Četvrtak, 31.03.2016.

12:15

Misteriozna planeta budući uzrok masovnog izumiranje na Zemlji

Izvor: Independent

Misteriozna planeta buduæi uzrok masovnog izumiranje na Zemlji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Perica

pre 7 godina

E dragi moji.Kako vam nije jasno da mi uopste ne postojimo!!!??? Ne postoji nista vec smo mi svi samo trik onih koje nismo nikada upoznali.

dule

pre 7 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)

Kako se dokazuje nepostojanje nečega što nije ni jasno definisano?

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@(Vican, 1. april 2016 18:41)
E ovako, da ispravimo malo. Verovatnoca da li ce zvezda biti u dvojnom sistemu zavisi od njenog spektralnog tipa (tj. temperature) a to se oznacava slovima O (najtoplija), B, A, F, G, K, M. Nase Sunce pripada tzv. G tipu zvezda za koje je karakteristicno da u vecini NEMAJU pratioce. Ako ih i imaju, to su pre svega slicne zvezde, pa onda planetarni sistem, pa tek onda smedji patuljci. Oko 56% zvezda tipa F6 do K3 (Sunce je G2, znaci u sredini) je singl. Velika vecina dvojnih sistema ima orbitalnu periodu od nekoliko stotina godina, a pomenutih 26 miliona godina se nigde ne srece. Ako postoji takva ometacka zvezda, ona je negde na oko 1.5 svetlosnih godina daleko od Sunca, sto bi dalo periodu rotacije od tih 26 miliona godina koja je, po ideji, perioda katastrofa na Zemlji. Novija istrazivanja starosti kratera na Zemlji su pokazala da NEMA takve periodicnosti u njihovom nastajanju. I na kraju, nemoguce je da neka planeta Nibiru kruzi oko dve zvezde udaljene 1.5 svetlosne godine, sa periodom od 3600 ili sta ja znam koliko godina.
Dalje, smedji patuljci, iako hladniji od zvezda, ZRACE toplotu. NIJEDNA (i slovima: NIJEDNA) istrazivacka misija u infracrvenoj oblasti (a ovi zraci se lako probijaju kroz eventualne oblake prasine) NIJE nasla smedjeg patuljka u okolini od 10 svetlosnih godina oko Sunca.
Toliko od nauke. Jovan Skerlic je rekao povodom pojave sund literature: "I knjizevnoj njivi treba djubreta". Nisam siguran da to vazi za naucnu njivu.

Vican

pre 8 godina

E ovako, da pojasnimo malo. Nashe sunce je kao i 72% zvezda u binarnom sistemu. To znachi da se dve zvezde okrecu jedna oko druge. Druga zvezda je braon patuljak, veoma teshka za uochiti jer je obavijena gustim slojevima dima i prashine. Ona kao manja rotira oko nasheg sunca, i to se deshava na svakih 26 miliona godina. Poznata je kao Nemesis. E sad, sumerci, egipcani, indijanci i ostali stari narodi govore o planeti Nibiru, koja je od 4 do 8 puta veca od zemlje i koja po njihovom predanju kruzi izmedju dva sunca svakih 3600 godina. Dokazano je da neshto kruzi jer je Neptunova i Uranova putanja neravnomerna oko sunca, tj vidi se da neshto veliko utiche na njihovu orbitu oko sunca. Ako i kada se Nibiru pojavi ne zna se kakvoh ce biti poteshkoca. U sluchaju Nemesisa dolazi do okretanja magnetnih polova, razvlachenja zemlje od sile gravitacije obe zvezde, vulkani ce proraditi pogotovo na mestima gde se tektonske ploche sudaraju. Pritom ce svojom gravotacijom pogurati pojas asteroida koji se nalazi izmedju marsa i jupitera i neki od njih bi mogao da se nadje na nashoj putanji jer su u pitanju ogromne cifre. Eto toliko. Poz

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@Voodoo

Egzoplanete se nalaze posmatranjem svetlosti zvezda u cijem se planetnom sistemu nalaze. Bilo pomracenjem te svetlosti, bilo analizom promene spektra svetlosti zvezde pod uticajem kretanja masivnih planeta oko nje. Planete naseg sistema smo takodje otkrili zahvaljujuci Suncevoj svetlosti. U prvo vreme nase oko je sluzilo kao instrument, ali je Uran vec na granici vidljivosti a Neptun smo morali da otkrijemo prvo proracunom, a onda teleskopom uperenim na pravo mesto koje je proracun dao. Za sve dalje od Neptuna treba osetljiva naucna instrumentacija, snimanje neba u dugim intervalima i analiza da li se nesto pomaklo medju hiljadama nepomicnih tacaka na snimku. Sonde Vojadzer i Pionir nisu namenjene za takve panoramske analize neba. Stavise, zbog stednje baterija i rasterecenja kompjutera njihove kamere su iskljucene kad su prosle pored glavnih objekata snimanja - gasnih dzinova. Cak je izbrisan i softver koji opsluzuje kamere. Vojadzeri su sada sonde za ispitivanje medjuzvezdanog magnetnog polja i plazme.
INDIKACIJA za planetu 9 postoji zato sto se primecuje da najdalji objekti vezani za Suncev sistem - tzv. sednoidi - imaju putanje koje izgledaju uredjene velikim planetnim "pastirom". Indikacija, naravno, NIJE otkrice. Proracuni su nam dali koja je putanja takvog "pastira" i njegovu masu, ali gde je on na toj putanji - ne znamo, a veoma tesko ga je naci, jer je spor, hladan i taman. Znamo donekle gde se NE nalazi, ali ostaje jos mnogo da se pretrazuje.

GajusBonus

pre 8 godina

Bog čuva Srbe. Samo bez panike braćo i sestre.
(Bendžamin fon Srbinson, 31. mart 2016 20:15)

Tačno. Bog čuva sve ljude ali se Srbi ne čuvaju sami sebe. Ne kažu džabe "Ko se čuva i Bog ga čuva".

Voodoo

pre 8 godina

Dobro ako to radi na svakih 27 miliona godina, koliko je proslo do poslednjeg puta? Ja koliko sam razumeo planeta je toliko velika da ima putanju oko sunca takvu da je na ivici suncevog sistema, cak dobar deo i van njega u pojasu oko gde se nalaze brojne komete, kada u svom kretanju dodje do dela gde je najbliza suncu njena gravitacija povlaci i komete iz tog pojasa u nas sistem koje onda bombarduju nas sistem. Znaci resenje poslati Iron Man-a i Hulka da skrenu Niburu sa svoje putanje i udalje od Sunca. Salu na stranu ali ipak moram i ja da postavim pitanja koje su mnogi postavili i u ranijim vestima vezano za ovu planetu ali nisam jos video odgovor. Kako to da nismo sigurni da postoji, a nalazi se u nasem suncevom sistemu, dok sa druge strane hvale se otkricem planete udaljenih po vise svetlosnih godina koje se npr nalaze u zlatnoj zoni za razvoj zivota. To mogu da vide, a toliko veliku planetu na ivici naseg sistema ne mogu. Imalo smo i dva vojadzera koji su napustili nas sistem prakticno do sada, ni oni nisu primetili ovu planetu? Ne kazem da ne postoji, niti sam zagovornik neke teorije zavere, samo me zanima objasnjenje.

Dule

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?
(Otac Makarije, 31. mart 2016 18:04)

Galaksije sijaju, planete ne.
Vidis svica na deset metara a ne vidis mrava koga si ulravo zgazio, kako to?!?

Zoran Spasovski

pre 8 godina

Pozdrav svim dobrim ljudima!
Neka naucnici prvo dokazu da je zemlja okrugla, pa posle cemo o devetoj planeti.

Pozdrav jos jednom

lazar mijailovic

pre 8 godina

Eto svugde kada sve procitate kroz redove naci cete sledece.Sunce ima zlog blizanca malu zvezdu, oko nje nekoliko planeta i na kraju najvaznije disk odnosno sam PAKAO.To dolazi u serijama nadajuci se da ce unistiti ovaj svet ali Bog nikada msm da je barem 3 puta vec u razmacima od po 2000-2500 godina.Pakao i djavo nisu mitske stvari oni postoje i i zive u ovom svemiru.Ostalo saznajte sami raspitajte se u opservatorijumima narocito onima sa infracrvenim teleskopima. Ima puno da se pise mozete da saznate ko od poznatih sluzi djavolu i sa svojim zlocinima mu pomaze da izvede smak sveta a oni zlocinci da budu nagradjeni vecnim zivotom bez bozijeg suda.

student

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!
(stefan, 31. mart 2016 20:51)

Ne pamtim kada sam procitao nesto ovako nebulozno .

