Petak, 18.12.2015.

09:20

Da li su Ameriku zapravo "otkrili" Rimljani?

Izvor: Daily Mail

Da li su Ameriku zapravo "otkrili" Rimljani? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Don Giovanni

pre 8 godina

Sve i da je na ostrvu Ouk stvarno nađen rimski mač, zar taj mač nije mogao da dospe na ostrvo Ouk baš ni na koji drugi način nego da ga tamo lično donese njegov prvi vlasnik Rimljanin, na rimskom brodu i u vreme starog Rima?!

Inače, seriju o iskopavanjima na ostrvu Ouk prestao sam da pratim čim sam shvatio da ona dva brata imaju previše para i entuzijazma, ali i da su totalni amateri s potpuno pogrešnim pristupom tipa "boc malo tamo, boc malo ovamo, pa možda nešto i ubodemo jednog dana".

Od samog starta me je začudilo da ne samo što u timu nisu imali arheologa, nego čak se nikad nisu ni konsultovali s nekim iz te struke. Onda me ni ne čude ovakvi zaključci.

Serija je mogla da bude vrlo zanimljiva, ćak i da nisu našli nikakvo blago, da je idioti od producenata nisu totalno upropastili iseckanom "rezanci" montažom cele priče jer su se umesto za dokumentarni, opredelili za tabloidno-sezacionalistički pristup. Zato je nemoguće pratiti honološki šta, gde i kad su našli, ako su našli. Dok sam ja pratio seriju, nisu našli praktično ništa obećavajuće i čak je bilo i govora da će možda dići ruke od svega. Tu sam i ja digao ruke od serije jer mi je dosadila.

voodoo

pre 8 godina

Pa mogao je i neki Viking ranije ili neki Spanci iz doba Kolumba da ostave taj mac, iako je Rimski, mozda ga je neko nosio i kasnije, i Vikinzi u 8-10 veku i kasnije istrazivaci iz 14,15 veka su znali da su Rimljani postojali, nije nemoguca varijanta da su nalazili ostatke njihovog oruzja i koristili ga.

@

pre 8 godina

@gui
Ne bih se slozio. Daleko od toga da su oni bili primitivni. Cak su u mnogim oblastima bili napredniji od Evropljana. Poznat je nivo koji su Maje, Inke i Asteci dostigli u astronomiji, arhitekturi, pa i medicini. Evropski gradovi su u poredjenju sa onima u srednjoj i Juznoj Americi tada delovali kao sela. Higijena je za Evropljane bila skoro nepoznat pojam. Kanalizacija takodje. Arhitektura nikakva, pogledaj dvorove iz tog doba u Evropi i ono sto je ostalo od dvorova i gradjevina u Juznoj Americi. Neuporedivo. Pa tek piramide koje se tamo nalaze. Dakle, nisu Evropljani bili napredniji, ali su imali naprednije oruzje i dalje su stigli kada je lukavost i bezobrazluk u pitanju. Kortes je sa nekoliko stotina vojnika uspeo da stane na celo carstva koje je brojalo 10 miliona ljudi. Ne zbog svoje snage, vec zbog toga sto su verovali da je on neko bozanstvo. A kasnije, kada su stigle evropske bolesti, sve je bilo gotovo.
Dakle, nikako nisu Evropljani bili napredniji, niti na visem civilizacijskom nivou. U vreme otkrica Amerike, isti ti Spanci palili su vestice a inkvizicija bila na vrhuncu.
Ako je neko tu bio zivotinja, onda su to Evropljani, nikako americka plemena. Ovi na severu nisu bili toliko napredni, ali postoji razlog za to. Ziveli su u uverenju da ne smeju narusavati prirodu, stoga i nisu razmisljali o arhitekturi, umetnosti itd. Ali ovi na jugu bili su itekako napredni.

Zoki

pre 8 godina

Zar taj mač nije mogao da ponese sa sobom iz Evrope neko drugi, par stotina godina kasnije? Ne isključujem mogućnost da je neki rimski brod zalutao iz Britanije i stigao do Amerike, ali su šanse jako male. Verovatnije mi je da se taj mač nalazio na nekom vikinškom brodu. U pitanju je ceremonijalni mač, a ne oružje koje se koristilo u borbi. Mogao je biti deo vikinškog plena koji je krenuo put Amerike. Morske struje su takve da je verovatnije da je brod sa severa stigao do Nove Škotske, nego sa Mediterana. Mada se često zaboravlja da je bilo koji predmet iz Evrope koji je došao u ruke indijanaca mogao trgovinom ili na drugi način da ode na potpuno drugi kraj kontinenta.

Komša

pre 8 godina

@razuma bez
Bas zato i izmisljaju.Nece da nam kazu istinu nego nas vozaju (ko naa administracija - sa saltera na salter).Kolunbo,pa Vikinzi,sad Rimljani...
Mislim da treba tacno utvrditi cinjenicno stanje da se jednom za svagda utvrdi ko je odgovoran.

Jimmy

pre 8 godina

Stari Egipcani su prvi otkrili Ameriku. Bili su poznati kao vesti moreplovci koji su odlicno poznavali astronomiju te im navigacija morima nije bila strana. Takodje piramide u Americi su jako slicne onima koje su gradili Faraoni u pustinjama Egipta.

