Subota, 28.05.2016.

19:22

Stravična sudbina nemačkog Titanika: Skoro 5.000 mrtvih

Izvor: 24sata.hr

Stravièna sudbina nemaèkog Titanika: Skoro 5.000 mrtvih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Q

pre 7 godina

Petko, 28. maj 2016 20:53) Vjerovatno ce i nastati film "inspirisan" istiniim dogadjajem samo sto ce umjesto britanaca biti rusi ili srbi.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@andreas kisser
Verovatno semisli na prinudni otkup zita u Indiji u periodu 1870-1900, kada je prakticno unisten vekovni sistem cuvanja zita, pa je nastupila glad za koju se procenjuje da je odnela 30 miliona zivota. Iskreno, mislim da plan nije bio da se pobiju Indijci, vec da se zaradi, a da je Britaniju bas bilo briga sta se desava sa narodom.
Da li je to genocid ili ne, prepustam strucnima da ocene, nemam dovoljna znanja iz te oblasti.

andreas kisser

pre 7 godina

P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.
(divni, preposteni Britanci, 28. maj 2016 23:56)

zamolio bih za bilo koji naslov literature koji se bavi ovom temom. posto sam doktor istorijskih nauka, a prvi put cujem za organizovane 'britanske genocide u indiji koji se mere DESETINA MILIONA ljudi', molim vas da dopunite moje znanje. unapred zahvalan.

jedna velika ladja

pre 7 godina

Prošlog četvrtka je potonuo jedan "turistički brod" u grčkim vodama.
Nema preživelih, a "400 turista" iz Sirije, Libije, Iraka... niko ne traži. To je taj svet istine i pravde.
(Kažu da turski sateliti i radari ništa nisu videli.)

neutralni felsh

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.
(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)



isto ko i ovi veselnici sto kao da zale fasisticki imperijalni japan i kunu amerikance sto su im roknuli one dve atomske, i to posle nekoliko upozorenja i odbijenih poziva na predaju... kad je roknulo, oni se predali. sad vecina cvili nad hirosima-nagasaki, kao da su ih ameri bombardovali iz cista mira. ne, nego sila priznaje jedino jezik sile, brutalna sila priznaje jedino oblik brutalne sile.

neutralni felsh

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...
(Petko, 28. maj 2016 20:53)


pa jel ima bar neki film npr. o katinskoj sumi? kad su posle napada nemacke i sssr-a (ili kako vise volite, rusije) na poljsku 1939, u ruskoj okupacionoj zoni , kad je sovjetska vojska i nkvd ubila 22.000 poljskih vojnika i civila.

abacab

pre 7 godina

Milosrdni tajfun.
(Tomy, 28. maj 2016 21:26)
Pa ocigledno nije bio dovoljno milosrdan. Da su mene pitali, ja bih bio milosrdniji. Ali dobro, uvek postoji nova sansa.

Samo kazem

pre 7 godina

"Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.
(mali radojica, 28. maj 2016 20:32)"

Hajde kao da je Rusima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

divni, preposteni Britanci

pre 7 godina

@absoluteziro
Znaci ako se ubijaju nemacki civili - to nikako ne moze da bude ratni zlocin, jer su Nemackom upravljali nacisti? Vrhunska logika, a dodao bih - i moral!
P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.

anonimnik

pre 7 godina

(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)
Bas vala. Ako postoji iko cinicniji od Britanaca, to su Srbi koji pricaju o Britancima. Ne vole Britance, Amere, Francuze, s druge strane ni Sovjete jer su komunisti, onda im preostaje samo Hitler :D

absolutezero

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@Bismarck
Moracu da Vas ispravim.
Hud i Princ od Velsa nisu naneli nikakvu stetu Bizmarku. 'Hud' je raznesen jednim plotunom (prezivelo su 3 od 1500 clanova posade). 'Princ'-u je unisten komandni most, pa se povukao iz bitke. Kormilo je ostetilo jedno od 40 torpeda koje su izbacili britanski avioni (klase Sabljarka). Ali to je bilo dovoljno da se posada nije mogla pre jutra da popravi kormilo, a do tada je stiglo nekoliko britanskih brodova. Nakon ispaljenih 1600 granata (800 pogodaka), te nekoliko torpeda, Bizmark je potonuo.
Pamti se i Cercilovo naredjenje nakon unistenja Hud-a - Obustavite sve, potopite Bizmark. Postoji i film sa tim imenom "Sink The Bismarck", moze se naci na YT.

