- Komentari -
 1. Sve i da je na ostrvu Ouk stvarno nađen rimski mač, zar taj mač nije mogao da dospe na ostrvo Ouk baš ni na koji drugi način nego da ga tamo lično donese njegov prvi vlasnik Rimljanin, na rimskom brodu i u vreme starog Rima?!

  Inače, seriju o iskopavanjima na ostrvu Ouk prestao sam da pratim čim sam shvatio da ona dva brata imaju previše para i entuzijazma, ali i da su totalni amateri s potpuno pogrešnim pristupom tipa "boc malo tamo, boc malo ovamo, pa možda nešto i ubodemo jednog dana".

  Od samog starta me je začudilo da ne samo što u timu nisu imali arheologa, nego čak se nikad nisu ni konsultovali s nekim iz te struke. Onda me ni ne čude ovakvi zaključci.

  Serija je mogla da bude vrlo zanimljiva, ćak i da nisu našli nikakvo blago, da je idioti od producenata nisu totalno upropastili iseckanom "rezanci" montažom cele priče jer su se umesto za dokumentarni, opredelili za tabloidno-sezacionalistički pristup. Zato je nemoguće pratiti honološki šta, gde i kad su našli, ako su našli. Dok sam ja pratio seriju, nisu našli praktično ništa obećavajuće i čak je bilo i govora da će možda dići ruke od svega. Tu sam i ja digao ruke od serije jer mi je dosadila.
  (Don Giovanni, 19. decembar 2015 17:58)

  # Link komentara

 2. Pa mogao je i neki Viking ranije ili neki Spanci iz doba Kolumba da ostave taj mac, iako je Rimski, mozda ga je neko nosio i kasnije, i Vikinzi u 8-10 veku i kasnije istrazivaci iz 14,15 veka su znali da su Rimljani postojali, nije nemoguca varijanta da su nalazili ostatke njihovog oruzja i koristili ga.
  (voodoo, 19. decembar 2015 13:12)

  # Link komentara

 3. @gui
  Ne bih se slozio. Daleko od toga da su oni bili primitivni. Cak su u mnogim oblastima bili napredniji od Evropljana. Poznat je nivo koji su Maje, Inke i Asteci dostigli u astronomiji, arhitekturi, pa i medicini. Evropski gradovi su u poredjenju sa onima u srednjoj i Juznoj Americi tada delovali kao sela. Higijena je za Evropljane bila skoro nepoznat pojam. Kanalizacija takodje. Arhitektura nikakva, pogledaj dvorove iz tog doba u Evropi i ono sto je ostalo od dvorova i gradjevina u Juznoj Americi. Neuporedivo. Pa tek piramide koje se tamo nalaze. Dakle, nisu Evropljani bili napredniji, ali su imali naprednije oruzje i dalje su stigli kada je lukavost i bezobrazluk u pitanju. Kortes je sa nekoliko stotina vojnika uspeo da stane na celo carstva koje je brojalo 10 miliona ljudi. Ne zbog svoje snage, vec zbog toga sto su verovali da je on neko bozanstvo. A kasnije, kada su stigle evropske bolesti, sve je bilo gotovo.
  Dakle, nikako nisu Evropljani bili napredniji, niti na visem civilizacijskom nivou. U vreme otkrica Amerike, isti ti Spanci palili su vestice a inkvizicija bila na vrhuncu.
  Ako je neko tu bio zivotinja, onda su to Evropljani, nikako americka plemena. Ovi na severu nisu bili toliko napredni, ali postoji razlog za to. Ziveli su u uverenju da ne smeju narusavati prirodu, stoga i nisu razmisljali o arhitekturi, umetnosti itd. Ali ovi na jugu bili su itekako napredni.
  (@, 19. decembar 2015 04:13)