Botisa

pre 8 godina

Mozda albanci? S obzirom da su kako kazu oni gradili Decane, mozda su i Ameriku otkrili, pa su im SAD u znak zahvalnosti pruzili podrsku...

Hogar Strasni

pre 8 godina

Ameriku su otkrili albansko-ilirska plemena koja su se posle zavrsenih radova na manastiru Decani preko Alpa na balvanima spustili do mora a zatim preplivali okean!

dzericak

pre 8 godina

Koliko komentara na ovu vest u kojima se pominju Albanci, a u vesti ni rec o njima. Zar su bas do kraja prodrli u sve pore nasih razmisljanja?

gui

pre 8 godina

@ Aмерика(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.
(Петар, 18. decembar 2015 14:30)

Zato sto sva poznata istorija potice sa Evrope i Afrike. To je bila polazna tacka modernog i inteligentnog coveka. Oni koji su u to vreme naseljavali Ameriku nisu bili toliko napredni i posedovali su zivotinjski instikt u vecoj meri. Ako tako gledas onda niko nista nikada nije otkrio jer je sve naseljeno biljkama i zivotinjama. Ne moze zivotinja da otkrije vec covek, ako me razumes sta sam hteo reci.

neutralni felsh

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.
(Lukas aus Agram, 18. decembar 2015 11:11)

kuku majko...
vikinzi nisu bili agresivni?
jesi cuo za englesku travu? ;)

ja

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.
(klasika, 18. decembar 2015 10:14)

Ni Aboridzani nisu prosli mnogo bolje

anonimac

pre 8 godina

Ljudi ne mesajte pojam naseljavanja i pojam otkrića. Naravno da su tamo postojali starosedeoci, ali se u "starom svetu" nije znalo za taj kontinent. Pod otkricem se podrazumeva kad se u Evropi (i bliskom istoku) saznalo za neku teritoriju). Prvi Evropljani tamo su bili Vikinzi, ali se u Evropi za to nije znalo. Dokaz je i to sto je Kolumbo mislio da stići u Indiju. Naravno moguce je da su Polinezani ili Kinezi dolazili do Amerike, ali to nema nikakve veze sa nasom civilizacijom

Astronom

pre 8 godina

Kao prvo, genocid nad Indijancima nisu izvrsili "Englezi" nego svi Evropljani, ali ponajvise Spanci i Portugalci.

Drugo, dragi rusofili, malo prelistajte o genocidu Rusa nad Sibirskim i narodima u Kamcatki u 16-19 veku. Ili mozda mislite da je Bog Rusiju stvorio onoliku?

neutralni felsh

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
(Душан, 18. decembar 2015 13:12)


vidi ga, slatki mali pravoslavac-prebranac ;)

neutralni felsh

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija
(mile dodik, 18. decembar 2015 10:40)


Silandija i njen glavni grad Dusanovac ;)

Smiky ironija

pre 8 godina

Ameriku su otkrili potomci albanaca, Iliri, to je njihova tekovina. Pitajte udruzenje istoricara sa Kosova, oni ce to bolje i detaljnije da objasne.

Dejan C.

pre 8 godina

Inače, poznato je da su Rimljani baš slabo zapisivali stvari i da nisu vodili neku evidenciju svojih pohoda - pa mora da im je otkrivanje novog kontinenta ili gubitak brodova koji su krenuli na zapad eto prošlo nezapaženo.

razuma bez

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Душан, 18. decembar 2015 13:12)

Amerika, promaja i gramatika i pravopis... Najveci neprijatelji srBskog naroda..

Петар

pre 8 godina

Америка(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.

Branko

pre 8 godina

Ameriku su otkrili Indijanci koji su došli iz Rusije preko Beringovog mora dok je bilo zaleđeno. Indijanski vigvam u Americi je istovetan šatoru Ruskih Indijanaca.

electric_mojo

pre 8 godina

Slazem se da su preci Indijanaca prvi dosli u Ameriku. Ali pojam otkrivanje ipak podrazumeva nesto drugo, sto ove prve iskljucije. Cisto geografski gledano, veoma mi je lako zamisliti da su Vikinzi bili pre Kolumba u Americi, i vratili se.
Ali u borbi za prvo mesto je i kineski admiral Zheng He, koji je za ono vreme brodovima nepojmljive velicine po nalogu svoga cara otkrivao svet. Postoje pisani dokazi u portugalskim manastirima svedoka koji su tu monstrouznu flotu videli. Ovo ako vec trazimo evropske izvore o ovom dogadjaju. Kineski izvori postoje, predvodjenje mapama kutaka sveta koje su tokom ove avanture napravljene.
Guglajte njegovo ime, veoma je zanimljivo.

Иљир

pre 8 godina

Ја мислим да су ипак Албанци открили Америку, јер су они најстарији народ, стар 12.000 година и потомци славних Илира. И ако добро погледају те мачеве видеће да је то стара Албанска техника израде најбољих мачева тога доба.

