uglavnom, kada su bili u kasernama

Jovica

pre 7 godina

Samo izbacite naslove "izgleda fantasticno INSTAGRAM" i pojacajte ovakve tekstove. Za 5 do 10 godina, mozda preovladjujuce vrednosti u drustvu postanu znanje, cast i postenje....

krotko

pre 7 godina

Spartanci su mnogo vise vremena provodili sa muskarcima nego sa svojim zenama. Njihov zivot je bio usmeren na vojevanje, te se kultura, filozofija i umetnost razvijala u drugim, demokratskijim gradovima grcke.

miro split

pre 7 godina

Ja da san se rodija ka Spartanac ne bi vidija žene,tukli bi me svaki dan,a moga bi razgovarat jedino sa maslinama i smokvama.Vjerovatno bi koze od mene okrećale glavu.

Bojan

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?

Jovica

pre 7 godina

Samo izbacite naslove "izgleda fantasticno INSTAGRAM" i pojacajte ovakve tekstove. Za 5 do 10 godina, mozda preovladjujuce vrednosti u drustvu postanu znanje, cast i postenje....

miro split

pre 7 godina

Ja da san se rodija ka Spartanac ne bi vidija žene,tukli bi me svaki dan,a moga bi razgovarat jedino sa maslinama i smokvama.Vjerovatno bi koze od mene okrećale glavu.

Bojan

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?

miro split

pre 7 godina

Je ste vi gledali oni film "300"?
Majčin sine,pa oni se Spartanac Leonida nije presta derat cili film.Uvik mu nabrekle žile na vratu,iskolaćene oči,iskešeni zubi.Gospe ti svete liči na onog Obradovića dok vodi košarkašku utakmicu.
Ono nije normalan čovik.S njim ne moš otić u kafić ,a da se on ne potuče i ne posvađa sa svin gostima.Ja s njim ne bi izaša ni isprid samoposluge popit pivo.On bi pribija prodavačicu na kasi ako piva ne bi bila ladna.
Ti čovik ako oće izać vanka mora prvo zapalit vriću trave da bi normalno moga sidit i komunicirat sa drugim ljudima.
Aj da je sam još i nekako.Nego sa njim ide još trista huligana koji se jedva čekaju potuć i napravit nered.
On da živi u današnjem vrimenu ima bi dijagnozu i tabletama bi se drža pod kontrolom.

Ra

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.

Igor

pre 7 godina

Sjajan tekst... Istina, mnogo bi toga moglo da se doda od interesantnih činjenica o Sparti ali ne bi bilo dovoljno prostora zaista. Evo ja ću da dodam samo onaj detalj da je tadašnja Sparta bila duboko religiozno društvo i jedino poluge religije (koje je tada povlačilo 'veće staraca' - efori) su mogle da 'preispitaju' i preinače vojne odluke. To je bio slučaj recimo u bici na maratonskom polju, deset godina pre Termopila, u kojoj Spartanci nisu uzeli učešća jer je bio u toku njihov najveći verski 'praznik', dani Karnee, o koji se Leonida deset godina kasnije oglušio i nije poslušao preporuke efora.U svakom slučaju, hvala vam za odličan tekst!

nesha

pre 7 godina

Nema povlačenja, nema predaje. Mogu da zamislim samo kako je bilo onima koji preko bojnog polja gledaju Spartance... ali ipak i oni su propali....

krotko

pre 7 godina

Spartanci su mnogo vise vremena provodili sa muskarcima nego sa svojim zenama. Njihov zivot je bio usmeren na vojevanje, te se kultura, filozofija i umetnost razvijala u drugim, demokratskijim gradovima grcke.

Trovach

pre 7 godina

Spartanske decake su oskudno hranili, tako da se podrazumevalo da hranu moraju sami nabaviti i to uglavnom kradjom, ali posto je kradja bila zabranjena, kada bi ih uhvatili, bili bi strogo fizicki kaznjavani (najcesce bicevanjem).

roadrunner

pre 7 godina

Oduševljavanje malom, eksremno ksenofobičnom terorističkom grad dražvicom, gde je par destina hiljada Spartanaca živelo na račun robovskog rada 300 000 Helota koji su najgore zlostavljani,koja nije bila sposobna da svoju "kulturu" nigde proširi, koja nije bila osim osvajanja Atine (uz pomoć kuge) sposobna ni za čak vojno proširenje (pa su ih homoseksualci iz Tebe konačno pobeili u odlučujućoj bitci)..

A sa druge strane Persija ne valja, prvo svetsko univerzalno carstvo na tri kontinenta (to sigurno nisu mogli neki šabani), gde su se i samo Grci u Persiji borili i to veoma hrabro za cara, gde je osnovana xy prvih stvari u civilzaciji, prva sloboda veroisposovesti ( ukaz Kira Velikog), prvi moderni putevi, prva svetska monoteistička religija, od koje je judaizam mnogo pozajmio a kasnije i hrišćanstvo tj ne bi ni hrišćanstva bilo da nije bilo stare Persije itd itd. I oh da...Perisjanci nisu Arapi nego indoevropljani...

A što se tiče 300, Persijanci su dobili bitku i spalili Atinu...i Grka nije bilo 300 neko oko 6 000 (od kojih samo 300 Spartanaca,ostali bili kući da čuvaju Helote..) i branili su nekolko desetina metara uzak prolaz gde brojnost ništa ne znači. To što je na kraju spasilo Grke

Евроталибан

pre 7 godina

А тек да видиш колико данашњи Срби имаји везе са старим Србима и то само онима од пре 100 година.

disko nindža

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Kao i manje totalitarna društva uključujući i Atinu i to prevent Sparte. Neka generalna crta je da su ovakvom državnom organizacijom Spartanci bili izuzetno stabilno društvo ali bez energije da doprinose naci i umetnosti, jer je to ipak pokretano ljudskom željom za slavom i uzdizanjem koja je suzbijana. Atina je sa druge strane bila mnogo otvorenija za razne ideje te puno doprinela kulturi i nauci, ali je bila društveno nestabilna i u mnogim svojim fazama imerijalistička. Može se reći da se prema protivnicima odnosila gore nego Sparta.
Koga zanima predlaže da pročita Peloponeski ratovi od Tukidida. Učesnika istih. Prvo nepristrasno istorisko delo u ljudskoj istoriji.
Inače bukvar geopolitike.

Ivan

pre 7 godina

Jos jedna zanimljivost - danasnji Grci veze nemaju sa Spartancima
(igor, 07. avgust 2016 11:59)

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.

crnotravac

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?
(Bojan, 7. avgust 2016 09:24)

Gde da nadjemo robove? Ne ratuje se vise u klancima i sumama vec dronovima i krstarecim raketama. Turska ima 80miliona stanovnika, vise nego sve Ex -yu drzave, grcka i bugarska zajedno.

Sawa

pre 7 godina

Ognjena kapija je uzasno dosadna knjiga gde je Presfild pokusao da ubaci sve sto je ikad saznao o Sparti a podosta i dodao. Izvikan pisac poput onog nebuloznog Koelja i nemam pojma uopste kako se njegove knjige izucavaju na Vest Pointu. Samo oni koji nisu citali ozbiljnije istorijske knjige mogu reci da je on super.

Sto se tice Spartanaca, jesu bili surovi i neko je dobro povukao paralelu izmedju Hitlerove eugenike i spartanske selekcije. Odvajali su slabe kao i zivotinje, a rezultati su bili i te kako vidljivi.

Takodje se neko zapitao kako se citaoci clanka odusevise takvim totalitarnim uredjenjem. Dosta je svima demokratije. U nju ni osnivaci, Stari Grci nisu verovali..

T

pre 7 godina

Evo jos jedna zanimljivost, prva zena pobednica na antickim Olimpijskim igrama, je bila jedna Spartanka, ucesnica u kolskim trkama.

@ Ja

To zapravo nije istina, zene su u Sparti bile vise cenjene nego u drugim grckim polisima. Imale su mnogo veca gradjanska prava (pravo nasledjivanja, pravo na obrazovanje…)
Razlog za to je bio cisto prakticne prirode, muskarci su stalno ratovali, a zene su bile te koje su ostajale i brinule o svemu. One su morale da budu sposobne da bi se izborile sa razlicitim problemima i zato su od malena obucavane skoro isto kao i decaci, vezbe, ispiti fizicke spremnosti, ali i citanje i pisanje.
Osim toga, zene su imale pravo da nasledjuju imanje, na taj nacin je bilo omoguceno da sve ostane u rukama plemicke porodice i da se prenese dalje. Posto su ratovi bili uobicajena pojava, broj udovica je bio veliki, a posto je zemlja bila veoma dragocena, moze se na neki nacin reci da su zene vladale Spartom.
Ovakve stvari uvek treba sagledati u istorijskom kontekstu.
Tako, npr. s nase tacke gledista Spartanci su bili veoma surovi prema deci koja su rodjena slaba ili sa nekim oblikom inavliditeta (deca su obicno unistavana ili su izolovana). Medjutim, s njihove tacke gledista takva deca su bila opasnost za drzavu, jer nikako nisu mogli da doprinesu njenom boljitku. Mogli su cak da budu opasnost, jer su predstavljali slabost.

Zoran Dj.

pre 7 godina

Super članak. Ali nešto interesantno su ozostavili: Ne piše da su praktikovali i homoseksualnost, za to vreme uglavnom, kada su bili u kasernama

treba se nakaniti

pre 7 godina

Nisu Spartanci tako olako isli u rat. Posto se nisu mesali sa drugima bilo ih je jako malo i posto su bili skloni nerazumnom zrtvovanju iz rata se nisu vracali.

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Svako ko je malo vise pazio na casovima istorije u osnovnoj skoli mogao je i tada da sazna za bar pola ovih stvari o Sparti. Ja sam jos iz skole zamaptio i dva kralja,lakonski jezik,status zena,surovo obrazovanje itd.
Ovo neko sitno prepucavanje oko Sparte i Atine je najblaze receno smesno, jer se iz danasnje perspektive ocenjuje nesto sto je postojalo 500 godina pre Hrista.
Spartansko drustvo je bilo takvo kakvo je bilo,surovo,ali je gajilo ozbiljne ljudske osibine i karakteristike;cast,potenje,skromnost,zajednistvo...
Dok je Atina bila jedna beskrupolozna bankarsko-trgovacka drzava-grad,imperijalisticka,izuzetno korumpirana,rasipnicka,bahata,nepotisticka hm,sto mi ovo nesto poznato),cak mirne duse mogu da kazem i lopovksa drzava,jer malo ko zna da,to u skoli necete uciti,da je do onog tzv. zlatnog Periklovog doba doslo tako sto je Atina potkradala kasu Delskog saveza. Sve ozbiljno sto je izgradjeno u Atini,ukljucujuci i Partenon,izgradjeno je u to vreme potkradanjem zajednickog vojnog fonda. To kasnije dovodi do pobune saveznika i Peloponeskih ratova gde Atina gubi rat od Peloponeskog saveza na celu sa Spartom.
Ne verujem da bi se 90% vama koji tako velicate Atinu,svidelo da budete tada atinski "saveznici" sa podanickim i polukolonijalnim odnosom i obavezama,bez obzira na sav doprinos kulturi i nauci. To vi sada mozete da velicate Atinu zbog doprinosa umetnosti,demokratiji i nauci,jer vas nista ne kosta. Drugacije bi ste razmisljali kada bi vas danas kostalo hleba.

Bogdan

pre 7 godina

Koga god interesuje ova tematika neka nabavi i pročita knjigu Stivena Presfilda "Ognjena Kapija". Sjajna je.
(MisterNo, 07. avgust 2016 09:31)
Takođe i Plime rata od istog autora, koja se bavi Alkibijadom i Peloponeskim ratom. Mada preporučujem i svaku drugu njegovu knjigu, odličan pisac.