  # Link komentara

 4. Zar taj mač nije mogao da ponese sa sobom iz Evrope neko drugi, par stotina godina kasnije? Ne isključujem mogućnost da je neki rimski brod zalutao iz Britanije i stigao do Amerike, ali su šanse jako male. Verovatnije mi je da se taj mač nalazio na nekom vikinškom brodu. U pitanju je ceremonijalni mač, a ne oružje koje se koristilo u borbi. Mogao je biti deo vikinškog plena koji je krenuo put Amerike. Morske struje su takve da je verovatnije da je brod sa severa stigao do Nove Škotske, nego sa Mediterana. Mada se često zaboravlja da je bilo koji predmet iz Evrope koji je došao u ruke indijanaca mogao trgovinom ili na drugi način da ode na potpuno drugi kraj kontinenta.
  (Zoki, 18. decembar 2015 18:47)

  # Link komentara

 5. Nindze su otkrile Ameriku! Samo su kao po obicaju bile tolike tihe da ih niko nije primetio.
  (dzeks, 18. decembar 2015 18:29)

  # Link komentara

 6. Stari Egipcani su prvi otkrili Ameriku. Bili su poznati kao vesti moreplovci koji su odlicno poznavali astronomiju te im navigacija morima nije bila strana. Takodje piramide u Americi su jako slicne onima koje su gradili Faraoni u pustinjama Egipta.
  (Jimmy, 18. decembar 2015 18:13)

  # Link komentara

 7. @razuma bez
  Bas zato i izmisljaju.Nece da nam kazu istinu nego nas vozaju (ko naa administracija - sa saltera na salter).Kolunbo,pa Vikinzi,sad Rimljani...
  Mislim da treba tacno utvrditi cinjenicno stanje da se jednom za svagda utvrdi ko je odgovoran.
  (Komša, 18. decembar 2015 18:05)

  # Link komentara

 8. Rimljani jesu otkrili Ameriku! Procitajte knjigu "Blago" od Klajva Kaslera pa cete videti!
  (Dr. Marks bez Engelsa, 18. decembar 2015 17:48)

  # Link komentara

 9. Mozda albanci? S obzirom da su kako kazu oni gradili Decane, mozda su i Ameriku otkrili, pa su im SAD u znak zahvalnosti pruzili podrsku...
  (Botisa, 18. decembar 2015 17:46)

  # Link komentara

 10. Rimljani jesu otkrili Ameriku! Procitajte knjigu "Blago" od Klajva Kaslera pa cete videti!
  (Dr. Marks bez Engelsa, 18. decembar 2015 17:30)

  # Link komentara

 11. Srbi
  (AZ, 18. decembar 2015 17:10)

  # Link komentara

 12. Ostalo vam da verujete ili ne verujete. Isto kao u boga.
  (Zoran, 18. decembar 2015 17:10)

  # Link komentara

 13. Ameriku su otkrili albansko-ilirska plemena koja su se posle zavrsenih radova na manastiru Decani preko Alpa na balvanima spustili do mora a zatim preplivali okean!
  (Hogar Strasni, 18. decembar 2015 17:01)

  # Link komentara

 14. @ Aмерика(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.
  (Петар, 18. decembar 2015 14:30)

  Zato sto sva poznata istorija potice sa Evrope i Afrike. To je bila polazna tacka modernog i inteligentnog coveka. Oni koji su u to vreme naseljavali Ameriku nisu bili toliko napredni i posedovali su zivotinjski instikt u vecoj meri. Ako tako gledas onda niko nista nikada nije otkrio jer je sve naseljeno biljkama i zivotinjama. Ne moze zivotinja da otkrije vec covek, ako me razumes sta sam hteo reci.
  (gui, 18. decembar 2015 16:37)

  # Link komentara

 15. Koliko komentara na ovu vest u kojima se pominju Albanci, a u vesti ni rec o njima. Zar su bas do kraja prodrli u sve pore nasih razmisljanja?
  (dzericak, 18. decembar 2015 16:35)

  # Link komentara

 16. Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
  Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.
  (klasika, 18. decembar 2015 10:14)

  Ni Aboridzani nisu prosli mnogo bolje
  (ja, 18. decembar 2015 15:53)