Razarač Dubrovnik

pre 7 godina

Razarač Dubrovnik (kasnije Premuda i TA 32), bio je prvi moderni razarač kojeg je po narudžbi Jugoslavenske kraljevske ratne mornarice projektiralo i izgradilo škotsko brodogradilište - Yarrow Shipbuilders iz Glasgowa - 12. decembra 1931.

Kralj Aleksandar otplovio je s njime u službeni posjet Francuskoj 1934. gdje je u atentatu ubijen. Njegovo tijelo vratio je iz Marseillea u Split Razarač Dubrovnik.
Razarač Dubrovnik se za vrijeme kratkotrajnog Aprilskog rata našao u Boki kotorskoj tu su ga zarobili Talijani 17. aprila 1941.
Od 15. aprila 1941. brod je u službi talijanske Regia Marina pod imenom Premuda. Talijani su skinuli sa njega topove od 84 mm i zamijenjenili ih sa topovima kalibra od 37 mm, ugradili su mu i novi daljinomjer i upravljač paljbe. Premudu su koristili kao eskortni brod, da štiti konvoje teretnih brodova na plovidbi za Sjevernu Afriku.
Nakon kapitulacije Kraljevine Italije Premuda se našla u genoveškoj luci na obnovi zaliha, tu su je zarobili Nijemci.
Nijemci su preuredili Premudu zamjenivši talijanske topove od 37 mm, sa svoja tri od 105 mm, i pretvorili ga u radarsku stanicu instaliravši veliki radar (Freya Funkmeßgerät) na krmi.

The Unforgiven

pre 7 godina

History kanal je imao dobru epizodu "Nazi Titanic" (dokumentarna emisija o nacistickom filmu Titanic iz 1943), gde su veliki deo posvetili prici o ovom brodu i njegovom potapanju. Velika preporuka.

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma. Uostalom male su sanse da nisu znali ko je na brodu jer su tada informacije uveliko presecane...

maxmanus

pre 7 godina

Ginter Gras u romanu Hodom raka otvara dugo prećutkivanu temu, priču o najvećoj pomorskoj katastrofi, potapanju broda Vilhelm Gustlof. U mirnim vremenima bio je to brod za izlete organizacije Narodnog radničkog fronta „Snaga iz radosti“, a u Drugom svetskom ratu pretvoren je u bolnicu, potom u kasarnu. Konačno, 30. januara 1945. je, preopterećen ranjenicima, mornaričkim pomoćnicama i hiljadama izbeglica ,krenuo iz luke Gotenhafen da bi ga iste noći potopio komandant ruske podmornice Aleksandar Marinesko. Bilo je više od 6.000 poginulih. U godinama nemačkog suočavanja sa sopstvenim zločinima „niko nije hteo o tome ni da čuje, ni ovde na zapadu, a tek na istoku ne. Gustlof i njegova prokleta priča bili su desetinama godina tabu, za čitavu Nemačku tako reći.”

mali radojica

pre 7 godina

Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.

Bismarck

pre 7 godina

"German battleship Bismarck was the first of two Bismarck-class battleships built for Nazi Germany's Kriegsmarine."

Bizmark je 18. maja 1941. god. isplovio u pratnji teške krstarice Princ Eugen, na svoju prvu i poslednju misiju pod tajnim nazivom Rheinübung.
GB Royal Navy (Hud i Princ od Velsa) su prvi otvorili vatru i kormilo nemačkog je ostalo blokiranu ka severu u kleštama britanske mornarice.
Bizmark nestaje pod talasima Atlantika u oko 10:45 časova tog jutra, sa gubitkom od preko 2,200 neiskusnih nemačkih mornara.

Englezi su ispeli izvući stotinu mladića i sve ostale ostavili u ledenoj vodi. Ovaj događaj opisuje preživeli Nemac i zahvaljuje se Englezima.

Petko

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

Petko

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...

mali radojica

pre 7 godina

Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.

Razarač Dubrovnik

pre 7 godina

Razarač Dubrovnik (kasnije Premuda i TA 32), bio je prvi moderni razarač kojeg je po narudžbi Jugoslavenske kraljevske ratne mornarice projektiralo i izgradilo škotsko brodogradilište - Yarrow Shipbuilders iz Glasgowa - 12. decembra 1931.

