Sreda, 09.12.2015.

15:45

U Mađarskoj otkrivena grobnica Sulejmana Veličanstvenog?

Izvor: Tanjug

U Maðarskoj otkrivena grobnica Sulejmana Velièanstvenog? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

zika

pre 8 godina

Kako može neko da poštuje čoveka koji je najpoznatiji po tome što je čerupao TUĐU zemlju i imovinu. Možda neko ko bi voleo to isto da radi?

@

pre 8 godina

@Kapetan Ahab
Madjarska je tada bila deo Osmanskog Carstva.
Deo je sahranjen u Madjarskoj zbog muslimanskog obicaja po kojem preminuli mora biti sahranjen u roku od 24 sata. Zato su srce i neki unutrasnji organi sahranjeni u Madjarskoj, a telo preneto u Carigrad. Isto tako je Muratovo srce sahranjeno na Kosovu, a telo u Turskoj.

@

pre 8 godina

@Viktor
Ne bas. Vecim delom Srbije su vladali mnogo pre pada Srbije kao drzave. Od Kosova pa nadalje Srbija je sve vise padala pod osmansku vlast. Na kraju je spala na Smederevo sa okolinom. Tako da je blize cifri 500 godina nego 350.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, odnosno Istanbul."

Ne verujem. Zašto bi Turci sahranjivali svog vladara (i to vladara tog kalibra!) u delovima, malo u Mađarskoj, malo u Turskoj?

Mađarska je za Turke tada bila samo još jedna neosvojena teritorija na severnom rubu carstva i zato je vrlo malo verovatno da bi Turci sahranili svog vladara na udaljenoj teritoriji koju možda ne bi zadržali i gde bi sigurno njegov grob bio uništen kad bi se oni povukli. Ako su imali (a očigledno jesu) način da telo sačuvaju od raspadanja toliko da ga prenesu do Istambula, nije bilo nikakvog ni simboličnog, ni praktičnog, a ni pametnog razloga da ga sahranjuju u Mađarskoj, ni celog, ni u delovima.

ypm7tk

pre 8 godina

Resenje, 10. decembar 2015 12:30

Ja sa time nisam nikad imao problem. Stavise, video sam mapu konfesionalne pripadnosti naroda iz cini mi se 1921. godine i tu za Muslimane pise: "Srbi i Hrvati muslimanske veroispovesti" a ima i stavka: "Srbi i Hrvati katolicke veroispovesti". Znaci od osnivanja Jugoslavije SPC je stavila sapu na celu njenu teritoriju.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Svi vi Srbi,Hrvati,Bošnjaci i Crnogorci ste u stvari jedan narod-(JUGO)SLOVENI., I govorite Srpskohrvatskim jezikom,uglavnom ste hrišćani,ili muslimani.-I kao takve vas sve zajedno (i) ponovo treba sastaviti u III (kapitalističku) Jugoslaviju.

ludeki

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se svađate - sve naše evropske pramajke prije 40.000-45.000 godina bile su crne,debelih usana,prekrivene dlakom po celom telu i visoke oko 125-130 cm.A za one koji veruju samo ovo - kad je bog protjerao iz Edena (raja,dženeta)Adama i Evu (Adem i Hava kod muslimana)praktično je digo ruke od ljudskog roda i prepustio ga njegovoj žalosnoj sudbini o ćemu se možemo svakodnevno uveriti da su ljudi u najvećem postotku neumni i rade u korist vlastite propasti.

Resenje

pre 8 godina

Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo... (StefanBU, 10. decembar 2015 09:27)

Pa onda neka srpski nacionalni korpus prihvati multikonfsionalnost, a ne da natura pravoslavlje kao jedinu sprsku religiju, i gotova stvar.

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

konvertit

pre 8 godina

Komentarisah jedan od ovih komentara o porijeklu Bosanjka i jos jedanputa: Svi velkosrpski nacionalisti mogu naci podatke o tome u jednoj knjizi koja se zove "Nacertanije" a tiskana je 1844. godine.

(konvertit)

Viktor

pre 8 godina

@Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav
(Deki, 10. decembar 2015 09:20)

Deki, malo procitaj nesto o populacionoj genetici i videces koliko je potrebno "ukrstanja" da bi se neki gen zapatio u nekoj populaciji i u koliko sukcesivnih generacija. Nemoj da zaboravis da silovanje ne mora neizostavno da dovede i do nezeljene trudnoce, a i takodje da su postojala rudimentarna sredstva kontracepcije koju su primenjivale zene (vreteno, razne biljke itd.). Mesanja hriscanskog i muslimanskog stanovnistva (Turaka) skoro da i nije bilo, tako da je ta prica za propagandu. Dovoljno je da obidjes manastire u Srbiji i da vidis freske srpskih vladara pre dolaska Turaka, pa ces videti da smo ostali isti. I takodje nije bilo 500 godina pod Turcima u vecem delu sadasnje Srbije (UZAS-a), vec realno tek od 1459 pa do Milosa sto ti je nesto vise od 350 godina. Sem krajnjeg juga Srbije (Vranje) koji su blize toj cifri. Bar to je lako ustanoviti, ali nema veze, vole se okrugle cifre.

konvertit

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

Procitas "Nacertanije" od Ilije Garasanina iz 1844. godine i bit ce ti jasno.

(bezimeni)

Deki

pre 8 godina

Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav

StefanBU

pre 8 godina

Vi koji se izjasnjavte kao bosnjaci,sandzaklije kojima su turci braca odgovorite mi na jedno pitanje? Koji vam je maternji jezik? Slovenski jezici kao sto su srpski,bugarski,makedonski,ceski, poljski,ruski imaju dosta slicnih reci, i svako ko zna jedan od njih moze vrlo lako da nauci neki drugi iz ove grupe jezika. Srbi,Bosanci i Hrvati i Crnogorci su bili jedan narod, koji se vremenom podelio, pod uticajem religija, stranih sila. Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo...

mrmlj

pre 8 godina

@(ja, 09. decembar 2015 19:22) zasto bi se iko vracao svojim davnim precima i time odricao svojih skorijih predaka? zasto se ti ne bi vratio slovenskim bogovima? to bi isto bilo vracanje svojim davnim precima, zar ne?

runo, al budjavo

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...
@drugi u Rakovici '91

Uh, spasio si mi zivot. Vec sam htela da mrem od ovih komentara.

Emil Cioran

pre 8 godina

(Obalj grad, 9. decembar 2015 17:53)

Ne brini, ni drugi koji sebe danas zovu srbendama nisu nista manje ljubitelji tudjih cizama, vazno je da su uglancane. Eto ti nas prosecan covek, ako ga pitas, najbolji su diktatori. A jos juce prica o rehabilitaciji kvinslinga, isti oni koji se loze i na SSSR, danas Rusiju. Ne zna covek kako da ih nazove, da li cetnostaljinisti ili drugo paradoksalno ime, ali svima je zajednicka ljubav prema tudjoj cizmi. Sto bi rekao Miki Manojlovic "naucili da ih bijem ovime, nista drugo ih ne boli".

mrmlj

pre 8 godina

@(Ma stvarno, 09. decembar 2015 20:16) ne postoji dnk test koji bi pokazao ko je srbin a ko bosnjak/turcin itd. samo biste mogli da uporedite vase dnk i da utvrdite da postoje odredjene slicnosti. to bi moglo da znaci da je on imao srpskog pretka ili pretke ali i da si ti imao bosnjackog/turskog pretka ili pretke.

Vlada

pre 8 godina

Bošnjaci,su unazad par godina izmisljeni kao narod!,to je bar jasno,jer je bilo skoro,evo i jezik svoj sad "prave"!,pre njih, su ovde bili Srbi "poturice", i nešto Turaka koji su došli 1389 god!,trećih nema,pogotovu nema BOŠNJAKA, ali ajde, to je već politika.Što se mene tiče možete se zvati kako hoćete!, samo : "setite se ko vam je bio đed"!

mrmlj

pre 8 godina

@(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) ne zelim da ulazim u to da li tvoja porodica zaista vodi to poreklo koje si naveo ili ne, jer bi to bila besmislena rasprava a i nemam podatke na osnovu kojih bih diskutovao. ono sto je meni zanimljivo je da svi muslimani na ovom prostorima tvrde da su ili poreklom turci ili bosnjaci koji su tu oduvek i nemaju nikakve veze sa srbima. s obzirom na to da znamo da su mnogi srbi tokom turske vladavine preuzeli islam iz mnostva razloga, ta prica pije vodu koliko i ona da su srbi bili ovde oduvek. najiskrenije sumnjam da su svi potomci srba tada preobracenih u islam izumrli. ne zelim nikoga da vredjam niti da ikome namecem bilo koji nacionalni identitet ali ako cemo ozbiljno, mora se reci da odredjen deo (opet, ne baratam podacima pa ne mogu da tvrdim koliko tacno, ali me ne bi iznenadilo da je u pitanju vecina) muslimana potice od islamiziranih hriscana (vecinom srba, sto je i logicno). osecam potrebu da naglasim da to nije nista lose ni pogrdno. i sloveni su primili hriscanstvo, kao sto su i svi narodi od kad je sveta i veka menjali religije - pod spoljnim uticajem i neretko vojnom pretnjom.

ATG

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

Komša

pre 8 godina

@pazarac
"Kakav izliv srbijanske mrznje prema Turcima..."
Slabo mi Srbi to kapiramo - to da ne treba mrzeti okupatore.Evo neki tek sad pocinju pa hoce Nedica da rehabilituju.Znaci,treba nam dati vremena,posle Nediica cemo redom sultane pa onda njihove Nediće.
Proces je to.
A ima i problema.Taman da zaboravimo Turke kad - Pariz.Pa pomislimo greska a ono - sin sultana,inace neimar trguje sa teroristima.

Yoda

pre 8 godina

@Sarajevo - ma da, vi ste vanzemaljci... ili kao što kaže pazarac, on je Bošnjak proterani sa Albansko/CG granice :) Pa kad je to Bosna bila na Albansko/CG granici ? Opušteno rođaci, ugledajte se na Kustu.

Aki

pre 8 godina

Ja se toga svega ne secam jer sam bio mali kad je Sulejman osvajao. Znam samo da sam se igrao kockicama u trpezaruji kad su moji na TVu culi da je potuko Napoleona i Admirala Nelsona, a ja sam bio mali i bio sam na koncert nekog Mocarta koji je svirao pred gradskom kafanom, simpa neki lik.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pazarac, 9. decembar 2015 19:01)

Da prijatelju, a usput je nabijao Srbe na kolac, drao im kozu i otimao decu iz narucja majki. Mozda ga ti, bas zbog tih njegovih velikih osvajackih dela, i volis toliko, ali ja nesto bas i ne mogu.
Srbija vam je domovina a vi mlatite turskim zastavama ovom novom, sultanu u pokusaju.

.

pre 8 godina

@•
Tacno. Uz to, Selim I je do te mere napunio drzavnu riznicu da su prema izvestajima sve riznice bile pune do vrha. U to ime on je na kljuci glavne riznice ugravirao svoj pecat i rekao da taj pecat ostane tu sve dok neki od njegovih naslednika, buducih sultana ne uspe da drzavi donese vise novca od njega. To se nikada nije dogodilo pa se 300 godina kasnije, u trenutku raspada Osmanskog Carstva na kljucu i dalje nalazio njegov pecat. Uz to je bio veoma nagao, poznato da je za samo 8 godina pogubio mnogo velikih vezira, nije prastao greske, prvi je sultan koji je imao samo brkove, a ne bradu (kao janicari), i pored sve moci i bogatstva uvek je jeo najskromnije jelo (neku corbu) i to iz drvene posude i sa drvenom kasikom. Rano je odlucio da ce mu Sulejman biti naslednik, pa je ostale sinove pobio da ne dodje do gradjanskog rata. Inace, sam je na vlast dosao posle pobune protiv oca i brace, kao najmladji princ.Ali eto, taj sultan je vladao samo 8 godina (umro mlad od bolesti) i umesto da se o njemu prica, prica se o njegovom sinu koji je pored neospornih drzavnih i osvajackih uspeha izgleda ostao najpoznatiji po menjanju zena. Ispade da je vaznije bilo imati poznatu zenu, nego osvojiti Egipat. Bar kad su danasnje generacije u pitanju.

.

pre 8 godina

@MNE
Bio je Mehmed Pasa Sulejmanov zet jer je, ako se ne varam ozenio njegovu unuku. Sulejmanova kcer je bila udata za Rustem Pasu, Velikog Vezira poreklom iz Hrvatske, a jedna od unuka za Mehmed Pasu Sokolovica. Ipak Mehmed Pasa nije zahvaljujuci tome dosao do pozicije Velikog Vezira, posto se istakao u janicarima, kao mlad je bio zapovednik Carske Garde, pa zapovednik Mornarice (Osmanska Mornarica bila je tada najmocnija na svetu), pa tek onda Veliki Vezir. I ostao je Veliki Vezir i za vreme vlasti Sulejmanovog sina i unuka. Nikada nije smenjen, ubila ga neka budala dok je vodio svojevrsni "prijem" tokom kojeg su gradjani Carstva jednom sedmicno imali pravo da upute zalbe, primedbe i molbe Suktanu, a Sultanu je te zahteve prenosio Veliki Vezir. Inace, Mehmed Pasa je pored svih sposobnosti ostao upamcen i kao jedan od najpotkupljivijih Vezira, za sve je uzimao ogroman novac. Svaki sastanak sa njim se debelo placao.