  # Link komentara

 17. Kao prvo, genocid nad Indijancima nisu izvrsili "Englezi" nego svi Evropljani, ali ponajvise Spanci i Portugalci.

  Drugo, dragi rusofili, malo prelistajte o genocidu Rusa nad Sibirskim i narodima u Kamcatki u 16-19 veku. Ili mozda mislite da je Bog Rusiju stvorio onoliku?
  (Astronom, 18. decembar 2015 15:50)

  # Link komentara

 18. Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija
  (mile dodik, 18. decembar 2015 10:40)


  Silandija i njen glavni grad Dusanovac ;)
  (neutralni felsh, 18. decembar 2015 15:50)

  # Link komentara

 19. Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
  Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.
  (Lukas aus Agram, 18. decembar 2015 11:11)

  kuku majko...
  vikinzi nisu bili agresivni?
  jesi cuo za englesku travu? ;)
  (neutralni felsh, 18. decembar 2015 15:48)

  # Link komentara

 20. Бог га убијо које откријо.
  (Душан, 18. decembar 2015 13:12)


  vidi ga, slatki mali pravoslavac-prebranac ;)
  (neutralni felsh, 18. decembar 2015 15:45)

  # Link komentara

 21. Ljudi ne mesajte pojam naseljavanja i pojam otkrića. Naravno da su tamo postojali starosedeoci, ali se u "starom svetu" nije znalo za taj kontinent. Pod otkricem se podrazumeva kad se u Evropi (i bliskom istoku) saznalo za neku teritoriju). Prvi Evropljani tamo su bili Vikinzi, ali se u Evropi za to nije znalo. Dokaz je i to sto je Kolumbo mislio da stići u Indiju. Naravno moguce je da su Polinezani ili Kinezi dolazili do Amerike, ali to nema nikakve veze sa nasom civilizacijom
  (anonimac, 18. decembar 2015 15:27)

  # Link komentara

 22. Ameriku su otkrili potomci albanaca, Iliri, to je njihova tekovina. Pitajte udruzenje istoricara sa Kosova, oni ce to bolje i detaljnije da objasne.
  (Smiky ironija, 18. decembar 2015 15:19)

  # Link komentara

 23. Ko god da je otkrio porobio je svoje unuke u 21 veku.
  (., 18. decembar 2015 15:16)

  # Link komentara

 24. Бог га убијо које откријо.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Душан, 18. decembar 2015 13:12)

  Amerika, promaja i gramatika i pravopis... Najveci neprijatelji srBskog naroda..
  (razuma bez, 18. decembar 2015 14:55)

  # Link komentara

 25. Slazem se da su preci Indijanaca prvi dosli u Ameriku. Ali pojam otkrivanje ipak podrazumeva nesto drugo, sto ove prve iskljucije. Cisto geografski gledano, veoma mi je lako zamisliti da su Vikinzi bili pre Kolumba u Americi, i vratili se.
  Ali u borbi za prvo mesto je i kineski admiral Zheng He, koji je za ono vreme brodovima nepojmljive velicine po nalogu svoga cara otkrivao svet. Postoje pisani dokazi u portugalskim manastirima svedoka koji su tu monstrouznu flotu videli. Ovo ako vec trazimo evropske izvore o ovom dogadjaju. Kineski izvori postoje, predvodjenje mapama kutaka sveta koje su tokom ove avanture napravljene.
  Guglajte njegovo ime, veoma je zanimljivo.
  (electric_mojo, 18. decembar 2015 14:51)

  # Link komentara

 26. Inače, poznato je da su Rimljani baš slabo zapisivali stvari i da nisu vodili neku evidenciju svojih pohoda - pa mora da im je otkrivanje novog kontinenta ili gubitak brodova koji su krenuli na zapad eto prošlo nezapaženo.
  (Dejan C., 18. decembar 2015 14:42)

  # Link komentara

 27. @Душан, mislim da ti je kletva zakasnela bar jedno 500 godina, a možda i 2000 :D
  (NikolaKG80, 18. decembar 2015 14:39)