Kralj Aleksandar otplovio je s njime u službeni posjet Francuskoj 1934. gdje je u atentatu ubijen. Njegovo tijelo vratio je iz Marseillea u Split Razarač Dubrovnik.
Razarač Dubrovnik se za vrijeme kratkotrajnog Aprilskog rata našao u Boki kotorskoj tu su ga zarobili Talijani 17. aprila 1941.
Od 15. aprila 1941. brod je u službi talijanske Regia Marina pod imenom Premuda. Talijani su skinuli sa njega topove od 84 mm i zamijenjenili ih sa topovima kalibra od 37 mm, ugradili su mu i novi daljinomjer i upravljač paljbe. Premudu su koristili kao eskortni brod, da štiti konvoje teretnih brodova na plovidbi za Sjevernu Afriku.
Nakon kapitulacije Kraljevine Italije Premuda se našla u genoveškoj luci na obnovi zaliha, tu su je zarobili Nijemci.
Nijemci su preuredili Premudu zamjenivši talijanske topove od 37 mm, sa svoja tri od 105 mm, i pretvorili ga u radarsku stanicu instaliravši veliki radar (Freya Funkmeßgerät) na krmi.

The Unforgiven

pre 7 godina

History kanal je imao dobru epizodu "Nazi Titanic" (dokumentarna emisija o nacistickom filmu Titanic iz 1943), gde su veliki deo posvetili prici o ovom brodu i njegovom potapanju. Velika preporuka.

maxmanus

pre 7 godina

Ginter Gras u romanu Hodom raka otvara dugo prećutkivanu temu, priču o najvećoj pomorskoj katastrofi, potapanju broda Vilhelm Gustlof. U mirnim vremenima bio je to brod za izlete organizacije Narodnog radničkog fronta „Snaga iz radosti“, a u Drugom svetskom ratu pretvoren je u bolnicu, potom u kasarnu. Konačno, 30. januara 1945. je, preopterećen ranjenicima, mornaričkim pomoćnicama i hiljadama izbeglica ,krenuo iz luke Gotenhafen da bi ga iste noći potopio komandant ruske podmornice Aleksandar Marinesko. Bilo je više od 6.000 poginulih. U godinama nemačkog suočavanja sa sopstvenim zločinima „niko nije hteo o tome ni da čuje, ni ovde na zapadu, a tek na istoku ne. Gustlof i njegova prokleta priča bili su desetinama godina tabu, za čitavu Nemačku tako reći.”

absolutezero

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma. Uostalom male su sanse da nisu znali ko je na brodu jer su tada informacije uveliko presecane...

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@Bismarck
Moracu da Vas ispravim.
Hud i Princ od Velsa nisu naneli nikakvu stetu Bizmarku. 'Hud' je raznesen jednim plotunom (prezivelo su 3 od 1500 clanova posade). 'Princ'-u je unisten komandni most, pa se povukao iz bitke. Kormilo je ostetilo jedno od 40 torpeda koje su izbacili britanski avioni (klase Sabljarka). Ali to je bilo dovoljno da se posada nije mogla pre jutra da popravi kormilo, a do tada je stiglo nekoliko britanskih brodova. Nakon ispaljenih 1600 granata (800 pogodaka), te nekoliko torpeda, Bizmark je potonuo.
Pamti se i Cercilovo naredjenje nakon unistenja Hud-a - Obustavite sve, potopite Bizmark. Postoji i film sa tim imenom "Sink The Bismarck", moze se naci na YT.

Bismarck

pre 7 godina

"German battleship Bismarck was the first of two Bismarck-class battleships built for Nazi Germany's Kriegsmarine."

Bizmark je 18. maja 1941. god. isplovio u pratnji teške krstarice Princ Eugen, na svoju prvu i poslednju misiju pod tajnim nazivom Rheinübung.
GB Royal Navy (Hud i Princ od Velsa) su prvi otvorili vatru i kormilo nemačkog je ostalo blokiranu ka severu u kleštama britanske mornarice.
Bizmark nestaje pod talasima Atlantika u oko 10:45 časova tog jutra, sa gubitkom od preko 2,200 neiskusnih nemačkih mornara.