Jonah

pre 8 godina

"Američki autohtoni" su otkrili dva američka kontinenta tokom toplojih perioda različitih ledenih doba.
U malim grupama preko Sibira i Aljaske putovali su u brojnim navratima u potrazi za bolji život od snega i leda.
Ova seoba se događa pre 50-17 hiljada godina, pa danas svi Eskimi, Inuiti, Indijanci, Južni Amerikanci, Mongoli i Kinezi imaju isti DNK.
Jedna obala škotskog jezera Loch Ness je od američkog kamena, ali ovo cepanje se događa pre 65.000 godina.
Druge etničke grupe južnih Kineza su plovile ili hodale po ledu i stigle do Solomonskih Ostrva pre 30.000 godina. Zbog toga "Papuan-speaking" u očima "Austronesian speakers" nije podnosiv i oni stalno ratuju.
Od južnih obala Kine do Papue i Papuazije ponavljaju se isti izrazi, ali i Hawaii imaju slične. Tako se "kaarawan" (rođendan) i "salamat" (hvala - na filipinskom) i (s Bogom - na indonezijskom) mogu čuti na sve strane.

Feničani i Vikinzi su brodovima "otkivali" Ameriku više puta zadnjih 3-5 hiljada godina, ali oni nisu preživeli i njihovi tragovi se gube.

Milan Bruno

pre 8 godina

History je zabavan kanal, kao i Discovery, njihove emisije uglavnom nemaju naucnu tezinu i tesko mogu biti izvor za ovako ozbiljnu temu.

Steva

pre 8 godina

Ameriku su otkrili ljudi koji su prvi sa Kamčatke prešli na Aljasku i naselili taj kontinent, danas poznatiji kao Indijanci, davno, davno pre Rimljana i ostalih

Baltazar

pre 8 godina

Prvi evropljani koji su pronašli ameriku još u kamenom dobu su piroćanci,ispala im kesa u more sa 5 praistrijskih dinara pa su veslali za kesom koju je odvukla morska struja do obale amerike.Tamo su i ostali da žive,a dokaz je postojanje indijanskog plemena cicijuksi koji su direktni potomci naših piroćanaca..

Aleksandar

pre 8 godina

Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije (anonimac, 18. decembar 2015 12:17)

A sta ako se nisu nikad vratili?
Doduse, onda od tog otkrica nema velike koristi... Eh, sto i Kolumbo nije ostao tamo...

anonimac

pre 8 godina

Zaboravili ste i Erdoganovu verziju, da su Ameriku otkrili muslimani, da su u vreme Kolumba postojale džamije u Meksiku :-D Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.

mile dodik

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija

klasika

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.

spg

pre 8 godina

Polinezani jesu dosli prvi, mnogo godina pre Evropljana, ali to se odnosi na Juznu Ameriku. Koga interesuje neka potrazi o ekspediciji Kontiki iz 40-ih godina,naci ce zanimljive stvari. :)

Haiyan

pre 8 godina

Pre ce biti da je taj rimski mac bio suvenir koji je uzeo neki Viking pljackajuci Britaniju ili severnu Francusku. Vikinzi su nosili blago i oruzje sa sobom. Rimljani nisu bili veliki moreplovci. Dok ne bude cvrscih dokaza,verujem da su Vikinzi prvi Evropljani koji su bili u Americi.

mare

pre 8 godina

to su sve mogli i vikinzi da donesu a prvi ljudi su dosli u ameriku sa aziske strane tokom zadnjeg lednog doba i iz spanije u isto vreme putujuci camcima uz led da bi se stalo u toku noci i odmaralo. Dokazano je dnk analizom kod indijanaca ima 10% dnk materijala belih ljudi iz evrope

ten yard penalty

pre 8 godina

Do Nove Shkotske,Labradora,Njufaundlenda,Nove Engleske....josh su i mogli da doveslaju...nekako!?!....il da dojedre,shto da ne,ako su mogli Vikinzi svojim "drakarima" hiljadu godina kasnije....ali do Meksiko Sitija da su "dobacili"-to je chist NONSENS i podmetachina!

Haiyan

pre 8 godina

Pre ce biti da je taj rimski mac bio suvenir koji je uzeo neki Viking pljackajuci Britaniju ili severnu Francusku. Vikinzi su nosili blago i oruzje sa sobom. Rimljani nisu bili veliki moreplovci. Dok ne bude cvrscih dokaza,verujem da su Vikinzi prvi Evropljani koji su bili u Americi.

klasika

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.

Baltazar

pre 8 godina

Prvi evropljani koji su pronašli ameriku još u kamenom dobu su piroćanci,ispala im kesa u more sa 5 praistrijskih dinara pa su veslali za kesom koju je odvukla morska struja do obale amerike.Tamo su i ostali da žive,a dokaz je postojanje indijanskog plemena cicijuksi koji su direktni potomci naših piroćanaca..

ten yard penalty

pre 8 godina

Do Nove Shkotske,Labradora,Njufaundlenda,Nove Engleske....josh su i mogli da doveslaju...nekako!?!....il da dojedre,shto da ne,ako su mogli Vikinzi svojim "drakarima" hiljadu godina kasnije....ali do Meksiko Sitija da su "dobacili"-to je chist NONSENS i podmetachina!

Dejan C.

pre 8 godina

Inače, poznato je da su Rimljani baš slabo zapisivali stvari i da nisu vodili neku evidenciju svojih pohoda - pa mora da im je otkrivanje novog kontinenta ili gubitak brodova koji su krenuli na zapad eto prošlo nezapaženo.

razuma bez

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Душан, 18. decembar 2015 13:12)

Amerika, promaja i gramatika i pravopis... Najveci neprijatelji srBskog naroda..