Aleksandar

pre 7 godina

Oni su bili takvi da nisu navikli da im neko drugi komanduje. Zato su odbili da uđu u Korintski savez koji je formirao Filip Makedonski. Čak su digli i jedan ustanak protiv Makedonaca tokom Aleksandrovog ratovanja sa Persijom, ali je on bio surovo ugušen.

Branislav

pre 7 godina

Nisu Srbi opčinjeni totalitarističkim režimom Sparte, već Spartom kao DRŽAVOM! Mi žudimo za uređenim društvom! Trenutno živimo na teritoriji, ovo država nije!

Mare

pre 7 godina

Zasto svi u komentarima smatraju da disciplina znaci biti militantan? Disciplina ima mnogo ogledala i ja je uglavnom povezujem sa samokontrolom pojedinca. Mozda gresim ali mislim da moj izbor da ne bacim papir na ulicu ili propustim pesake ima direktne veze sa samodisciplinom postignutom minimalnim naporom a opet znacajnom za moju okolinu.

TNT21

pre 7 godina

@Sawa
U modernom značenju demokratije ona je bliska Aristotelovom pojmu politeie a ne onim uređenjem što su Antički Grci zvali demokratijom. Današnja demkratija i nema mnogo dodirnih tačka sa antičkom.

Isto tako nije Filip II bio prvi koji je 'osvojio' Spartu, već Tebanci koju su de fakto uspostavili hegemoniju na Peloponezu posle bitke kod Leuktre...

Srba

pre 7 godina

A, današnji evropski muškarci (uključujući i Srbe i sve ostale Balkance) svi redom izfeminizirani metroseksualci sa nalickanim obrvicama i izmanikiranim noktićima.... Toliko. Nije, onda, ni čudo što islam ponovo napada i nadire u Evropu, jer- Evropu nema više ko da brani.

Sparta je malo losija od prosecne Grke vojske tog doba

pre 7 godina

Hmmm sto ne pominjete promovisanje homoseksualnosti u kampovima gde su obucavani deca/vojnici. Svaki decak kada je uzet iz kuce je sebi u kampu nasao starijeg decaka koji mu je bio ljubavnik i zastitnik dok je ovaj odrastao. Da vidim koliko Srba ce onda voleti Spartance. Inace korupcija je bila duboko urezana u njihovom drustvu cak su i neki sprtanski kraljevi primorani da beze iz zemlje jer su bili korumpirani vise nego sto je drustvo dozvoljavalo. Sparata je bila nesto kao komunizam, svi smo jednaki ali su neki jednakiji od drugih.
Sto se tice "nepobedivosti" Spartanaca i tu je malo nasmikano. Link koji nabraja 22 poraza Sprtanaca u bitkama: http://www.historyandheadlines.com/is-sparta-overrated-a-list-of-spartan-defeats/
Osam (8) poraza je bilo direktno od Atine kada je Sparta bila u vrhu svoje drzavnosti. Jedan poraz je bio dosta upecatljiv od Thebes 371 BC gde je 6-7,000 Thebes vojnika razbilo 10-11,000 Spartanaca. Thebes armija je izgubila oko 300 vojnika a Sprta 4,000+

E sada zamislite da imate "nepobedivi" fudbalski tim koji igra "najbolji fudbal" na svetu ali u prvenstvu zabelezi 22 poraza, 15 pobeda i 2 neresena. Ja bi rekao takav tim je preduvan i cak ispod proseka.

Nocni vuk

pre 7 godina

(roadrunner, 7. avgust 2016 12:22)
Pazi druze, danasnjim merilima sudis ljudima od pre 2.500 godina. Mislis da Atina i Persija nisu imale robove? Pominjanje "teroristicke" drzave je tek smesno i neozbiljno. Sparta je predmet interesovanja pre svega zato sto je uspela da uspostavi drustvo ispred pojedinca, da zauzda zelju za materijalnim bogatstvom i da spreci korupciju. I naravno da stvori fantasticnu vojsku. Ona nije tezila sirenju kulture pa im se tim merilima ne moze ni suditi. To da su Atinu dobili jednom zbog kuge je smesno. Vise ratova su vodili, Atinjani bili bolji na moru Sparta na kopnu, na kraju Spartin savez pobedio. Bili su malobrojni a nepobedivi vekovima. Interesantno je sto su bili jako cenjeni. Pozivani su da resavaju sporove izmedju gradova. Zato sto su bili nepotkupljivi i posveceni zakonu. To je njihova vrednost i njihov doprinos svetu.
Niko ne kaze da Persija nije dala veliki doprinos svetu kulture. Isto tako je i Nemacka iznedrila mnoge naucnike, filozofe, umetnike, ali je donela i jednog Hitlera i vecitu teznju za pokoravanjem drugih naroda. Treba gledati obe strane jedne medalje. Ipak je Persija dosla da napadne Spartu kao imprerijalno sila tadasnjice a ne obrnuto. I ipak je nije osvojila. Zato je Termopil za Grke duhovna stvar isto kao sto je i Kosovo za nas.

.

pre 7 godina

@crnotravac
Kakve veze ima broj stanovnika sa modernim ratovanjem? Izrael ima manje stanovnika od Srbije pa bi pocepao tu Tursku sa sve Iranom za 10 dana. Samo oruzje, tehnika, organizacija. A mi bi bili robovi sve i da nas ima 300 miliona jer smo nesposoban narod.

zagor

pre 7 godina

to vreme je davno proslo, ali kada sam "otkrivao" anticku grcku, ja sam navijao za atinjane. sparta je bila duboko podeljeno drustvo (na helote i spartijate), najblize plemenskom uredjenju od svih grckih polisa. muskarci nisu rucali kuci, nego zajedno sa drugim muskarcima, a deca su se odgajala u nekoj vrsti komuna. bili su izrazito militaristicki nastrojeni, a sparta je bila kulturna pustinja. do 6. veka pre nove ere nisu se bavili apsolutno nicim osim vojevanjem i isisavanjem helota. spartijati su ubijali helote na nacin koji je danas nezamisliv. jednom prilikom su proglasili da ce heloti koji se prijave za vojnu sluzbu tako moci da otkupe svoju slobodu, a potom su pogubili oko 2000 onih koji su se prijavili. heloti su bili daleko brojniji, a spartanski militarizam je negovan ne da bi se branilo cojstvo ili grcka od persijanaca, nego da bi se sami spartijati branili od helota. ubijanje vidjenijih helota u klasicnim sacekusama je bila svakodnevna pojava, a spartijati su svake godine helotima simbolicno objavljivali rat. spartijata je bilo jako malo. oko 9000. tu cifru su sami odredili nekom vrstom.ustava jer su procenili da za toliko imaju zemlje....sve u svemu, romansirana slika sparte je daleko od istine. tu ima mnogo vise surovosti, mracnjastva i pohlepe nego sto ovakvi tekstovi otkrivaju. sa druge strane, atina je bila cudesna i tu su umetnost i nauka procvetali...

zoki

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Zavrsilo je kao i sto ce zavrsiti sve sto ima svoj pocetak.
Na smetlistu, na krovu, na klaviru...kakve veze ima.
Pozdrav.

miro split

pre 7 godina

@ Važno je pobediti
Ali se ne vidi da ja pripadan starin splitskim drugovima,a ne gospodi?
Kad je i zadnja seljačina postala splitski gospodin,meni nije ništa drugo ostalo nego da priđen među drugove.

Zoran

pre 7 godina

"Svi koji su bili “mlitavi”, gojazni ili i jedno i drugo, bili su pretučeni i kažnjeni."

Hahahaah. Za Amere bi morali da uvoz enarod, ne bi imao ko da ih bije.

disko nindža

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).
(M, 07. avgust 2016 15:34)

Uz svu slavu Atini ne treba baš ni Spartu zanemariti. Atina je padala mnogo puta. Nakon Peloponeskog rata kojeg je izgubila Sparta je nije uništila. Saveznici Sparte su to zahtevali ali je Sparta uništila samo Atinsku flotu. Da su odlučili da delete sudbinu Plateje, ne bi se Sokrat naživeo a ne bi bilo ni Platona, Aristotela...
Hoću da kažem. Gledajte otvoreno i uočite dobre i loše strane oba sistema.

važno je pobediti

pre 7 godina

'miro split'
Miro, tvoji komentari su veoma simpaticni, samo nastavi. Nadam se da pripadas onoj staroj splitskoj gospodi a ne novohrvatima i novosrbima koji nas unistise moralno i materijalno.

Phobos

pre 7 godina

Koga zanima ova tematika, preporucujem da procita knjigu "Ognjena kapija" od Stivena Presfilda. Najbolji opis tog vremena i Sparte!

Postoji i malo drugaciji pogled - "300 ratnika", Andrea Fredijani.


O xein', angellein Lakedaimoniois hoti tade
keimetha tois keinon rhamasi peithomenoi

xyz

pre 7 godina

Ja nisam bas siguran da su Spartanci bili homoseksualci,nisam nalazio na pisane tragove o tome,cak su i sami Spartanci nazivali Atinjane "ljubiteljima decaka".

Бокс

pre 7 godina

Још две занимљивости којр памтим из Спарте:
- из Спарте није остао ниједан документ. Све што знамо, знамо из посредних извора
- Спартанци су носили црвене огртаче, да непријатељ не види крв ако су рањени.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.
(Ivan, 07. avgust 2016 13:22)

A zbog čega bi se mi Srbi stideli svoje istorije i hteli tuđu??? Nauči našu istoriju, pa onda trabunjaj.

Beogradjanka

pre 7 godina

Tekst je odlican i pridruzujem se svima koji su za to da se pise vise ovakvih tekstova a manje da se slikaju gole g*****. Ali na stranu tekst...zelim da pozdravim sve ove super-muskarce koji su u komentarima preporucili knjige! Citate i to je sjajno! Svaka cast! :)

Kibox

pre 7 godina

Vidim mnogo vas zeli ovakvu disciplinu i kazne u Srbiji kao sto je nekad bilo u Sparti. Samo da znate, Milos Obrenović je silovatelje i pedofile besio na trgu i ostavljao ih po 10 dana da vise, da se ceo grad usmrdi, da nikome na pamet ne padne tamo nesto.

Gru

pre 7 godina

@Ivan
Na zalost Ivane, Srbi su ti cija je istorija promenjena i prisvajana cak i u danasnje vreme od mnogih naroda.
Ali polako sve izlazi na videlo...

Trica

pre 7 godina

Fin neki narod bili. Jedina losa stvar je bio jedan deo tog vojnog treninga u periodu kada su decaci imali individualne mentore, koje su cesto morali seksualno da zadovoljavaju, to ih je takodje "jacalo" prema verovanju Spartanaca, mada je to samo bio izgovor za matore perverznjake...

lako je tudjim mlatiti gloginje

pre 7 godina

Meni ova priča deluje kao opis pakla na Zemlji ali džabe kada se naš nebeski narod vazda oduševljavao tiranijom koja vodi u nestanak naroda i države u kojoj živi. Neko nam je ubacio u glavu kod kako je vrhunski ideal i smisao postojanja da svi uzalud izginemo. Posebno su mi zanimljivi oni borbeni koji prvi pobegnu kad dodje do sukoba koji su sami priželjkivali i izazivali. Uvek misle da oni samo treba da nadahnu herojstvo sa tućiće se neko drugi neka sirotinja uglavnom. Dok sam služio vojsku takvi su zvali mame i tate da ih preko veze sklone sa straže da bi dečica mogla lepo da pajke.