Delija CG

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem. A Sojgu ce da bude koordinator. I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju. A Srbi su im dvorske lude.(BRB, 31. mart 2016 16:06)
Tekst jos nije, ali se prica da se vec sprema film s slicnim scenrijom, samo umjesto Putina nastupa CIA i spasav svijet od.vanzemaljaca, planeta unistitelja i Rusa

Jabučilo

pre 8 godina

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju. (...)
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)
Ne dokazuje se nepostojanje, nego postojanje. Zato ateisti imaju bolju polaznu tačku. Nažalost, sve više ateista, kako si lepo primetio, postaju vrlo agresivni vernici ateizma. Makar samo na rečima.
Ja u boga ne verujem, ali mi ne pada na pamet da omalovažavam one koji veruju.

Jovan

pre 8 godina

"Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (RobIn Hud, 31. mart 2016 22:37) "

Evo, druže, sve si ti to lepo i pismeno sročio, samo mi još objasni ko je napravio tog što što je imao prvu misao pa je izgovorio prvu reč i mogu da idem da spavam!

RobIn Hud

pre 8 godina

Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.

stefan

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!

ljubitelj zivotinja

pre 8 godina

Aaaa, ce uginem. Najzalosnije je kada se misljenne nekog americkog Treceg oka prenese kao "naucnici kazu", a SrBljima nista lepse nego da pljuju po nauci.

Miki

pre 8 godina

Ako vjerujete da neko ili nesto postoji , bog , vanzemaljci , vjestice , vampiri , onda je na vama da to dokazete a ne na onima koji ne vjeruju. Dakle mi ateisti ne moramo nista da dokazujemo. Traziti od ateista da dokazu nepostojanje boga je isto sto i traziti od vjernika da dokazu da ne postoji planeta 9.

dzonikg

pre 8 godina

Prvo sve to je smesno jer nece coveka da unisti priroda..neka katastrofa prirodna bi mozda bi tipa za 5000 godina sto je nista u odnosu na to da zemlja postoji 5 milijardi godina...za 5000 godina covek ce zahvaljujuci nauci da bude bog ...bukvalno ce moci da pomera planete a kamoli komete ,zivi beskonacno ili ga uopste nece biti jer ce unistiti sam sebe jer ce imati ogromnu moc i svaki rat bi doveo do totalne anhilacije..e sad vama je razmislite sta je od ta dva realnije da se desi.

Zli Prodavac

pre 8 godina

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl.
...
Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!
(Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!, 31. mart 2016 15:47)
Hrišćanski, onako, baš vernički, nema šta. Nazivati drugo ljudsko biće "sitnom dušom" i kukavicom, samo zato što ima drugačije (svoje sopstveno) mišljenje. Pretpostavljam, da to uopšte nije nametanje vere u Boga. Pobrkao si lončiće, prijatelju. Potpuno pomešao veru i ljubav. Ako uopšte znaš šta znači ovo drugo. A, možda tebe niko ne voli, pa si zato našao utehu u veri? Ili, možda ipak imaš nekog pored sebe (ženu, decu, ljubimca), ali im s vremena na vreme "pokažeš svoga Boga"? Po tvom pisanju i pokazanoj toleranciji, deluješ kao takav lik. A, ako ćemo o kukavičluku, možda tvoje verovanje proizilazi iz straha od smrti (u stvari, možda i od života)? Pa misliš, ako veruješ u Boga, kupio si kartu za Raj? Ne, ne prijatelju. Bolje ti pokaži ljubav prema ljudima i životinjama, pa će dobri Bog (ako postoji) to svakako znati da ceni. Svako dobro ti želi "nevernik"...

Kamičak

pre 8 godina

(BRB, 31. mart 2016 16:06) 

Човече, свака ти част за коментар о 9-ој планети. Молим те, настави да пратиш турске серије и/или 2 и по мушкарца па да нам јавиш како напредује одбрана човечанства од надолазећих катастрофа.

Otac Makarije

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?

murajsam

pre 8 godina

naša galaksija, a i mi sa njom, kreće se kroz nepoznati svemir brzinom 300km/s,što znači da mi godišnje pređemo kroz nepoznati svemir 9 i po milijardi kilometara, odnosno oko 9 svetlosnih dana godišnje ili otprilike 1 svetlosnu godinu za nekih 40 godina. i tako će biti dok ne naletimo na nešto...pitanje je samo kada

Teletabis

pre 8 godina

Jeste,nibiru je hahaha,sad ce dodje
kolko se lozite covece :D
tolko ste poceli da se lozite da ste poceli da verujete i u one price da zemlja nije okrugla !!!

moje ime *

pre 8 godina

Bez veze, uvek se predvidja nekakva katastrofa. Nikad nista dobro. Zar vam to ne govori da su ovi sto predvidjaju opsednuti kojekakvim nebulozama. Kako oni mogu inteligentno da razmisljaju ako im je 99% svesti usmereno na iscekivanje katastrofe?

Sandinista

pre 8 godina

@Joc@
Odnos pluseva i minusa na ovom komentaru je ono što treba mnogo više da nas uplaši od 9. planete i kosmičkog smeća kojima nas zasipa svakih 27 miliona godina.

Bre

pre 8 godina

Dokle bre vise o smrti i unistavanju u narednih 100 miliona godina? Uzasno je to koliko mediji prave spektakl od svake vesti, a vecina citalaca nije ni svesna da ljudi na zemlji nece postojati mnooooogo pre najavljenih dogadjaja. Izgleda kao da se svi takmice da prvi saznaju kako cemo se najbolje unistiti?! Dakle ako bas nemate cega da se plasite, evo vam razlog, univerzum ce nas SIGURNO pojesti za par milijardi godina, ali totalno, buuu! :)

BRB

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem.
A Sojgu ce da bude koordinator.
I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju.
A Srbi su im dvorske lude.

Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!

pre 8 godina

(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)
Ne verovanjem u viša bića, jer u to spadaju i Anđeli i demoni i vanemaljci i sva eterična bića, vile, veštice, vračevi... papa :D... nego lepo ti je rekao čovek u Boga!

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl. Sam Bog jeste ljubav, ljubav jeste zdravlje, zdravlje jeste podignuta glava, čist obraz i prava kičma, a sve ovo jedina je Sloboda... u sve drugo mimo Boga kad veruješ nije ljubav nego seks ili prolazna zaljubljenost, nije podignuta glava nego saginjanje glave, nije čist obraz nego laž i prevara, i nije prava kičma nego slomljena sa sve izbijenim i bubrezima i nije Sloboda nego ropstvo.

A, ljudsko ropstvo ružnije je od životinjskog... jer životinja nema izbor!

Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!

cobo

pre 8 godina

Ej ti planeto broj 9,nisam te ni video niti ti znam ime,ali ti si meni sumnjiva !
A onu tamo na 3 milijarde svetlosnih godina smo odavno proucili.

Luxor

pre 8 godina

@Laki

Ciklus koji se ponavlja. Covjecanstvo dodje do nekog vrhunca pa sami sebe unistimo, vratimo na pocetak. Ili neka prirodna nepogoda kao sto si napiso.