Steva

pre 8 godina

Ameriku su otkrili ljudi koji su prvi sa Kamčatke prešli na Aljasku i naselili taj kontinent, danas poznatiji kao Indijanci, davno, davno pre Rimljana i ostalih

anonimac

pre 8 godina

Zaboravili ste i Erdoganovu verziju, da su Ameriku otkrili muslimani, da su u vreme Kolumba postojale džamije u Meksiku :-D Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije

mile dodik

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija

spg

pre 8 godina

Polinezani jesu dosli prvi, mnogo godina pre Evropljana, ali to se odnosi na Juznu Ameriku. Koga interesuje neka potrazi o ekspediciji Kontiki iz 40-ih godina,naci ce zanimljive stvari. :)

mare

pre 8 godina

to su sve mogli i vikinzi da donesu a prvi ljudi su dosli u ameriku sa aziske strane tokom zadnjeg lednog doba i iz spanije u isto vreme putujuci camcima uz led da bi se stalo u toku noci i odmaralo. Dokazano je dnk analizom kod indijanaca ima 10% dnk materijala belih ljudi iz evrope

Milan Bruno

pre 8 godina

History je zabavan kanal, kao i Discovery, njihove emisije uglavnom nemaju naucnu tezinu i tesko mogu biti izvor za ovako ozbiljnu temu.

Иљир

pre 8 godina

Ја мислим да су ипак Албанци открили Америку, јер су они најстарији народ, стар 12.000 година и потомци славних Илира. И ако добро погледају те мачеве видеће да је то стара Албанска техника израде најбољих мачева тога доба.

Branko

pre 8 godina

Ameriku su otkrili Indijanci koji su došli iz Rusije preko Beringovog mora dok je bilo zaleđeno. Indijanski vigvam u Americi je istovetan šatoru Ruskih Indijanaca.

Петар

pre 8 godina

Америка(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.

electric_mojo

pre 8 godina

Slazem se da su preci Indijanaca prvi dosli u Ameriku. Ali pojam otkrivanje ipak podrazumeva nesto drugo, sto ove prve iskljucije. Cisto geografski gledano, veoma mi je lako zamisliti da su Vikinzi bili pre Kolumba u Americi, i vratili se.
Ali u borbi za prvo mesto je i kineski admiral Zheng He, koji je za ono vreme brodovima nepojmljive velicine po nalogu svoga cara otkrivao svet. Postoje pisani dokazi u portugalskim manastirima svedoka koji su tu monstrouznu flotu videli. Ovo ako vec trazimo evropske izvore o ovom dogadjaju. Kineski izvori postoje, predvodjenje mapama kutaka sveta koje su tokom ove avanture napravljene.
Guglajte njegovo ime, veoma je zanimljivo.

Jonah

pre 8 godina

"Američki autohtoni" su otkrili dva američka kontinenta tokom toplojih perioda različitih ledenih doba.
U malim grupama preko Sibira i Aljaske putovali su u brojnim navratima u potrazi za bolji život od snega i leda.
Ova seoba se događa pre 50-17 hiljada godina, pa danas svi Eskimi, Inuiti, Indijanci, Južni Amerikanci, Mongoli i Kinezi imaju isti DNK.
Jedna obala škotskog jezera Loch Ness je od američkog kamena, ali ovo cepanje se događa pre 65.000 godina.
Druge etničke grupe južnih Kineza su plovile ili hodale po ledu i stigle do Solomonskih Ostrva pre 30.000 godina. Zbog toga "Papuan-speaking" u očima "Austronesian speakers" nije podnosiv i oni stalno ratuju.
Od južnih obala Kine do Papue i Papuazije ponavljaju se isti izrazi, ali i Hawaii imaju slične. Tako se "kaarawan" (rođendan) i "salamat" (hvala - na filipinskom) i (s Bogom - na indonezijskom) mogu čuti na sve strane.

Feničani i Vikinzi su brodovima "otkivali" Ameriku više puta zadnjih 3-5 hiljada godina, ali oni nisu preživeli i njihovi tragovi se gube.

Aleksandar

pre 8 godina

Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije (anonimac, 18. decembar 2015 12:17)

A sta ako se nisu nikad vratili?
Doduse, onda od tog otkrica nema velike koristi... Eh, sto i Kolumbo nije ostao tamo...

Hogar Strasni

pre 8 godina

Ameriku su otkrili albansko-ilirska plemena koja su se posle zavrsenih radova na manastiru Decani preko Alpa na balvanima spustili do mora a zatim preplivali okean!

Botisa

pre 8 godina

Mozda albanci? S obzirom da su kako kazu oni gradili Decane, mozda su i Ameriku otkrili, pa su im SAD u znak zahvalnosti pruzili podrsku...

Smiky ironija

pre 8 godina

Ameriku su otkrili potomci albanaca, Iliri, to je njihova tekovina. Pitajte udruzenje istoricara sa Kosova, oni ce to bolje i detaljnije da objasne.

ja

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.
(klasika, 18. decembar 2015 10:14)

Ni Aboridzani nisu prosli mnogo bolje

neutralni felsh

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija
(mile dodik, 18. decembar 2015 10:40)


Silandija i njen glavni grad Dusanovac ;)

Astronom

pre 8 godina

Kao prvo, genocid nad Indijancima nisu izvrsili "Englezi" nego svi Evropljani, ali ponajvise Spanci i Portugalci.