Igor

pre 8 godina

@belgrado
Pa nije nas bas on okupirao. Covek je rodjen u svetu u kojem je Srbija bila deo njegovog Carstva. Realno, za vreme njegove vladavine nasima je bilo bolje nego vecini Evropljana. Osmansko Carstvo imalo je najveci standard, najnizi porez (1/10), najmocniju vojsku.U sustini, dok si placao porez niko te nije dirao.Poznat je slucaj kada je Sulejman ubio iednog svog zeta, jer je taj zet maltretirao (trazio veci porez) srpskom stanovnistvu. Uz to je okupirao Madjarsku posto su Madjari uleteli u Srbiju i opljackali tamosnje stanovnistvo. I jos nesto, za razliku od "civilizovanih" Austrijanaca i Madjara, koji su nas na silu terali da primimo katolicku veru, Osmanlije nas nisu na silu terale da primimo Islam niti su nam palile manastire. Naravno da su Muslimani imali povlastice, ali Pravoslavci su mogli normalno da zive i rade, nisu ih spaljivali na lomaci i proterivali zbog vere. A da su hteli, mogli su. Realno, bili su ubedljivo najjaci.

Mali Veliki

pre 8 godina

Mislim da je "poturica" krajnje nekorektan izraz za moderno vrijeme.
Ja bih recimo volio da sam veci Turcin od Erdogana ali neide, i dalje sam Bosnjak koji ne govori turski nego imam Bosanski jezik i sa slavnim Sulejmanom me veze samo vjera i istorija. Ipak ponosim se sluzbom mojih predaka u tom pravednom sistemu koji nazivamo Osmansko carstvo. Mnoge su se bitke vodile i tog carstva vise nema, ali ostaje ona najvaznija bitka u srcima nasim za pravdu svim ljudima koji ce uvijek prepoznati dobrotu i iskrenost. Mozda zvuci cudno ali istina je da je Sulejman uspio da ujedini mnoge narode koji se tek sa EU ponovo udruzuju!

Zurkolomac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

Poturice lojava, mama ti je cigan sa karpata, a tata cigancina sa buvlje pijace. A vama sa b92 jebem sve po spisku. Jasno??

"umoran sam od Srba"

pre 8 godina

Ja sam umoran od Bošnjaka i njihove "nevinosti i stradanja"...Živi bili naši muslimani, našli su vam srce Sulejmanovo, uživajte sada u seriji o njemu i svim turskim serijama...Uživajte i vi ostali, gledaoci Farme i turskih serija i ostalih "formata"...

.

pre 8 godina

@pazarac
Sta si cekao do sada? Idi pokloni mu se u Istanbulu, tamo je sahranjen vec vekovima u ogromnoj dzamiji. Ovo u Madjarskoj su samo srce i utroba. To je bio obicaj kod njih, kada Sultan umre van Carigrada u roku od 24h mu na mestu smrti sahrane srce i utrobu. Tako je Murat sahranjen u Jedrenama, a srce i utroba su na Kosovu.

Bata

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši 
(Respect, 09. decembar 2015 16:55) 

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.
(Obalj grad, 09. decembar 2015 17:53)

Lepo si objasnio. Tužno je kada se danas vidi koliko Srba se klanja tudjinu i osvajaču Putinu. Suština je zaista ista.

Beogradjanin

pre 8 godina

@ewe. I svi ostali. Zasto si umoran od Srba? Ja kao neko ko nepristrasno posmatra celokupnu modernu i onu malo stariju istoriju Srba a i celog covecanstva i retko kad se upustam u polemike, tvrdim da u Srbiji mi Srbi imamo najmanje prava. Svaki olos koji je bukvalno juce dosao u Beograd trbuhom za kruhom koji pljuje ovaj Beograd kao da ga je Beograd naterao da se doseli u njega ima veca prava po raznim osnovama od nas koji se ovde generacijama borimo za opstanak i cutimo, ne zalimo se, nikog ne krivimo kad nam ne ide. B92 jeste medij sa nacionalnom frekvencijom pa cela nasa zemlja moze da cita ovo, ali ja to gledam ovako: B92 je Beogradski medij tako da, ko sebe smatra da ne pripada nasoj nacionalnosti slobodno moze da cita novine na jeziku drzave kojoj pripada i da ne provocira mene i moje sugradjane na mom jeziku.Gledam da budem pravedan svakom svojom misli svakim trenutkom svog postojanja bas zato sto osecam da na nas mlade pada veliki teret odgovornosti za sve ono sto su generacije pre nas radile i cim neko od nas nesto uradi ili kaze makar bi tako reagovao bilo koji cistokrvni Finac ili Kinez odmah se nadje neko da kaze da je umoran od Srba. Eeeeej, ako ti ovde ne valja - nemoj da citas nase vesti, nemoj da se prepires, da otvaras nama oci odakle su Srbi, pricas sta je ko uradio pre 400 godina jer to niko ne zna. Ne zna se bre sta se desavalo pre 15-20 godina u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu sa sigurnoscu a ne neko ce da prica da potice od Ilira. Zivi zivot sad i potrudi se da ti budes junak ovog vremena tako sto ces biti covek a ne da se ugledas na nekog junaka o kom ne znas nista.Imam prijatelje vredne ljude koje znam ceo zivot pa me opet iznenade recju i postupkom. Nema te knjige i istorijskog zapisa koji moze coveka da opise tako da mozes sa sigurnoscu da znas kakav je covek. Kada bi svako od nas bar malo vise bio covek a manje gledali jedni druge vucjim ocima svi bi imali i velike porodice, para, kuce, letovanja, zimovanja, niko nicije svetinje ne bi dirao, mogao bih da se molim u crkvi i bez problema komsiji da cestitam bajram, ali neee. Kod nas su podele na svakom cosku, Dorcol, Vracar, Cerak, Banjica, Partizan, Zvezda,Rad, Hrvat,Srbin,Pazarac,Beogradjanin. Ja radim ovde-on radi tamo, dok god je tako bice borba do istrebljenja, ja znam da to ne mogu da promenim jer u velikom broju situacija neko veliki finansira podele i ratove jer neko tamo jos veci ima zaradu i procenat od svakog metka i jos od mnogo toga,ali se nadam da neko mislece bice cita ovo, e njemu porucujem, sve pocinje sa osmehom...Svi smo mi jaki i silni,klali smo se vekovima ali daj da organizujemo neko obaranje ruku da vidimo ko je jaci i da zavrsimo sa tim a posle na ulici normalno da pricamo.

Zoki

pre 8 godina

@pazarac
Neće biti da je ceo muslimanski Sandžak poreklom iz Crne Gore, mada je sigurno da jedan dobar deo jeste, kao što je i dobar deo srpskog Sandžaka i ostatka Srbije. Nacije su se na našim prostorima formirale na osnovu vere, ali je narod više-manje isti, od Kupe i Sutle pa na jug. Hajde da uzmemo npr. Slavoniju koju je Sulejman Veličanstveni zauzeo. Šta je bilo sa lokalnim stanovništvom koje je tokom otomanske vladavine na tim prostorima prešlo u islam? Ako se nakon povlačenja Turaka nisu vratili na hrišćanstvo, povukli su se zajedno sa Turcima preko Save i Dunava. Ako su ostali na prostorima bivše Jugoslavije, danas su Bošnjaci. Da se razumemo, slično je i sa ostalim nacijama na ovom prostoru.

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

cista racunica

pre 8 godina

pa sta mislite vi cije su zene zadovoljavale toliku tursku vojsku koja je prolazila tadasnjom srbijom madjarskom itd... tako da pola balkana danas ima turske korene... kolko su bosnjaci srbi tolko su i srbi turci ma sve je to izmesano bog zna kako pozdrav za sve zdravog razuma... bitno je da imam da nahranim familiju a ko su mi preci to me se ne smatra puno

tadijazg

pre 8 godina

MNE pročitaj Na Drini ćuprija. Tamo ti je objašnjeno za Mehmed pašu Sokolovića od kud je porijeklom. Čudo jedno da je most napravio u Višegradu a ne nad Pivom. Brat mu je bio pravoslavni svećenik Makarije to si u pravu. Za ovog sa glavicom luka na glavi me baš briga. Krvoločni osvajač i neprijatelj Kršćanstva. Nikola Šubić Zrinjski ga je načeo pod Szigetom a poljaci dokrajčili ppd Bečom. Eh da pozdrav za ovog pazarca i da ti velim pojma ti nemaš.

Zoran

pre 8 godina

" Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz (pazarac, 09. decembar 2015 21:05)"
Koliko god bio vulgaran u tvojoj "toleranciji", genetska istraživanja pokazuju da je vaš rezon, vas "savršenih arijevskih naroda", još jedna glupost malih ljudi. IGENEA istraživanja pokazuju da su svi balkanski narodi genetski jako slični.

M:V.

pre 8 godina

@Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz
(pazarac, 9. decembar 2015 21:05) Koji to mnogi domaci i strani istoricari kazu za Srbe. Vas Bošnjake, malo zeza logika. Svoju nacionalnost vezujete za Bosnu i pričate, nismo mi Srbi...Hajde da vidimo. Bošnjak si koji je iz Crne Gore, što nema nikakve veze sa Bosnom. Stanovništvo u Crnoj Gori je se oduvjek izjašnjavalo uglavnom kao srpsko, do ovih zadnjih, tako da ne vidim vezu muslimana iz Crne Gore sa Bosnom. Takođe, ogroman broj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini su oni koji su protjerani prilikom oslobođenja Srbije od Turaka, tj. nekadašnje lokalno srpsko stanovništvo. Sad i oni odjednom postali Bošnjaci. Da nije bilo tog protjerivanja više bi danas Bošnjaka živjelo u Srbiji nego u Bosni, što opet dovodi do one teze da su Bošnjaci uglavnom srpskog porijekla, jer su rasprostranjeni gdje su i Srbi.

xm

pre 8 godina

@dz - nije valjda da mislite da je Marko Kraljevic nekad ziveo i postojao! Marko Kraljevic je epski lik, postoji samo u pesmama. ukoliko se okrenete istorijskim izvorima ne bi se mogao naci ni izvor ove inspiracije te se veruje da je preuzet iz narodnog folklora i prilagodjen tematici epova kao formi zabave srednjevekovne gospode. marko Kraljevic je stvaran koliko i Bas Celik ili Supermen danas

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Mislim da negde praviš grešku. Pošto niko od nas nije bio svedok davne prošlosti, najlogičnije je pretpostaviti da su istoričari u pravu, i to zvanična istorija koja je na osnovu usaglašenih podataka došla do nekog stava ( neki istoričari misle da je Troja u Bosni, ipak..). Istorija ne poznaje Bošnjake kao narod. Poznaje bogumile, kao veru ( pretpostavlja se i da je majka Svetog Save pripadala bogumilima), koja je bila najrasprostranjenija u Bosni. Ako kažeš da su tvoji pre Bošnjaka bili Iliri, a Albanci tvrde da su potomci Ilira, to te vodi u drugu priču. Mada mislim da to nije previše važno, narodi koji hiljadama godina žive na jednom prostoru se sasvim sigurno mešaju i imaju mešani genetski materijal. Ako misliš da ti je poreklo specifično i definišeš ga kao Bošnjak, to je OK. Zaintrigiralo me je kad si rekao- vi Srbijanci, pošto mislim da smo i ti i ja Srbijanci, Srbija nam je zajednička domovina i , iskreno, ne verujem da bi se igde osećao više kao svoj na svome nego tu gde si rođen. Kad kažeš da je tvom prezimenu nasilno dodato ić- to je još jedna stvar koja nam je zajednička. Istorija je svima na ovim prostorima bila maćeha. Pozz i tebi.

šone

pre 8 godina

@pazarac
Kao što si rekao da je glupost da su Bošnjaci nastali od Srba, isto tako je još veća glupost da su nastali od Ilira. Ni Srbi nisu "oni" Srbi, i sigurno je samo da im je genetski materijal maltene identičan sa Bošnjacima. Ako si Ilir iz Crne Gore, zašto se nazivaš Bošnjakom? Kakve veze imaš sa Bosnom? Rugovo nije u Albaniji nego u Srbiji, u Metohiji. Tačno je da su Albanci naseljavali Pešter i Novi Pazar u velikom broju. Na primer, familija Ljajić je iz Rugovske klisure i poreklo im je albansko.

Zrinski

pre 8 godina

Siget je branio hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski sa 1500 ljudi. Sulejman mu je nudio sve čega se mogao smisliti da preda grad. Zrinski je sve ponude odbio i kad su Osmanlije zapalile i zadnju utvrdu krenuo je u juriš i poginuo sa svojim preostlaim braniteljima. Svi su izginuli osim 4-ice među kojima su bili nećak od zrinskog podban Gašapar Alapić ( kasnije poznat po gušenju seljačke bune Matije Gupca i komornik Zrinskog Frano Črnko. Odsječenu glavu bana Nikole je odnio Mustafa Vilić iz Banja Luke. Sulejman je umro tijekom bitke a mehmed paša je tajio njegovu smrt da ne bi došlo do rasula vojske

Sivi tiću, crnogorski Deretiću...

pre 8 godina

(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

Nisam znao da i Crna Gora ima svog Deretića. Elem, čovek je rodjen pod imenom Bajica (ili Bajo) Nenadić u selu Sokolovići kod Rudog negde 1505. ili 1506. godine. Otac mu se zvao Dimitrije a ime majke je ostalo nepoznato. Kao dečak se školovao u manastiru Mileševa. Ako je nešto i sagradio u Crnoj Gori, to je bio Vezirov most u Podgorici. Kakvi Gagovići i Piva. Čovek je u Sokolovićima sagradio džamiju i crkvu. Ostaci te crkve koju je sagradio u čast svoje majke i danas se mogu naći na mestu gde je bio njihov porodični posed. Poslednji potomak porodice Sokolović je bio Ljubo Kiridžić i on je umro 2013. u tom istom selu. Inače ne tako davno crnogorski kvazi-istoričari su pokušali da proture i tvrdnju o crnogorskom poreklu Nikole Tesle.