JA "znam"

pre 8 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.

iz komentatorskog Limboa (pokusaj br. 2)

pre 8 godina

Izumiranja na Zemlji imaju spoljasnje ali i interne razloge (erupcije supervulkana, biogene promene atmosfere). Objekti koji dolaze iz dubokog svemira da izazovu katastrofu mogu poticati iz Ortovog oblaka i prema Suncevom sistemu ih moze usmeriti prolaz bliske zvezde kroz komsiluk (bilo je o tome na B92) ili kretanje Suncevog sistema kroz spiralne krake nase galaksije.
Planeta 9 ako postoji ima orbitalni period 10 do 20 hiljada godina i sa perihelom od ocekivanih 200 a.j. lezi van ivica Kajperovog pojasa. Ono sto profesor Vajtmajer smatra je da se iskosena orbita te planete polako pomera i da svakih 27 miliona godina ona potkaci Kajperov pojas. To bi poremetilo putanje tamosnjih objekata i (mozda) ih usmerilo prema unutrasnjem Suncevom sistemu. S obzirom na to da su to ledeno-kameni objekti, na svom putu prema Suncu bi doslo do njihovog raspada i ne bi morali da direktno tresnu o Zemlju da naprave problem. Dovoljno je da svojim gasovima, prasinom i fragmentima zaseju okolinu Zemljine orbite tako da Zemlja tokom hiljadu godina nalece na njih i trpi redovno bombardovanje, ili da velikim kolicinama prasine smanje insolaciju Zemlje. O ovom je bilo reci ranije u vezi sa Centaurima - polu-asteroidima, polu-kometama koji leze u pojasu izmedju Saturna i Neptuna i ima ih zastrasujuce krupnih (najveci ima 260 km). Verovatnije je da ce neki Centaur biti destabilizovan Saturnom ili Uranom nego neki transneptunski objekt planetom 9. A jos je verovatnije da ce covek nesto zabrljati.

ranko

pre 8 godina

Nije vredno pomena..U pitanju su milioni godina..Covek kao pojava u vremenu nece biti ni trista hiljada godina........Mi smo pojava koja ne traje ni tren u odnosu prostora i vremena..Ove diskusije su imahinarne i neumjesno je sa iole kakvog stanovista raspravljati o njima..Trebamo se vise vratiti sami sebi..uci i spoznati sebe na duhovnom planu i tu siriti svoja obzorja.....

Petar

pre 8 godina

@Petar
Tako sto primete da putanja nekog poznatog objekta nije pravilna, vec da u nekom trenutku ima odstupanje, kao da neko povuce taj objekat prema sebi. Tako je otkriven Neptun jer su primecene "izbocine" na putanji Urana, pa je i Pluton tako otkriven, usled nepravilnosti putanje Neptuna.

Undoomed

pre 8 godina

Reče "Joc@" da se masama najlakše vlada strahom i lažima. I zatim nam nameće religiju, koja vekovima i vekovima služi za vladanje masama gotovo isključivo strahom i lažima. A što je još gore, toliko je slep da to nikada neće sam videti, koliko god mu jasno stajalo pred očima.

Zli Prodavac

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...

laki

pre 8 godina

Ako bi se desila neka globalna katastrofa

Udarac meteorita, komete ili erupcija super vulkana (jelousto) ili Sunceva solarna baklja ili globalni nuklearni rat...

Takve iznenadne,katastrofe bi mozda prezivelo par miliona ljudi
A sva nasa tehnologija i infrastruktura bi bila nepovratno unistena a preziveli ljudi bi se vratili u kameno doba...

u roku od 50 godina svo nase znanje iz nauke bi bilo izgubljeno jer bi ljudi gledali samo kako da prezive u ocajnim uslovima nakon katastrofe...

a u roki od 200 godina svo nase secanje na svet pre katastrofe postalo bi legende!

A nakon 10 000 godina i ponovnog razvijanja nauke od nule
Buduci arheolozi koji bi otkrili nase istorijske knjige i iz njih citali
kako smo gradili nebodere 1000m
slali coveka na Meaec i robote na Mars
svakodnevno leteli po celoj planeti...

To bi za njih bila čista mitologija, apsolutno nemoguce....

sumerske tablice u kojima su oni pisali svoju istoriju, o mocnim bicima sa neba, niburu, atlantidi.....
mozda je to sve zaista mit-fantazija njihova

a "mozd" to i nije mit?

Petar

pre 8 godina

Jel moze neko ko se razume, da objasni kako naucnici nadgledaju planete oddaljene od sunca u samoj tami gde nema svetlobe, da se odbija?
Jednom je bio jedan super komentar ali ga ne mogu naci. Hvala

Neko iz mase

pre 8 godina

Još nemaju potvrdu postojanja planete ali imaju teoriju da misteriozna planeta svojim (ne)postojanjem dovodi do cikličnog uništavanja života na planeti nam Zemlji...

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)


jel placa po ugovoru ili po komentaru? ;)

Joc@

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.

misterija u ogledalu

pre 8 godina

Kamo sreće!
Naš'o majmun stari ogledalo neko pa video sebe i ovako rek'o:
"Gle kako je čupav, gle kako je dlakav, baš ti Bože hvala što ja nisam takav!"

laki

pre 8 godina

Ako bi se desila neka globalna katastrofa

Udarac meteorita, komete ili erupcija super vulkana (jelousto) ili Sunceva solarna baklja ili globalni nuklearni rat...

Takve iznenadne,katastrofe bi mozda prezivelo par miliona ljudi
A sva nasa tehnologija i infrastruktura bi bila nepovratno unistena a preziveli ljudi bi se vratili u kameno doba...

u roku od 50 godina svo nase znanje iz nauke bi bilo izgubljeno jer bi ljudi gledali samo kako da prezive u ocajnim uslovima nakon katastrofe...

a u roki od 200 godina svo nase secanje na svet pre katastrofe postalo bi legende!

A nakon 10 000 godina i ponovnog razvijanja nauke od nule
Buduci arheolozi koji bi otkrili nase istorijske knjige i iz njih citali
kako smo gradili nebodere 1000m
slali coveka na Meaec i robote na Mars
svakodnevno leteli po celoj planeti...

To bi za njih bila čista mitologija, apsolutno nemoguce....

sumerske tablice u kojima su oni pisali svoju istoriju, o mocnim bicima sa neba, niburu, atlantidi.....
mozda je to sve zaista mit-fantazija njihova

a "mozd" to i nije mit?

Undoomed

pre 8 godina

Reče "Joc@" da se masama najlakše vlada strahom i lažima. I zatim nam nameće religiju, koja vekovima i vekovima služi za vladanje masama gotovo isključivo strahom i lažima. A što je još gore, toliko je slep da to nikada neće sam videti, koliko god mu jasno stajalo pred očima.

misterija u ogledalu

pre 8 godina

Kamo sreće!
Naš'o majmun stari ogledalo neko pa video sebe i ovako rek'o:
"Gle kako je čupav, gle kako je dlakav, baš ti Bože hvala što ja nisam takav!"

Neko iz mase

pre 8 godina

Još nemaju potvrdu postojanja planete ali imaju teoriju da misteriozna planeta svojim (ne)postojanjem dovodi do cikličnog uništavanja života na planeti nam Zemlji...

Zli Prodavac

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)


jel placa po ugovoru ili po komentaru? ;)

iz komentatorskog Limboa (pokusaj br. 2)

pre 8 godina

Izumiranja na Zemlji imaju spoljasnje ali i interne razloge (erupcije supervulkana, biogene promene atmosfere). Objekti koji dolaze iz dubokog svemira da izazovu katastrofu mogu poticati iz Ortovog oblaka i prema Suncevom sistemu ih moze usmeriti prolaz bliske zvezde kroz komsiluk (bilo je o tome na B92) ili kretanje Suncevog sistema kroz spiralne krake nase galaksije.
Planeta 9 ako postoji ima orbitalni period 10 do 20 hiljada godina i sa perihelom od ocekivanih 200 a.j. lezi van ivica Kajperovog pojasa. Ono sto profesor Vajtmajer smatra je da se iskosena orbita te planete polako pomera i da svakih 27 miliona godina ona potkaci Kajperov pojas. To bi poremetilo putanje tamosnjih objekata i (mozda) ih usmerilo prema unutrasnjem Suncevom sistemu. S obzirom na to da su to ledeno-kameni objekti, na svom putu prema Suncu bi doslo do njihovog raspada i ne bi morali da direktno tresnu o Zemlju da naprave problem. Dovoljno je da svojim gasovima, prasinom i fragmentima zaseju okolinu Zemljine orbite tako da Zemlja tokom hiljadu godina nalece na njih i trpi redovno bombardovanje, ili da velikim kolicinama prasine smanje insolaciju Zemlje. O ovom je bilo reci ranije u vezi sa Centaurima - polu-asteroidima, polu-kometama koji leze u pojasu izmedju Saturna i Neptuna i ima ih zastrasujuce krupnih (najveci ima 260 km). Verovatnije je da ce neki Centaur biti destabilizovan Saturnom ili Uranom nego neki transneptunski objekt planetom 9. A jos je verovatnije da ce covek nesto zabrljati.