Drugo, dragi rusofili, malo prelistajte o genocidu Rusa nad Sibirskim i narodima u Kamcatki u 16-19 veku. Ili mozda mislite da je Bog Rusiju stvorio onoliku?

neutralni felsh

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
(Душан, 18. decembar 2015 13:12)


vidi ga, slatki mali pravoslavac-prebranac ;)

dzericak

pre 8 godina

Koliko komentara na ovu vest u kojima se pominju Albanci, a u vesti ni rec o njima. Zar su bas do kraja prodrli u sve pore nasih razmisljanja?

Zoki

pre 8 godina

Zar taj mač nije mogao da ponese sa sobom iz Evrope neko drugi, par stotina godina kasnije? Ne isključujem mogućnost da je neki rimski brod zalutao iz Britanije i stigao do Amerike, ali su šanse jako male. Verovatnije mi je da se taj mač nalazio na nekom vikinškom brodu. U pitanju je ceremonijalni mač, a ne oružje koje se koristilo u borbi. Mogao je biti deo vikinškog plena koji je krenuo put Amerike. Morske struje su takve da je verovatnije da je brod sa severa stigao do Nove Škotske, nego sa Mediterana. Mada se često zaboravlja da je bilo koji predmet iz Evrope koji je došao u ruke indijanaca mogao trgovinom ili na drugi način da ode na potpuno drugi kraj kontinenta.

anonimac

pre 8 godina

Ljudi ne mesajte pojam naseljavanja i pojam otkrića. Naravno da su tamo postojali starosedeoci, ali se u "starom svetu" nije znalo za taj kontinent. Pod otkricem se podrazumeva kad se u Evropi (i bliskom istoku) saznalo za neku teritoriju). Prvi Evropljani tamo su bili Vikinzi, ali se u Evropi za to nije znalo. Dokaz je i to sto je Kolumbo mislio da stići u Indiju. Naravno moguce je da su Polinezani ili Kinezi dolazili do Amerike, ali to nema nikakve veze sa nasom civilizacijom

neutralni felsh

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.
(Lukas aus Agram, 18. decembar 2015 11:11)

kuku majko...
vikinzi nisu bili agresivni?
jesi cuo za englesku travu? ;)

gui

pre 8 godina

@ Aмерика(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.
(Петар, 18. decembar 2015 14:30)

Zato sto sva poznata istorija potice sa Evrope i Afrike. To je bila polazna tacka modernog i inteligentnog coveka. Oni koji su u to vreme naseljavali Ameriku nisu bili toliko napredni i posedovali su zivotinjski instikt u vecoj meri. Ako tako gledas onda niko nista nikada nije otkrio jer je sve naseljeno biljkama i zivotinjama. Ne moze zivotinja da otkrije vec covek, ako me razumes sta sam hteo reci.

Komša

pre 8 godina

@razuma bez
Bas zato i izmisljaju.Nece da nam kazu istinu nego nas vozaju (ko naa administracija - sa saltera na salter).Kolunbo,pa Vikinzi,sad Rimljani...
Mislim da treba tacno utvrditi cinjenicno stanje da se jednom za svagda utvrdi ko je odgovoran.

Jimmy

pre 8 godina

Stari Egipcani su prvi otkrili Ameriku. Bili su poznati kao vesti moreplovci koji su odlicno poznavali astronomiju te im navigacija morima nije bila strana. Takodje piramide u Americi su jako slicne onima koje su gradili Faraoni u pustinjama Egipta.

@

pre 8 godina

@gui
Ne bih se slozio. Daleko od toga da su oni bili primitivni. Cak su u mnogim oblastima bili napredniji od Evropljana. Poznat je nivo koji su Maje, Inke i Asteci dostigli u astronomiji, arhitekturi, pa i medicini. Evropski gradovi su u poredjenju sa onima u srednjoj i Juznoj Americi tada delovali kao sela. Higijena je za Evropljane bila skoro nepoznat pojam. Kanalizacija takodje. Arhitektura nikakva, pogledaj dvorove iz tog doba u Evropi i ono sto je ostalo od dvorova i gradjevina u Juznoj Americi. Neuporedivo. Pa tek piramide koje se tamo nalaze. Dakle, nisu Evropljani bili napredniji, ali su imali naprednije oruzje i dalje su stigli kada je lukavost i bezobrazluk u pitanju. Kortes je sa nekoliko stotina vojnika uspeo da stane na celo carstva koje je brojalo 10 miliona ljudi. Ne zbog svoje snage, vec zbog toga sto su verovali da je on neko bozanstvo. A kasnije, kada su stigle evropske bolesti, sve je bilo gotovo.
Dakle, nikako nisu Evropljani bili napredniji, niti na visem civilizacijskom nivou. U vreme otkrica Amerike, isti ti Spanci palili su vestice a inkvizicija bila na vrhuncu.
Ako je neko tu bio zivotinja, onda su to Evropljani, nikako americka plemena. Ovi na severu nisu bili toliko napredni, ali postoji razlog za to. Ziveli su u uverenju da ne smeju narusavati prirodu, stoga i nisu razmisljali o arhitekturi, umetnosti itd. Ali ovi na jugu bili su itekako napredni.

voodoo

pre 8 godina

Pa mogao je i neki Viking ranije ili neki Spanci iz doba Kolumba da ostave taj mac, iako je Rimski, mozda ga je neko nosio i kasnije, i Vikinzi u 8-10 veku i kasnije istrazivaci iz 14,15 veka su znali da su Rimljani postojali, nije nemoguca varijanta da su nalazili ostatke njihovog oruzja i koristili ga.