FR

pre 8 godina

Mehmed pasa Bajica Sokolovic nije bio dete oteto iz majcinih ruku, nego mlad covek od 19 leta, koji se cak spremao za monaha. Znaci, malo vise istorijskih knjiga u ruke, a malo manje stereotipa. Kasnije su mu i braca i otac Dimitrije, na njegov poziv, presli u islam.

Danilo Mrkovic

pre 8 godina

@pazarac

Jel sa 100% sigurnoscu mozes da tvrdis si poreklom Ilir i da u tebi nema ni malo slovenske krvi? Takodje, da li mozes da objasnis transformaciju iz Arbanasa (takodje, navodnih Ilira) sa severa Albanije u Bosnjaka iz Sandzaka?

drugi u Rakovici '91.

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...

pre 8 godina

@belgrado
Cekaj malo, pa do pre nekoliko godina zakon je nalagao da svi muskarci moraju sluziti vojni rok. Nekada davno je to trajalo 2-3 godine, do skoro godinu dana. Jel to oduzimanje dece? A regrutacija? Jel to oduzimanje dece ili nesto drugo? Dodju, uzmu ti dete i povedu ga u rat da gine. Ne pitaju hoce li ili nece.
Ali, za razliku od janicara te vojnike niko ne placa i ne ceni. Janicari su inace bili elita osmanskog drustva. Sam sultan je formalno pripadao janicarskom redu. Janicari su bili bogati, cenjeni i mocni, najcesce se preko janicara dolazilo do najvisih drzavnih pozicija (pase, veziri). Toliko su bili mocni i bogati, da su ugledni osmanski drzavnici slali svoje sinove u janicare, tako da je zbog toga i ukinut danak u krvi. Jednostavno, bilo ih je i vise nego dovoljno. Janicari su se vremenom toliko osilili da su nekoliko puta smenjivali i same Sultane.
Jedini koji su se donekle mogli porediti po ugledu sa njima su spahije. Deca bogatih i uglednih Turaka isla su u spahije (konjanici) i tako sebi krcila put ka visokim pozicijama. Jer kod Osmanlija nije bilo naslednog prava. Sin vezira nije automatski postajao vezir niti je mogao da nasledi zemlju, blago itd. Za razliku od evropskih grofova, lordova, vojvoda, kod Osmanlija su i deca najmocnijih morala da zasluze polozaj. Zbog toga se kod njih nije moglo desiti da velikasi rasture carstvo. I najbogatiji su morali da se dokazu u ratu. Cak i princevi, iako su oni bili Osmanlije.

cobo

pre 8 godina

Pricao mi jedan radni kolega Turcin,da Turaka ima oko cetiri miliona,a on sam da je poreklom Gruzijac.Znaci Turska je mesavina kao kod nas.Dugo sam analizirao,mnogo procitao i ustanovio da svake nacije na svetu ima oko sest miliona.

rex

pre 8 godina

I opet iz istorijke perspektive srljamo u religijska prepucavanja, pa valjda ste svesni da smo svi 99,9% potomci ljudi prisilno konvertovanih u ovu ili onu veru, možda je jedan od hiljadu zaista iz dubokih ubeđenja promenio veru, i čisto smo spletom okolnosti rođeni u nečijoj zoni uticaja pa samim time vaspitavani kao pripadnici te religije i opet se vraćamo na isto, retko ko je zaista iskreni vernik koji je izučio svete spise i ustanovio da je upravo to njegova vera, mnogo dublji je uticaj društva i socijalnih očekivanja na samog pojedinca. Druga bitna stvar je da su genetsko i kulturno nasleđe dva vrlo različita pojma, jer kultura je periodicno menjana snažnim i uglavnom nasilnim uticajima već u roku od par generacija, a genetika je nešto što je neotuđivo. Što se konkretno nas balkanaca tiče genetski praktično nema razlike, a pogotovu među bivsim JUGO republikama, a kulturno smo svi veštačke tvorevine i zadrzali smo veoma malo od srednjevekovnih predaka a od antickih prakticno ništa... Toliko o tome

jasmin

pre 8 godina

Citam komentare, 5,10 minuta i ne mogu da verujem koja mrznja, koja netrepeljivost, kakve ideje padaju ljudima. Za samo 5 minuta ja se osecam zatrovan nacionalizmom, imam potrebu da nekog branim, napadam... Kako nam je malo potrebno!

d

pre 8 godina

ovaj je najjaci sto zna da je od ilir a iz tog sela a ne zna kako mu se pradeda zvao.koji su jezik pricali iliri?srpski a bili iliri a srbi cigani sa karpata naterali velike ilire da nauce njihov jezik.i otkud bosnjaci kad ste iz albanije sto niste iliri il albanci il bilo kako ime po nekoj reci planini vec bosnjaci i sto se onda dicite islamom sto neslavite mnogobosce il hriscansvo(ZBOG RIMA)

pre 8 godina

@Aleksandar
Bio je veliki osvajac i zakonodavac, nema sumnje. Poigravao se sa Evropljanima, bukvalno bio gospodar Evrope. Madjare je ponizio, bitka na Mohacu je bila ponizavajuca, za razliku od one na Kosovu. Za Madjare je to i danas sramotan poraz.
Ali, Osmansko Carstvo je dugo posle Sulejmana jacalo. 130 godina posle njegove smrti dostiglo je vrhunac po velicini i bogatstvu. Cak i njegov sin Selim II je znacajno prosirio drzavu. Osvojio je Kipar npr, sto je bilo nemoguce za prethodnike.

as

pre 8 godina

@ pazarac, 9. decembar 2015 21:05

Ako je to sve tako kako pises i ti nisi ni Srbin ni Sloven, zasto onda govoris ovim "ciganskim" jezikom? I sta trazis prijatelju medju nama, sto se sa boljim ne druzis?
Mozda te ni oni nece u drustvu ne zbog imena, niti zbog vere vec jednostavno zato sto si zlonameran i glup.
Istina je da su ti preci ognjem i macem uterani u veru okupatora, ali njihov greh je manji od tvoje zatucanosti.

Како су вас учили...

pre 8 godina

Пазарац, Срби из Србије су Срби, као што су Босанци из Босне - Босанци. Слажем се да има муслимана који нису Срби, већ неке друге националности - рецимо бошњачке. Е, само остаје недоумица где је била та земља Бошња из које су дошли ти Бошњаци. А немам проблема са тим, будите шта хоћете, сада имамо и Џедаје па што не би и Бошњане. Бошњаце. Бошњаке. Шта већ.

Поздрав за те твоје домаће и стране историчаре који су успели Цигане (тј. Роме) да сместе из Индије на Карпате. Ваша памет је кратка, али вам је мржња дугачка - од Сирије до Париза, од Париза до Лондона, Москве, Њујорка...

pre 8 godina

@H2O
Naravno, za razliku od evropskih kraljeva, Osmanlije su dugo vazile za ratnike-sultane. Ustajanje u osvit zore, skromni obroci, redovna fizicka vezba, bili majstori u baratanju oruzjem.... Dok su u Evropi tog doba vladari imali "posao" da se prezderavaju i da se ako moze ne mrdaju iz spavace sobe, Osmanlije su vodile svoju vojsku u osvajanja i brinuli o svojoj kondiciji. E kad su nekih 200 godina posle Sulja i oni poceli da se prezderavaju po uzoru na evropske kolege i da umesto u pohode jure u harem, propali su.

belgrado

pre 8 godina

jeste on bio veliki vojskovodja i upravljao ogromnom imperijom,
ali za srbe koji nisu ucili istoriju,
on je bio nas okupator !!
mi jos nemce i austrijance ne mozemo da smislimo,a ratovali smo samo par godina!!
a turci 350godina i jos bi neki poturceni srbin da ide na grob?!

ne postoji veci zlocin od oduzimanja dece i tu decu skolovati za ratnike !!
razmislite malo,pre nego vase misljenje formira ona sapunica o sulejmanu !!!

pre 8 godina

@pazarac
Nije Sulejman prosirio Osmansko Carstvo na tri kontinenta nego njegov otac, Selim I. Taj njegov otac vladao je samo 8 godina, a za to vreme osvojio je Arabijsko poluostrvo, ukljucujuci Meku i Medinu, Egipat i dobar deo Severne Afrike. On je taj koji je najvise osvojio, on je taj koji je od Osmanlija napravio najvecu svetsku silu. Sulejman jeste bio veliki osvajac, ali najveci osvajac bio je njegov otac, a pre njega su poznati osvajaci bili Mehmed Osvajac (osvojio Carigrad) i naravno Murat I, onaj sa Kosova, koji je osvojio dobar deo Balkana, Male Azije i od malog Kanata stvorio mocno carstvo. Pre Murata I Osmansko Carstvo bilo je negde velicine danasnje Makedonije, ako ne i manje, posle njega vladalo je Balkanom.

Obalj grad

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.
(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

E legendo moras malo citati pa onda replicirati. Kakvi Gagovici, kakva Piva? I gdje si procitao da je Mehmed pasa bio zet gosn Sulejmana pa sad pises kao da nije.

Glas Srbije

pre 8 godina

(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) To da si poreklom Albanac vidi se po tvojim stavovima i nacinu razmisljanja. Samo vi Albaci mozete da verujete u takvu glupost i jos je javno iznosite da MNOGI domaci istoricari tvrde da su Srbi u stvari Romi sa Karpata. E svaka ti cast. A ti Iliri su izgleda pali s Marsa?

John

pre 8 godina

Biće da negde na Balkanu postoji vremeplov. Vidim ovde 90% komentatora priča i tumači događaje od pre par stotina godina kao da su im lično prisustvovali.
Što bi rekao Nikola Simić "Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

pazarac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

Franko Franulovic

pre 8 godina

Hrvatski Ban, Nikola Šubić Zrinski je jedna od najvecih licnosti Madjarske povijesti. Najveca vojna akademija u Budimpesti nosi njegovo ime, kao i brojne gimnazije i druge javne ustanove. U Madjarskoj je znan kao Miklos Zrinyi. Bitka kod Sigeta je jedna od najsudbonosnijih bitaka u povijesti Europe u kojoj je gotovo pa slomljen Osmanski pokusaj zauzimanja Beca a time i napada na Njemacku i Francusku. Osmanlije su ostvarile pirovu pobjedu, a usput su izgubile Sulejmana 1. I.pl Zajc je u 19. st napravio operu Nikola Šubić Zrinski koja je jedno od najvecih ako ne i najvece umjetnicko djelo te vrste u 19. st u Hrvatskoj. Potrazite je na You Tube-u kao i istoimeno izvodjenje iste od strane Japanskog zbora od 1.000 ljudi sta je super za cuti a vjerojatno i vidjeti. Naime, jednom davno su Hrvatski pomorci, cini mi se nasukali negdje u Japanu, i kako su dugo vremena tamo boravili tako su Japance naucili tu operu, koja je kasnije postala jako popularna u Japanu sve do danasnjih dana. Japanci su ratoboran narod a opera vrvi nabojem, kako muzicki, tako i vizualno. " U Boj u Boj mač iz toka braćo, nek dušman zna kako mremo mi" ... Lp iz svima Splita, kao i mom sugradjaninu Miru.

tamo_daleko

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.
(Ma stvarno, 9. decembar 2015 20:16)

Ni ti ni @pazarac niste Srbijinci vec Srbi iz Srbije.Jedan pravoslavne,drugi muslimanske veroispovesti.To "srbijanci" "bosanci" "crnogorci" 'kosovari" "vojvodjani"(a sve Srbi) nas je i dovelo do ovoga gde smo danas.Komunisticke podele-jednog Naroda.
To sto neke proganja proslost i poreklo,pa se i stide istog,to je vec druga prica:) Turci nisu.To je sigurno.A to i oni znaju:) Novokomponovane Nacije ne priznajem.:)

Reziser

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?
(Bre, 09. decembar 2015 19:48)
Pa ljudi to se desilo pre nekoliko STOTINA godina?! Nema sta da volis ili ne volis. Ovde se radi o istorijskim cinjenicama.

Razmisli

pre 8 godina

Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.
(blaj, 09. decembar 2015 19:27)
Ali neki Balkanci su ipak sačuvali gene svojih predaka za razliku od nekih koji su kao ponosni u srcu.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

*Срби су под Турцима били 350 година, и то од неке 1450, па све до Српских устанака,и буна- а ослобођења и буне су кренули од 1804.

*Хрвати су били под Мађарима од 1090 ,па све до 1918, и стваранја СХС...-што значи скоро па 830 година.

*Бошњаци су углавном исламизирани Срби ,који су некад били углавном православне вере.

*А Срби и Хрвати су до 1054 били само Хришћани,и били су исти народ,и онда је те године дошло до раздвајања православља и католика.,Па су тако од једне нације направљене две.

*А 12% садашнјих Турака од њих 77 милиона су пореклом Словени (углавном Срби), и на те и личимо., тј. они личе на нас. А они остали што не личе на нас-имају тамнији пут (боју коже), тамну косу, некако више личе на Роме него на Словене,и вуку неки Азијски изглед.

*А Европу су од Турака бранили народи из пограничне војне крајине, значи :Срби (Крајишњици и Пречани),Хрвати, Мађари,и Румуни.