RobIn Hud

pre 8 godina

Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.

Petar

pre 8 godina

@Petar
Tako sto primete da putanja nekog poznatog objekta nije pravilna, vec da u nekom trenutku ima odstupanje, kao da neko povuce taj objekat prema sebi. Tako je otkriven Neptun jer su primecene "izbocine" na putanji Urana, pa je i Pluton tako otkriven, usled nepravilnosti putanje Neptuna.

murajsam

pre 8 godina

naša galaksija, a i mi sa njom, kreće se kroz nepoznati svemir brzinom 300km/s,što znači da mi godišnje pređemo kroz nepoznati svemir 9 i po milijardi kilometara, odnosno oko 9 svetlosnih dana godišnje ili otprilike 1 svetlosnu godinu za nekih 40 godina. i tako će biti dok ne naletimo na nešto...pitanje je samo kada

Joc@

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.

Bre

pre 8 godina

Dokle bre vise o smrti i unistavanju u narednih 100 miliona godina? Uzasno je to koliko mediji prave spektakl od svake vesti, a vecina citalaca nije ni svesna da ljudi na zemlji nece postojati mnooooogo pre najavljenih dogadjaja. Izgleda kao da se svi takmice da prvi saznaju kako cemo se najbolje unistiti?! Dakle ako bas nemate cega da se plasite, evo vam razlog, univerzum ce nas SIGURNO pojesti za par milijardi godina, ali totalno, buuu! :)

Miki

pre 8 godina

Ako vjerujete da neko ili nesto postoji , bog , vanzemaljci , vjestice , vampiri , onda je na vama da to dokazete a ne na onima koji ne vjeruju. Dakle mi ateisti ne moramo nista da dokazujemo. Traziti od ateista da dokazu nepostojanje boga je isto sto i traziti od vjernika da dokazu da ne postoji planeta 9.

BRB

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem.
A Sojgu ce da bude koordinator.
I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju.
A Srbi su im dvorske lude.

Petar

pre 8 godina

Jel moze neko ko se razume, da objasni kako naucnici nadgledaju planete oddaljene od sunca u samoj tami gde nema svetlobe, da se odbija?
Jednom je bio jedan super komentar ali ga ne mogu naci. Hvala

cobo

pre 8 godina

Ej ti planeto broj 9,nisam te ni video niti ti znam ime,ali ti si meni sumnjiva !
A onu tamo na 3 milijarde svetlosnih godina smo odavno proucili.

Otac Makarije

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?

ljubitelj zivotinja

pre 8 godina

Aaaa, ce uginem. Najzalosnije je kada se misljenne nekog americkog Treceg oka prenese kao "naucnici kazu", a SrBljima nista lepse nego da pljuju po nauci.

dzonikg

pre 8 godina

Prvo sve to je smesno jer nece coveka da unisti priroda..neka katastrofa prirodna bi mozda bi tipa za 5000 godina sto je nista u odnosu na to da zemlja postoji 5 milijardi godina...za 5000 godina covek ce zahvaljujuci nauci da bude bog ...bukvalno ce moci da pomera planete a kamoli komete ,zivi beskonacno ili ga uopste nece biti jer ce unistiti sam sebe jer ce imati ogromnu moc i svaki rat bi doveo do totalne anhilacije..e sad vama je razmislite sta je od ta dva realnije da se desi.

JA "znam"

pre 8 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.

Zli Prodavac

pre 8 godina

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl.
...
Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!
(Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!, 31. mart 2016 15:47)
Hrišćanski, onako, baš vernički, nema šta. Nazivati drugo ljudsko biće "sitnom dušom" i kukavicom, samo zato što ima drugačije (svoje sopstveno) mišljenje. Pretpostavljam, da to uopšte nije nametanje vere u Boga. Pobrkao si lončiće, prijatelju. Potpuno pomešao veru i ljubav. Ako uopšte znaš šta znači ovo drugo. A, možda tebe niko ne voli, pa si zato našao utehu u veri? Ili, možda ipak imaš nekog pored sebe (ženu, decu, ljubimca), ali im s vremena na vreme "pokažeš svoga Boga"? Po tvom pisanju i pokazanoj toleranciji, deluješ kao takav lik. A, ako ćemo o kukavičluku, možda tvoje verovanje proizilazi iz straha od smrti (u stvari, možda i od života)? Pa misliš, ako veruješ u Boga, kupio si kartu za Raj? Ne, ne prijatelju. Bolje ti pokaži ljubav prema ljudima i životinjama, pa će dobri Bog (ako postoji) to svakako znati da ceni. Svako dobro ti želi "nevernik"...

Teletabis

pre 8 godina

Jeste,nibiru je hahaha,sad ce dodje
kolko se lozite covece :D
tolko ste poceli da se lozite da ste poceli da verujete i u one price da zemlja nije okrugla !!!

Luxor

pre 8 godina

@Laki

Ciklus koji se ponavlja. Covjecanstvo dodje do nekog vrhunca pa sami sebe unistimo, vratimo na pocetak. Ili neka prirodna nepogoda kao sto si napiso.

Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!

pre 8 godina

(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)
Ne verovanjem u viša bića, jer u to spadaju i Anđeli i demoni i vanemaljci i sva eterična bića, vile, veštice, vračevi... papa :D... nego lepo ti je rekao čovek u Boga!

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl. Sam Bog jeste ljubav, ljubav jeste zdravlje, zdravlje jeste podignuta glava, čist obraz i prava kičma, a sve ovo jedina je Sloboda... u sve drugo mimo Boga kad veruješ nije ljubav nego seks ili prolazna zaljubljenost, nije podignuta glava nego saginjanje glave, nije čist obraz nego laž i prevara, i nije prava kičma nego slomljena sa sve izbijenim i bubrezima i nije Sloboda nego ropstvo.

A, ljudsko ropstvo ružnije je od životinjskog... jer životinja nema izbor!

Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!

moje ime *

pre 8 godina

Bez veze, uvek se predvidja nekakva katastrofa. Nikad nista dobro. Zar vam to ne govori da su ovi sto predvidjaju opsednuti kojekakvim nebulozama. Kako oni mogu inteligentno da razmisljaju ako im je 99% svesti usmereno na iscekivanje katastrofe?

ranko

pre 8 godina

Nije vredno pomena..U pitanju su milioni godina..Covek kao pojava u vremenu nece biti ni trista hiljada godina........Mi smo pojava koja ne traje ni tren u odnosu prostora i vremena..Ove diskusije su imahinarne i neumjesno je sa iole kakvog stanovista raspravljati o njima..Trebamo se vise vratiti sami sebi..uci i spoznati sebe na duhovnom planu i tu siriti svoja obzorja.....

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@(Vican, 1. april 2016 18:41)
E ovako, da ispravimo malo. Verovatnoca da li ce zvezda biti u dvojnom sistemu zavisi od njenog spektralnog tipa (tj. temperature) a to se oznacava slovima O (najtoplija), B, A, F, G, K, M. Nase Sunce pripada tzv. G tipu zvezda za koje je karakteristicno da u vecini NEMAJU pratioce. Ako ih i imaju, to su pre svega slicne zvezde, pa onda planetarni sistem, pa tek onda smedji patuljci. Oko 56% zvezda tipa F6 do K3 (Sunce je G2, znaci u sredini) je singl. Velika vecina dvojnih sistema ima orbitalnu periodu od nekoliko stotina godina, a pomenutih 26 miliona godina se nigde ne srece. Ako postoji takva ometacka zvezda, ona je negde na oko 1.5 svetlosnih godina daleko od Sunca, sto bi dalo periodu rotacije od tih 26 miliona godina koja je, po ideji, perioda katastrofa na Zemlji. Novija istrazivanja starosti kratera na Zemlji su pokazala da NEMA takve periodicnosti u njihovom nastajanju. I na kraju, nemoguce je da neka planeta Nibiru kruzi oko dve zvezde udaljene 1.5 svetlosne godine, sa periodom od 3600 ili sta ja znam koliko godina.
Dalje, smedji patuljci, iako hladniji od zvezda, ZRACE toplotu. NIJEDNA (i slovima: NIJEDNA) istrazivacka misija u infracrvenoj oblasti (a ovi zraci se lako probijaju kroz eventualne oblake prasine) NIJE nasla smedjeg patuljka u okolini od 10 svetlosnih godina oko Sunca.
Toliko od nauke. Jovan Skerlic je rekao povodom pojave sund literature: "I knjizevnoj njivi treba djubreta". Nisam siguran da to vazi za naucnu njivu.