Don Giovanni

pre 8 godina

Sve i da je na ostrvu Ouk stvarno nađen rimski mač, zar taj mač nije mogao da dospe na ostrvo Ouk baš ni na koji drugi način nego da ga tamo lično donese njegov prvi vlasnik Rimljanin, na rimskom brodu i u vreme starog Rima?!

Inače, seriju o iskopavanjima na ostrvu Ouk prestao sam da pratim čim sam shvatio da ona dva brata imaju previše para i entuzijazma, ali i da su totalni amateri s potpuno pogrešnim pristupom tipa "boc malo tamo, boc malo ovamo, pa možda nešto i ubodemo jednog dana".

Od samog starta me je začudilo da ne samo što u timu nisu imali arheologa, nego čak se nikad nisu ni konsultovali s nekim iz te struke. Onda me ni ne čude ovakvi zaključci.

Serija je mogla da bude vrlo zanimljiva, ćak i da nisu našli nikakvo blago, da je idioti od producenata nisu totalno upropastili iseckanom "rezanci" montažom cele priče jer su se umesto za dokumentarni, opredelili za tabloidno-sezacionalistički pristup. Zato je nemoguće pratiti honološki šta, gde i kad su našli, ako su našli. Dok sam ja pratio seriju, nisu našli praktično ništa obećavajuće i čak je bilo i govora da će možda dići ruke od svega. Tu sam i ja digao ruke od serije jer mi je dosadila.

mile dodik

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija

razuma bez

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Душан, 18. decembar 2015 13:12)

Amerika, promaja i gramatika i pravopis... Najveci neprijatelji srBskog naroda..

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.

ten yard penalty

pre 8 godina

Do Nove Shkotske,Labradora,Njufaundlenda,Nove Engleske....josh su i mogli da doveslaju...nekako!?!....il da dojedre,shto da ne,ako su mogli Vikinzi svojim "drakarima" hiljadu godina kasnije....ali do Meksiko Sitija da su "dobacili"-to je chist NONSENS i podmetachina!

klasika

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.

Haiyan

pre 8 godina

Pre ce biti da je taj rimski mac bio suvenir koji je uzeo neki Viking pljackajuci Britaniju ili severnu Francusku. Vikinzi su nosili blago i oruzje sa sobom. Rimljani nisu bili veliki moreplovci. Dok ne bude cvrscih dokaza,verujem da su Vikinzi prvi Evropljani koji su bili u Americi.

mare

pre 8 godina

to su sve mogli i vikinzi da donesu a prvi ljudi su dosli u ameriku sa aziske strane tokom zadnjeg lednog doba i iz spanije u isto vreme putujuci camcima uz led da bi se stalo u toku noci i odmaralo. Dokazano je dnk analizom kod indijanaca ima 10% dnk materijala belih ljudi iz evrope

Milan Bruno

pre 8 godina

History je zabavan kanal, kao i Discovery, njihove emisije uglavnom nemaju naucnu tezinu i tesko mogu biti izvor za ovako ozbiljnu temu.

Baltazar

pre 8 godina

Prvi evropljani koji su pronašli ameriku još u kamenom dobu su piroćanci,ispala im kesa u more sa 5 praistrijskih dinara pa su veslali za kesom koju je odvukla morska struja do obale amerike.Tamo su i ostali da žive,a dokaz je postojanje indijanskog plemena cicijuksi koji su direktni potomci naših piroćanaca..

Иљир

pre 8 godina

Ја мислим да су ипак Албанци открили Америку, јер су они најстарији народ, стар 12.000 година и потомци славних Илира. И ако добро погледају те мачеве видеће да је то стара Албанска техника израде најбољих мачева тога доба.

Петар

pre 8 godina

Америка(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.

spg

pre 8 godina

Polinezani jesu dosli prvi, mnogo godina pre Evropljana, ali to se odnosi na Juznu Ameriku. Koga interesuje neka potrazi o ekspediciji Kontiki iz 40-ih godina,naci ce zanimljive stvari. :)

Aleksandar

pre 8 godina

Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije (anonimac, 18. decembar 2015 12:17)

A sta ako se nisu nikad vratili?
Doduse, onda od tog otkrica nema velike koristi... Eh, sto i Kolumbo nije ostao tamo...

anonimac

pre 8 godina

Zaboravili ste i Erdoganovu verziju, da su Ameriku otkrili muslimani, da su u vreme Kolumba postojale džamije u Meksiku :-D Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije

Steva

pre 8 godina

Ameriku su otkrili ljudi koji su prvi sa Kamčatke prešli na Aljasku i naselili taj kontinent, danas poznatiji kao Indijanci, davno, davno pre Rimljana i ostalih

Branko

pre 8 godina

Ameriku su otkrili Indijanci koji su došli iz Rusije preko Beringovog mora dok je bilo zaleđeno. Indijanski vigvam u Americi je istovetan šatoru Ruskih Indijanaca.