Englezi su ispeli izvući stotinu mladića i sve ostale ostavili u ledenoj vodi. Ovaj događaj opisuje preživeli Nemac i zahvaljuje se Englezima.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@andreas kisser
Verovatno semisli na prinudni otkup zita u Indiji u periodu 1870-1900, kada je prakticno unisten vekovni sistem cuvanja zita, pa je nastupila glad za koju se procenjuje da je odnela 30 miliona zivota. Iskreno, mislim da plan nije bio da se pobiju Indijci, vec da se zaradi, a da je Britaniju bas bilo briga sta se desava sa narodom.
Da li je to genocid ili ne, prepustam strucnima da ocene, nemam dovoljna znanja iz te oblasti.

divni, preposteni Britanci

pre 7 godina

@absoluteziro
Znaci ako se ubijaju nemacki civili - to nikako ne moze da bude ratni zlocin, jer su Nemackom upravljali nacisti? Vrhunska logika, a dodao bih - i moral!
P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.

jedna velika ladja

pre 7 godina

Prošlog četvrtka je potonuo jedan "turistički brod" u grčkim vodama.
Nema preživelih, a "400 turista" iz Sirije, Libije, Iraka... niko ne traži. To je taj svet istine i pravde.
(Kažu da turski sateliti i radari ništa nisu videli.)

andreas kisser

pre 7 godina

P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.
(divni, preposteni Britanci, 28. maj 2016 23:56)

zamolio bih za bilo koji naslov literature koji se bavi ovom temom. posto sam doktor istorijskih nauka, a prvi put cujem za organizovane 'britanske genocide u indiji koji se mere DESETINA MILIONA ljudi', molim vas da dopunite moje znanje. unapred zahvalan.

neutralni felsh

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...
(Petko, 28. maj 2016 20:53)


pa jel ima bar neki film npr. o katinskoj sumi? kad su posle napada nemacke i sssr-a (ili kako vise volite, rusije) na poljsku 1939, u ruskoj okupacionoj zoni , kad je sovjetska vojska i nkvd ubila 22.000 poljskih vojnika i civila.

anonimnik

pre 7 godina

(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)
Bas vala. Ako postoji iko cinicniji od Britanaca, to su Srbi koji pricaju o Britancima. Ne vole Britance, Amere, Francuze, s druge strane ni Sovjete jer su komunisti, onda im preostaje samo Hitler :D

neutralni felsh

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.
(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)



isto ko i ovi veselnici sto kao da zale fasisticki imperijalni japan i kunu amerikance sto su im roknuli one dve atomske, i to posle nekoliko upozorenja i odbijenih poziva na predaju... kad je roknulo, oni se predali. sad vecina cvili nad hirosima-nagasaki, kao da su ih ameri bombardovali iz cista mira. ne, nego sila priznaje jedino jezik sile, brutalna sila priznaje jedino oblik brutalne sile.

Q

pre 7 godina

Petko, 28. maj 2016 20:53) Vjerovatno ce i nastati film "inspirisan" istiniim dogadjajem samo sto ce umjesto britanaca biti rusi ili srbi.

abacab

pre 7 godina

Milosrdni tajfun.
(Tomy, 28. maj 2016 21:26)
Pa ocigledno nije bio dovoljno milosrdan. Da su mene pitali, ja bih bio milosrdniji. Ali dobro, uvek postoji nova sansa.

Samo kazem

pre 7 godina

"Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.
(mali radojica, 28. maj 2016 20:32)"

Hajde kao da je Rusima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

absolutezero

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

Petko

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...

Samo kazem

pre 7 godina

Hajde kao da je Britancima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma. Uostalom male su sanse da nisu znali ko je na brodu jer su tada informacije uveliko presecane...

maxmanus

pre 7 godina

Ginter Gras u romanu Hodom raka otvara dugo prećutkivanu temu, priču o najvećoj pomorskoj katastrofi, potapanju broda Vilhelm Gustlof. U mirnim vremenima bio je to brod za izlete organizacije Narodnog radničkog fronta „Snaga iz radosti“, a u Drugom svetskom ratu pretvoren je u bolnicu, potom u kasarnu. Konačno, 30. januara 1945. je, preopterećen ranjenicima, mornaričkim pomoćnicama i hiljadama izbeglica ,krenuo iz luke Gotenhafen da bi ga iste noći potopio komandant ruske podmornice Aleksandar Marinesko. Bilo je više od 6.000 poginulih. U godinama nemačkog suočavanja sa sopstvenim zločinima „niko nije hteo o tome ni da čuje, ni ovde na zapadu, a tek na istoku ne. Gustlof i njegova prokleta priča bili su desetinama godina tabu, za čitavu Nemačku tako reći.”