Nocni vuk

pre 7 godina

(Sawa, 7. avgust 2016 12:13)

To sto se tebi, prijatelju, ne svidja knjiga jer si verovatno navikao na zapadnjacke, holivudske zaplete je druga stvar. Knjiga je odlicna, jer pogadja srz onoga vremena i nacin razmisljanja ljudi tad, njihove vrednosti, njihov nacin zivota itd. Ti si verovatno ocekivao price o bitkama i velikim herojima koji na kraju knjige odlazu ka zalasku sunca zagrljeni sa dezurnom starletom :)
Inace mislim da su ljudi odusevljeni Spartancima zbog njihove privrzenosti drustvu i drzavi i zbog njihove hrabrosti. Mi smo, nazalost, kroz istoriju bili prisiljeni da budemo ratnicki narod pa se divimo onima kojima smo u neku ruku slicni.
A to da postoje drzave koje nisu u totalitarnim rezimima je samo bajka za malu decu. U svakoj drzavi postoji jako malo jezgro ljudi koji odlucuju. To sto nas zamajavaju kojekakvim izborima i sto mase veruju u to, to je druga prica.
Inace demokratija je bila moguca samo u jednom periodu u Atini gde ih je bilo malo, za danasnje pojmove, pa je zaista moglo da vazi jedan covek-jedan glas pravilo (naravno bez robova, polu robova itd, ni tada nije bilo idealno). Ali cim su se i tamo stvorile stranke i mocnici demokratija je nestala. Ostalo je samo istorija...

Peca

pre 7 godina

"Tokom čuvene odbrane protiv Persije u Termopilskom klancu, spartanski vojnik Aristodemus imao je neku očnu bolest i nije mogao da se bori. Nakon što se vratio u Spartu, postao je poznat kao “kukavica Aristodemus”. Godinu dana kasnije se borio i hrabro poginuo u Bici kod Plateje i tako povratio svoju čast."

Nešto ne verujem da se jedno tako organizovano društvo tako surovo ponašalo prema bolesnima (osim ako nije bio simulant).
p.s. Inače, tekst je veoma dobar.

Siniša, brejnstormer!

pre 7 godina

Zato što su bili od malih nogu okruženi muškarcima, homoseksualnost je bila raširena čak i podržavana jer se muškarac borio još hrabrije pored svog ljubavnika. Za svoje dokazivanje u njegovim očima a i iz ljubavi, da zaštiti i spase svoga partnera.

Paja

pre 7 godina

I sam čin biranja neveste u Sparti je bio zanimljiv. U okviru "egela" (stada) u kojima su odgajani i trenirani, organizuje se "veridba". U jednu mračnu prostoriju zatvori se isti broj mladića i devojaka, pa ko koga u mraku uhvati, sa njim će u braku biti. Doduše, ni to nije toliko definitivno, jer su preljube bila česta stvar, pogotovo ako bi se eventualnom preljubom rodilo još jače dete.
Vezano za helote, svake godine su održavane Kriptije, gde bi mladi Spartanci organizovali lov na helote, ubijali ih i tako ih održavali na optimalnom broju.

Srle

pre 7 godina

@T. Ta princeza Ciniska, pobednica na Olimpijadi je bila sestra Spartanskog princa koji je hteo da dokaže da i slabi mogu da uz pomoć gomile novca, plaćanjem najbolje obuke, kupovinom najboljih konja i dvokolica pobede jače i bolje od sebe, on je bio protiv previše novca u sportu i hteo je to da dokaže, a ne da promoviše ženska prava ili takve gluposti.

ten yard penalty

pre 7 godina

Prvi su u istoriji,u pogledu vojne "kombat" strategije tog vremena i organizovanosti borbenih jedinica,uveli princip FALANGE-male i kompaktne borbene grupe velichine danashnjeg voda,gde je svaki vojnik shtitio onog do sebe sa svoje desne strane.Komandir falange je bio ne prvi,vecc taj poslednji s desna(mada je lepshe recci prvi s leva!),jer nije imao saborca na svojoj levoj strani,tako da je taj borac morao biti inzvanredan,s obzirom da je morao da shtiti samog sebe(i da komanduje jedinicom)...Makedonci Filiposa drugog i kasnije Alexandrosa Megalosa su u apsolutnoj sveobuhvatnosti prihvatili vojni princip falange,i doveli ga do savrshenstva...i josh jedna 'zanimljivost': Majke i supruge spartanskih ratnika su svoje heroje ispraccali u svaki boj istim rechima - "VRATI MI SE SA SHTITOM,ILI NA NJEMU!"(mislim da dalje objashnjavanje analogije ovih rechi nije potrebno...)...znachi-HRABROST,HEROJSTVO...znachi-NEUSTRASHIVOST,ZZRTVA DO KRAJA...znachi-NEUKALJANA CHAST KROZ TU ZZRTVU U VECHNOSTI!....

.

pre 7 godina

@roadrunner
Sparta je bila drzavica koja nije sanjala osvajanja i sirenja na 3 kontinenta nego se prvenstveno brinula o svojoj bezbednosti i pazila da nju neko ne pokori. Da, na kraju ju je potukla Teba, kada je Sparta bila na istorijskom minimumu moci, a Teba sa brojnijom vojskom. Pa sta to govori? Rim je bio nebitan jer su ga na kraju osvojili divljaci Vandali, a Persija je bila jadna jer ju je smlatio klinac od 20-ak godina? Sparta je imala najbolji sistem vekovima, nepobediva vojska, sa najravnopravnijim drustvom. A propala jeste, kao i sve ostale drzave. I kakve veze koliko je Grka bilo u Termopilima? Persijanci su svejedno ponizeni. Svet pamti 300 Spartanaca a ne vise stotina hiljada Persijanaca. Spalili su Atinu ali su ipak porazeni. Carstvo koje se sirilo ubijajuci nomadska plemena po Aziji, a u Evropi ih nasamarale drzavice sa 100 puta manjom vojskom.

gandra

pre 7 godina

kakva ognjena kapija - citajte herodota - tukidida - ksenofona - plutarha - sve u ovom clanku je prepisano iz njihovih spisa - gotovo da ne postoji bolja literatura od ove..

Carlito Brigante

pre 7 godina

Pozdrav svima koji kao i ja misle da je text sjajan,a brooka za one koji ga omalovazavaju. I da,Presfildova knjiga je sjajna,i da,dosta je dodao,izmislio i ukrao,i da,bili su surovi i čudni,ALI,bitna je poenta i pozitivne vrednosti koje treba izvući: RAD,RED,DISCIPILNA,SKROMNOST,NEMATERIJALIZAM. Veliki respekt za Spartu

Dragan

pre 7 godina

Makedonci ih pod Filipovim vodjstvom pocepase kao prase kesu. Toliko su Makedonci bili superiorni nad Atinom i Spartom da se oni nisu usudjivali da se otrgnu od makedonske vlasti cak i kada je Aleksandar bio daleko cak u Indiji. Citajte Demostena.

lol

pre 7 godina

ništa o homoseksualnosti,a? Ni čitavoj spartanskoj armiji gej ljubavnika koji su time smatrani jačim ratnicima jer će se jače boriti da zaštite svoje momke nego prijatelje?

Još jedna oprana, revizionistička verzija stare Grčke da se uklopi u post-viktorijansku moralnu zaostavštinu u Srbiji. Još samo da ih negde prikažete kao plavooke i plavokose nordijske ideale i ceo paket.

ks

pre 7 godina

Sujeta, taština, ljubomora su osobine koje vladaju u nama srbima. Od najmanjeg sela do Beograda, od zabavišta do fakulteta... Problem na nacionalnom nivou. U Sparti ovoga bilo nije, podjednake šanse su imali svi.

Alexander

pre 7 godina

roadrunner
Kada već toliko voliš Perziju zamolio bih te da nam svima ovdje kažeš i to ko je u dva navrata uz nekoliko puta manje vojske porazio perzijskog kralja Dariusa lll i pregazio Perziju stigavši do Indije?!Jer vidim da su za tebe i tvoja izlaganja Spartanci izgleda bili osobe sa posebnim potrebama!

Filip II

pre 7 godina

Te cuvene spartijate koji su ceo zivot izvodili rigorozne vezbe i spremali se za bitku su porazili neki tamo Tebanci koji su bili malobrojniji u bici kod Leuktre 371. pne i to uz minimalne izmene uobicajene taktike onog doba. Kasnije su ih Rimljani preorali, a pre toga Atinjani su ih dobijali i na kopnu i moru. Sem Termopila gde im je klanac stitio bokove, nista oni slavno nemaju, Makedonci i njihove falange su bolji primer slavnih vojnika!

M

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).

Pir

pre 7 godina

Za razliku od Sparte , drzave kojoj je ideal bio da se nista nikada ne menja mnogo zanimljivija je rana Rimska Republika. Majstori prilagodjavanja, politicki i vojni sistem o kome su Spartanci mogli samo da sanjaju. Kada ih Samniti nalupaju oni lepo analiziraju i zakljuce da iskopiraju i usavrse njihov manipularni sistem. Zato su i pored katastrofa i poraza na kraju uvek pobedjivali, italijanske komsije, grci juzne italije, helenisticki generali, kartaginjani, varvari....

CATAPA

pre 7 godina

Nešto žestoko nije u redu sa OVOM civilizacijom ako toliko fascinira militaristički koncept... čak i pod pretpostavkom da sintagmu "militaristička civilizacija" ne smatramo za oksimoron, što realno jeste.

Akobogda

pre 7 godina

Њихов пад је кренуо после Пенопонеских ратова који су их иако су победили коштали доста живота као и земљотрес. Онако малобројнима то их је дотукло. Већ у рату са Тебом су у прве редове слали хелоте. И сам систем обуке је доживео пад.

M

pre 7 godina

@disko nindža
Čini mi se da se nismo razumeli. Nisam ni rekla da su savršeni, ni da oba sistema nisu imala mane. Jednostavno činjenica jeste da je Atina iza sebe ostavila daleko, daleko više korisnih stvari od Sparte. Ok, mogli su da je unište, ali nisu, iz ovog ili onog razloga. Atina je možda imala razne pravce u kojima bi se razvijala, ili nestala. Rigidno društvo opsednuto borbom, čašću i hrabrošću kao Sparta ima samo 2 pravca, da se menja ili da nestane. Njihov pristup borbi sa sobom nosi nesmotren gubitak života, delom i razlog zašto su i Mongoli npr. pobedili mnoge evropske vojske, njima povlačenje nije bila uvreda časti već strategija borbe, dok su evropljani srljali u smrt "hrabro i časno".

saki

pre 7 godina

Surovo društvo ali takva su vremena bila da se moralo tako raditi. I nama bi koristilo da imamo takav režim, previše je egocentričnih, liberalnih stanovnika u ovoj zemlji.

Akili

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.
(Ra, 7. avgust 2016 11:21)
Zato nacisti nisu ubili ni jednig Albanaca,Albanci su Ariani.Staro grci su arvaniti,oni su beli i zive u grckoj koji pricaju staro albanski,ovi novi grci nemaju nista zajdenicko sa starin grcima,ovi novi grci vecina njih su persianci,veoma su crni.Staro grci su bili beli.Alban,albin,albino-beo.

Акобогда

pre 7 godina

Не постоји ни један доказ да су били хомосексуалци. То је наметнута прича. Дечаци су имали ментора а не љубавника. И нису бранили љубавника него борбени поредак. У ратове су ишли баш када су били приморани управо због бројности. Грчки археолози су прошли ужу и ширу околину Спарте и нису нашли доказе (кости) да су бацали децу са манама. Хелоти су такође ишли у ратове и то као помоћне трупе. Иначе су Спартијате на својим штитовима имали "Л" као Лакемедон а не "С" као Спартијати. Нормално је да су хоплити хтели слободу и зато се дизали на буне али замислите само демократску Америку где се црнци убијају свакодневно па онда судите о робовласничком добу.