Zoki

pre 8 godina

Neka ga slavi kome je valjao, našem narodu nije. Kada je osvojio Beograd, Mađare je pustio da idu za Mađarsku, a Srbe zarobio i odveo u Carigrad. Od vaseljenskog patrijarha je tražio da otkupi mošti Sv. Petke i druge relikvije koje su nosili preteći da će ih uništiti. Turcima je bio zakonodavac - hrišćanima je bio osvajač koji je vodio džihad protiv hrišćanske Evrope.

nevski

pre 8 godina

@bogdan
u miru ali po serijatu...tako je rekao,ne izvrcite recenice vaseg,ocigledno intimusa rahmetli Sulejmana....

e sad...ima jedan narod,Srbi,mnogo naopak narod,sa celim svetom se svadjamo,ali,hocemo da zivimo,slobodno,po svome...

PS kad vec iznosite "citate" turskih vladara kao da ste njihovi intimusi i savremenici,prenesite onda i Erdoganu ovo.....rece lepo Laus Muratu,Srbija nije saka zobi....

MNE

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.

Sarajevo

pre 8 godina

Mi smo iste krvi sa Bosnjacima.Samo sto je deo njih primio islam i poturcio se.
(zeljko, 09. decembar 2015 19:02)Niikad,ali nikad nismo,niti će mo biti isto.

Sulja maratonac

pre 8 godina

A je mrsav Suljo. Sigurno se slabo hranio.
(H2O, 9. decembar 2015 18:56)

Održavao je kondiciju. Ipak je trebala odlična fizička sprema da se opsluži toliki broj hanuma.

Obalj grad

pre 8 godina

PA svi vi koji pricate lose o sulejmanu Setite se onoga sto je rekao: Hriscani i Muslimani i Jevreji treba da zive u miru
(Bogdan, 09. decembar 2015 19:47)

A vi ste Bogdane jamacno bili tamo pa ste culi gospodina Sulejmana da je tako kazao.

Aleksandar

pre 8 godina

Sulejman sigurno nije bio takav kakvim ga prikazuju u popularnoj TV seriji. On je bio vojskovođa i zakonodavac. Uostalom, zauzeo je Beograd i žestoko potukao Mađare kod Mohača 1526.godine. Njihov kralj Lajoš II je poginuo. Ta bitka je ostala u pamćenju Mađara, kao što je to slučaj sa Kosovskom bitkom kod našeg naroda. Posle Sulejmanove smrti Osmansko carstvo počinje polako da propada.

Dejan

pre 8 godina

E , ne mogu a da ne ostavim komentar posle svakojakih gluposti . Niti možeš glupog prosvetiti niti turke za ljude uzimati .
A to što su Mađari pronašli treba zaliti antibioticima da se zaraza ne bi širila okolinom .

Obalj grad

pre 8 godina

Mehmed pasa Sokolovic je bio veliki vezir u vreme Sulejmana Velicanstvenog.
(Ako se ne varam, 09. decembar 2015 19:15)

Tacno, takodje je bio i dijete oteto iz majcinog narucja. I, na zalost, nije bio jedini, a sve sto je postigao moze zahvaliti svojoj sposobnosti i genima svojih roditelja koje nije zaboravio i kojih se nije stidio kao sto se neki danas stide.

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.

lleonid

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (d, 9. decembar 2015 18:29)
Добро је што нисмо били у истој школи. ;)

pazarac

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!

Bre

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?

ja

pre 8 godina

@pazarac: Da nije bilo to sto je bilo pre 500 godina i ti bi sada ostavljao sasvim drugacije komentare. Zar ti je tako tesko da se vratis svojim korenima i budes ono sto i jesi, sto si po svojim davnim precima?

Milanče

pre 8 godina

Za @NemanjaBB
Da je ubio neko 30000 Srba u to vreme bilo bi ravno totalnom genocidu. Da li si ti normalan kad ovakve gluposti pišeš!? Pa ne bi nas više ni bilo da je to uradio? Inače, značajan vladar svog vremena i ne treba pljuvati po njemu. Posle njega je bilo daleko lošije po nas.

blaj

pre 8 godina

@pazarac
Ми сигурно нећемо заборавити какви су људи и карактери били наши преци. То је оно, када ни по коју цену неће продати веру за вечеру. Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.

neobrazovanskroz

pre 8 godina

obrazovan neće iznositi komentare na izjave neobrazovanih i obrazovan će reč "neobrazovani" pisati spojeno a ne odvojeno.

dz

pre 8 godina

ovo je najveci vladar svog vremena. zasluzuje postovanje, jer je vladao ogromnim carstvom koje se prostiralo na tri kontinenta, bio je vrlo obrazovan covek, govorio nekoliko jezika, izmedju ostalog i srpski, veliki reformator i zakonodavac, vojskovodja. nekad su srbi ukazivali cast velikim ljudima, setimo se marka kraljevica koji je zavapio da je pogubio od sebe boljega kad je ubio musu kesedziju, a danas im je mrznja vaznija od svega. ne valja to...

maksim

pre 8 godina

Miro
To su cinjenice.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Sigeta
Ponosan sam sto nosim njegovo prezime.Zivim cak blizu groba u Cakovcu.
Ovo za tita jos kako tako,ideja je bila dobra
Al ovo zadnje ne potpisujem jbg

Tom Hagen 018

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru (d, 09. decembar 2015 18:29)

tvom profesoru srpskog jezika ne da treba smanjiti platu,nego mu je treba ukinuti s obzirom na to kako te je naučio pravopisu...mada,možda i nije bilo do njega...

pazarac

pre 8 godina

Kakav izliv Srbijanske mrznje prema Turcima poslednje vreme to je strasno. Ne mogu da zaborave sta je bilo pre 500 godina, a od Bosnjaka traze da zaborave sta je bilo pre 20.

d

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru

BeKo

pre 8 godina

Званична, пуна титула османских султана је била:

Његово свето и царско величанство
Падишах, тј. цар,
Суверен династије Османа,
Султан над султанима,
Каган, тј. Кан над кановима, Заповедник верника и наследник пророка Господара универзума,
Старатељ двеју племенитих светиња (тј. светих градова Меке, и Медине),
Император Рима,
Цар три града Константинопоља, Адрианопоља и Бурсе, и градова Дамаска и Каира, целог Азербејџана, Магреба, Барке, Керуана, Алепа, арапског и персијског Ирака, Басре, Лахше, Ар Раке, Мосула, Парте, Дијарбакира, Киликије, провинција Ерзурума, Сивас, Адане, Карамана, Вана, Берберије, Абисинија, Туниса, Триполија, Дамаска, Кипра, Родоса, Крита, провинције Мореје, Средоземног мора, Црног мора и њихових обала, Анадолије, Румелије, Багдада, Грчке, Туркестана, Тартарије, Черкезије, две области Кабарда, Грузије, кипчачких степа, целе земље Татара, Кефе и и свих околних области, Босне, града и тврђаве Београда, пашалука Србије, са свим утврђењима и градовима, целе Албаније, целог Ефлака и Богданије, као и свих зависних и пограничних, и многих других земаља и градова.

miro split

pre 8 godina

maksim
Ja drug Josip Broz Tito pred vama radnim narodom SFRJ kažem:
Tuđe nećemo.svoje ne damo!
Smrt fašizmu-sloboda narodu!
A,može i ovo:
Hajduk živi vječno!

Србин Бели Манастир

pre 8 godina

Није далеко од Белог Манастира, сигорно је посао обавио неко из моје лозе Станковића !

Grucho

pre 8 godina

Napraviti javni wc na mestu njegovog turbeta? Pustiti da mu kosti razvlače psi?
Pokušavam da razumem vašu mržnju, ali ne mogu nikako razumeti kako su ovakvi komentari promakli pažnji administratora...Putine, Putine, za sve si ti kriv...

Obalj grad

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši
(Respect, 09. decembar 2015 16:55)

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.

NemanjaBB

pre 8 godina

Dobra mu ova glavica luka na glavi. To je taj Sulejman, koji je ovde poznat po seriji o njemu, jos kad bi znali da je pod njegovom komandom, samo u jednoj bici, pobijeno oko 30 000 Srba.

miro split

pre 8 godina

dipe
Razočarat ću te prijatelju.Umra je prirodnom smrću.Inače Siget je branija Nikola Šubić Zrinski.Valjda i mi imamo pravo na nekog junaka?

Bivši komentator

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, tadašnji Istanbul."

Tadašnji Istanbul? A kako se taj grad zove danas?

Bivši komentator

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, tadašnji Istanbul."

Tadašnji Istanbul? A kako se taj grad zove danas?

Obalj grad

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši
(Respect, 09. decembar 2015 16:55)

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.

NemanjaBB

pre 8 godina

Dobra mu ova glavica luka na glavi. To je taj Sulejman, koji je ovde poznat po seriji o njemu, jos kad bi znali da je pod njegovom komandom, samo u jednoj bici, pobijeno oko 30 000 Srba.

miro split

pre 8 godina

dipe
Razočarat ću te prijatelju.Umra je prirodnom smrću.Inače Siget je branija Nikola Šubić Zrinski.Valjda i mi imamo pravo na nekog junaka?

lleonid

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (d, 9. decembar 2015 18:29)
Добро је што нисмо били у истој школи. ;)

pazarac

pre 8 godina

Kakav izliv Srbijanske mrznje prema Turcima poslednje vreme to je strasno. Ne mogu da zaborave sta je bilo pre 500 godina, a od Bosnjaka traze da zaborave sta je bilo pre 20.

Tom Hagen 018

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru (d, 09. decembar 2015 18:29)

tvom profesoru srpskog jezika ne da treba smanjiti platu,nego mu je treba ukinuti s obzirom na to kako te je naučio pravopisu...mada,možda i nije bilo do njega...

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

*Срби су под Турцима били 350 година, и то од неке 1450, па све до Српских устанака,и буна- а ослобођења и буне су кренули од 1804.

*Хрвати су били под Мађарима од 1090 ,па све до 1918, и стваранја СХС...-што значи скоро па 830 година.

*Бошњаци су углавном исламизирани Срби ,који су некад били углавном православне вере.

*А Срби и Хрвати су до 1054 били само Хришћани,и били су исти народ,и онда је те године дошло до раздвајања православља и католика.,Па су тако од једне нације направљене две.

*А 12% садашнјих Турака од њих 77 милиона су пореклом Словени (углавном Срби), и на те и личимо., тј. они личе на нас. А они остали што не личе на нас-имају тамнији пут (боју коже), тамну косу, некако више личе на Роме него на Словене,и вуку неки Азијски изглед.

*А Европу су од Турака бранили народи из пограничне војне крајине, значи :Срби (Крајишњици и Пречани),Хрвати, Мађари,и Румуни.

Како су вас учили...

pre 8 godina

Пазарац, Срби из Србије су Срби, као што су Босанци из Босне - Босанци. Слажем се да има муслимана који нису Срби, већ неке друге националности - рецимо бошњачке. Е, само остаје недоумица где је била та земља Бошња из које су дошли ти Бошњаци. А немам проблема са тим, будите шта хоћете, сада имамо и Џедаје па што не би и Бошњане. Бошњаце. Бошњаке. Шта већ.

Поздрав за те твоје домаће и стране историчаре који су успели Цигане (тј. Роме) да сместе из Индије на Карпате. Ваша памет је кратка, али вам је мржња дугачка - од Сирије до Париза, од Париза до Лондона, Москве, Њујорка...

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.

belgrado

pre 8 godina

jeste on bio veliki vojskovodja i upravljao ogromnom imperijom,
ali za srbe koji nisu ucili istoriju,
on je bio nas okupator !!
mi jos nemce i austrijance ne mozemo da smislimo,a ratovali smo samo par godina!!
a turci 350godina i jos bi neki poturceni srbin da ide na grob?!

ne postoji veci zlocin od oduzimanja dece i tu decu skolovati za ratnike !!
razmislite malo,pre nego vase misljenje formira ona sapunica o sulejmanu !!!

Obalj grad

pre 8 godina

Mehmed pasa Sokolovic je bio veliki vezir u vreme Sulejmana Velicanstvenog.
(Ako se ne varam, 09. decembar 2015 19:15)

Tacno, takodje je bio i dijete oteto iz majcinog narucja. I, na zalost, nije bio jedini, a sve sto je postigao moze zahvaliti svojoj sposobnosti i genima svojih roditelja koje nije zaboravio i kojih se nije stidio kao sto se neki danas stide.

tamo_daleko

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.
(Ma stvarno, 9. decembar 2015 20:16)

Ni ti ni @pazarac niste Srbijinci vec Srbi iz Srbije.Jedan pravoslavne,drugi muslimanske veroispovesti.To "srbijanci" "bosanci" "crnogorci" 'kosovari" "vojvodjani"(a sve Srbi) nas je i dovelo do ovoga gde smo danas.Komunisticke podele-jednog Naroda.
To sto neke proganja proslost i poreklo,pa se i stide istog,to je vec druga prica:) Turci nisu.To je sigurno.A to i oni znaju:) Novokomponovane Nacije ne priznajem.:)

Србин Бели Манастир

pre 8 godina

Није далеко од Белог Манастира, сигорно је посао обавио неко из моје лозе Станковића !

Obalj grad

pre 8 godina

PA svi vi koji pricate lose o sulejmanu Setite se onoga sto je rekao: Hriscani i Muslimani i Jevreji treba da zive u miru
(Bogdan, 09. decembar 2015 19:47)

A vi ste Bogdane jamacno bili tamo pa ste culi gospodina Sulejmana da je tako kazao.