Sandinista

pre 8 godina

@Joc@
Odnos pluseva i minusa na ovom komentaru je ono što treba mnogo više da nas uplaši od 9. planete i kosmičkog smeća kojima nas zasipa svakih 27 miliona godina.

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@Voodoo

Egzoplanete se nalaze posmatranjem svetlosti zvezda u cijem se planetnom sistemu nalaze. Bilo pomracenjem te svetlosti, bilo analizom promene spektra svetlosti zvezde pod uticajem kretanja masivnih planeta oko nje. Planete naseg sistema smo takodje otkrili zahvaljujuci Suncevoj svetlosti. U prvo vreme nase oko je sluzilo kao instrument, ali je Uran vec na granici vidljivosti a Neptun smo morali da otkrijemo prvo proracunom, a onda teleskopom uperenim na pravo mesto koje je proracun dao. Za sve dalje od Neptuna treba osetljiva naucna instrumentacija, snimanje neba u dugim intervalima i analiza da li se nesto pomaklo medju hiljadama nepomicnih tacaka na snimku. Sonde Vojadzer i Pionir nisu namenjene za takve panoramske analize neba. Stavise, zbog stednje baterija i rasterecenja kompjutera njihove kamere su iskljucene kad su prosle pored glavnih objekata snimanja - gasnih dzinova. Cak je izbrisan i softver koji opsluzuje kamere. Vojadzeri su sada sonde za ispitivanje medjuzvezdanog magnetnog polja i plazme.
INDIKACIJA za planetu 9 postoji zato sto se primecuje da najdalji objekti vezani za Suncev sistem - tzv. sednoidi - imaju putanje koje izgledaju uredjene velikim planetnim "pastirom". Indikacija, naravno, NIJE otkrice. Proracuni su nam dali koja je putanja takvog "pastira" i njegovu masu, ali gde je on na toj putanji - ne znamo, a veoma tesko ga je naci, jer je spor, hladan i taman. Znamo donekle gde se NE nalazi, ali ostaje jos mnogo da se pretrazuje.

Dule

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?
(Otac Makarije, 31. mart 2016 18:04)

Galaksije sijaju, planete ne.
Vidis svica na deset metara a ne vidis mrava koga si ulravo zgazio, kako to?!?

Kamičak

pre 8 godina

(BRB, 31. mart 2016 16:06) 

Човече, свака ти част за коментар о 9-ој планети. Молим те, настави да пратиш турске серије и/или 2 и по мушкарца па да нам јавиш како напредује одбрана човечанства од надолазећих катастрофа.

stefan

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!

student

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!
(stefan, 31. mart 2016 20:51)

Ne pamtim kada sam procitao nesto ovako nebulozno .

GajusBonus

pre 8 godina

Bog čuva Srbe. Samo bez panike braćo i sestre.
(Bendžamin fon Srbinson, 31. mart 2016 20:15)

Tačno. Bog čuva sve ljude ali se Srbi ne čuvaju sami sebe. Ne kažu džabe "Ko se čuva i Bog ga čuva".

Vican

pre 8 godina

E ovako, da pojasnimo malo. Nashe sunce je kao i 72% zvezda u binarnom sistemu. To znachi da se dve zvezde okrecu jedna oko druge. Druga zvezda je braon patuljak, veoma teshka za uochiti jer je obavijena gustim slojevima dima i prashine. Ona kao manja rotira oko nasheg sunca, i to se deshava na svakih 26 miliona godina. Poznata je kao Nemesis. E sad, sumerci, egipcani, indijanci i ostali stari narodi govore o planeti Nibiru, koja je od 4 do 8 puta veca od zemlje i koja po njihovom predanju kruzi izmedju dva sunca svakih 3600 godina. Dokazano je da neshto kruzi jer je Neptunova i Uranova putanja neravnomerna oko sunca, tj vidi se da neshto veliko utiche na njihovu orbitu oko sunca. Ako i kada se Nibiru pojavi ne zna se kakvoh ce biti poteshkoca. U sluchaju Nemesisa dolazi do okretanja magnetnih polova, razvlachenja zemlje od sile gravitacije obe zvezde, vulkani ce proraditi pogotovo na mestima gde se tektonske ploche sudaraju. Pritom ce svojom gravotacijom pogurati pojas asteroida koji se nalazi izmedju marsa i jupitera i neki od njih bi mogao da se nadje na nashoj putanji jer su u pitanju ogromne cifre. Eto toliko. Poz

Jabučilo

pre 8 godina

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju. (...)
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)
Ne dokazuje se nepostojanje, nego postojanje. Zato ateisti imaju bolju polaznu tačku. Nažalost, sve više ateista, kako si lepo primetio, postaju vrlo agresivni vernici ateizma. Makar samo na rečima.
Ja u boga ne verujem, ali mi ne pada na pamet da omalovažavam one koji veruju.

Delija CG

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem. A Sojgu ce da bude koordinator. I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju. A Srbi su im dvorske lude.(BRB, 31. mart 2016 16:06)
Tekst jos nije, ali se prica da se vec sprema film s slicnim scenrijom, samo umjesto Putina nastupa CIA i spasav svijet od.vanzemaljaca, planeta unistitelja i Rusa

Voodoo

pre 8 godina

Dobro ako to radi na svakih 27 miliona godina, koliko je proslo do poslednjeg puta? Ja koliko sam razumeo planeta je toliko velika da ima putanju oko sunca takvu da je na ivici suncevog sistema, cak dobar deo i van njega u pojasu oko gde se nalaze brojne komete, kada u svom kretanju dodje do dela gde je najbliza suncu njena gravitacija povlaci i komete iz tog pojasa u nas sistem koje onda bombarduju nas sistem. Znaci resenje poslati Iron Man-a i Hulka da skrenu Niburu sa svoje putanje i udalje od Sunca. Salu na stranu ali ipak moram i ja da postavim pitanja koje su mnogi postavili i u ranijim vestima vezano za ovu planetu ali nisam jos video odgovor. Kako to da nismo sigurni da postoji, a nalazi se u nasem suncevom sistemu, dok sa druge strane hvale se otkricem planete udaljenih po vise svetlosnih godina koje se npr nalaze u zlatnoj zoni za razvoj zivota. To mogu da vide, a toliko veliku planetu na ivici naseg sistema ne mogu. Imalo smo i dva vojadzera koji su napustili nas sistem prakticno do sada, ni oni nisu primetili ovu planetu? Ne kazem da ne postoji, niti sam zagovornik neke teorije zavere, samo me zanima objasnjenje.

Zoran Spasovski

pre 8 godina

Pozdrav svim dobrim ljudima!
Neka naucnici prvo dokazu da je zemlja okrugla, pa posle cemo o devetoj planeti.

Pozdrav jos jednom

Jovan

pre 8 godina

"Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (RobIn Hud, 31. mart 2016 22:37) "

Evo, druže, sve si ti to lepo i pismeno sročio, samo mi još objasni ko je napravio tog što što je imao prvu misao pa je izgovorio prvu reč i mogu da idem da spavam!

dule

pre 7 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)

Kako se dokazuje nepostojanje nečega što nije ni jasno definisano?

lazar mijailovic

pre 8 godina

Eto svugde kada sve procitate kroz redove naci cete sledece.Sunce ima zlog blizanca malu zvezdu, oko nje nekoliko planeta i na kraju najvaznije disk odnosno sam PAKAO.To dolazi u serijama nadajuci se da ce unistiti ovaj svet ali Bog nikada msm da je barem 3 puta vec u razmacima od po 2000-2500 godina.Pakao i djavo nisu mitske stvari oni postoje i i zive u ovom svemiru.Ostalo saznajte sami raspitajte se u opservatorijumima narocito onima sa infracrvenim teleskopima. Ima puno da se pise mozete da saznate ko od poznatih sluzi djavolu i sa svojim zlocinima mu pomaze da izvede smak sveta a oni zlocinci da budu nagradjeni vecnim zivotom bez bozijeg suda.