Zeljko

pre 7 godina

U napisanom ima dosta istine. Mada su im zene bile slobodne i imale su pravo nasledstva imovine posle muzeve smrti. Nisu bas previse paznje davali zenama koje su prevashorno bile zaduzene da rode vojnika. Ubistvo Helita bio je diplomski na kraju obuke kad napune 19 godina. Ako bi ih uhvatili prilikom ubistva helota kaznjavali bi ih , ne zbog ubistva vec zato sto su bili nesposobni i dozvolili da budu uhvaceni. Imali su veliko postovanje za starije i ukazivali su im postovanje. Neretko su im deca umirala na obuci . To je smatrano selekcijom. Militantno drustvo , u kome je izrazen bio odnos ucenik ucitelj . U svakom pa i sexualnom smislu. Ali za to ipak nema bas previse dokaza nakon toliko godina.sve u svemu bili su top vojnici s i kako ne bi bili kad su samo vezbali kako ubiti i Boriti se i to ceo zivot.

Sawa

pre 7 godina

@Nocni vuk
Da si citao grcke istoricare a ne samo Presfilda ne bi se frljao kaubojskim sutonom vec bi video da je ta knjiga stivo za siroke mase koje se pale na graficki odradjene misice Dzerarda Batlera. Presfildu bukvalno romantizira svaku temu u svojim knjigama. Ne znam za tebe ali ja sam procitao imam sve njegove knjige pa ne pricam napamet. Ali sam citao mnogo vise od njega pa mislim da mogu dati sud. Tako da tebi preporucujem da uzmes u ruke nesto van Lagunine hiperprodukcije i promenis premise.

prorok unazad

pre 7 godina

Evo jedne životne priče od tada, koju ispričaše Spartanski poslanici Persijancima.
Bio jedan vrlo bogat čovek u Joniji (sa današnje Turska obale) i morao je da beži odatle ponevši sa sobom mnogo bogatstva, stigao je u Spartu. Tamo je čuo za nekog uglednika koji je važio kao vrlo pošten i častan. Ostavio je njemu na čuvanje to blago i dobio je priznanicu za to. Potom je taj bogat čovek umro u svojim putešestvijama i mnogo godina posle dođoše njegovi sinovi sa priznanicom da im se vrati blago. Taj Spartanski uglednik im reče kakvo blago, potom se kolebao šta da radi i ode u proročište da upita za savet. Proročica mu reče samo što si došao da pitaš u vezi toga već si greh počinio i ovaj uze odmah blago i da im. To ispičaše jer se tom Spartanskom ugledniku ugasila loza, nema više nikoga sa njegovim imenom, zbog toga.
Tadašnji Heleni su, za današnje pojmove, bili religiozni fanatici. Glavno verovanje im je bilo da možeš bežati od usuda Bogova ali pobeći nećeš.

Leonidas

pre 7 godina

Spartanci su imali tradiciju , prva bracna noc onda zeni kosu obriju i obuku zenu kao decaka zato sto oni nisu nikada bili sa zenom samo sa drugim momcima.
Muskarci su se samo druzili sa muskarcima dok zene cuvaju kucu i robove zato su imali homoseksualne odnose.

crni

pre 7 godina

Spartanci nisu bili rafinirani ratnici, sa snažnom etikom ideala viteštva, koji su o odbrani drugih videli čast i viši cilj. Ne. Oni su bili sirovi i kad kad i nepotrebno surovi. Njihovi pohodi su najčešće bili osvajački i time su obezbeđivali i sluge za svoju državu. Ipak ih i pored svih tih nedostataka i posmatranja isključivo kroz pravila onog vremena, poštujem kao vrlo organizovano vojno kolektivno i socijalno društvo sa izraženim kolektivnim osobinama, iznad individualističkog mahnitanja iskvarenih pojedinaca, koje je gailo ideale skromnosti i uzdržavanje od uživanja i otupljivanja uma u hedonističkim glupedarijama. Sa druge strane imamo jedno apsolutno iskvareno, bankarsko, lopovsko i robovlasničko društvo i to u smislu kao primitivni gradovi države na bliskom istoku. Naravno to što su gajili i umetnost i nauku, je i karakteristično za takva društva i ne govori o tome da takav način života razvija to, već da je to popularno da se gaji u takvim društvima. Mogao bih čitavu knjigu napisati o ovome, ali nemam mesta ovde. Grci, a pogotovo Atinjani, nisu narod otkrića nego narod reprodukcije i ovo će vam reći svaki ozbiljniji istraživač sa dubljim i širim poznavanjem istorije. Sve one teoreme, teze iteorije, došle su preko nekoliko ljudi, uglavnom negrka i već razvijene su se nalazile u nekoliko velikih centara znanja u svetu, kao što je Sais u Egiptu, Babilon u međurečju, Persegrad u Persiji, još gradovi Indije i Kine. Nastavak

crni

pre 7 godina

Zanimljivo je koliko ljudi ovde ima koji ne pokazuju razumevanje za koncept jednog vremena, koji se isključivo mora posmatrati u kontekstu dadašnjih istorijskih i međuljudskih odnosa. Ne Spartanci nisu bili totalitarno društvo, ali jesu bili militantni. Prvo niti totalitarističko društvo mora biti militantno, niti militantno društvo mora biti totalitarističko. Oni su pre svega bili ratničko društvo, ne nekih viteških vrlina, već sirovo ratničko društvo, sa primarnim karakteristikama iste i jednim opštijim socijalnim obrazovanjem, koje se ogleda u obrazovanju i pravima za sve. Oni nisu imali robove u pravom smislu jer Heloti nisu bili lični posed već sluge državi, slično kao meropsi kod nas ili šudre u Indiji. Sami Spartioti(Spartići) nisu bili Grci u pravom smislu već arijevsko pleme, slično Makedoncima, Tračanima, Ilirima, Panonima i Dačanima, ali su prihvatili jedan zajednički jezik komunikacije sa okolinom. Oni su bili kastinsko društvo, kao i svi arijevski narodi koji su došli u dodir sa drugim i razvijenijim sredinama, gde su se ideje i narodi preplitali. Spartići su bili ratničko plemstvo, Peleazgi zanatlije i trgovci, a Heloti sluge. Zanimljivo je da su baš Heleni koji su bili zarobljavani upravo postajali sluge, otuda i naziv Heloti, od Helos stariji oblik Helot Helen. Peleazgi ili Pelazgi sa druge strane su bili starosedeoci Balkana i ovo je narod od koga su Grci(Heleni) mnogo posudili, ili ukrali. Nastavak

crni

pre 7 godina

Ipak meni je svakako draže i bliskije društveno uređenje naroda stepa i graničnih planinskih regija, koje Herodot naziva Skoloti i Sauromati, a koji su sami sebe nazivali Geti i živeli na prostoru Evroazije od današnjeg Sistijana i hindukuško iranskih planina na jugu do sibirskih šuma na severu i bajkalskog regiona i zap. Kine na istoku do srednje Evrope na zapadu. Ovi narodi su živeli ili kao stepski polunomadi, neki kao zemljoradnici u slivovima velikih reka, drugi kao zanatlije u gradovima od drveta, ili stočari na planinama, neki imali i zamkove od kamena, pogotovo oni u graničnim oblastima, krajišnici. Oni su bili najbolji ratnici na svetu, nenadmašni i na konjima, imali superiornu taktiku nad drugima i neretko su imali centralnu vlast, pogotovo oni u cent. Aziji, koje su nazivali Masa Geti, što je kao indijsko maha ili persijsko mazda, a znači veliko, veliki Geti. Oni su svi imali jedinstven jezik na tim prostorima, predak današnjih slovenskih i baltičkih jezika. Prvi su imali konjičku poštu koja pokriva sve delove carstva i brza je. Kod njih su muškarci i žene imali ista prava, a žene su čak kao mlade i dok se ne udaju i počnu da rađaju, išle u rat sa muškarcima. Čak i udate imale su prava da spavaju sa drugim muškarcima jer je ovo davalo jače potomstvo. Ratovi su im bili skoro uvek odbrambeni i imali su jake ideale epskih junaka. Često su uzimani u vojske drugih država gde su pokazivali izuzetne rezultate i nisu vršili zločine kao plaćenici. Nastavak

crni

pre 7 godina

Posle ovoga počinje dugotrajni proces formiranja grčke nacije, koja je prvo prošla rimsko sužanjstvo, zatim katalonsko i tursko, da bi opstali samo kao faktor koga je prvo povezivao jezik, a zatim i religija, a na posletku su im Englezi dali državu.
Što se tiče naših predaka Geta, oni su opstajali kao takvi zahvaljujući upravo etičkoj epskoj rafiniranosti i čestom mešanju sa drugim narodima, a još više kada su primili uglavnom hrišćanstvo pravoslavlje i postali etički još rafiniraniji i postigli neverovatne rezultate. Njihovo društvo je bilo bez premca i uvek je zagovaralo jednakost među ljudima. Ovde je postojala prvobitna, istinska demokratija, sabornost i prve iskre socijalizma, Pugačovljev ustanak, Hmeljnickog, buna Stenke Rasina na boljare(aristokrate). Ovo se sve desilo u 17om veku i inspiracija je mnogim socijalistima i pravdoljubivim ljudima. Takođe taktiku ratovanja i ustrojstva ovih hrabrih ratnika usvojili su i Tatari, a prvi od njih Mongoli, kao i socijalnu jednakost tj, da se zaslugama postiže nešto a ne rođenjem. Izvorne zamisli ovog društva nalazimo i kod Kozaka Rusije i Srba krajišnika od crnogorskih brda, preko dalmatinskih vrleti i posavine do karpatskih planina. Koga zanimaju ova shvatanja, treba proučiti razmišljanje ovih naroda. Verujem da to ne bi trebalo da bude teško onima koji su rođeni u okviru ovih naroda, jer kod njih nije ništa totalitarističko ni hedonističko, naprotiv uvek je bila borba protiv samodržaca i visoka samodisciplina uma.

crni

pre 7 godina

Većinu mornarice im je kod Halkidikija razbila oluja i mali broj stigao kod Salamine, a i tada su struje i vetrovi bili nepovoljni, a vojska je dosta oštećena u borbama sa balkanskim narodima i kraljevstvima. Ipak i onaj manji broj koji je stigao, posle peripetije na kamenoj palisadi uskog prolaza i predstražom od tristo ratnika i vojskom od 6000 Spartanaca i kako Herodot tvrdi skoro 100 000 Grka koji su skupljeni kao vojska, oni su i tada pobedili ove na palisadi iako ih je bilo tek 300 000 po Herodotu koji su pristigli, što je minimum u odnosu kad se vodi ofanzivni rat, a to je triput više napadača. Oni su poharali Grčku tada, a ove je spaslo kao i uvek to što su se otisnuli na pučinu i privremeno smestili na ostrva, što je kod njih bila taktika kada ih neko sa kopna napada. Takođe i Tebanci Beocije koji su pobedili Spartance su imali u svojim redovima upravo ove getske ratnike.
Spartanci su kasnije propali kao društvo, koje upravo zbog čestih okolnih erozivnih faktora i toga što se nisu mešali i nisu prešli granice svoje male države i svoje kaste, jednostavno su iscrpli svoje snage i njihov rod je degenerisao usled dugotrajne izolovanosti i nemešanja, a društvo degradiralo. Sa druge strane Heloti koji su stalno dovođeni novi i sveži i redovno osvežavali svoju krv i nisu često ginuli, su u jednom trenutku osetivši se silnijima, napravili socijalni ustanak i preuzeli vlast u državi. Kada su počeli da žene Spartanke, to je bio kraj originalne Sparte. Nastavak

miro split

pre 7 godina

Je ste vi gledali oni film "300"?
Majčin sine,pa oni se Spartanac Leonida nije presta derat cili film.Uvik mu nabrekle žile na vratu,iskolaćene oči,iskešeni zubi.Gospe ti svete liči na onog Obradovića dok vodi košarkašku utakmicu.
Ono nije normalan čovik.S njim ne moš otić u kafić ,a da se on ne potuče i ne posvađa sa svin gostima.Ja s njim ne bi izaša ni isprid samoposluge popit pivo.On bi pribija prodavačicu na kasi ako piva ne bi bila ladna.
Ti čovik ako oće izać vanka mora prvo zapalit vriću trave da bi normalno moga sidit i komunicirat sa drugim ljudima.
Aj da je sam još i nekako.Nego sa njim ide još trista huligana koji se jedva čekaju potuć i napravit nered.
On da živi u današnjem vrimenu ima bi dijagnozu i tabletama bi se drža pod kontrolom.

roadrunner

pre 7 godina

Oduševljavanje malom, eksremno ksenofobičnom terorističkom grad dražvicom, gde je par destina hiljada Spartanaca živelo na račun robovskog rada 300 000 Helota koji su najgore zlostavljani,koja nije bila sposobna da svoju "kulturu" nigde proširi, koja nije bila osim osvajanja Atine (uz pomoć kuge) sposobna ni za čak vojno proširenje (pa su ih homoseksualci iz Tebe konačno pobeili u odlučujućoj bitci)..