Astronom

pre 8 godina

Kao prvo, genocid nad Indijancima nisu izvrsili "Englezi" nego svi Evropljani, ali ponajvise Spanci i Portugalci.

Drugo, dragi rusofili, malo prelistajte o genocidu Rusa nad Sibirskim i narodima u Kamcatki u 16-19 veku. Ili mozda mislite da je Bog Rusiju stvorio onoliku?

electric_mojo

pre 8 godina

Slazem se da su preci Indijanaca prvi dosli u Ameriku. Ali pojam otkrivanje ipak podrazumeva nesto drugo, sto ove prve iskljucije. Cisto geografski gledano, veoma mi je lako zamisliti da su Vikinzi bili pre Kolumba u Americi, i vratili se.
Ali u borbi za prvo mesto je i kineski admiral Zheng He, koji je za ono vreme brodovima nepojmljive velicine po nalogu svoga cara otkrivao svet. Postoje pisani dokazi u portugalskim manastirima svedoka koji su tu monstrouznu flotu videli. Ovo ako vec trazimo evropske izvore o ovom dogadjaju. Kineski izvori postoje, predvodjenje mapama kutaka sveta koje su tokom ove avanture napravljene.
Guglajte njegovo ime, veoma je zanimljivo.

neutralni felsh

pre 8 godina

Бог га убијо које откријо.
(Душан, 18. decembar 2015 13:12)


vidi ga, slatki mali pravoslavac-prebranac ;)

neutralni felsh

pre 8 godina

Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.
(Lukas aus Agram, 18. decembar 2015 11:11)

kuku majko...
vikinzi nisu bili agresivni?
jesi cuo za englesku travu? ;)

Jimmy

pre 8 godina

Stari Egipcani su prvi otkrili Ameriku. Bili su poznati kao vesti moreplovci koji su odlicno poznavali astronomiju te im navigacija morima nije bila strana. Takodje piramide u Americi su jako slicne onima koje su gradili Faraoni u pustinjama Egipta.

Jonah

pre 8 godina

"Američki autohtoni" su otkrili dva američka kontinenta tokom toplojih perioda različitih ledenih doba.
U malim grupama preko Sibira i Aljaske putovali su u brojnim navratima u potrazi za bolji život od snega i leda.
Ova seoba se događa pre 50-17 hiljada godina, pa danas svi Eskimi, Inuiti, Indijanci, Južni Amerikanci, Mongoli i Kinezi imaju isti DNK.
Jedna obala škotskog jezera Loch Ness je od američkog kamena, ali ovo cepanje se događa pre 65.000 godina.
Druge etničke grupe južnih Kineza su plovile ili hodale po ledu i stigle do Solomonskih Ostrva pre 30.000 godina. Zbog toga "Papuan-speaking" u očima "Austronesian speakers" nije podnosiv i oni stalno ratuju.
Od južnih obala Kine do Papue i Papuazije ponavljaju se isti izrazi, ali i Hawaii imaju slične. Tako se "kaarawan" (rođendan) i "salamat" (hvala - na filipinskom) i (s Bogom - na indonezijskom) mogu čuti na sve strane.

Feničani i Vikinzi su brodovima "otkivali" Ameriku više puta zadnjih 3-5 hiljada godina, ali oni nisu preživeli i njihovi tragovi se gube.

dzericak

pre 8 godina

Koliko komentara na ovu vest u kojima se pominju Albanci, a u vesti ni rec o njima. Zar su bas do kraja prodrli u sve pore nasih razmisljanja?

gui

pre 8 godina

@ Aмерика(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.
(Петар, 18. decembar 2015 14:30)

Zato sto sva poznata istorija potice sa Evrope i Afrike. To je bila polazna tacka modernog i inteligentnog coveka. Oni koji su u to vreme naseljavali Ameriku nisu bili toliko napredni i posedovali su zivotinjski instikt u vecoj meri. Ako tako gledas onda niko nista nikada nije otkrio jer je sve naseljeno biljkama i zivotinjama. Ne moze zivotinja da otkrije vec covek, ako me razumes sta sam hteo reci.

Hogar Strasni

pre 8 godina

Ameriku su otkrili albansko-ilirska plemena koja su se posle zavrsenih radova na manastiru Decani preko Alpa na balvanima spustili do mora a zatim preplivali okean!

Botisa

pre 8 godina

Mozda albanci? S obzirom da su kako kazu oni gradili Decane, mozda su i Ameriku otkrili, pa su im SAD u znak zahvalnosti pruzili podrsku...

Komša

pre 8 godina

@razuma bez
Bas zato i izmisljaju.Nece da nam kazu istinu nego nas vozaju (ko naa administracija - sa saltera na salter).Kolunbo,pa Vikinzi,sad Rimljani...
Mislim da treba tacno utvrditi cinjenicno stanje da se jednom za svagda utvrdi ko je odgovoran.

anonimac

pre 8 godina

Ljudi ne mesajte pojam naseljavanja i pojam otkrića. Naravno da su tamo postojali starosedeoci, ali se u "starom svetu" nije znalo za taj kontinent. Pod otkricem se podrazumeva kad se u Evropi (i bliskom istoku) saznalo za neku teritoriju). Prvi Evropljani tamo su bili Vikinzi, ali se u Evropi za to nije znalo. Dokaz je i to sto je Kolumbo mislio da stići u Indiju. Naravno moguce je da su Polinezani ili Kinezi dolazili do Amerike, ali to nema nikakve veze sa nasom civilizacijom