Bismarck

pre 7 godina

"German battleship Bismarck was the first of two Bismarck-class battleships built for Nazi Germany's Kriegsmarine."

Bizmark je 18. maja 1941. god. isplovio u pratnji teške krstarice Princ Eugen, na svoju prvu i poslednju misiju pod tajnim nazivom Rheinübung.
GB Royal Navy (Hud i Princ od Velsa) su prvi otvorili vatru i kormilo nemačkog je ostalo blokiranu ka severu u kleštama britanske mornarice.
Bizmark nestaje pod talasima Atlantika u oko 10:45 časova tog jutra, sa gubitkom od preko 2,200 neiskusnih nemačkih mornara.

Englezi su ispeli izvući stotinu mladića i sve ostale ostavili u ledenoj vodi. Ovaj događaj opisuje preživeli Nemac i zahvaljuje se Englezima.

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@Bismarck
Moracu da Vas ispravim.
Hud i Princ od Velsa nisu naneli nikakvu stetu Bizmarku. 'Hud' je raznesen jednim plotunom (prezivelo su 3 od 1500 clanova posade). 'Princ'-u je unisten komandni most, pa se povukao iz bitke. Kormilo je ostetilo jedno od 40 torpeda koje su izbacili britanski avioni (klase Sabljarka). Ali to je bilo dovoljno da se posada nije mogla pre jutra da popravi kormilo, a do tada je stiglo nekoliko britanskih brodova. Nakon ispaljenih 1600 granata (800 pogodaka), te nekoliko torpeda, Bizmark je potonuo.
Pamti se i Cercilovo naredjenje nakon unistenja Hud-a - Obustavite sve, potopite Bizmark. Postoji i film sa tim imenom "Sink The Bismarck", moze se naci na YT.

mali radojica

pre 7 godina

Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.

Razarač Dubrovnik

pre 7 godina

Razarač Dubrovnik (kasnije Premuda i TA 32), bio je prvi moderni razarač kojeg je po narudžbi Jugoslavenske kraljevske ratne mornarice projektiralo i izgradilo škotsko brodogradilište - Yarrow Shipbuilders iz Glasgowa - 12. decembra 1931.

Kralj Aleksandar otplovio je s njime u službeni posjet Francuskoj 1934. gdje je u atentatu ubijen. Njegovo tijelo vratio je iz Marseillea u Split Razarač Dubrovnik.
Razarač Dubrovnik se za vrijeme kratkotrajnog Aprilskog rata našao u Boki kotorskoj tu su ga zarobili Talijani 17. aprila 1941.
Od 15. aprila 1941. brod je u službi talijanske Regia Marina pod imenom Premuda. Talijani su skinuli sa njega topove od 84 mm i zamijenjenili ih sa topovima kalibra od 37 mm, ugradili su mu i novi daljinomjer i upravljač paljbe. Premudu su koristili kao eskortni brod, da štiti konvoje teretnih brodova na plovidbi za Sjevernu Afriku.
Nakon kapitulacije Kraljevine Italije Premuda se našla u genoveškoj luci na obnovi zaliha, tu su je zarobili Nijemci.
Nijemci su preuredili Premudu zamjenivši talijanske topove od 37 mm, sa svoja tri od 105 mm, i pretvorili ga u radarsku stanicu instaliravši veliki radar (Freya Funkmeßgerät) na krmi.

Samo kazem

pre 7 godina

"Najveca pomorska tragedija se ipak desila u Januaru 1945 kada je Ruska podmornica potopila Nemacki kruzer Willhelm Gustloff. Ovde se radilo ponovo o namernoj gresci kapetana broda koji je da bi u nekom svom ludilu izbegao da ga primeti neprijateljska podmornica naredio gasenje svih svetala na brodu. Tragedija je u tome sto je tada sijao pun mesec nad Baltikom i obris broda se lako video na horizontu. Brod je na dimnjaku imao veliki crveni krst ali to se nocu ne moze videti. Samo se vidi obris velikog broda. On je bio napakovan sa skoro 10.000 dusa sto civila izbeglica sto Nemackih ranjenih vojnika i svi su poginuli sem par stotina posto ih je Ruska podmornica torpedovala. Sto se tice Kap Arkone i broda Atena, njihovo potapanje je i dalje obavijeno tajnom i ti incidenti se smatraju jednom od 10 misterija II sv rata.
(mali radojica, 28. maj 2016 20:32)"