A sa druge strane Persija ne valja, prvo svetsko univerzalno carstvo na tri kontinenta (to sigurno nisu mogli neki šabani), gde su se i samo Grci u Persiji borili i to veoma hrabro za cara, gde je osnovana xy prvih stvari u civilzaciji, prva sloboda veroisposovesti ( ukaz Kira Velikog), prvi moderni putevi, prva svetska monoteistička religija, od koje je judaizam mnogo pozajmio a kasnije i hrišćanstvo tj ne bi ni hrišćanstva bilo da nije bilo stare Persije itd itd. I oh da...Perisjanci nisu Arapi nego indoevropljani...

A što se tiče 300, Persijanci su dobili bitku i spalili Atinu...i Grka nije bilo 300 neko oko 6 000 (od kojih samo 300 Spartanaca,ostali bili kući da čuvaju Helote..) i branili su nekolko desetina metara uzak prolaz gde brojnost ništa ne znači. To što je na kraju spasilo Grke

Akili

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.
(Ra, 7. avgust 2016 11:21)
Zato nacisti nisu ubili ni jednig Albanaca,Albanci su Ariani.Staro grci su arvaniti,oni su beli i zive u grckoj koji pricaju staro albanski,ovi novi grci nemaju nista zajdenicko sa starin grcima,ovi novi grci vecina njih su persianci,veoma su crni.Staro grci su bili beli.Alban,albin,albino-beo.

Bojan

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?

Peca

pre 7 godina

"Tokom čuvene odbrane protiv Persije u Termopilskom klancu, spartanski vojnik Aristodemus imao je neku očnu bolest i nije mogao da se bori. Nakon što se vratio u Spartu, postao je poznat kao “kukavica Aristodemus”. Godinu dana kasnije se borio i hrabro poginuo u Bici kod Plateje i tako povratio svoju čast."

Nešto ne verujem da se jedno tako organizovano društvo tako surovo ponašalo prema bolesnima (osim ako nije bio simulant).
p.s. Inače, tekst je veoma dobar.

Ivan

pre 7 godina

Jos jedna zanimljivost - danasnji Grci veze nemaju sa Spartancima
(igor, 07. avgust 2016 11:59)

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.

Zoran Dj.

pre 7 godina

Super članak. Ali nešto interesantno su ozostavili: Ne piše da su praktikovali i homoseksualnost, za to vreme uglavnom, kada su bili u kasernama

Sparta je malo losija od prosecne Grke vojske tog doba

pre 7 godina

Hmmm sto ne pominjete promovisanje homoseksualnosti u kampovima gde su obucavani deca/vojnici. Svaki decak kada je uzet iz kuce je sebi u kampu nasao starijeg decaka koji mu je bio ljubavnik i zastitnik dok je ovaj odrastao. Da vidim koliko Srba ce onda voleti Spartance. Inace korupcija je bila duboko urezana u njihovom drustvu cak su i neki sprtanski kraljevi primorani da beze iz zemlje jer su bili korumpirani vise nego sto je drustvo dozvoljavalo. Sparata je bila nesto kao komunizam, svi smo jednaki ali su neki jednakiji od drugih.
Sto se tice "nepobedivosti" Spartanaca i tu je malo nasmikano. Link koji nabraja 22 poraza Sprtanaca u bitkama: http://www.historyandheadlines.com/is-sparta-overrated-a-list-of-spartan-defeats/
Osam (8) poraza je bilo direktno od Atine kada je Sparta bila u vrhu svoje drzavnosti. Jedan poraz je bio dosta upecatljiv od Thebes 371 BC gde je 6-7,000 Thebes vojnika razbilo 10-11,000 Spartanaca. Thebes armija je izgubila oko 300 vojnika a Sprta 4,000+

E sada zamislite da imate "nepobedivi" fudbalski tim koji igra "najbolji fudbal" na svetu ali u prvenstvu zabelezi 22 poraza, 15 pobeda i 2 neresena. Ja bi rekao takav tim je preduvan i cak ispod proseka.

Sawa

pre 7 godina

Ognjena kapija je uzasno dosadna knjiga gde je Presfild pokusao da ubaci sve sto je ikad saznao o Sparti a podosta i dodao. Izvikan pisac poput onog nebuloznog Koelja i nemam pojma uopste kako se njegove knjige izucavaju na Vest Pointu. Samo oni koji nisu citali ozbiljnije istorijske knjige mogu reci da je on super.

Sto se tice Spartanaca, jesu bili surovi i neko je dobro povukao paralelu izmedju Hitlerove eugenike i spartanske selekcije. Odvajali su slabe kao i zivotinje, a rezultati su bili i te kako vidljivi.

Takodje se neko zapitao kako se citaoci clanka odusevise takvim totalitarnim uredjenjem. Dosta je svima demokratije. U nju ni osnivaci, Stari Grci nisu verovali..

Ra

pre 7 godina

Zanimljivo je to. Hitlerova eugenika, zasnovana na nauci, danas je olicenje zla. Spartanska odokativna selekcija jakih i slabih se predstavlja kao nesto jako zanimljivo i dobro.

miro split

pre 7 godina

Ja da san se rodija ka Spartanac ne bi vidija žene,tukli bi me svaki dan,a moga bi razgovarat jedino sa maslinama i smokvama.Vjerovatno bi koze od mene okrećale glavu.

Filip II

pre 7 godina

Te cuvene spartijate koji su ceo zivot izvodili rigorozne vezbe i spremali se za bitku su porazili neki tamo Tebanci koji su bili malobrojniji u bici kod Leuktre 371. pne i to uz minimalne izmene uobicajene taktike onog doba. Kasnije su ih Rimljani preorali, a pre toga Atinjani su ih dobijali i na kopnu i moru. Sem Termopila gde im je klanac stitio bokove, nista oni slavno nemaju, Makedonci i njihove falange su bolji primer slavnih vojnika!

Srba

pre 7 godina

A, današnji evropski muškarci (uključujući i Srbe i sve ostale Balkance) svi redom izfeminizirani metroseksualci sa nalickanim obrvicama i izmanikiranim noktićima.... Toliko. Nije, onda, ni čudo što islam ponovo napada i nadire u Evropu, jer- Evropu nema više ko da brani.

lako je tudjim mlatiti gloginje

pre 7 godina

Meni ova priča deluje kao opis pakla na Zemlji ali džabe kada se naš nebeski narod vazda oduševljavao tiranijom koja vodi u nestanak naroda i države u kojoj živi. Neko nam je ubacio u glavu kod kako je vrhunski ideal i smisao postojanja da svi uzalud izginemo. Posebno su mi zanimljivi oni borbeni koji prvi pobegnu kad dodje do sukoba koji su sami priželjkivali i izazivali. Uvek misle da oni samo treba da nadahnu herojstvo sa tućiće se neko drugi neka sirotinja uglavnom. Dok sam služio vojsku takvi su zvali mame i tate da ih preko veze sklone sa straže da bi dečica mogla lepo da pajke.

CATAPA

pre 7 godina

Nešto žestoko nije u redu sa OVOM civilizacijom ako toliko fascinira militaristički koncept... čak i pod pretpostavkom da sintagmu "militaristička civilizacija" ne smatramo za oksimoron, što realno jeste.

Siniša, brejnstormer!

pre 7 godina

Zato što su bili od malih nogu okruženi muškarcima, homoseksualnost je bila raširena čak i podržavana jer se muškarac borio još hrabrije pored svog ljubavnika. Za svoje dokazivanje u njegovim očima a i iz ljubavi, da zaštiti i spase svoga partnera.

ten yard penalty

pre 7 godina

Prvi su u istoriji,u pogledu vojne "kombat" strategije tog vremena i organizovanosti borbenih jedinica,uveli princip FALANGE-male i kompaktne borbene grupe velichine danashnjeg voda,gde je svaki vojnik shtitio onog do sebe sa svoje desne strane.Komandir falange je bio ne prvi,vecc taj poslednji s desna(mada je lepshe recci prvi s leva!),jer nije imao saborca na svojoj levoj strani,tako da je taj borac morao biti inzvanredan,s obzirom da je morao da shtiti samog sebe(i da komanduje jedinicom)...Makedonci Filiposa drugog i kasnije Alexandrosa Megalosa su u apsolutnoj sveobuhvatnosti prihvatili vojni princip falange,i doveli ga do savrshenstva...i josh jedna 'zanimljivost': Majke i supruge spartanskih ratnika su svoje heroje ispraccali u svaki boj istim rechima - "VRATI MI SE SA SHTITOM,ILI NA NJEMU!"(mislim da dalje objashnjavanje analogije ovih rechi nije potrebno...)...znachi-HRABROST,HEROJSTVO...znachi-NEUSTRASHIVOST,ZZRTVA DO KRAJA...znachi-NEUKALJANA CHAST KROZ TU ZZRTVU U VECHNOSTI!....

crnotravac

pre 7 godina

Svaki malobrojan narod mora da uci od spartanaca. Recimo mi Srbi smo postali previse mekani prema svojoj deci do te mere da stariji ustaju deci u autobusu!?
(Bojan, 7. avgust 2016 09:24)

Gde da nadjemo robove? Ne ratuje se vise u klancima i sumama vec dronovima i krstarecim raketama. Turska ima 80miliona stanovnika, vise nego sve Ex -yu drzave, grcka i bugarska zajedno.

xyz

pre 7 godina

Ja nisam bas siguran da su Spartanci bili homoseksualci,nisam nalazio na pisane tragove o tome,cak su i sami Spartanci nazivali Atinjane "ljubiteljima decaka".

lol

pre 7 godina

ništa o homoseksualnosti,a? Ni čitavoj spartanskoj armiji gej ljubavnika koji su time smatrani jačim ratnicima jer će se jače boriti da zaštite svoje momke nego prijatelje?

Još jedna oprana, revizionistička verzija stare Grčke da se uklopi u post-viktorijansku moralnu zaostavštinu u Srbiji. Još samo da ih negde prikažete kao plavooke i plavokose nordijske ideale i ceo paket.

Jovica

pre 7 godina

Samo izbacite naslove "izgleda fantasticno INSTAGRAM" i pojacajte ovakve tekstove. Za 5 do 10 godina, mozda preovladjujuce vrednosti u drustvu postanu znanje, cast i postenje....