Zoki

pre 8 godina

Neka ga slavi kome je valjao, našem narodu nije. Kada je osvojio Beograd, Mađare je pustio da idu za Mađarsku, a Srbe zarobio i odveo u Carigrad. Od vaseljenskog patrijarha je tražio da otkupi mošti Sv. Petke i druge relikvije koje su nosili preteći da će ih uništiti. Turcima je bio zakonodavac - hrišćanima je bio osvajač koji je vodio džihad protiv hrišćanske Evrope.

BeKo

pre 8 godina

Званична, пуна титула османских султана је била:

Његово свето и царско величанство
Падишах, тј. цар,
Суверен династије Османа,
Султан над султанима,
Каган, тј. Кан над кановима, Заповедник верника и наследник пророка Господара универзума,
Старатељ двеју племенитих светиња (тј. светих градова Меке, и Медине),
Император Рима,
Цар три града Константинопоља, Адрианопоља и Бурсе, и градова Дамаска и Каира, целог Азербејџана, Магреба, Барке, Керуана, Алепа, арапског и персијског Ирака, Басре, Лахше, Ар Раке, Мосула, Парте, Дијарбакира, Киликије, провинција Ерзурума, Сивас, Адане, Карамана, Вана, Берберије, Абисинија, Туниса, Триполија, Дамаска, Кипра, Родоса, Крита, провинције Мореје, Средоземног мора, Црног мора и њихових обала, Анадолије, Румелије, Багдада, Грчке, Туркестана, Тартарије, Черкезије, две области Кабарда, Грузије, кипчачких степа, целе земље Татара, Кефе и и свих околних области, Босне, града и тврђаве Београда, пашалука Србије, са свим утврђењима и градовима, целе Албаније, целог Ефлака и Богданије, као и свих зависних и пограничних, и многих других земаља и градова.

John

pre 8 godina

Biće da negde na Balkanu postoji vremeplov. Vidim ovde 90% komentatora priča i tumači događaje od pre par stotina godina kao da su im lično prisustvovali.
Što bi rekao Nikola Simić "Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

miro split

pre 8 godina

maksim
Ja drug Josip Broz Tito pred vama radnim narodom SFRJ kažem:
Tuđe nećemo.svoje ne damo!
Smrt fašizmu-sloboda narodu!
A,može i ovo:
Hajduk živi vječno!

pre 8 godina

@pazarac
Nije Sulejman prosirio Osmansko Carstvo na tri kontinenta nego njegov otac, Selim I. Taj njegov otac vladao je samo 8 godina, a za to vreme osvojio je Arabijsko poluostrvo, ukljucujuci Meku i Medinu, Egipat i dobar deo Severne Afrike. On je taj koji je najvise osvojio, on je taj koji je od Osmanlija napravio najvecu svetsku silu. Sulejman jeste bio veliki osvajac, ali najveci osvajac bio je njegov otac, a pre njega su poznati osvajaci bili Mehmed Osvajac (osvojio Carigrad) i naravno Murat I, onaj sa Kosova, koji je osvojio dobar deo Balkana, Male Azije i od malog Kanata stvorio mocno carstvo. Pre Murata I Osmansko Carstvo bilo je negde velicine danasnje Makedonije, ako ne i manje, posle njega vladalo je Balkanom.

blaj

pre 8 godina

@pazarac
Ми сигурно нећемо заборавити какви су људи и карактери били наши преци. То је оно, када ни по коју цену неће продати веру за вечеру. Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.

Bre

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?

ja

pre 8 godina

@pazarac: Da nije bilo to sto je bilo pre 500 godina i ti bi sada ostavljao sasvim drugacije komentare. Zar ti je tako tesko da se vratis svojim korenima i budes ono sto i jesi, sto si po svojim davnim precima?

Franko Franulovic

pre 8 godina

Hrvatski Ban, Nikola Šubić Zrinski je jedna od najvecih licnosti Madjarske povijesti. Najveca vojna akademija u Budimpesti nosi njegovo ime, kao i brojne gimnazije i druge javne ustanove. U Madjarskoj je znan kao Miklos Zrinyi. Bitka kod Sigeta je jedna od najsudbonosnijih bitaka u povijesti Europe u kojoj je gotovo pa slomljen Osmanski pokusaj zauzimanja Beca a time i napada na Njemacku i Francusku. Osmanlije su ostvarile pirovu pobjedu, a usput su izgubile Sulejmana 1. I.pl Zajc je u 19. st napravio operu Nikola Šubić Zrinski koja je jedno od najvecih ako ne i najvece umjetnicko djelo te vrste u 19. st u Hrvatskoj. Potrazite je na You Tube-u kao i istoimeno izvodjenje iste od strane Japanskog zbora od 1.000 ljudi sta je super za cuti a vjerojatno i vidjeti. Naime, jednom davno su Hrvatski pomorci, cini mi se nasukali negdje u Japanu, i kako su dugo vremena tamo boravili tako su Japance naucili tu operu, koja je kasnije postala jako popularna u Japanu sve do danasnjih dana. Japanci su ratoboran narod a opera vrvi nabojem, kako muzicki, tako i vizualno. " U Boj u Boj mač iz toka braćo, nek dušman zna kako mremo mi" ... Lp iz svima Splita, kao i mom sugradjaninu Miru.

Aleksandar

pre 8 godina

Sulejman sigurno nije bio takav kakvim ga prikazuju u popularnoj TV seriji. On je bio vojskovođa i zakonodavac. Uostalom, zauzeo je Beograd i žestoko potukao Mađare kod Mohača 1526.godine. Njihov kralj Lajoš II je poginuo. Ta bitka je ostala u pamćenju Mađara, kao što je to slučaj sa Kosovskom bitkom kod našeg naroda. Posle Sulejmanove smrti Osmansko carstvo počinje polako da propada.

Grucho

pre 8 godina

Napraviti javni wc na mestu njegovog turbeta? Pustiti da mu kosti razvlače psi?
Pokušavam da razumem vašu mržnju, ali ne mogu nikako razumeti kako su ovakvi komentari promakli pažnji administratora...Putine, Putine, za sve si ti kriv...

Obalj grad

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.
(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

E legendo moras malo citati pa onda replicirati. Kakvi Gagovici, kakva Piva? I gdje si procitao da je Mehmed pasa bio zet gosn Sulejmana pa sad pises kao da nije.

Dejan

pre 8 godina

E , ne mogu a da ne ostavim komentar posle svakojakih gluposti . Niti možeš glupog prosvetiti niti turke za ljude uzimati .
A to što su Mađari pronašli treba zaliti antibioticima da se zaraza ne bi širila okolinom .

Sulja maratonac

pre 8 godina

A je mrsav Suljo. Sigurno se slabo hranio.
(H2O, 9. decembar 2015 18:56)

Održavao je kondiciju. Ipak je trebala odlična fizička sprema da se opsluži toliki broj hanuma.

nevski

pre 8 godina

@bogdan
u miru ali po serijatu...tako je rekao,ne izvrcite recenice vaseg,ocigledno intimusa rahmetli Sulejmana....

e sad...ima jedan narod,Srbi,mnogo naopak narod,sa celim svetom se svadjamo,ali,hocemo da zivimo,slobodno,po svome...

PS kad vec iznosite "citate" turskih vladara kao da ste njihovi intimusi i savremenici,prenesite onda i Erdoganu ovo.....rece lepo Laus Muratu,Srbija nije saka zobi....

pazarac

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!

neobrazovanskroz

pre 8 godina

obrazovan neće iznositi komentare na izjave neobrazovanih i obrazovan će reč "neobrazovani" pisati spojeno a ne odvojeno.

pazarac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

dz

pre 8 godina

ovo je najveci vladar svog vremena. zasluzuje postovanje, jer je vladao ogromnim carstvom koje se prostiralo na tri kontinenta, bio je vrlo obrazovan covek, govorio nekoliko jezika, izmedju ostalog i srpski, veliki reformator i zakonodavac, vojskovodja. nekad su srbi ukazivali cast velikim ljudima, setimo se marka kraljevica koji je zavapio da je pogubio od sebe boljega kad je ubio musu kesedziju, a danas im je mrznja vaznija od svega. ne valja to...

Reziser

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?
(Bre, 09. decembar 2015 19:48)
Pa ljudi to se desilo pre nekoliko STOTINA godina?! Nema sta da volis ili ne volis. Ovde se radi o istorijskim cinjenicama.

d

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru

Milanče

pre 8 godina

Za @NemanjaBB
Da je ubio neko 30000 Srba u to vreme bilo bi ravno totalnom genocidu. Da li si ti normalan kad ovakve gluposti pišeš!? Pa ne bi nas više ni bilo da je to uradio? Inače, značajan vladar svog vremena i ne treba pljuvati po njemu. Posle njega je bilo daleko lošije po nas.

Sarajevo

pre 8 godina

Mi smo iste krvi sa Bosnjacima.Samo sto je deo njih primio islam i poturcio se.
(zeljko, 09. decembar 2015 19:02)Niikad,ali nikad nismo,niti će mo biti isto.

maksim

pre 8 godina

Miro
To su cinjenice.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Sigeta
Ponosan sam sto nosim njegovo prezime.Zivim cak blizu groba u Cakovcu.
Ovo za tita jos kako tako,ideja je bila dobra
Al ovo zadnje ne potpisujem jbg

mrmlj

pre 8 godina

@(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) ne zelim da ulazim u to da li tvoja porodica zaista vodi to poreklo koje si naveo ili ne, jer bi to bila besmislena rasprava a i nemam podatke na osnovu kojih bih diskutovao. ono sto je meni zanimljivo je da svi muslimani na ovom prostorima tvrde da su ili poreklom turci ili bosnjaci koji su tu oduvek i nemaju nikakve veze sa srbima. s obzirom na to da znamo da su mnogi srbi tokom turske vladavine preuzeli islam iz mnostva razloga, ta prica pije vodu koliko i ona da su srbi bili ovde oduvek. najiskrenije sumnjam da su svi potomci srba tada preobracenih u islam izumrli. ne zelim nikoga da vredjam niti da ikome namecem bilo koji nacionalni identitet ali ako cemo ozbiljno, mora se reci da odredjen deo (opet, ne baratam podacima pa ne mogu da tvrdim koliko tacno, ali me ne bi iznenadilo da je u pitanju vecina) muslimana potice od islamiziranih hriscana (vecinom srba, sto je i logicno). osecam potrebu da naglasim da to nije nista lose ni pogrdno. i sloveni su primili hriscanstvo, kao sto su i svi narodi od kad je sveta i veka menjali religije - pod spoljnim uticajem i neretko vojnom pretnjom.

Yoda

pre 8 godina

@Sarajevo - ma da, vi ste vanzemaljci... ili kao što kaže pazarac, on je Bošnjak proterani sa Albansko/CG granice :) Pa kad je to Bosna bila na Albansko/CG granici ? Opušteno rođaci, ugledajte se na Kustu.

Beogradjanin

pre 8 godina

@ewe. I svi ostali. Zasto si umoran od Srba? Ja kao neko ko nepristrasno posmatra celokupnu modernu i onu malo stariju istoriju Srba a i celog covecanstva i retko kad se upustam u polemike, tvrdim da u Srbiji mi Srbi imamo najmanje prava. Svaki olos koji je bukvalno juce dosao u Beograd trbuhom za kruhom koji pljuje ovaj Beograd kao da ga je Beograd naterao da se doseli u njega ima veca prava po raznim osnovama od nas koji se ovde generacijama borimo za opstanak i cutimo, ne zalimo se, nikog ne krivimo kad nam ne ide. B92 jeste medij sa nacionalnom frekvencijom pa cela nasa zemlja moze da cita ovo, ali ja to gledam ovako: B92 je Beogradski medij tako da, ko sebe smatra da ne pripada nasoj nacionalnosti slobodno moze da cita novine na jeziku drzave kojoj pripada i da ne provocira mene i moje sugradjane na mom jeziku.Gledam da budem pravedan svakom svojom misli svakim trenutkom svog postojanja bas zato sto osecam da na nas mlade pada veliki teret odgovornosti za sve ono sto su generacije pre nas radile i cim neko od nas nesto uradi ili kaze makar bi tako reagovao bilo koji cistokrvni Finac ili Kinez odmah se nadje neko da kaze da je umoran od Srba. Eeeeej, ako ti ovde ne valja - nemoj da citas nase vesti, nemoj da se prepires, da otvaras nama oci odakle su Srbi, pricas sta je ko uradio pre 400 godina jer to niko ne zna. Ne zna se bre sta se desavalo pre 15-20 godina u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu sa sigurnoscu a ne neko ce da prica da potice od Ilira. Zivi zivot sad i potrudi se da ti budes junak ovog vremena tako sto ces biti covek a ne da se ugledas na nekog junaka o kom ne znas nista.Imam prijatelje vredne ljude koje znam ceo zivot pa me opet iznenade recju i postupkom. Nema te knjige i istorijskog zapisa koji moze coveka da opise tako da mozes sa sigurnoscu da znas kakav je covek. Kada bi svako od nas bar malo vise bio covek a manje gledali jedni druge vucjim ocima svi bi imali i velike porodice, para, kuce, letovanja, zimovanja, niko nicije svetinje ne bi dirao, mogao bih da se molim u crkvi i bez problema komsiji da cestitam bajram, ali neee. Kod nas su podele na svakom cosku, Dorcol, Vracar, Cerak, Banjica, Partizan, Zvezda,Rad, Hrvat,Srbin,Pazarac,Beogradjanin. Ja radim ovde-on radi tamo, dok god je tako bice borba do istrebljenja, ja znam da to ne mogu da promenim jer u velikom broju situacija neko veliki finansira podele i ratove jer neko tamo jos veci ima zaradu i procenat od svakog metka i jos od mnogo toga,ali se nadam da neko mislece bice cita ovo, e njemu porucujem, sve pocinje sa osmehom...Svi smo mi jaki i silni,klali smo se vekovima ali daj da organizujemo neko obaranje ruku da vidimo ko je jaci i da zavrsimo sa tim a posle na ulici normalno da pricamo.

tadijazg

pre 8 godina

MNE pročitaj Na Drini ćuprija. Tamo ti je objašnjeno za Mehmed pašu Sokolovića od kud je porijeklom. Čudo jedno da je most napravio u Višegradu a ne nad Pivom. Brat mu je bio pravoslavni svećenik Makarije to si u pravu. Za ovog sa glavicom luka na glavi me baš briga. Krvoločni osvajač i neprijatelj Kršćanstva. Nikola Šubić Zrinjski ga je načeo pod Szigetom a poljaci dokrajčili ppd Bečom. Eh da pozdrav za ovog pazarca i da ti velim pojma ti nemaš.