Perica

pre 7 godina

E dragi moji.Kako vam nije jasno da mi uopste ne postojimo!!!??? Ne postoji nista vec smo mi svi samo trik onih koje nismo nikada upoznali.

Joc@

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.

BRB

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem.
A Sojgu ce da bude koordinator.
I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju.
A Srbi su im dvorske lude.

RobIn Hud

pre 8 godina

Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.

Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!

pre 8 godina

(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)
Ne verovanjem u viša bića, jer u to spadaju i Anđeli i demoni i vanemaljci i sva eterična bića, vile, veštice, vračevi... papa :D... nego lepo ti je rekao čovek u Boga!

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl. Sam Bog jeste ljubav, ljubav jeste zdravlje, zdravlje jeste podignuta glava, čist obraz i prava kičma, a sve ovo jedina je Sloboda... u sve drugo mimo Boga kad veruješ nije ljubav nego seks ili prolazna zaljubljenost, nije podignuta glava nego saginjanje glave, nije čist obraz nego laž i prevara, i nije prava kičma nego slomljena sa sve izbijenim i bubrezima i nije Sloboda nego ropstvo.

A, ljudsko ropstvo ružnije je od životinjskog... jer životinja nema izbor!

Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!

Zli Prodavac

pre 8 godina

Masama se vlada, oduvek je to poznato, pomoću 2 metoda: strahom i lažima. Perfidno i lukavo.
I ništa efikasnije nije izmišljeno. U tom smislu, naukom će se nazvati sve što može poslužiti. Bez ikakvog stida i srama. A cilj? Pa šta bi drugo osim zarade novca? Doduše, ima i viši cilj, ali on je već na višem nivou, da se Čovek obesčoveči, demonizuje... uknjiži.
*
Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...

neutralni felsh

pre 8 godina

Ne verujte, braćo i sestre, nikome osim Bogu. Koji je Svemoćan, Čija smo stvorenja, i Koji nas voli više nego što nas iko voli.
(Joc@, 31. mart 2016 12:35)


jel placa po ugovoru ili po komentaru? ;)

laki

pre 8 godina

Ako bi se desila neka globalna katastrofa

Udarac meteorita, komete ili erupcija super vulkana (jelousto) ili Sunceva solarna baklja ili globalni nuklearni rat...

Takve iznenadne,katastrofe bi mozda prezivelo par miliona ljudi
A sva nasa tehnologija i infrastruktura bi bila nepovratno unistena a preziveli ljudi bi se vratili u kameno doba...

u roku od 50 godina svo nase znanje iz nauke bi bilo izgubljeno jer bi ljudi gledali samo kako da prezive u ocajnim uslovima nakon katastrofe...

a u roki od 200 godina svo nase secanje na svet pre katastrofe postalo bi legende!

A nakon 10 000 godina i ponovnog razvijanja nauke od nule
Buduci arheolozi koji bi otkrili nase istorijske knjige i iz njih citali
kako smo gradili nebodere 1000m
slali coveka na Meaec i robote na Mars
svakodnevno leteli po celoj planeti...

To bi za njih bila čista mitologija, apsolutno nemoguce....

sumerske tablice u kojima su oni pisali svoju istoriju, o mocnim bicima sa neba, niburu, atlantidi.....
mozda je to sve zaista mit-fantazija njihova

a "mozd" to i nije mit?

Miki

pre 8 godina

Ako vjerujete da neko ili nesto postoji , bog , vanzemaljci , vjestice , vampiri , onda je na vama da to dokazete a ne na onima koji ne vjeruju. Dakle mi ateisti ne moramo nista da dokazujemo. Traziti od ateista da dokazu nepostojanje boga je isto sto i traziti od vjernika da dokazu da ne postoji planeta 9.

Neko iz mase

pre 8 godina

Još nemaju potvrdu postojanja planete ali imaju teoriju da misteriozna planeta svojim (ne)postojanjem dovodi do cikličnog uništavanja života na planeti nam Zemlji...

JA "znam"

pre 8 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.

Zoran Spasovski

pre 8 godina

Pozdrav svim dobrim ljudima!
Neka naucnici prvo dokazu da je zemlja okrugla, pa posle cemo o devetoj planeti.

Pozdrav jos jednom

Undoomed

pre 8 godina

Reče "Joc@" da se masama najlakše vlada strahom i lažima. I zatim nam nameće religiju, koja vekovima i vekovima služi za vladanje masama gotovo isključivo strahom i lažima. A što je još gore, toliko je slep da to nikada neće sam videti, koliko god mu jasno stajalo pred očima.

Otac Makarije

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?

Zli Prodavac

pre 8 godina

A, Bog nije vera u nametanje svoje volje, kontrola, manipulacija i sl.
...
Dakle Bog=Ljubav, uzmi čoveku Ljubav uzeo si mu sve i tada nastaje društvo o kome ti pričaš!
Pošto ti je kičma slomljena i navikao si da puziš i pred ženom i pred šefom, i pred društvom i pred decom i pred vlašću sad bi ti da ono jedino čisto i svetlo i sveto svedeš na svoj nivo umesto da se ka njemu uzdigneš!

Srećom Ljubav se ne obazire na sitne duše poput tebe... jer ljubav ne može biti "u istoj sobi" sa strahom i kukavičlikom!
(Ljubav je jedina sloboda, sve drugo ima u tržnom centru!, 31. mart 2016 15:47)
Hrišćanski, onako, baš vernički, nema šta. Nazivati drugo ljudsko biće "sitnom dušom" i kukavicom, samo zato što ima drugačije (svoje sopstveno) mišljenje. Pretpostavljam, da to uopšte nije nametanje vere u Boga. Pobrkao si lončiće, prijatelju. Potpuno pomešao veru i ljubav. Ako uopšte znaš šta znači ovo drugo. A, možda tebe niko ne voli, pa si zato našao utehu u veri? Ili, možda ipak imaš nekog pored sebe (ženu, decu, ljubimca), ali im s vremena na vreme "pokažeš svoga Boga"? Po tvom pisanju i pokazanoj toleranciji, deluješ kao takav lik. A, ako ćemo o kukavičluku, možda tvoje verovanje proizilazi iz straha od smrti (u stvari, možda i od života)? Pa misliš, ako veruješ u Boga, kupio si kartu za Raj? Ne, ne prijatelju. Bolje ti pokaži ljubav prema ljudima i životinjama, pa će dobri Bog (ako postoji) to svakako znati da ceni. Svako dobro ti želi "nevernik"...

Petar

pre 8 godina

Jel moze neko ko se razume, da objasni kako naucnici nadgledaju planete oddaljene od sunca u samoj tami gde nema svetlobe, da se odbija?
Jednom je bio jedan super komentar ali ga ne mogu naci. Hvala

cobo

pre 8 godina

Ej ti planeto broj 9,nisam te ni video niti ti znam ime,ali ti si meni sumnjiva !
A onu tamo na 3 milijarde svetlosnih godina smo odavno proucili.

Vican

pre 8 godina

E ovako, da pojasnimo malo. Nashe sunce je kao i 72% zvezda u binarnom sistemu. To znachi da se dve zvezde okrecu jedna oko druge. Druga zvezda je braon patuljak, veoma teshka za uochiti jer je obavijena gustim slojevima dima i prashine. Ona kao manja rotira oko nasheg sunca, i to se deshava na svakih 26 miliona godina. Poznata je kao Nemesis. E sad, sumerci, egipcani, indijanci i ostali stari narodi govore o planeti Nibiru, koja je od 4 do 8 puta veca od zemlje i koja po njihovom predanju kruzi izmedju dva sunca svakih 3600 godina. Dokazano je da neshto kruzi jer je Neptunova i Uranova putanja neravnomerna oko sunca, tj vidi se da neshto veliko utiche na njihovu orbitu oko sunca. Ako i kada se Nibiru pojavi ne zna se kakvoh ce biti poteshkoca. U sluchaju Nemesisa dolazi do okretanja magnetnih polova, razvlachenja zemlje od sile gravitacije obe zvezde, vulkani ce proraditi pogotovo na mestima gde se tektonske ploche sudaraju. Pritom ce svojom gravotacijom pogurati pojas asteroida koji se nalazi izmedju marsa i jupitera i neki od njih bi mogao da se nadje na nashoj putanji jer su u pitanju ogromne cifre. Eto toliko. Poz

dzonikg

pre 8 godina

Prvo sve to je smesno jer nece coveka da unisti priroda..neka katastrofa prirodna bi mozda bi tipa za 5000 godina sto je nista u odnosu na to da zemlja postoji 5 milijardi godina...za 5000 godina covek ce zahvaljujuci nauci da bude bog ...bukvalno ce moci da pomera planete a kamoli komete ,zivi beskonacno ili ga uopste nece biti jer ce unistiti sam sebe jer ce imati ogromnu moc i svaki rat bi doveo do totalne anhilacije..e sad vama je razmislite sta je od ta dva realnije da se desi.