  # Link komentara

 28. Ameriku su otkrili Indijanci koji su došli iz Rusije preko Beringovog mora dok je bilo zaleđeno. Indijanski vigvam u Americi je istovetan šatoru Ruskih Indijanaca.
  (Branko, 18. decembar 2015 14:35)

  # Link komentara

 29. Kome smeta jak Kolumbo?
  (Danke Radonja, 18. decembar 2015 14:31)

  # Link komentara

 30. Америка(северна и јужна)су континенти који су били насељени.Како уопште може да се неком приписује да је нешто открио.Ок,да није било насељено.Можда су индијанци открили нас.
  (Петар, 18. decembar 2015 14:30)

  # Link komentara

 31. nova škotska? gde je to?
  (miki, 18. decembar 2015 14:14)

  # Link komentara

 32. Америку су открили и населили древни народи Сибира.
  (Груја, 18. decembar 2015 14:11)

  # Link komentara

 33. Najveca tajna je da li je SAD doneo demokratiju grckim polisima?
  (Zli, 18. decembar 2015 14:07)

  # Link komentara

 34. Mnogo vise volim Viasat History. Ozbiljniji kanal i moze dosta da se sazna.
  (Trovach, 18. decembar 2015 14:05)

  # Link komentara

 35. Nije Erdoganova verzija vec su istorijske cinjenice da su prvi do Amerike stigli Arapi a vi se sprdajte koliko god zelite....
  (Zmaj, 18. decembar 2015 13:58)

  # Link komentara

 36. Zar i ti sine Brute?!
  (Alkmaar, 18. decembar 2015 13:50)

  # Link komentara

 37. "Američki autohtoni" su otkrili dva američka kontinenta tokom toplojih perioda različitih ledenih doba.
  U malim grupama preko Sibira i Aljaske putovali su u brojnim navratima u potrazi za bolji život od snega i leda.
  Ova seoba se događa pre 50-17 hiljada godina, pa danas svi Eskimi, Inuiti, Indijanci, Južni Amerikanci, Mongoli i Kinezi imaju isti DNK.
  Jedna obala škotskog jezera Loch Ness je od američkog kamena, ali ovo cepanje se događa pre 65.000 godina.
  Druge etničke grupe južnih Kineza su plovile ili hodale po ledu i stigle do Solomonskih Ostrva pre 30.000 godina. Zbog toga "Papuan-speaking" u očima "Austronesian speakers" nije podnosiv i oni stalno ratuju.
  Od južnih obala Kine do Papue i Papuazije ponavljaju se isti izrazi, ali i Hawaii imaju slične. Tako se "kaarawan" (rođendan) i "salamat" (hvala - na filipinskom) i (s Bogom - na indonezijskom) mogu čuti na sve strane.

  Feničani i Vikinzi su brodovima "otkivali" Ameriku više puta zadnjih 3-5 hiljada godina, ali oni nisu preživeli i njihovi tragovi se gube.
  (Jonah, 18. decembar 2015 13:45)

  # Link komentara

 38. Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije (anonimac, 18. decembar 2015 12:17)

  A sta ako se nisu nikad vratili?
  Doduse, onda od tog otkrica nema velike koristi... Eh, sto i Kolumbo nije ostao tamo...
  (Aleksandar, 18. decembar 2015 13:45)

  # Link komentara

 39. bolje da je niko nije pronaso najveci problemi poticu iz amerike
  (nesa, 18. decembar 2015 13:40)

  # Link komentara

 40. Ја мислим да су ипак Албанци открили Америку, јер су они најстарији народ, стар 12.000 година и потомци славних Илира. И ако добро погледају те мачеве видеће да је то стара Албанска техника израде најбољих мачева тога доба.
  (Иљир, 18. decembar 2015 13:38)

  # Link komentara

 41. Nisam video i ne mogu da komentarisem.
  (ctrl, 18. decembar 2015 13:23)

  # Link komentara

 42. @mile dodik: mislis Dusanovac :)
  (Goran, 18. decembar 2015 13:22)