Razmisli

pre 8 godina

Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.
(blaj, 09. decembar 2015 19:27)
Ali neki Balkanci su ipak sačuvali gene svojih predaka za razliku od nekih koji su kao ponosni u srcu.

Zurkolomac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

Poturice lojava, mama ti je cigan sa karpata, a tata cigancina sa buvlje pijace. A vama sa b92 jebem sve po spisku. Jasno??

"umoran sam od Srba"

pre 8 godina

Ja sam umoran od Bošnjaka i njihove "nevinosti i stradanja"...Živi bili naši muslimani, našli su vam srce Sulejmanovo, uživajte sada u seriji o njemu i svim turskim serijama...Uživajte i vi ostali, gledaoci Farme i turskih serija i ostalih "formata"...

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pazarac, 9. decembar 2015 19:01)

Da prijatelju, a usput je nabijao Srbe na kolac, drao im kozu i otimao decu iz narucja majki. Mozda ga ti, bas zbog tih njegovih velikih osvajackih dela, i volis toliko, ali ja nesto bas i ne mogu.
Srbija vam je domovina a vi mlatite turskim zastavama ovom novom, sultanu u pokusaju.

Igor

pre 8 godina

@belgrado
Pa nije nas bas on okupirao. Covek je rodjen u svetu u kojem je Srbija bila deo njegovog Carstva. Realno, za vreme njegove vladavine nasima je bilo bolje nego vecini Evropljana. Osmansko Carstvo imalo je najveci standard, najnizi porez (1/10), najmocniju vojsku.U sustini, dok si placao porez niko te nije dirao.Poznat je slucaj kada je Sulejman ubio iednog svog zeta, jer je taj zet maltretirao (trazio veci porez) srpskom stanovnistvu. Uz to je okupirao Madjarsku posto su Madjari uleteli u Srbiju i opljackali tamosnje stanovnistvo. I jos nesto, za razliku od "civilizovanih" Austrijanaca i Madjara, koji su nas na silu terali da primimo katolicku veru, Osmanlije nas nisu na silu terale da primimo Islam niti su nam palile manastire. Naravno da su Muslimani imali povlastice, ali Pravoslavci su mogli normalno da zive i rade, nisu ih spaljivali na lomaci i proterivali zbog vere. A da su hteli, mogli su. Realno, bili su ubedljivo najjaci.

StefanBU

pre 8 godina

Vi koji se izjasnjavte kao bosnjaci,sandzaklije kojima su turci braca odgovorite mi na jedno pitanje? Koji vam je maternji jezik? Slovenski jezici kao sto su srpski,bugarski,makedonski,ceski, poljski,ruski imaju dosta slicnih reci, i svako ko zna jedan od njih moze vrlo lako da nauci neki drugi iz ove grupe jezika. Srbi,Bosanci i Hrvati i Crnogorci su bili jedan narod, koji se vremenom podelio, pod uticajem religija, stranih sila. Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo...

Zoran

pre 8 godina

" Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz (pazarac, 09. decembar 2015 21:05)"
Koliko god bio vulgaran u tvojoj "toleranciji", genetska istraživanja pokazuju da je vaš rezon, vas "savršenih arijevskih naroda", još jedna glupost malih ljudi. IGENEA istraživanja pokazuju da su svi balkanski narodi genetski jako slični.

M:V.

pre 8 godina

@Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz
(pazarac, 9. decembar 2015 21:05) Koji to mnogi domaci i strani istoricari kazu za Srbe. Vas Bošnjake, malo zeza logika. Svoju nacionalnost vezujete za Bosnu i pričate, nismo mi Srbi...Hajde da vidimo. Bošnjak si koji je iz Crne Gore, što nema nikakve veze sa Bosnom. Stanovništvo u Crnoj Gori je se oduvjek izjašnjavalo uglavnom kao srpsko, do ovih zadnjih, tako da ne vidim vezu muslimana iz Crne Gore sa Bosnom. Takođe, ogroman broj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini su oni koji su protjerani prilikom oslobođenja Srbije od Turaka, tj. nekadašnje lokalno srpsko stanovništvo. Sad i oni odjednom postali Bošnjaci. Da nije bilo tog protjerivanja više bi danas Bošnjaka živjelo u Srbiji nego u Bosni, što opet dovodi do one teze da su Bošnjaci uglavnom srpskog porijekla, jer su rasprostranjeni gdje su i Srbi.

ATG

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

Vlada

pre 8 godina

Bošnjaci,su unazad par godina izmisljeni kao narod!,to je bar jasno,jer je bilo skoro,evo i jezik svoj sad "prave"!,pre njih, su ovde bili Srbi "poturice", i nešto Turaka koji su došli 1389 god!,trećih nema,pogotovu nema BOŠNJAKA, ali ajde, to je već politika.Što se mene tiče možete se zvati kako hoćete!, samo : "setite se ko vam je bio đed"!

as

pre 8 godina

@ pazarac, 9. decembar 2015 21:05

Ako je to sve tako kako pises i ti nisi ni Srbin ni Sloven, zasto onda govoris ovim "ciganskim" jezikom? I sta trazis prijatelju medju nama, sto se sa boljim ne druzis?
Mozda te ni oni nece u drustvu ne zbog imena, niti zbog vere vec jednostavno zato sto si zlonameran i glup.
Istina je da su ti preci ognjem i macem uterani u veru okupatora, ali njihov greh je manji od tvoje zatucanosti.

MNE

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.

d

pre 8 godina

ovaj je najjaci sto zna da je od ilir a iz tog sela a ne zna kako mu se pradeda zvao.koji su jezik pricali iliri?srpski a bili iliri a srbi cigani sa karpata naterali velike ilire da nauce njihov jezik.i otkud bosnjaci kad ste iz albanije sto niste iliri il albanci il bilo kako ime po nekoj reci planini vec bosnjaci i sto se onda dicite islamom sto neslavite mnogobosce il hriscansvo(ZBOG RIMA)

Glas Srbije

pre 8 godina

(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) To da si poreklom Albanac vidi se po tvojim stavovima i nacinu razmisljanja. Samo vi Albaci mozete da verujete u takvu glupost i jos je javno iznosite da MNOGI domaci istoricari tvrde da su Srbi u stvari Romi sa Karpata. E svaka ti cast. A ti Iliri su izgleda pali s Marsa?

Sivi tiću, crnogorski Deretiću...

pre 8 godina

(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

Nisam znao da i Crna Gora ima svog Deretića. Elem, čovek je rodjen pod imenom Bajica (ili Bajo) Nenadić u selu Sokolovići kod Rudog negde 1505. ili 1506. godine. Otac mu se zvao Dimitrije a ime majke je ostalo nepoznato. Kao dečak se školovao u manastiru Mileševa. Ako je nešto i sagradio u Crnoj Gori, to je bio Vezirov most u Podgorici. Kakvi Gagovići i Piva. Čovek je u Sokolovićima sagradio džamiju i crkvu. Ostaci te crkve koju je sagradio u čast svoje majke i danas se mogu naći na mestu gde je bio njihov porodični posed. Poslednji potomak porodice Sokolović je bio Ljubo Kiridžić i on je umro 2013. u tom istom selu. Inače ne tako davno crnogorski kvazi-istoričari su pokušali da proture i tvrdnju o crnogorskom poreklu Nikole Tesle.

Danilo Mrkovic

pre 8 godina

@pazarac

Jel sa 100% sigurnoscu mozes da tvrdis si poreklom Ilir i da u tebi nema ni malo slovenske krvi? Takodje, da li mozes da objasnis transformaciju iz Arbanasa (takodje, navodnih Ilira) sa severa Albanije u Bosnjaka iz Sandzaka?

Zoki

pre 8 godina

@pazarac
Neće biti da je ceo muslimanski Sandžak poreklom iz Crne Gore, mada je sigurno da jedan dobar deo jeste, kao što je i dobar deo srpskog Sandžaka i ostatka Srbije. Nacije su se na našim prostorima formirale na osnovu vere, ali je narod više-manje isti, od Kupe i Sutle pa na jug. Hajde da uzmemo npr. Slavoniju koju je Sulejman Veličanstveni zauzeo. Šta je bilo sa lokalnim stanovništvom koje je tokom otomanske vladavine na tim prostorima prešlo u islam? Ako se nakon povlačenja Turaka nisu vratili na hrišćanstvo, povukli su se zajedno sa Turcima preko Save i Dunava. Ako su ostali na prostorima bivše Jugoslavije, danas su Bošnjaci. Da se razumemo, slično je i sa ostalim nacijama na ovom prostoru.

.

pre 8 godina

@pazarac
Sta si cekao do sada? Idi pokloni mu se u Istanbulu, tamo je sahranjen vec vekovima u ogromnoj dzamiji. Ovo u Madjarskoj su samo srce i utroba. To je bio obicaj kod njih, kada Sultan umre van Carigrada u roku od 24h mu na mestu smrti sahrane srce i utrobu. Tako je Murat sahranjen u Jedrenama, a srce i utroba su na Kosovu.

rex

pre 8 godina

I opet iz istorijke perspektive srljamo u religijska prepucavanja, pa valjda ste svesni da smo svi 99,9% potomci ljudi prisilno konvertovanih u ovu ili onu veru, možda je jedan od hiljadu zaista iz dubokih ubeđenja promenio veru, i čisto smo spletom okolnosti rođeni u nečijoj zoni uticaja pa samim time vaspitavani kao pripadnici te religije i opet se vraćamo na isto, retko ko je zaista iskreni vernik koji je izučio svete spise i ustanovio da je upravo to njegova vera, mnogo dublji je uticaj društva i socijalnih očekivanja na samog pojedinca. Druga bitna stvar je da su genetsko i kulturno nasleđe dva vrlo različita pojma, jer kultura je periodicno menjana snažnim i uglavnom nasilnim uticajima već u roku od par generacija, a genetika je nešto što je neotuđivo. Što se konkretno nas balkanaca tiče genetski praktično nema razlike, a pogotovu među bivsim JUGO republikama, a kulturno smo svi veštačke tvorevine i zadrzali smo veoma malo od srednjevekovnih predaka a od antickih prakticno ništa... Toliko o tome

Aki

pre 8 godina

Ja se toga svega ne secam jer sam bio mali kad je Sulejman osvajao. Znam samo da sam se igrao kockicama u trpezaruji kad su moji na TVu culi da je potuko Napoleona i Admirala Nelsona, a ja sam bio mali i bio sam na koncert nekog Mocarta koji je svirao pred gradskom kafanom, simpa neki lik.

Viktor

pre 8 godina

@Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav
(Deki, 10. decembar 2015 09:20)

Deki, malo procitaj nesto o populacionoj genetici i videces koliko je potrebno "ukrstanja" da bi se neki gen zapatio u nekoj populaciji i u koliko sukcesivnih generacija. Nemoj da zaboravis da silovanje ne mora neizostavno da dovede i do nezeljene trudnoce, a i takodje da su postojala rudimentarna sredstva kontracepcije koju su primenjivale zene (vreteno, razne biljke itd.). Mesanja hriscanskog i muslimanskog stanovnistva (Turaka) skoro da i nije bilo, tako da je ta prica za propagandu. Dovoljno je da obidjes manastire u Srbiji i da vidis freske srpskih vladara pre dolaska Turaka, pa ces videti da smo ostali isti. I takodje nije bilo 500 godina pod Turcima u vecem delu sadasnje Srbije (UZAS-a), vec realno tek od 1459 pa do Milosa sto ti je nesto vise od 350 godina. Sem krajnjeg juga Srbije (Vranje) koji su blize toj cifri. Bar to je lako ustanoviti, ali nema veze, vole se okrugle cifre.

jasmin

pre 8 godina

Citam komentare, 5,10 minuta i ne mogu da verujem koja mrznja, koja netrepeljivost, kakve ideje padaju ljudima. Za samo 5 minuta ja se osecam zatrovan nacionalizmom, imam potrebu da nekog branim, napadam... Kako nam je malo potrebno!

Komša

pre 8 godina

@pazarac
"Kakav izliv srbijanske mrznje prema Turcima..."
Slabo mi Srbi to kapiramo - to da ne treba mrzeti okupatore.Evo neki tek sad pocinju pa hoce Nedica da rehabilituju.Znaci,treba nam dati vremena,posle Nediica cemo redom sultane pa onda njihove Nediće.
Proces je to.
A ima i problema.Taman da zaboravimo Turke kad - Pariz.Pa pomislimo greska a ono - sin sultana,inace neimar trguje sa teroristima.

Resenje

pre 8 godina

Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo... (StefanBU, 10. decembar 2015 09:27)

Pa onda neka srpski nacionalni korpus prihvati multikonfsionalnost, a ne da natura pravoslavlje kao jedinu sprsku religiju, i gotova stvar.