stefan

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!

lazar mijailovic

pre 8 godina

Eto svugde kada sve procitate kroz redove naci cete sledece.Sunce ima zlog blizanca malu zvezdu, oko nje nekoliko planeta i na kraju najvaznije disk odnosno sam PAKAO.To dolazi u serijama nadajuci se da ce unistiti ovaj svet ali Bog nikada msm da je barem 3 puta vec u razmacima od po 2000-2500 godina.Pakao i djavo nisu mitske stvari oni postoje i i zive u ovom svemiru.Ostalo saznajte sami raspitajte se u opservatorijumima narocito onima sa infracrvenim teleskopima. Ima puno da se pise mozete da saznate ko od poznatih sluzi djavolu i sa svojim zlocinima mu pomaze da izvede smak sveta a oni zlocinci da budu nagradjeni vecnim zivotom bez bozijeg suda.

Teletabis

pre 8 godina

Jeste,nibiru je hahaha,sad ce dodje
kolko se lozite covece :D
tolko ste poceli da se lozite da ste poceli da verujete i u one price da zemlja nije okrugla !!!

ranko

pre 8 godina

Nije vredno pomena..U pitanju su milioni godina..Covek kao pojava u vremenu nece biti ni trista hiljada godina........Mi smo pojava koja ne traje ni tren u odnosu prostora i vremena..Ove diskusije su imahinarne i neumjesno je sa iole kakvog stanovista raspravljati o njima..Trebamo se vise vratiti sami sebi..uci i spoznati sebe na duhovnom planu i tu siriti svoja obzorja.....

misterija u ogledalu

pre 8 godina

Kamo sreće!
Naš'o majmun stari ogledalo neko pa video sebe i ovako rek'o:
"Gle kako je čupav, gle kako je dlakav, baš ti Bože hvala što ja nisam takav!"

murajsam

pre 8 godina

naša galaksija, a i mi sa njom, kreće se kroz nepoznati svemir brzinom 300km/s,što znači da mi godišnje pređemo kroz nepoznati svemir 9 i po milijardi kilometara, odnosno oko 9 svetlosnih dana godišnje ili otprilike 1 svetlosnu godinu za nekih 40 godina. i tako će biti dok ne naletimo na nešto...pitanje je samo kada

ljubitelj zivotinja

pre 8 godina

Aaaa, ce uginem. Najzalosnije je kada se misljenne nekog americkog Treceg oka prenese kao "naucnici kazu", a SrBljima nista lepse nego da pljuju po nauci.

Kamičak

pre 8 godina

(BRB, 31. mart 2016 16:06) 

Човече, свака ти част за коментар о 9-ој планети. Молим те, настави да пратиш турске серије и/или 2 и по мушкарца па да нам јавиш како напредује одбрана човечанства од надолазећих катастрофа.

Luxor

pre 8 godina

@Laki

Ciklus koji se ponavlja. Covjecanstvo dodje do nekog vrhunca pa sami sebe unistimo, vratimo na pocetak. Ili neka prirodna nepogoda kao sto si napiso.

Sandinista

pre 8 godina

@Joc@
Odnos pluseva i minusa na ovom komentaru je ono što treba mnogo više da nas uplaši od 9. planete i kosmičkog smeća kojima nas zasipa svakih 27 miliona godina.

Bre

pre 8 godina

Dokle bre vise o smrti i unistavanju u narednih 100 miliona godina? Uzasno je to koliko mediji prave spektakl od svake vesti, a vecina citalaca nije ni svesna da ljudi na zemlji nece postojati mnooooogo pre najavljenih dogadjaja. Izgleda kao da se svi takmice da prvi saznaju kako cemo se najbolje unistiti?! Dakle ako bas nemate cega da se plasite, evo vam razlog, univerzum ce nas SIGURNO pojesti za par milijardi godina, ali totalno, buuu! :)

Jovan

pre 8 godina

"Sebe sam smatrao ateistom do pre 7-8 godina, jer se nisam slagao sa predstavama Boga ni iz jedne religije. I tako, sedeci i promisljajuci ovaj zivot, nauku, svet i sve na njemu, kosmos i kosmicka tela, religije i religijske mitove, sabirajuci 2 i 2, kao hladan tus obli me svetlost. Svetlost saznanja da je sve toliko inteligentno postavljeno, da je glupo i pomisliti da Bog ne postoji. Postoji inteligencija u svemu oko nas, u svakom udahu, i svakom molekulu ugljendioksida koji izbacimo iz svojih pluca. U nuklearnim reakcijama na Suncu, i kretanju planeta oko njega. Sve je inteligencija, i voda koja tece, i trava koja raste. Bog je inteligencija i nista vise. Jer "na pocetku sve bese rec", a rec je samo izrecena misao.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (RobIn Hud, 31. mart 2016 22:37) "

Evo, druže, sve si ti to lepo i pismeno sročio, samo mi još objasni ko je napravio tog što što je imao prvu misao pa je izgovorio prvu reč i mogu da idem da spavam!

Delija CG

pre 8 godina

Cudi me da jos nije izasao tekst u kom pise da ce Rusi da posalju Putina da se obracuna sa Planetom Unistiteljem i koja ce zavrsiti srecnim krajem. A Sojgu ce da bude koordinator. I posle svi srecni i veseli, a Rusi postaju nacija br. 1 na svetu i proglasavaju Veliku Rusku Intergalakticku Imperiju. A Srbi su im dvorske lude.(BRB, 31. mart 2016 16:06)
Tekst jos nije, ali se prica da se vec sprema film s slicnim scenrijom, samo umjesto Putina nastupa CIA i spasav svijet od.vanzemaljaca, planeta unistitelja i Rusa

iz komentatorskog Limboa (pokusaj br. 2)

pre 8 godina

Izumiranja na Zemlji imaju spoljasnje ali i interne razloge (erupcije supervulkana, biogene promene atmosfere). Objekti koji dolaze iz dubokog svemira da izazovu katastrofu mogu poticati iz Ortovog oblaka i prema Suncevom sistemu ih moze usmeriti prolaz bliske zvezde kroz komsiluk (bilo je o tome na B92) ili kretanje Suncevog sistema kroz spiralne krake nase galaksije.
Planeta 9 ako postoji ima orbitalni period 10 do 20 hiljada godina i sa perihelom od ocekivanih 200 a.j. lezi van ivica Kajperovog pojasa. Ono sto profesor Vajtmajer smatra je da se iskosena orbita te planete polako pomera i da svakih 27 miliona godina ona potkaci Kajperov pojas. To bi poremetilo putanje tamosnjih objekata i (mozda) ih usmerilo prema unutrasnjem Suncevom sistemu. S obzirom na to da su to ledeno-kameni objekti, na svom putu prema Suncu bi doslo do njihovog raspada i ne bi morali da direktno tresnu o Zemlju da naprave problem. Dovoljno je da svojim gasovima, prasinom i fragmentima zaseju okolinu Zemljine orbite tako da Zemlja tokom hiljadu godina nalece na njih i trpi redovno bombardovanje, ili da velikim kolicinama prasine smanje insolaciju Zemlje. O ovom je bilo reci ranije u vezi sa Centaurima - polu-asteroidima, polu-kometama koji leze u pojasu izmedju Saturna i Neptuna i ima ih zastrasujuce krupnih (najveci ima 260 km). Verovatnije je da ce neki Centaur biti destabilizovan Saturnom ili Uranom nego neki transneptunski objekt planetom 9. A jos je verovatnije da ce covek nesto zabrljati.

moje ime *

pre 8 godina

Bez veze, uvek se predvidja nekakva katastrofa. Nikad nista dobro. Zar vam to ne govori da su ovi sto predvidjaju opsednuti kojekakvim nebulozama. Kako oni mogu inteligentno da razmisljaju ako im je 99% svesti usmereno na iscekivanje katastrofe?