  # Link komentara

 43. Bolje bi im bilo da se drže Pawn Stars-a i Ancient Aliens. Ovo je već previše.
  (ThoR, 18. decembar 2015 13:14)

  # Link komentara

 44. Бог га убијо које откријо.
  (Душан, 18. decembar 2015 13:12)

  # Link komentara

 45. Prvi evropljani koji su pronašli ameriku još u kamenom dobu su piroćanci,ispala im kesa u more sa 5 praistrijskih dinara pa su veslali za kesom koju je odvukla morska struja do obale amerike.Tamo su i ostali da žive,a dokaz je postojanje indijanskog plemena cicijuksi koji su direktni potomci naših piroćanaca..
  (Baltazar, 18. decembar 2015 13:08)

  # Link komentara

 46. Ameriku su otkrili ljudi koji su prvi sa Kamčatke prešli na Aljasku i naselili taj kontinent, danas poznatiji kao Indijanci, davno, davno pre Rimljana i ostalih
  (Steva, 18. decembar 2015 13:06)

  # Link komentara

 47. Ko god da je mislim da je napravio veliku gresku ! ! !
  (Mirosav,Negotin, 18. decembar 2015 13:05)

  # Link komentara

 48. History je zabavan kanal, kao i Discovery, njihove emisije uglavnom nemaju naucnu tezinu i tesko mogu biti izvor za ovako ozbiljnu temu.
  (Milan Bruno, 18. decembar 2015 13:01)

  # Link komentara

 49. eto i kolumbo bio na bahamima a ja necu nikad :(
  (bre bre, 18. decembar 2015 12:56)

  # Link komentara

 50. Zaboravili ste i Erdoganovu verziju, da su Ameriku otkrili muslimani, da su u vreme Kolumba postojale džamije u Meksiku :-D Inace ovo sa Rimljanima je obicna glupost, da su stigli do Amerike ostala bi neka svedocanstva o tom dogadjaju, s obzirom na organizovanost rimske administracije
  (anonimac, 18. decembar 2015 12:17)

  # Link komentara

 51. Histoty Channel - Where Truth is history...
  (ilaminat, 18. decembar 2015 12:00)

  # Link komentara

 52. @Iki
  Sto ti znaci to? Pa Ivo Vizin je Crnogorac,prvi Sloven koji je oplovio Svijet.
  (Beranac iz Kotora, 18. decembar 2015 11:33)

  # Link komentara

 53. Ljudi! Sta vam je!?! Pa, cim su zavrsili Decane, Albanci su napravili splav i otkrili Ameriku. Tamo su izgradili Piramide i Machu Pichu.
  (srx, 18. decembar 2015 11:31)

  # Link komentara

 54. Vikinzi su prvi došli do Amerike, postoje dokazi za to, ali nisu bili agresivni kao Englezi koji su gotovo u potpunosti istrijebili jednu cijelu rasu, najveći genocid u povijesti svijeta!
  Glavno da Englezi zajedno s Amerikancima popuju svijetu o demokraciji i ljudskim pravima, ali gdje su Englezi došli tu trava više nije rasla.
  (Lukas aus Agram, 18. decembar 2015 11:11)

  # Link komentara

 55. zapravo gali, asterisks I obeliks!
  (Lo Fat, 18. decembar 2015 11:02)

  # Link komentara

 56. Polinezani jesu dosli prvi, mnogo godina pre Evropljana, ali to se odnosi na Juznu Ameriku. Koga interesuje neka potrazi o ekspediciji Kontiki iz 40-ih godina,naci ce zanimljive stvari. :)
  (spg, 18. decembar 2015 10:57)

  # Link komentara

 57. nekako slutim da ta amerika nije bila izgubljena, a ni sakrivena ni prije toga. pitajte indijance, ako meni ne vjerujete
  (zena-zmaj, 18. decembar 2015 10:55)