Zoki

pre 8 godina

Zar taj mač nije mogao da ponese sa sobom iz Evrope neko drugi, par stotina godina kasnije? Ne isključujem mogućnost da je neki rimski brod zalutao iz Britanije i stigao do Amerike, ali su šanse jako male. Verovatnije mi je da se taj mač nalazio na nekom vikinškom brodu. U pitanju je ceremonijalni mač, a ne oružje koje se koristilo u borbi. Mogao je biti deo vikinškog plena koji je krenuo put Amerike. Morske struje su takve da je verovatnije da je brod sa severa stigao do Nove Škotske, nego sa Mediterana. Mada se često zaboravlja da je bilo koji predmet iz Evrope koji je došao u ruke indijanaca mogao trgovinom ili na drugi način da ode na potpuno drugi kraj kontinenta.

Smiky ironija

pre 8 godina

Ameriku su otkrili potomci albanaca, Iliri, to je njihova tekovina. Pitajte udruzenje istoricara sa Kosova, oni ce to bolje i detaljnije da objasne.

neutralni felsh

pre 8 godina

Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija
(mile dodik, 18. decembar 2015 10:40)


Silandija i njen glavni grad Dusanovac ;)

ja

pre 8 godina

Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.
(klasika, 18. decembar 2015 10:14)

Ni Aboridzani nisu prosli mnogo bolje

@

pre 8 godina

@gui
Ne bih se slozio. Daleko od toga da su oni bili primitivni. Cak su u mnogim oblastima bili napredniji od Evropljana. Poznat je nivo koji su Maje, Inke i Asteci dostigli u astronomiji, arhitekturi, pa i medicini. Evropski gradovi su u poredjenju sa onima u srednjoj i Juznoj Americi tada delovali kao sela. Higijena je za Evropljane bila skoro nepoznat pojam. Kanalizacija takodje. Arhitektura nikakva, pogledaj dvorove iz tog doba u Evropi i ono sto je ostalo od dvorova i gradjevina u Juznoj Americi. Neuporedivo. Pa tek piramide koje se tamo nalaze. Dakle, nisu Evropljani bili napredniji, ali su imali naprednije oruzje i dalje su stigli kada je lukavost i bezobrazluk u pitanju. Kortes je sa nekoliko stotina vojnika uspeo da stane na celo carstva koje je brojalo 10 miliona ljudi. Ne zbog svoje snage, vec zbog toga sto su verovali da je on neko bozanstvo. A kasnije, kada su stigle evropske bolesti, sve je bilo gotovo.
Dakle, nikako nisu Evropljani bili napredniji, niti na visem civilizacijskom nivou. U vreme otkrica Amerike, isti ti Spanci palili su vestice a inkvizicija bila na vrhuncu.
Ako je neko tu bio zivotinja, onda su to Evropljani, nikako americka plemena. Ovi na severu nisu bili toliko napredni, ali postoji razlog za to. Ziveli su u uverenju da ne smeju narusavati prirodu, stoga i nisu razmisljali o arhitekturi, umetnosti itd. Ali ovi na jugu bili su itekako napredni.

Dejan C.

pre 8 godina

Inače, poznato je da su Rimljani baš slabo zapisivali stvari i da nisu vodili neku evidenciju svojih pohoda - pa mora da im je otkrivanje novog kontinenta ili gubitak brodova koji su krenuli na zapad eto prošlo nezapaženo.

voodoo

pre 8 godina

Pa mogao je i neki Viking ranije ili neki Spanci iz doba Kolumba da ostave taj mac, iako je Rimski, mozda ga je neko nosio i kasnije, i Vikinzi u 8-10 veku i kasnije istrazivaci iz 14,15 veka su znali da su Rimljani postojali, nije nemoguca varijanta da su nalazili ostatke njihovog oruzja i koristili ga.

Don Giovanni

pre 8 godina

Sve i da je na ostrvu Ouk stvarno nađen rimski mač, zar taj mač nije mogao da dospe na ostrvo Ouk baš ni na koji drugi način nego da ga tamo lično donese njegov prvi vlasnik Rimljanin, na rimskom brodu i u vreme starog Rima?!

Inače, seriju o iskopavanjima na ostrvu Ouk prestao sam da pratim čim sam shvatio da ona dva brata imaju previše para i entuzijazma, ali i da su totalni amateri s potpuno pogrešnim pristupom tipa "boc malo tamo, boc malo ovamo, pa možda nešto i ubodemo jednog dana".

Od samog starta me je začudilo da ne samo što u timu nisu imali arheologa, nego čak se nikad nisu ni konsultovali s nekim iz te struke. Onda me ni ne čude ovakvi zaključci.

Serija je mogla da bude vrlo zanimljiva, ćak i da nisu našli nikakvo blago, da je idioti od producenata nisu totalno upropastili iseckanom "rezanci" montažom cele priče jer su se umesto za dokumentarni, opredelili za tabloidno-sezacionalistički pristup. Zato je nemoguće pratiti honološki šta, gde i kad su našli, ako su našli. Dok sam ja pratio seriju, nisu našli praktično ništa obećavajuće i čak je bilo i govora da će možda dići ruke od svega. Tu sam i ja digao ruke od serije jer mi je dosadila.