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

Bata

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši 
(Respect, 09. decembar 2015 16:55) 

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.
(Obalj grad, 09. decembar 2015 17:53)

Lepo si objasnio. Tužno je kada se danas vidi koliko Srba se klanja tudjinu i osvajaču Putinu. Suština je zaista ista.

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Mislim da negde praviš grešku. Pošto niko od nas nije bio svedok davne prošlosti, najlogičnije je pretpostaviti da su istoričari u pravu, i to zvanična istorija koja je na osnovu usaglašenih podataka došla do nekog stava ( neki istoričari misle da je Troja u Bosni, ipak..). Istorija ne poznaje Bošnjake kao narod. Poznaje bogumile, kao veru ( pretpostavlja se i da je majka Svetog Save pripadala bogumilima), koja je bila najrasprostranjenija u Bosni. Ako kažeš da su tvoji pre Bošnjaka bili Iliri, a Albanci tvrde da su potomci Ilira, to te vodi u drugu priču. Mada mislim da to nije previše važno, narodi koji hiljadama godina žive na jednom prostoru se sasvim sigurno mešaju i imaju mešani genetski materijal. Ako misliš da ti je poreklo specifično i definišeš ga kao Bošnjak, to je OK. Zaintrigiralo me je kad si rekao- vi Srbijanci, pošto mislim da smo i ti i ja Srbijanci, Srbija nam je zajednička domovina i , iskreno, ne verujem da bi se igde osećao više kao svoj na svome nego tu gde si rođen. Kad kažeš da je tvom prezimenu nasilno dodato ić- to je još jedna stvar koja nam je zajednička. Istorija je svima na ovim prostorima bila maćeha. Pozz i tebi.

Zrinski

pre 8 godina

Siget je branio hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski sa 1500 ljudi. Sulejman mu je nudio sve čega se mogao smisliti da preda grad. Zrinski je sve ponude odbio i kad su Osmanlije zapalile i zadnju utvrdu krenuo je u juriš i poginuo sa svojim preostlaim braniteljima. Svi su izginuli osim 4-ice među kojima su bili nećak od zrinskog podban Gašapar Alapić ( kasnije poznat po gušenju seljačke bune Matije Gupca i komornik Zrinskog Frano Črnko. Odsječenu glavu bana Nikole je odnio Mustafa Vilić iz Banja Luke. Sulejman je umro tijekom bitke a mehmed paša je tajio njegovu smrt da ne bi došlo do rasula vojske

pre 8 godina

@belgrado
Cekaj malo, pa do pre nekoliko godina zakon je nalagao da svi muskarci moraju sluziti vojni rok. Nekada davno je to trajalo 2-3 godine, do skoro godinu dana. Jel to oduzimanje dece? A regrutacija? Jel to oduzimanje dece ili nesto drugo? Dodju, uzmu ti dete i povedu ga u rat da gine. Ne pitaju hoce li ili nece.
Ali, za razliku od janicara te vojnike niko ne placa i ne ceni. Janicari su inace bili elita osmanskog drustva. Sam sultan je formalno pripadao janicarskom redu. Janicari su bili bogati, cenjeni i mocni, najcesce se preko janicara dolazilo do najvisih drzavnih pozicija (pase, veziri). Toliko su bili mocni i bogati, da su ugledni osmanski drzavnici slali svoje sinove u janicare, tako da je zbog toga i ukinut danak u krvi. Jednostavno, bilo ih je i vise nego dovoljno. Janicari su se vremenom toliko osilili da su nekoliko puta smenjivali i same Sultane.
Jedini koji su se donekle mogli porediti po ugledu sa njima su spahije. Deca bogatih i uglednih Turaka isla su u spahije (konjanici) i tako sebi krcila put ka visokim pozicijama. Jer kod Osmanlija nije bilo naslednog prava. Sin vezira nije automatski postajao vezir niti je mogao da nasledi zemlju, blago itd. Za razliku od evropskih grofova, lordova, vojvoda, kod Osmanlija su i deca najmocnijih morala da zasluze polozaj. Zbog toga se kod njih nije moglo desiti da velikasi rasture carstvo. I najbogatiji su morali da se dokazu u ratu. Cak i princevi, iako su oni bili Osmanlije.

Deki

pre 8 godina

Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav

ludeki

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se svađate - sve naše evropske pramajke prije 40.000-45.000 godina bile su crne,debelih usana,prekrivene dlakom po celom telu i visoke oko 125-130 cm.A za one koji veruju samo ovo - kad je bog protjerao iz Edena (raja,dženeta)Adama i Evu (Adem i Hava kod muslimana)praktično je digo ruke od ljudskog roda i prepustio ga njegovoj žalosnoj sudbini o ćemu se možemo svakodnevno uveriti da su ljudi u najvećem postotku neumni i rade u korist vlastite propasti.

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Svi vi Srbi,Hrvati,Bošnjaci i Crnogorci ste u stvari jedan narod-(JUGO)SLOVENI., I govorite Srpskohrvatskim jezikom,uglavnom ste hrišćani,ili muslimani.-I kao takve vas sve zajedno (i) ponovo treba sastaviti u III (kapitalističku) Jugoslaviju.

drugi u Rakovici '91.

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...

.

pre 8 godina

@MNE
Bio je Mehmed Pasa Sulejmanov zet jer je, ako se ne varam ozenio njegovu unuku. Sulejmanova kcer je bila udata za Rustem Pasu, Velikog Vezira poreklom iz Hrvatske, a jedna od unuka za Mehmed Pasu Sokolovica. Ipak Mehmed Pasa nije zahvaljujuci tome dosao do pozicije Velikog Vezira, posto se istakao u janicarima, kao mlad je bio zapovednik Carske Garde, pa zapovednik Mornarice (Osmanska Mornarica bila je tada najmocnija na svetu), pa tek onda Veliki Vezir. I ostao je Veliki Vezir i za vreme vlasti Sulejmanovog sina i unuka. Nikada nije smenjen, ubila ga neka budala dok je vodio svojevrsni "prijem" tokom kojeg su gradjani Carstva jednom sedmicno imali pravo da upute zalbe, primedbe i molbe Suktanu, a Sultanu je te zahteve prenosio Veliki Vezir. Inace, Mehmed Pasa je pored svih sposobnosti ostao upamcen i kao jedan od najpotkupljivijih Vezira, za sve je uzimao ogroman novac. Svaki sastanak sa njim se debelo placao.

runo, al budjavo

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...
@drugi u Rakovici '91

Uh, spasio si mi zivot. Vec sam htela da mrem od ovih komentara.

Emil Cioran

pre 8 godina

(Obalj grad, 9. decembar 2015 17:53)

Ne brini, ni drugi koji sebe danas zovu srbendama nisu nista manje ljubitelji tudjih cizama, vazno je da su uglancane. Eto ti nas prosecan covek, ako ga pitas, najbolji su diktatori. A jos juce prica o rehabilitaciji kvinslinga, isti oni koji se loze i na SSSR, danas Rusiju. Ne zna covek kako da ih nazove, da li cetnostaljinisti ili drugo paradoksalno ime, ali svima je zajednicka ljubav prema tudjoj cizmi. Sto bi rekao Miki Manojlovic "naucili da ih bijem ovime, nista drugo ih ne boli".

pre 8 godina

@H2O
Naravno, za razliku od evropskih kraljeva, Osmanlije su dugo vazile za ratnike-sultane. Ustajanje u osvit zore, skromni obroci, redovna fizicka vezba, bili majstori u baratanju oruzjem.... Dok su u Evropi tog doba vladari imali "posao" da se prezderavaju i da se ako moze ne mrdaju iz spavace sobe, Osmanlije su vodile svoju vojsku u osvajanja i brinuli o svojoj kondiciji. E kad su nekih 200 godina posle Sulja i oni poceli da se prezderavaju po uzoru na evropske kolege i da umesto u pohode jure u harem, propali su.

cobo

pre 8 godina

Pricao mi jedan radni kolega Turcin,da Turaka ima oko cetiri miliona,a on sam da je poreklom Gruzijac.Znaci Turska je mesavina kao kod nas.Dugo sam analizirao,mnogo procitao i ustanovio da svake nacije na svetu ima oko sest miliona.

šone

pre 8 godina

@pazarac
Kao što si rekao da je glupost da su Bošnjaci nastali od Srba, isto tako je još veća glupost da su nastali od Ilira. Ni Srbi nisu "oni" Srbi, i sigurno je samo da im je genetski materijal maltene identičan sa Bošnjacima. Ako si Ilir iz Crne Gore, zašto se nazivaš Bošnjakom? Kakve veze imaš sa Bosnom? Rugovo nije u Albaniji nego u Srbiji, u Metohiji. Tačno je da su Albanci naseljavali Pešter i Novi Pazar u velikom broju. Na primer, familija Ljajić je iz Rugovske klisure i poreklo im je albansko.

cista racunica

pre 8 godina

pa sta mislite vi cije su zene zadovoljavale toliku tursku vojsku koja je prolazila tadasnjom srbijom madjarskom itd... tako da pola balkana danas ima turske korene... kolko su bosnjaci srbi tolko su i srbi turci ma sve je to izmesano bog zna kako pozdrav za sve zdravog razuma... bitno je da imam da nahranim familiju a ko su mi preci to me se ne smatra puno

FR

pre 8 godina

Mehmed pasa Bajica Sokolovic nije bio dete oteto iz majcinih ruku, nego mlad covek od 19 leta, koji se cak spremao za monaha. Znaci, malo vise istorijskih knjiga u ruke, a malo manje stereotipa. Kasnije su mu i braca i otac Dimitrije, na njegov poziv, presli u islam.

pre 8 godina

@Aleksandar
Bio je veliki osvajac i zakonodavac, nema sumnje. Poigravao se sa Evropljanima, bukvalno bio gospodar Evrope. Madjare je ponizio, bitka na Mohacu je bila ponizavajuca, za razliku od one na Kosovu. Za Madjare je to i danas sramotan poraz.
Ali, Osmansko Carstvo je dugo posle Sulejmana jacalo. 130 godina posle njegove smrti dostiglo je vrhunac po velicini i bogatstvu. Cak i njegov sin Selim II je znacajno prosirio drzavu. Osvojio je Kipar npr, sto je bilo nemoguce za prethodnike.

ypm7tk

pre 8 godina

Resenje, 10. decembar 2015 12:30

Ja sa time nisam nikad imao problem. Stavise, video sam mapu konfesionalne pripadnosti naroda iz cini mi se 1921. godine i tu za Muslimane pise: "Srbi i Hrvati muslimanske veroispovesti" a ima i stavka: "Srbi i Hrvati katolicke veroispovesti". Znaci od osnivanja Jugoslavije SPC je stavila sapu na celu njenu teritoriju.

xm

pre 8 godina

@dz - nije valjda da mislite da je Marko Kraljevic nekad ziveo i postojao! Marko Kraljevic je epski lik, postoji samo u pesmama. ukoliko se okrenete istorijskim izvorima ne bi se mogao naci ni izvor ove inspiracije te se veruje da je preuzet iz narodnog folklora i prilagodjen tematici epova kao formi zabave srednjevekovne gospode. marko Kraljevic je stvaran koliko i Bas Celik ili Supermen danas

mrmlj

pre 8 godina

@(ja, 09. decembar 2015 19:22) zasto bi se iko vracao svojim davnim precima i time odricao svojih skorijih predaka? zasto se ti ne bi vratio slovenskim bogovima? to bi isto bilo vracanje svojim davnim precima, zar ne?

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, odnosno Istanbul."

Ne verujem. Zašto bi Turci sahranjivali svog vladara (i to vladara tog kalibra!) u delovima, malo u Mađarskoj, malo u Turskoj?

Mađarska je za Turke tada bila samo još jedna neosvojena teritorija na severnom rubu carstva i zato je vrlo malo verovatno da bi Turci sahranili svog vladara na udaljenoj teritoriji koju možda ne bi zadržali i gde bi sigurno njegov grob bio uništen kad bi se oni povukli. Ako su imali (a očigledno jesu) način da telo sačuvaju od raspadanja toliko da ga prenesu do Istambula, nije bilo nikakvog ni simboličnog, ni praktičnog, a ni pametnog razloga da ga sahranjuju u Mađarskoj, ni celog, ni u delovima.

.

pre 8 godina

@•
Tacno. Uz to, Selim I je do te mere napunio drzavnu riznicu da su prema izvestajima sve riznice bile pune do vrha. U to ime on je na kljuci glavne riznice ugravirao svoj pecat i rekao da taj pecat ostane tu sve dok neki od njegovih naslednika, buducih sultana ne uspe da drzavi donese vise novca od njega. To se nikada nije dogodilo pa se 300 godina kasnije, u trenutku raspada Osmanskog Carstva na kljucu i dalje nalazio njegov pecat. Uz to je bio veoma nagao, poznato da je za samo 8 godina pogubio mnogo velikih vezira, nije prastao greske, prvi je sultan koji je imao samo brkove, a ne bradu (kao janicari), i pored sve moci i bogatstva uvek je jeo najskromnije jelo (neku corbu) i to iz drvene posude i sa drvenom kasikom. Rano je odlucio da ce mu Sulejman biti naslednik, pa je ostale sinove pobio da ne dodje do gradjanskog rata. Inace, sam je na vlast dosao posle pobune protiv oca i brace, kao najmladji princ.Ali eto, taj sultan je vladao samo 8 godina (umro mlad od bolesti) i umesto da se o njemu prica, prica se o njegovom sinu koji je pored neospornih drzavnih i osvajackih uspeha izgleda ostao najpoznatiji po menjanju zena. Ispade da je vaznije bilo imati poznatu zenu, nego osvojiti Egipat. Bar kad su danasnje generacije u pitanju.