Hajde kao da je Rusima bilo bitno da li sipaju bombe po nevinima... Bilo je bitno samo da na brodu nisu bili Britanci ostalo je samo forma.

neutralni felsh

pre 7 godina

Sudeci po dobrom delu komentara a u skladu sa anti britanskom i anti americkom histerijom propagiranom od KGB botova, ispasce jos da su nacisti bili borci za ljudska prava i slobodu nad kojim su zli ameri i britanci izvrsili genocid. Ludilo! Zaboravljajuci pritom ko su nam u oba svetska rata bili saveznici.
(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)



isto ko i ovi veselnici sto kao da zale fasisticki imperijalni japan i kunu amerikance sto su im roknuli one dve atomske, i to posle nekoliko upozorenja i odbijenih poziva na predaju... kad je roknulo, oni se predali. sad vecina cvili nad hirosima-nagasaki, kao da su ih ameri bombardovali iz cista mira. ne, nego sila priznaje jedino jezik sile, brutalna sila priznaje jedino oblik brutalne sile.

neutralni felsh

pre 7 godina

Kakav uvod u priču da se uopšte ne naljutiš na britance. Da su ga kojim slučajem potopili Rusi do sada bi bilo bar pet filmova o tom dogadjaju I lošim rujama...
(Petko, 28. maj 2016 20:53)


pa jel ima bar neki film npr. o katinskoj sumi? kad su posle napada nemacke i sssr-a (ili kako vise volite, rusije) na poljsku 1939, u ruskoj okupacionoj zoni , kad je sovjetska vojska i nkvd ubila 22.000 poljskih vojnika i civila.

anonimnik

pre 7 godina

(absolutezero, 28. maj 2016 22:16)
Bas vala. Ako postoji iko cinicniji od Britanaca, to su Srbi koji pricaju o Britancima. Ne vole Britance, Amere, Francuze, s druge strane ni Sovjete jer su komunisti, onda im preostaje samo Hitler :D

andreas kisser

pre 7 godina

P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.
(divni, preposteni Britanci, 28. maj 2016 23:56)

zamolio bih za bilo koji naslov literature koji se bavi ovom temom. posto sam doktor istorijskih nauka, a prvi put cujem za organizovane 'britanske genocide u indiji koji se mere DESETINA MILIONA ljudi', molim vas da dopunite moje znanje. unapred zahvalan.

divni, preposteni Britanci

pre 7 godina

@absoluteziro
Znaci ako se ubijaju nemacki civili - to nikako ne moze da bude ratni zlocin, jer su Nemackom upravljali nacisti? Vrhunska logika, a dodao bih - i moral!
P.S. Posto branis Britance kao uvek neduzne, procitaj malo o njihovim organizovanim genocidima u Indiji. Koji se mere desetinama miliona zivota.

The Unforgiven

pre 7 godina

History kanal je imao dobru epizodu "Nazi Titanic" (dokumentarna emisija o nacistickom filmu Titanic iz 1943), gde su veliki deo posvetili prici o ovom brodu i njegovom potapanju. Velika preporuka.

Q

pre 7 godina

Petko, 28. maj 2016 20:53) Vjerovatno ce i nastati film "inspirisan" istiniim dogadjajem samo sto ce umjesto britanaca biti rusi ili srbi.

abacab

pre 7 godina

Milosrdni tajfun.
(Tomy, 28. maj 2016 21:26)
Pa ocigledno nije bio dovoljno milosrdan. Da su mene pitali, ja bih bio milosrdniji. Ali dobro, uvek postoji nova sansa.

jedna velika ladja

pre 7 godina

Prošlog četvrtka je potonuo jedan "turistički brod" u grčkim vodama.
Nema preživelih, a "400 turista" iz Sirije, Libije, Iraka... niko ne traži. To je taj svet istine i pravde.
(Kažu da turski sateliti i radari ništa nisu videli.)

Petar Srdanovic

pre 7 godina

@andreas kisser
Verovatno semisli na prinudni otkup zita u Indiji u periodu 1870-1900, kada je prakticno unisten vekovni sistem cuvanja zita, pa je nastupila glad za koju se procenjuje da je odnela 30 miliona zivota. Iskreno, mislim da plan nije bio da se pobiju Indijci, vec da se zaradi, a da je Britaniju bas bilo briga sta se desava sa narodom.
Da li je to genocid ili ne, prepustam strucnima da ocene, nemam dovoljna znanja iz te oblasti.