Trica

pre 7 godina

Fin neki narod bili. Jedina losa stvar je bio jedan deo tog vojnog treninga u periodu kada su decaci imali individualne mentore, koje su cesto morali seksualno da zadovoljavaju, to ih je takodje "jacalo" prema verovanju Spartanaca, mada je to samo bio izgovor za matore perverznjake...

krotko

pre 7 godina

Spartanci su mnogo vise vremena provodili sa muskarcima nego sa svojim zenama. Njihov zivot je bio usmeren na vojevanje, te se kultura, filozofija i umetnost razvijala u drugim, demokratskijim gradovima grcke.

nesha

pre 7 godina

Nema povlačenja, nema predaje. Mogu da zamislim samo kako je bilo onima koji preko bojnog polja gledaju Spartance... ali ipak i oni su propali....

Евроталибан

pre 7 godina

А тек да видиш колико данашњи Срби имаји везе са старим Србима и то само онима од пре 100 година.

.

pre 7 godina

@roadrunner
Sparta je bila drzavica koja nije sanjala osvajanja i sirenja na 3 kontinenta nego se prvenstveno brinula o svojoj bezbednosti i pazila da nju neko ne pokori. Da, na kraju ju je potukla Teba, kada je Sparta bila na istorijskom minimumu moci, a Teba sa brojnijom vojskom. Pa sta to govori? Rim je bio nebitan jer su ga na kraju osvojili divljaci Vandali, a Persija je bila jadna jer ju je smlatio klinac od 20-ak godina? Sparta je imala najbolji sistem vekovima, nepobediva vojska, sa najravnopravnijim drustvom. A propala jeste, kao i sve ostale drzave. I kakve veze koliko je Grka bilo u Termopilima? Persijanci su svejedno ponizeni. Svet pamti 300 Spartanaca a ne vise stotina hiljada Persijanaca. Spalili su Atinu ali su ipak porazeni. Carstvo koje se sirilo ubijajuci nomadska plemena po Aziji, a u Evropi ih nasamarale drzavice sa 100 puta manjom vojskom.

M

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).

Nocni vuk

pre 7 godina

(Sawa, 7. avgust 2016 12:13)

To sto se tebi, prijatelju, ne svidja knjiga jer si verovatno navikao na zapadnjacke, holivudske zaplete je druga stvar. Knjiga je odlicna, jer pogadja srz onoga vremena i nacin razmisljanja ljudi tad, njihove vrednosti, njihov nacin zivota itd. Ti si verovatno ocekivao price o bitkama i velikim herojima koji na kraju knjige odlazu ka zalasku sunca zagrljeni sa dezurnom starletom :)
Inace mislim da su ljudi odusevljeni Spartancima zbog njihove privrzenosti drustvu i drzavi i zbog njihove hrabrosti. Mi smo, nazalost, kroz istoriju bili prisiljeni da budemo ratnicki narod pa se divimo onima kojima smo u neku ruku slicni.
A to da postoje drzave koje nisu u totalitarnim rezimima je samo bajka za malu decu. U svakoj drzavi postoji jako malo jezgro ljudi koji odlucuju. To sto nas zamajavaju kojekakvim izborima i sto mase veruju u to, to je druga prica.
Inace demokratija je bila moguca samo u jednom periodu u Atini gde ih je bilo malo, za danasnje pojmove, pa je zaista moglo da vazi jedan covek-jedan glas pravilo (naravno bez robova, polu robova itd, ni tada nije bilo idealno). Ali cim su se i tamo stvorile stranke i mocnici demokratija je nestala. Ostalo je samo istorija...

zagor

pre 7 godina

to vreme je davno proslo, ali kada sam "otkrivao" anticku grcku, ja sam navijao za atinjane. sparta je bila duboko podeljeno drustvo (na helote i spartijate), najblize plemenskom uredjenju od svih grckih polisa. muskarci nisu rucali kuci, nego zajedno sa drugim muskarcima, a deca su se odgajala u nekoj vrsti komuna. bili su izrazito militaristicki nastrojeni, a sparta je bila kulturna pustinja. do 6. veka pre nove ere nisu se bavili apsolutno nicim osim vojevanjem i isisavanjem helota. spartijati su ubijali helote na nacin koji je danas nezamisliv. jednom prilikom su proglasili da ce heloti koji se prijave za vojnu sluzbu tako moci da otkupe svoju slobodu, a potom su pogubili oko 2000 onih koji su se prijavili. heloti su bili daleko brojniji, a spartanski militarizam je negovan ne da bi se branilo cojstvo ili grcka od persijanaca, nego da bi se sami spartijati branili od helota. ubijanje vidjenijih helota u klasicnim sacekusama je bila svakodnevna pojava, a spartijati su svake godine helotima simbolicno objavljivali rat. spartijata je bilo jako malo. oko 9000. tu cifru su sami odredili nekom vrstom.ustava jer su procenili da za toliko imaju zemlje....sve u svemu, romansirana slika sparte je daleko od istine. tu ima mnogo vise surovosti, mracnjastva i pohlepe nego sto ovakvi tekstovi otkrivaju. sa druge strane, atina je bila cudesna i tu su umetnost i nauka procvetali...

Trovach

pre 7 godina

Spartanske decake su oskudno hranili, tako da se podrazumevalo da hranu moraju sami nabaviti i to uglavnom kradjom, ali posto je kradja bila zabranjena, kada bi ih uhvatili, bili bi strogo fizicki kaznjavani (najcesce bicevanjem).

Igor

pre 7 godina

Sjajan tekst... Istina, mnogo bi toga moglo da se doda od interesantnih činjenica o Sparti ali ne bi bilo dovoljno prostora zaista. Evo ja ću da dodam samo onaj detalj da je tadašnja Sparta bila duboko religiozno društvo i jedino poluge religije (koje je tada povlačilo 'veće staraca' - efori) su mogle da 'preispitaju' i preinače vojne odluke. To je bio slučaj recimo u bici na maratonskom polju, deset godina pre Termopila, u kojoj Spartanci nisu uzeli učešća jer je bio u toku njihov najveći verski 'praznik', dani Karnee, o koji se Leonida deset godina kasnije oglušio i nije poslušao preporuke efora.U svakom slučaju, hvala vam za odličan tekst!

važno je pobediti

pre 7 godina

'miro split'
Miro, tvoji komentari su veoma simpaticni, samo nastavi. Nadam se da pripadas onoj staroj splitskoj gospodi a ne novohrvatima i novosrbima koji nas unistise moralno i materijalno.

Gru

pre 7 godina

@Ivan
Na zalost Ivane, Srbi su ti cija je istorija promenjena i prisvajana cak i u danasnje vreme od mnogih naroda.
Ali polako sve izlazi na videlo...

.

pre 7 godina

@crnotravac
Kakve veze ima broj stanovnika sa modernim ratovanjem? Izrael ima manje stanovnika od Srbije pa bi pocepao tu Tursku sa sve Iranom za 10 dana. Samo oruzje, tehnika, organizacija. A mi bi bili robovi sve i da nas ima 300 miliona jer smo nesposoban narod.

Dragan

pre 7 godina

Makedonci ih pod Filipovim vodjstvom pocepase kao prase kesu. Toliko su Makedonci bili superiorni nad Atinom i Spartom da se oni nisu usudjivali da se otrgnu od makedonske vlasti cak i kada je Aleksandar bio daleko cak u Indiji. Citajte Demostena.

Slobodni Klikeri

pre 7 godina

Svako ko je malo vise pazio na casovima istorije u osnovnoj skoli mogao je i tada da sazna za bar pola ovih stvari o Sparti. Ja sam jos iz skole zamaptio i dva kralja,lakonski jezik,status zena,surovo obrazovanje itd.
Ovo neko sitno prepucavanje oko Sparte i Atine je najblaze receno smesno, jer se iz danasnje perspektive ocenjuje nesto sto je postojalo 500 godina pre Hrista.
Spartansko drustvo je bilo takvo kakvo je bilo,surovo,ali je gajilo ozbiljne ljudske osibine i karakteristike;cast,potenje,skromnost,zajednistvo...
Dok je Atina bila jedna beskrupolozna bankarsko-trgovacka drzava-grad,imperijalisticka,izuzetno korumpirana,rasipnicka,bahata,nepotisticka hm,sto mi ovo nesto poznato),cak mirne duse mogu da kazem i lopovksa drzava,jer malo ko zna da,to u skoli necete uciti,da je do onog tzv. zlatnog Periklovog doba doslo tako sto je Atina potkradala kasu Delskog saveza. Sve ozbiljno sto je izgradjeno u Atini,ukljucujuci i Partenon,izgradjeno je u to vreme potkradanjem zajednickog vojnog fonda. To kasnije dovodi do pobune saveznika i Peloponeskih ratova gde Atina gubi rat od Peloponeskog saveza na celu sa Spartom.
Ne verujem da bi se 90% vama koji tako velicate Atinu,svidelo da budete tada atinski "saveznici" sa podanickim i polukolonijalnim odnosom i obavezama,bez obzira na sav doprinos kulturi i nauci. To vi sada mozete da velicate Atinu zbog doprinosa umetnosti,demokratiji i nauci,jer vas nista ne kosta. Drugacije bi ste razmisljali kada bi vas danas kostalo hleba.

Phobos

pre 7 godina

Koga zanima ova tematika, preporucujem da procita knjigu "Ognjena kapija" od Stivena Presfilda. Najbolji opis tog vremena i Sparte!

Postoji i malo drugaciji pogled - "300 ratnika", Andrea Fredijani.


O xein', angellein Lakedaimoniois hoti tade
keimetha tois keinon rhamasi peithomenoi

Zoran

pre 7 godina

"Svi koji su bili “mlitavi”, gojazni ili i jedno i drugo, bili su pretučeni i kažnjeni."

Hahahaah. Za Amere bi morali da uvoz enarod, ne bi imao ko da ih bije.

T

pre 7 godina

Evo jos jedna zanimljivost, prva zena pobednica na antickim Olimpijskim igrama, je bila jedna Spartanka, ucesnica u kolskim trkama.

@ Ja

To zapravo nije istina, zene su u Sparti bile vise cenjene nego u drugim grckim polisima. Imale su mnogo veca gradjanska prava (pravo nasledjivanja, pravo na obrazovanje…)
Razlog za to je bio cisto prakticne prirode, muskarci su stalno ratovali, a zene su bile te koje su ostajale i brinule o svemu. One su morale da budu sposobne da bi se izborile sa razlicitim problemima i zato su od malena obucavane skoro isto kao i decaci, vezbe, ispiti fizicke spremnosti, ali i citanje i pisanje.
Osim toga, zene su imale pravo da nasledjuju imanje, na taj nacin je bilo omoguceno da sve ostane u rukama plemicke porodice i da se prenese dalje. Posto su ratovi bili uobicajena pojava, broj udovica je bio veliki, a posto je zemlja bila veoma dragocena, moze se na neki nacin reci da su zene vladale Spartom.
Ovakve stvari uvek treba sagledati u istorijskom kontekstu.
Tako, npr. s nase tacke gledista Spartanci su bili veoma surovi prema deci koja su rodjena slaba ili sa nekim oblikom inavliditeta (deca su obicno unistavana ili su izolovana). Medjutim, s njihove tacke gledista takva deca su bila opasnost za drzavu, jer nikako nisu mogli da doprinesu njenom boljitku. Mogli su cak da budu opasnost, jer su predstavljali slabost.