  # Link komentara

 58. Ako je po Marti Misteriji, prvi 'Evropljani', su tamo bili Egipcani.
  (Mr. Spock, 18. decembar 2015 10:51)

  # Link komentara

 59. Zvanicno i istorijski potvrdjeno prvi evropljanin se iskrcao tacno 1000 godine i bio je viking po imenu laif erikson
  (vladimir, 18. decembar 2015 10:51)

  # Link komentara

 60. Crnogorci su prvi otkrili sve
  (Iki, 18. decembar 2015 10:46)

  # Link komentara

 61. History channel? Ok...
  (Mr. Robot, 18. decembar 2015 10:45)

  # Link komentara

 62. to su sve mogli i vikinzi da donesu a prvi ljudi su dosli u ameriku sa aziske strane tokom zadnjeg lednog doba i iz spanije u isto vreme putujuci camcima uz led da bi se stalo u toku noci i odmaralo. Dokazano je dnk analizom kod indijanaca ima 10% dnk materijala belih ljudi iz evrope
  (mare, 18. decembar 2015 10:45)

  # Link komentara

 63. Da se nije bahco sa pisanjem zakona,vec da je u brodogradilistima Soluna pravio velike galije Car Dusan je mogao biti prvi pa ga ne bi zvali Dusan Silni vec Dusan Amerikanac.Kolumbija je mogla danas da se zove Silandija
  (mile dodik, 18. decembar 2015 10:40)

  # Link komentara

 64. Koja glupost.
  (mladen, 18. decembar 2015 10:38)

  # Link komentara

 65. Ako je mogao Kolumbo da stigne na jedra, zašto ne bi i Rimljani iz pomoć i jedra i veslača? Moguće je...
  (Mencer, 18. decembar 2015 10:30)

  # Link komentara

 66. Nisu ni sanjali da ce se bas tu odigrati najveci genocid u istoriji planete.
  Najvece etnicko ciscenje svih vremena sprovedeno je nad Indijancima.
  (klasika, 18. decembar 2015 10:14)

  # Link komentara

 67. Ja pomiskuo da nisu albanci rekli da su oni sami pošto u zadnje vrijeme sve svojataju :)
  (duh koji hoda, 18. decembar 2015 10:12)

  # Link komentara

 68. Pre ce biti da je taj rimski mac bio suvenir koji je uzeo neki Viking pljackajuci Britaniju ili severnu Francusku. Vikinzi su nosili blago i oruzje sa sobom. Rimljani nisu bili veliki moreplovci. Dok ne bude cvrscih dokaza,verujem da su Vikinzi prvi Evropljani koji su bili u Americi.
  (Haiyan, 18. decembar 2015 10:01)

  # Link komentara

 69. Gluposti.... Moj glas ide Polinezanima..
  (Jagoda, 18. decembar 2015 09:50)

  # Link komentara

 70. Do Nove Shkotske,Labradora,Njufaundlenda,Nove Engleske....josh su i mogli da doveslaju...nekako!?!....il da dojedre,shto da ne,ako su mogli Vikinzi svojim "drakarima" hiljadu godina kasnije....ali do Meksiko Sitija da su "dobacili"-to je chist NONSENS i podmetachina!
  (ten yard penalty, 18. decembar 2015 09:49)

  # Link komentara

 71. Ali Rimljani su bili malo pametniji od Kolumba...
  (Zvonko, 18. decembar 2015 09:47)

  # Link komentara

 72. A što ne bi Vikinzi doneli rimski mač? Skulptura je mogla biti deo razmene dobara.
  (šone, 18. decembar 2015 09:44)

  # Link komentara

 73. Ja mislim da su Ameriku prvi otrkrili starosedeoci Amerike. Oni su tamo ziveli pre Rimljana i Kolumba.
  (asdf, 18. decembar 2015 09:41)

  # Link komentara

 74. Sjajna vest! Dajte nam sto vise ovakvih vesti.
  (Manner, 18. decembar 2015 09:41)

  # Link komentara