Dule

pre 8 godina

Ono što meni kao laiku nije jasno, jeste kako da naučnici mogu da otkriju tamo neke galaksije udaljene milionima svetlosnih godina, pa čak i planete u njima, a eto spore se oko devete planete u našem sunčevom sistemu koji im je praktično tu ispred nosa?
(Otac Makarije, 31. mart 2016 18:04)

Galaksije sijaju, planete ne.
Vidis svica na deset metara a ne vidis mrava koga si ulravo zgazio, kako to?!?

Voodoo

pre 8 godina

Dobro ako to radi na svakih 27 miliona godina, koliko je proslo do poslednjeg puta? Ja koliko sam razumeo planeta je toliko velika da ima putanju oko sunca takvu da je na ivici suncevog sistema, cak dobar deo i van njega u pojasu oko gde se nalaze brojne komete, kada u svom kretanju dodje do dela gde je najbliza suncu njena gravitacija povlaci i komete iz tog pojasa u nas sistem koje onda bombarduju nas sistem. Znaci resenje poslati Iron Man-a i Hulka da skrenu Niburu sa svoje putanje i udalje od Sunca. Salu na stranu ali ipak moram i ja da postavim pitanja koje su mnogi postavili i u ranijim vestima vezano za ovu planetu ali nisam jos video odgovor. Kako to da nismo sigurni da postoji, a nalazi se u nasem suncevom sistemu, dok sa druge strane hvale se otkricem planete udaljenih po vise svetlosnih godina koje se npr nalaze u zlatnoj zoni za razvoj zivota. To mogu da vide, a toliko veliku planetu na ivici naseg sistema ne mogu. Imalo smo i dva vojadzera koji su napustili nas sistem prakticno do sada, ni oni nisu primetili ovu planetu? Ne kazem da ne postoji, niti sam zagovornik neke teorije zavere, samo me zanima objasnjenje.

Jabučilo

pre 8 godina

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju. (...)
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)
Ne dokazuje se nepostojanje, nego postojanje. Zato ateisti imaju bolju polaznu tačku. Nažalost, sve više ateista, kako si lepo primetio, postaju vrlo agresivni vernici ateizma. Makar samo na rečima.
Ja u boga ne verujem, ali mi ne pada na pamet da omalovažavam one koji veruju.

student

pre 8 godina

Samo izumiranje jel ima nesto sto cw nas spasiti osim da svi odemo do amerike i polomimo je do nivao nakom je bila pre 200 godina odnosno sume i jezera?!
(stefan, 31. mart 2016 20:51)

Ne pamtim kada sam procitao nesto ovako nebulozno .

GajusBonus

pre 8 godina

Bog čuva Srbe. Samo bez panike braćo i sestre.
(Bendžamin fon Srbinson, 31. mart 2016 20:15)

Tačno. Bog čuva sve ljude ali se Srbi ne čuvaju sami sebe. Ne kažu džabe "Ko se čuva i Bog ga čuva".

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@(Vican, 1. april 2016 18:41)
E ovako, da ispravimo malo. Verovatnoca da li ce zvezda biti u dvojnom sistemu zavisi od njenog spektralnog tipa (tj. temperature) a to se oznacava slovima O (najtoplija), B, A, F, G, K, M. Nase Sunce pripada tzv. G tipu zvezda za koje je karakteristicno da u vecini NEMAJU pratioce. Ako ih i imaju, to su pre svega slicne zvezde, pa onda planetarni sistem, pa tek onda smedji patuljci. Oko 56% zvezda tipa F6 do K3 (Sunce je G2, znaci u sredini) je singl. Velika vecina dvojnih sistema ima orbitalnu periodu od nekoliko stotina godina, a pomenutih 26 miliona godina se nigde ne srece. Ako postoji takva ometacka zvezda, ona je negde na oko 1.5 svetlosnih godina daleko od Sunca, sto bi dalo periodu rotacije od tih 26 miliona godina koja je, po ideji, perioda katastrofa na Zemlji. Novija istrazivanja starosti kratera na Zemlji su pokazala da NEMA takve periodicnosti u njihovom nastajanju. I na kraju, nemoguce je da neka planeta Nibiru kruzi oko dve zvezde udaljene 1.5 svetlosne godine, sa periodom od 3600 ili sta ja znam koliko godina.
Dalje, smedji patuljci, iako hladniji od zvezda, ZRACE toplotu. NIJEDNA (i slovima: NIJEDNA) istrazivacka misija u infracrvenoj oblasti (a ovi zraci se lako probijaju kroz eventualne oblake prasine) NIJE nasla smedjeg patuljka u okolini od 10 svetlosnih godina oko Sunca.
Toliko od nauke. Jovan Skerlic je rekao povodom pojave sund literature: "I knjizevnoj njivi treba djubreta". Nisam siguran da to vazi za naucnu njivu.

Perica

pre 7 godina

E dragi moji.Kako vam nije jasno da mi uopste ne postojimo!!!??? Ne postoji nista vec smo mi svi samo trik onih koje nismo nikada upoznali.

Petar

pre 8 godina

@Petar
Tako sto primete da putanja nekog poznatog objekta nije pravilna, vec da u nekom trenutku ima odstupanje, kao da neko povuce taj objekat prema sebi. Tako je otkriven Neptun jer su primecene "izbocine" na putanji Urana, pa je i Pluton tako otkriven, usled nepravilnosti putanje Neptuna.

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

@Voodoo

Egzoplanete se nalaze posmatranjem svetlosti zvezda u cijem se planetnom sistemu nalaze. Bilo pomracenjem te svetlosti, bilo analizom promene spektra svetlosti zvezde pod uticajem kretanja masivnih planeta oko nje. Planete naseg sistema smo takodje otkrili zahvaljujuci Suncevoj svetlosti. U prvo vreme nase oko je sluzilo kao instrument, ali je Uran vec na granici vidljivosti a Neptun smo morali da otkrijemo prvo proracunom, a onda teleskopom uperenim na pravo mesto koje je proracun dao. Za sve dalje od Neptuna treba osetljiva naucna instrumentacija, snimanje neba u dugim intervalima i analiza da li se nesto pomaklo medju hiljadama nepomicnih tacaka na snimku. Sonde Vojadzer i Pionir nisu namenjene za takve panoramske analize neba. Stavise, zbog stednje baterija i rasterecenja kompjutera njihove kamere su iskljucene kad su prosle pored glavnih objekata snimanja - gasnih dzinova. Cak je izbrisan i softver koji opsluzuje kamere. Vojadzeri su sada sonde za ispitivanje medjuzvezdanog magnetnog polja i plazme.
INDIKACIJA za planetu 9 postoji zato sto se primecuje da najdalji objekti vezani za Suncev sistem - tzv. sednoidi - imaju putanje koje izgledaju uredjene velikim planetnim "pastirom". Indikacija, naravno, NIJE otkrice. Proracuni su nam dali koja je putanja takvog "pastira" i njegovu masu, ali gde je on na toj putanji - ne znamo, a veoma tesko ga je naci, jer je spor, hladan i taman. Znamo donekle gde se NE nalazi, ali ostaje jos mnogo da se pretrazuje.

dule

pre 7 godina

... I verovanjem u viša bića (uzgred, nedokazana), odnosno služenjem njihovim (navodnim) izaslanicima na Zemlji. Tri metoda, tri...
(Zli Prodavac, 31. mart 2016 14:10)

Ateisti nisu dokazali nepostojanje Boga, pa su stoga potpuno isti kao i teisti. vernici jedni, vernici drugi, razlicitih predznaka, ali vernici. Dokaze nemaju ni jedni ni drugi, ali su netrpeljivi prema suprotnom misljenju.
Jednima su Big Bang, crne rupe, tamna materija i energija, mada nedokazano, religija koju su ugradili u "nauku", drugima je hodanje po vodi "dokaz". Agnosticizam i pokusaj da se svet sagleda iz slobodnije, neskucenije perpektive je samo pokusaj da se ekstremistima na obe strane kaze da o'lade.
(JA "znam", 31. mart 2016 15:31)

Kako se dokazuje nepostojanje nečega što nije ni jasno definisano?