Bogdan

pre 7 godina

Koga god interesuje ova tematika neka nabavi i pročita knjigu Stivena Presfilda "Ognjena Kapija". Sjajna je.
(MisterNo, 07. avgust 2016 09:31)
Takođe i Plime rata od istog autora, koja se bavi Alkibijadom i Peloponeskim ratom. Mada preporučujem i svaku drugu njegovu knjigu, odličan pisac.

disko nindža

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Kao i manje totalitarna društva uključujući i Atinu i to prevent Sparte. Neka generalna crta je da su ovakvom državnom organizacijom Spartanci bili izuzetno stabilno društvo ali bez energije da doprinose naci i umetnosti, jer je to ipak pokretano ljudskom željom za slavom i uzdizanjem koja je suzbijana. Atina je sa druge strane bila mnogo otvorenija za razne ideje te puno doprinela kulturi i nauci, ali je bila društveno nestabilna i u mnogim svojim fazama imerijalistička. Može se reći da se prema protivnicima odnosila gore nego Sparta.
Koga zanima predlaže da pročita Peloponeski ratovi od Tukidida. Učesnika istih. Prvo nepristrasno istorisko delo u ljudskoj istoriji.
Inače bukvar geopolitike.

ks

pre 7 godina

Sujeta, taština, ljubomora su osobine koje vladaju u nama srbima. Od najmanjeg sela do Beograda, od zabavišta do fakulteta... Problem na nacionalnom nivou. U Sparti ovoga bilo nije, podjednake šanse su imali svi.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Imaju daleko više veze od nas Srba, Albanaca i ostalih koji se stide svoje istorije pa hoće tuđu.
(Ivan, 07. avgust 2016 13:22)

A zbog čega bi se mi Srbi stideli svoje istorije i hteli tuđu??? Nauči našu istoriju, pa onda trabunjaj.

Alexander

pre 7 godina

roadrunner
Kada već toliko voliš Perziju zamolio bih te da nam svima ovdje kažeš i to ko je u dva navrata uz nekoliko puta manje vojske porazio perzijskog kralja Dariusa lll i pregazio Perziju stigavši do Indije?!Jer vidim da su za tebe i tvoja izlaganja Spartanci izgleda bili osobe sa posebnim potrebama!

Leonidas

pre 7 godina

Spartanci su imali tradiciju , prva bracna noc onda zeni kosu obriju i obuku zenu kao decaka zato sto oni nisu nikada bili sa zenom samo sa drugim momcima.
Muskarci su se samo druzili sa muskarcima dok zene cuvaju kucu i robove zato su imali homoseksualne odnose.

crni

pre 7 godina

Posle ovoga počinje dugotrajni proces formiranja grčke nacije, koja je prvo prošla rimsko sužanjstvo, zatim katalonsko i tursko, da bi opstali samo kao faktor koga je prvo povezivao jezik, a zatim i religija, a na posletku su im Englezi dali državu.
Što se tiče naših predaka Geta, oni su opstajali kao takvi zahvaljujući upravo etičkoj epskoj rafiniranosti i čestom mešanju sa drugim narodima, a još više kada su primili uglavnom hrišćanstvo pravoslavlje i postali etički još rafiniraniji i postigli neverovatne rezultate. Njihovo društvo je bilo bez premca i uvek je zagovaralo jednakost među ljudima. Ovde je postojala prvobitna, istinska demokratija, sabornost i prve iskre socijalizma, Pugačovljev ustanak, Hmeljnickog, buna Stenke Rasina na boljare(aristokrate). Ovo se sve desilo u 17om veku i inspiracija je mnogim socijalistima i pravdoljubivim ljudima. Takođe taktiku ratovanja i ustrojstva ovih hrabrih ratnika usvojili su i Tatari, a prvi od njih Mongoli, kao i socijalnu jednakost tj, da se zaslugama postiže nešto a ne rođenjem. Izvorne zamisli ovog društva nalazimo i kod Kozaka Rusije i Srba krajišnika od crnogorskih brda, preko dalmatinskih vrleti i posavine do karpatskih planina. Koga zanimaju ova shvatanja, treba proučiti razmišljanje ovih naroda. Verujem da to ne bi trebalo da bude teško onima koji su rođeni u okviru ovih naroda, jer kod njih nije ništa totalitarističko ni hedonističko, naprotiv uvek je bila borba protiv samodržaca i visoka samodisciplina uma.

treba se nakaniti

pre 7 godina

Nisu Spartanci tako olako isli u rat. Posto se nisu mesali sa drugima bilo ih je jako malo i posto su bili skloni nerazumnom zrtvovanju iz rata se nisu vracali.

Beogradjanka

pre 7 godina

Tekst je odlican i pridruzujem se svima koji su za to da se pise vise ovakvih tekstova a manje da se slikaju gole g*****. Ali na stranu tekst...zelim da pozdravim sve ove super-muskarce koji su u komentarima preporucili knjige! Citate i to je sjajno! Svaka cast! :)

Carlito Brigante

pre 7 godina

Pozdrav svima koji kao i ja misle da je text sjajan,a brooka za one koji ga omalovazavaju. I da,Presfildova knjiga je sjajna,i da,dosta je dodao,izmislio i ukrao,i da,bili su surovi i čudni,ALI,bitna je poenta i pozitivne vrednosti koje treba izvući: RAD,RED,DISCIPILNA,SKROMNOST,NEMATERIJALIZAM. Veliki respekt za Spartu

Nocni vuk

pre 7 godina

(roadrunner, 7. avgust 2016 12:22)
Pazi druze, danasnjim merilima sudis ljudima od pre 2.500 godina. Mislis da Atina i Persija nisu imale robove? Pominjanje "teroristicke" drzave je tek smesno i neozbiljno. Sparta je predmet interesovanja pre svega zato sto je uspela da uspostavi drustvo ispred pojedinca, da zauzda zelju za materijalnim bogatstvom i da spreci korupciju. I naravno da stvori fantasticnu vojsku. Ona nije tezila sirenju kulture pa im se tim merilima ne moze ni suditi. To da su Atinu dobili jednom zbog kuge je smesno. Vise ratova su vodili, Atinjani bili bolji na moru Sparta na kopnu, na kraju Spartin savez pobedio. Bili su malobrojni a nepobedivi vekovima. Interesantno je sto su bili jako cenjeni. Pozivani su da resavaju sporove izmedju gradova. Zato sto su bili nepotkupljivi i posveceni zakonu. To je njihova vrednost i njihov doprinos svetu.
Niko ne kaze da Persija nije dala veliki doprinos svetu kulture. Isto tako je i Nemacka iznedrila mnoge naucnike, filozofe, umetnike, ali je donela i jednog Hitlera i vecitu teznju za pokoravanjem drugih naroda. Treba gledati obe strane jedne medalje. Ipak je Persija dosla da napadne Spartu kao imprerijalno sila tadasnjice a ne obrnuto. I ipak je nije osvojila. Zato je Termopil za Grke duhovna stvar isto kao sto je i Kosovo za nas.

Srle

pre 7 godina

@T. Ta princeza Ciniska, pobednica na Olimpijadi je bila sestra Spartanskog princa koji je hteo da dokaže da i slabi mogu da uz pomoć gomile novca, plaćanjem najbolje obuke, kupovinom najboljih konja i dvokolica pobede jače i bolje od sebe, on je bio protiv previše novca u sportu i hteo je to da dokaže, a ne da promoviše ženska prava ili takve gluposti.

crni

pre 7 godina

Spartanci nisu bili rafinirani ratnici, sa snažnom etikom ideala viteštva, koji su o odbrani drugih videli čast i viši cilj. Ne. Oni su bili sirovi i kad kad i nepotrebno surovi. Njihovi pohodi su najčešće bili osvajački i time su obezbeđivali i sluge za svoju državu. Ipak ih i pored svih tih nedostataka i posmatranja isključivo kroz pravila onog vremena, poštujem kao vrlo organizovano vojno kolektivno i socijalno društvo sa izraženim kolektivnim osobinama, iznad individualističkog mahnitanja iskvarenih pojedinaca, koje je gailo ideale skromnosti i uzdržavanje od uživanja i otupljivanja uma u hedonističkim glupedarijama. Sa druge strane imamo jedno apsolutno iskvareno, bankarsko, lopovsko i robovlasničko društvo i to u smislu kao primitivni gradovi države na bliskom istoku. Naravno to što su gajili i umetnost i nauku, je i karakteristično za takva društva i ne govori o tome da takav način života razvija to, već da je to popularno da se gaji u takvim društvima. Mogao bih čitavu knjigu napisati o ovome, ali nemam mesta ovde. Grci, a pogotovo Atinjani, nisu narod otkrića nego narod reprodukcije i ovo će vam reći svaki ozbiljniji istraživač sa dubljim i širim poznavanjem istorije. Sve one teoreme, teze iteorije, došle su preko nekoliko ljudi, uglavnom negrka i već razvijene su se nalazile u nekoliko velikih centara znanja u svetu, kao što je Sais u Egiptu, Babilon u međurečju, Persegrad u Persiji, još gradovi Indije i Kine. Nastavak

TNT21

pre 7 godina

@Sawa
U modernom značenju demokratije ona je bliska Aristotelovom pojmu politeie a ne onim uređenjem što su Antički Grci zvali demokratijom. Današnja demkratija i nema mnogo dodirnih tačka sa antičkom.

Isto tako nije Filip II bio prvi koji je 'osvojio' Spartu, već Tebanci koju su de fakto uspostavili hegemoniju na Peloponezu posle bitke kod Leuktre...

crni

pre 7 godina

Većinu mornarice im je kod Halkidikija razbila oluja i mali broj stigao kod Salamine, a i tada su struje i vetrovi bili nepovoljni, a vojska je dosta oštećena u borbama sa balkanskim narodima i kraljevstvima. Ipak i onaj manji broj koji je stigao, posle peripetije na kamenoj palisadi uskog prolaza i predstražom od tristo ratnika i vojskom od 6000 Spartanaca i kako Herodot tvrdi skoro 100 000 Grka koji su skupljeni kao vojska, oni su i tada pobedili ove na palisadi iako ih je bilo tek 300 000 po Herodotu koji su pristigli, što je minimum u odnosu kad se vodi ofanzivni rat, a to je triput više napadača. Oni su poharali Grčku tada, a ove je spaslo kao i uvek to što su se otisnuli na pučinu i privremeno smestili na ostrva, što je kod njih bila taktika kada ih neko sa kopna napada. Takođe i Tebanci Beocije koji su pobedili Spartance su imali u svojim redovima upravo ove getske ratnike.
Spartanci su kasnije propali kao društvo, koje upravo zbog čestih okolnih erozivnih faktora i toga što se nisu mešali i nisu prešli granice svoje male države i svoje kaste, jednostavno su iscrpli svoje snage i njihov rod je degenerisao usled dugotrajne izolovanosti i nemešanja, a društvo degradiralo. Sa druge strane Heloti koji su stalno dovođeni novi i sveži i redovno osvežavali svoju krv i nisu često ginuli, su u jednom trenutku osetivši se silnijima, napravili socijalni ustanak i preuzeli vlast u državi. Kada su počeli da žene Spartanke, to je bio kraj originalne Sparte. Nastavak

Branislav

pre 7 godina

Nisu Srbi opčinjeni totalitarističkim režimom Sparte, već Spartom kao DRŽAVOM! Mi žudimo za uređenim društvom! Trenutno živimo na teritoriji, ovo država nije!

miro split

pre 7 godina

@ Važno je pobediti
Ali se ne vidi da ja pripadan starin splitskim drugovima,a ne gospodi?
Kad je i zadnja seljačina postala splitski gospodin,meni nije ništa drugo ostalo nego da priđen među drugove.

disko nindža

pre 7 godina

@disko nindža
Možda je i Atina prsla u nekom trenutku ali je ostavila mnogo, mnogo toga za sobom.
Sparta je ostala anomalija, nešto što se s vremena na vreme pominje kao eto, neobično malo društvo, sa bizarnim strogim pravilima, koje nije ostavilo gotovo ništa iza sebe.
Čini mi se da je jedino ratničko društvo koje je nešto uradilo, Mongolija u svoje vreme. (volela bi da me neko ispravi ako nije tačno, baš me zanima dal ima još nešto).
(M, 07. avgust 2016 15:34)

Uz svu slavu Atini ne treba baš ni Spartu zanemariti. Atina je padala mnogo puta. Nakon Peloponeskog rata kojeg je izgubila Sparta je nije uništila. Saveznici Sparte su to zahtevali ali je Sparta uništila samo Atinsku flotu. Da su odlučili da delete sudbinu Plateje, ne bi se Sokrat naživeo a ne bi bilo ni Platona, Aristotela...
Hoću da kažem. Gledajte otvoreno i uočite dobre i loše strane oba sistema.

Акобогда

pre 7 godina

Не постоји ни један доказ да су били хомосексуалци. То је наметнута прича. Дечаци су имали ментора а не љубавника. И нису бранили љубавника него борбени поредак. У ратове су ишли баш када су били приморани управо због бројности. Грчки археолози су прошли ужу и ширу околину Спарте и нису нашли доказе (кости) да су бацали децу са манама. Хелоти су такође ишли у ратове и то као помоћне трупе. Иначе су Спартијате на својим штитовима имали "Л" као Лакемедон а не "С" као Спартијати. Нормално је да су хоплити хтели слободу и зато се дизали на буне али замислите само демократску Америку где се црнци убијају свакодневно па онда судите о робовласничком добу.

M

pre 7 godina

@disko nindža
Čini mi se da se nismo razumeli. Nisam ni rekla da su savršeni, ni da oba sistema nisu imala mane. Jednostavno činjenica jeste da je Atina iza sebe ostavila daleko, daleko više korisnih stvari od Sparte. Ok, mogli su da je unište, ali nisu, iz ovog ili onog razloga. Atina je možda imala razne pravce u kojima bi se razvijala, ili nestala. Rigidno društvo opsednuto borbom, čašću i hrabrošću kao Sparta ima samo 2 pravca, da se menja ili da nestane. Njihov pristup borbi sa sobom nosi nesmotren gubitak života, delom i razlog zašto su i Mongoli npr. pobedili mnoge evropske vojske, njima povlačenje nije bila uvreda časti već strategija borbe, dok su evropljani srljali u smrt "hrabro i časno".

crni

pre 7 godina

Ipak meni je svakako draže i bliskije društveno uređenje naroda stepa i graničnih planinskih regija, koje Herodot naziva Skoloti i Sauromati, a koji su sami sebe nazivali Geti i živeli na prostoru Evroazije od današnjeg Sistijana i hindukuško iranskih planina na jugu do sibirskih šuma na severu i bajkalskog regiona i zap. Kine na istoku do srednje Evrope na zapadu. Ovi narodi su živeli ili kao stepski polunomadi, neki kao zemljoradnici u slivovima velikih reka, drugi kao zanatlije u gradovima od drveta, ili stočari na planinama, neki imali i zamkove od kamena, pogotovo oni u graničnim oblastima, krajišnici. Oni su bili najbolji ratnici na svetu, nenadmašni i na konjima, imali superiornu taktiku nad drugima i neretko su imali centralnu vlast, pogotovo oni u cent. Aziji, koje su nazivali Masa Geti, što je kao indijsko maha ili persijsko mazda, a znači veliko, veliki Geti. Oni su svi imali jedinstven jezik na tim prostorima, predak današnjih slovenskih i baltičkih jezika. Prvi su imali konjičku poštu koja pokriva sve delove carstva i brza je. Kod njih su muškarci i žene imali ista prava, a žene su čak kao mlade i dok se ne udaju i počnu da rađaju, išle u rat sa muškarcima. Čak i udate imale su prava da spavaju sa drugim muškarcima jer je ovo davalo jače potomstvo. Ratovi su im bili skoro uvek odbrambeni i imali su jake ideale epskih junaka. Često su uzimani u vojske drugih država gde su pokazivali izuzetne rezultate i nisu vršili zločine kao plaćenici. Nastavak

Aleksandar

pre 7 godina

Oni su bili takvi da nisu navikli da im neko drugi komanduje. Zato su odbili da uđu u Korintski savez koji je formirao Filip Makedonski. Čak su digli i jedan ustanak protiv Makedonaca tokom Aleksandrovog ratovanja sa Persijom, ali je on bio surovo ugušen.

Zeljko

pre 7 godina

U napisanom ima dosta istine. Mada su im zene bile slobodne i imale su pravo nasledstva imovine posle muzeve smrti. Nisu bas previse paznje davali zenama koje su prevashorno bile zaduzene da rode vojnika. Ubistvo Helita bio je diplomski na kraju obuke kad napune 19 godina. Ako bi ih uhvatili prilikom ubistva helota kaznjavali bi ih , ne zbog ubistva vec zato sto su bili nesposobni i dozvolili da budu uhvaceni. Imali su veliko postovanje za starije i ukazivali su im postovanje. Neretko su im deca umirala na obuci . To je smatrano selekcijom. Militantno drustvo , u kome je izrazen bio odnos ucenik ucitelj . U svakom pa i sexualnom smislu. Ali za to ipak nema bas previse dokaza nakon toliko godina.sve u svemu bili su top vojnici s i kako ne bi bili kad su samo vezbali kako ubiti i Boriti se i to ceo zivot.

saki

pre 7 godina

Surovo društvo ali takva su vremena bila da se moralo tako raditi. I nama bi koristilo da imamo takav režim, previše je egocentričnih, liberalnih stanovnika u ovoj zemlji.

prorok unazad

pre 7 godina

Evo jedne životne priče od tada, koju ispričaše Spartanski poslanici Persijancima.
Bio jedan vrlo bogat čovek u Joniji (sa današnje Turska obale) i morao je da beži odatle ponevši sa sobom mnogo bogatstva, stigao je u Spartu. Tamo je čuo za nekog uglednika koji je važio kao vrlo pošten i častan. Ostavio je njemu na čuvanje to blago i dobio je priznanicu za to. Potom je taj bogat čovek umro u svojim putešestvijama i mnogo godina posle dođoše njegovi sinovi sa priznanicom da im se vrati blago. Taj Spartanski uglednik im reče kakvo blago, potom se kolebao šta da radi i ode u proročište da upita za savet. Proročica mu reče samo što si došao da pitaš u vezi toga već si greh počinio i ovaj uze odmah blago i da im. To ispičaše jer se tom Spartanskom ugledniku ugasila loza, nema više nikoga sa njegovim imenom, zbog toga.
Tadašnji Heleni su, za današnje pojmove, bili religiozni fanatici. Glavno verovanje im je bilo da možeš bežati od usuda Bogova ali pobeći nećeš.

gandra

pre 7 godina

kakva ognjena kapija - citajte herodota - tukidida - ksenofona - plutarha - sve u ovom clanku je prepisano iz njihovih spisa - gotovo da ne postoji bolja literatura od ove..

Paja

pre 7 godina

I sam čin biranja neveste u Sparti je bio zanimljiv. U okviru "egela" (stada) u kojima su odgajani i trenirani, organizuje se "veridba". U jednu mračnu prostoriju zatvori se isti broj mladića i devojaka, pa ko koga u mraku uhvati, sa njim će u braku biti. Doduše, ni to nije toliko definitivno, jer su preljube bila česta stvar, pogotovo ako bi se eventualnom preljubom rodilo još jače dete.
Vezano za helote, svake godine su održavane Kriptije, gde bi mladi Spartanci organizovali lov na helote, ubijali ih i tako ih održavali na optimalnom broju.

zoki

pre 7 godina

tipično totalitarno društvo koje je završilo kao i sva slična društva...na smetljištu historije
(Sandžaklija, 07. avgust 2016 11:46)

Zavrsilo je kao i sto ce zavrsiti sve sto ima svoj pocetak.
Na smetlistu, na krovu, na klaviru...kakve veze ima.
Pozdrav.

Sawa

pre 7 godina

@Nocni vuk
Da si citao grcke istoricare a ne samo Presfilda ne bi se frljao kaubojskim sutonom vec bi video da je ta knjiga stivo za siroke mase koje se pale na graficki odradjene misice Dzerarda Batlera. Presfildu bukvalno romantizira svaku temu u svojim knjigama. Ne znam za tebe ali ja sam procitao imam sve njegove knjige pa ne pricam napamet. Ali sam citao mnogo vise od njega pa mislim da mogu dati sud. Tako da tebi preporucujem da uzmes u ruke nesto van Lagunine hiperprodukcije i promenis premise.

crni

pre 7 godina

Zanimljivo je koliko ljudi ovde ima koji ne pokazuju razumevanje za koncept jednog vremena, koji se isključivo mora posmatrati u kontekstu dadašnjih istorijskih i međuljudskih odnosa. Ne Spartanci nisu bili totalitarno društvo, ali jesu bili militantni. Prvo niti totalitarističko društvo mora biti militantno, niti militantno društvo mora biti totalitarističko. Oni su pre svega bili ratničko društvo, ne nekih viteških vrlina, već sirovo ratničko društvo, sa primarnim karakteristikama iste i jednim opštijim socijalnim obrazovanjem, koje se ogleda u obrazovanju i pravima za sve. Oni nisu imali robove u pravom smislu jer Heloti nisu bili lični posed već sluge državi, slično kao meropsi kod nas ili šudre u Indiji. Sami Spartioti(Spartići) nisu bili Grci u pravom smislu već arijevsko pleme, slično Makedoncima, Tračanima, Ilirima, Panonima i Dačanima, ali su prihvatili jedan zajednički jezik komunikacije sa okolinom. Oni su bili kastinsko društvo, kao i svi arijevski narodi koji su došli u dodir sa drugim i razvijenijim sredinama, gde su se ideje i narodi preplitali. Spartići su bili ratničko plemstvo, Peleazgi zanatlije i trgovci, a Heloti sluge. Zanimljivo je da su baš Heleni koji su bili zarobljavani upravo postajali sluge, otuda i naziv Heloti, od Helos stariji oblik Helot Helen. Peleazgi ili Pelazgi sa druge strane su bili starosedeoci Balkana i ovo je narod od koga su Grci(Heleni) mnogo posudili, ili ukrali. Nastavak

Mare

pre 7 godina

Zasto svi u komentarima smatraju da disciplina znaci biti militantan? Disciplina ima mnogo ogledala i ja je uglavnom povezujem sa samokontrolom pojedinca. Mozda gresim ali mislim da moj izbor da ne bacim papir na ulicu ili propustim pesake ima direktne veze sa samodisciplinom postignutom minimalnim naporom a opet znacajnom za moju okolinu.

Бокс

pre 7 godina

Још две занимљивости којр памтим из Спарте:
- из Спарте није остао ниједан документ. Све што знамо, знамо из посредних извора
- Спартанци су носили црвене огртаче, да непријатељ не види крв ако су рањени.

Akobogda

pre 7 godina

Њихов пад је кренуо после Пенопонеских ратова који су их иако су победили коштали доста живота као и земљотрес. Онако малобројнима то их је дотукло. Већ у рату са Тебом су у прве редове слали хелоте. И сам систем обуке је доживео пад.

Pir

pre 7 godina

Za razliku od Sparte , drzave kojoj je ideal bio da se nista nikada ne menja mnogo zanimljivija je rana Rimska Republika. Majstori prilagodjavanja, politicki i vojni sistem o kome su Spartanci mogli samo da sanjaju. Kada ih Samniti nalupaju oni lepo analiziraju i zakljuce da iskopiraju i usavrse njihov manipularni sistem. Zato su i pored katastrofa i poraza na kraju uvek pobedjivali, italijanske komsije, grci juzne italije, helenisticki generali, kartaginjani, varvari....

Kibox

pre 7 godina

Vidim mnogo vas zeli ovakvu disciplinu i kazne u Srbiji kao sto je nekad bilo u Sparti. Samo da znate, Milos Obrenović je silovatelje i pedofile besio na trgu i ostavljao ih po 10 dana da vise, da se ceo grad usmrdi, da nikome na pamet ne padne tamo nesto.