@

pre 8 godina

@Kapetan Ahab
Madjarska je tada bila deo Osmanskog Carstva.
Deo je sahranjen u Madjarskoj zbog muslimanskog obicaja po kojem preminuli mora biti sahranjen u roku od 24 sata. Zato su srce i neki unutrasnji organi sahranjeni u Madjarskoj, a telo preneto u Carigrad. Isto tako je Muratovo srce sahranjeno na Kosovu, a telo u Turskoj.

Mali Veliki

pre 8 godina

Mislim da je "poturica" krajnje nekorektan izraz za moderno vrijeme.
Ja bih recimo volio da sam veci Turcin od Erdogana ali neide, i dalje sam Bosnjak koji ne govori turski nego imam Bosanski jezik i sa slavnim Sulejmanom me veze samo vjera i istorija. Ipak ponosim se sluzbom mojih predaka u tom pravednom sistemu koji nazivamo Osmansko carstvo. Mnoge su se bitke vodile i tog carstva vise nema, ali ostaje ona najvaznija bitka u srcima nasim za pravdu svim ljudima koji ce uvijek prepoznati dobrotu i iskrenost. Mozda zvuci cudno ali istina je da je Sulejman uspio da ujedini mnoge narode koji se tek sa EU ponovo udruzuju!

mrmlj

pre 8 godina

@(Ma stvarno, 09. decembar 2015 20:16) ne postoji dnk test koji bi pokazao ko je srbin a ko bosnjak/turcin itd. samo biste mogli da uporedite vase dnk i da utvrdite da postoje odredjene slicnosti. to bi moglo da znaci da je on imao srpskog pretka ili pretke ali i da si ti imao bosnjackog/turskog pretka ili pretke.

konvertit

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

Procitas "Nacertanije" od Ilije Garasanina iz 1844. godine i bit ce ti jasno.

(bezimeni)

konvertit

pre 8 godina

Komentarisah jedan od ovih komentara o porijeklu Bosanjka i jos jedanputa: Svi velkosrpski nacionalisti mogu naci podatke o tome u jednoj knjizi koja se zove "Nacertanije" a tiskana je 1844. godine.

(konvertit)

@

pre 8 godina

@Viktor
Ne bas. Vecim delom Srbije su vladali mnogo pre pada Srbije kao drzave. Od Kosova pa nadalje Srbija je sve vise padala pod osmansku vlast. Na kraju je spala na Smederevo sa okolinom. Tako da je blize cifri 500 godina nego 350.

zika

pre 8 godina

Kako može neko da poštuje čoveka koji je najpoznatiji po tome što je čerupao TUĐU zemlju i imovinu. Možda neko ko bi voleo to isto da radi?

pazarac

pre 8 godina

Kakav izliv Srbijanske mrznje prema Turcima poslednje vreme to je strasno. Ne mogu da zaborave sta je bilo pre 500 godina, a od Bosnjaka traze da zaborave sta je bilo pre 20.

pazarac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

pazarac

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!

d

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru

Sarajevo

pre 8 godina

Mi smo iste krvi sa Bosnjacima.Samo sto je deo njih primio islam i poturcio se.
(zeljko, 09. decembar 2015 19:02)Niikad,ali nikad nismo,niti će mo biti isto.

Grucho

pre 8 godina

Napraviti javni wc na mestu njegovog turbeta? Pustiti da mu kosti razvlače psi?
Pokušavam da razumem vašu mržnju, ali ne mogu nikako razumeti kako su ovakvi komentari promakli pažnji administratora...Putine, Putine, za sve si ti kriv...

dz

pre 8 godina

ovo je najveci vladar svog vremena. zasluzuje postovanje, jer je vladao ogromnim carstvom koje se prostiralo na tri kontinenta, bio je vrlo obrazovan covek, govorio nekoliko jezika, izmedju ostalog i srpski, veliki reformator i zakonodavac, vojskovodja. nekad su srbi ukazivali cast velikim ljudima, setimo se marka kraljevica koji je zavapio da je pogubio od sebe boljega kad je ubio musu kesedziju, a danas im je mrznja vaznija od svega. ne valja to...

MNE

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.

Dejan

pre 8 godina

E , ne mogu a da ne ostavim komentar posle svakojakih gluposti . Niti možeš glupog prosvetiti niti turke za ljude uzimati .
A to što su Mađari pronašli treba zaliti antibioticima da se zaraza ne bi širila okolinom .

Obalj grad

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši
(Respect, 09. decembar 2015 16:55)

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.

Milanče

pre 8 godina

Za @NemanjaBB
Da je ubio neko 30000 Srba u to vreme bilo bi ravno totalnom genocidu. Da li si ti normalan kad ovakve gluposti pišeš!? Pa ne bi nas više ni bilo da je to uradio? Inače, značajan vladar svog vremena i ne treba pljuvati po njemu. Posle njega je bilo daleko lošije po nas.

NemanjaBB

pre 8 godina

Dobra mu ova glavica luka na glavi. To je taj Sulejman, koji je ovde poznat po seriji o njemu, jos kad bi znali da je pod njegovom komandom, samo u jednoj bici, pobijeno oko 30 000 Srba.

Србин Бели Манастир

pre 8 godina

Није далеко од Белог Манастира, сигорно је посао обавио неко из моје лозе Станковића !

Reziser

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?
(Bre, 09. decembar 2015 19:48)
Pa ljudi to se desilo pre nekoliko STOTINA godina?! Nema sta da volis ili ne volis. Ovde se radi o istorijskim cinjenicama.

tamo_daleko

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.
(Ma stvarno, 9. decembar 2015 20:16)

Ni ti ni @pazarac niste Srbijinci vec Srbi iz Srbije.Jedan pravoslavne,drugi muslimanske veroispovesti.To "srbijanci" "bosanci" "crnogorci" 'kosovari" "vojvodjani"(a sve Srbi) nas je i dovelo do ovoga gde smo danas.Komunisticke podele-jednog Naroda.
To sto neke proganja proslost i poreklo,pa se i stide istog,to je vec druga prica:) Turci nisu.To je sigurno.A to i oni znaju:) Novokomponovane Nacije ne priznajem.:)

Bivši komentator

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, tadašnji Istanbul."

Tadašnji Istanbul? A kako se taj grad zove danas?

Како су вас учили...

pre 8 godina

Пазарац, Срби из Србије су Срби, као што су Босанци из Босне - Босанци. Слажем се да има муслимана који нису Срби, већ неке друге националности - рецимо бошњачке. Е, само остаје недоумица где је била та земља Бошња из које су дошли ти Бошњаци. А немам проблема са тим, будите шта хоћете, сада имамо и Џедаје па што не би и Бошњане. Бошњаце. Бошњаке. Шта већ.

Поздрав за те твоје домаће и стране историчаре који су успели Цигане (тј. Роме) да сместе из Индије на Карпате. Ваша памет је кратка, али вам је мржња дугачка - од Сирије до Париза, од Париза до Лондона, Москве, Њујорка...

Razmisli

pre 8 godina

Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.
(blaj, 09. decembar 2015 19:27)
Ali neki Balkanci su ipak sačuvali gene svojih predaka za razliku od nekih koji su kao ponosni u srcu.

lleonid

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (d, 9. decembar 2015 18:29)
Добро је што нисмо били у истој школи. ;)

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

*Срби су под Турцима били 350 година, и то од неке 1450, па све до Српских устанака,и буна- а ослобођења и буне су кренули од 1804.

*Хрвати су били под Мађарима од 1090 ,па све до 1918, и стваранја СХС...-што значи скоро па 830 година.

*Бошњаци су углавном исламизирани Срби ,који су некад били углавном православне вере.

*А Срби и Хрвати су до 1054 били само Хришћани,и били су исти народ,и онда је те године дошло до раздвајања православља и католика.,Па су тако од једне нације направљене две.

*А 12% садашнјих Турака од њих 77 милиона су пореклом Словени (углавном Срби), и на те и личимо., тј. они личе на нас. А они остали што не личе на нас-имају тамнији пут (боју коже), тамну косу, некако више личе на Роме него на Словене,и вуку неки Азијски изглед.

*А Европу су од Турака бранили народи из пограничне војне крајине, значи :Срби (Крајишњици и Пречани),Хрвати, Мађари,и Румуни.

BeKo

pre 8 godina

Званична, пуна титула османских султана је била:

Његово свето и царско величанство
Падишах, тј. цар,
Суверен династије Османа,
Султан над султанима,
Каган, тј. Кан над кановима, Заповедник верника и наследник пророка Господара универзума,
Старатељ двеју племенитих светиња (тј. светих градова Меке, и Медине),
Император Рима,
Цар три града Константинопоља, Адрианопоља и Бурсе, и градова Дамаска и Каира, целог Азербејџана, Магреба, Барке, Керуана, Алепа, арапског и персијског Ирака, Басре, Лахше, Ар Раке, Мосула, Парте, Дијарбакира, Киликије, провинција Ерзурума, Сивас, Адане, Карамана, Вана, Берберије, Абисинија, Туниса, Триполија, Дамаска, Кипра, Родоса, Крита, провинције Мореје, Средоземног мора, Црног мора и њихових обала, Анадолије, Румелије, Багдада, Грчке, Туркестана, Тартарије, Черкезије, две области Кабарда, Грузије, кипчачких степа, целе земље Татара, Кефе и и свих околних области, Босне, града и тврђаве Београда, пашалука Србије, са свим утврђењима и градовима, целе Албаније, целог Ефлака и Богданије, као и свих зависних и пограничних, и многих других земаља и градова.

Bre

pre 8 godina

Ne vidim nikakvu ničim izazvanu mržnju niti loše obrazovanje u negativnim komentarima. Pod njegovom vlašću je naređeno da se spale mošti Svetog Save na Vračaru. Jel treba da ga volimo zbog toga?

belgrado

pre 8 godina

jeste on bio veliki vojskovodja i upravljao ogromnom imperijom,
ali za srbe koji nisu ucili istoriju,
on je bio nas okupator !!
mi jos nemce i austrijance ne mozemo da smislimo,a ratovali smo samo par godina!!
a turci 350godina i jos bi neki poturceni srbin da ide na grob?!

ne postoji veci zlocin od oduzimanja dece i tu decu skolovati za ratnike !!
razmislite malo,pre nego vase misljenje formira ona sapunica o sulejmanu !!!

miro split

pre 8 godina

maksim
Ja drug Josip Broz Tito pred vama radnim narodom SFRJ kažem:
Tuđe nećemo.svoje ne damo!
Smrt fašizmu-sloboda narodu!
A,može i ovo:
Hajduk živi vječno!

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Slažem se sa tvojim komentarom u delu o vremenu potrebnom za zaboravljanje, a i o mržnji u komentarima. Zanima me nešto drugo. I ti i ja smo Srbijanci. Pretpostavljam da si muslimanske veroispovesti, moji su pravoslavci. Ja mislim da si ti Srbin muslimanske veroispovesti i verujem da bi se, kad bi nam sad uradili one DNK testove, pokazalo da sam u pravu. Da li ti misliš, kad kažeš - vi Srbijanci - da te vera određuje ( definiše) više nego poreklo i jezik, odnosno okruženje? Ne želim da polemišem s tobom, zaista me zanima tvoje mišljenje i to kako se osećaš.

Franko Franulovic

pre 8 godina

Hrvatski Ban, Nikola Šubić Zrinski je jedna od najvecih licnosti Madjarske povijesti. Najveca vojna akademija u Budimpesti nosi njegovo ime, kao i brojne gimnazije i druge javne ustanove. U Madjarskoj je znan kao Miklos Zrinyi. Bitka kod Sigeta je jedna od najsudbonosnijih bitaka u povijesti Europe u kojoj je gotovo pa slomljen Osmanski pokusaj zauzimanja Beca a time i napada na Njemacku i Francusku. Osmanlije su ostvarile pirovu pobjedu, a usput su izgubile Sulejmana 1. I.pl Zajc je u 19. st napravio operu Nikola Šubić Zrinski koja je jedno od najvecih ako ne i najvece umjetnicko djelo te vrste u 19. st u Hrvatskoj. Potrazite je na You Tube-u kao i istoimeno izvodjenje iste od strane Japanskog zbora od 1.000 ljudi sta je super za cuti a vjerojatno i vidjeti. Naime, jednom davno su Hrvatski pomorci, cini mi se nasukali negdje u Japanu, i kako su dugo vremena tamo boravili tako su Japance naucili tu operu, koja je kasnije postala jako popularna u Japanu sve do danasnjih dana. Japanci su ratoboran narod a opera vrvi nabojem, kako muzicki, tako i vizualno. " U Boj u Boj mač iz toka braćo, nek dušman zna kako mremo mi" ... Lp iz svima Splita, kao i mom sugradjaninu Miru.

miro split

pre 8 godina

dipe
Razočarat ću te prijatelju.Umra je prirodnom smrću.Inače Siget je branija Nikola Šubić Zrinski.Valjda i mi imamo pravo na nekog junaka?

blaj

pre 8 godina

@pazarac
Ми сигурно нећемо заборавити какви су људи и карактери били наши преци. То је оно, када ни по коју цену неће продати веру за вечеру. Сад, ствар је у томе што не може баш сваки Балканац, са поносом у срцу, да се сети својих предака.

Obalj grad

pre 8 godina

PA svi vi koji pricate lose o sulejmanu Setite se onoga sto je rekao: Hriscani i Muslimani i Jevreji treba da zive u miru
(Bogdan, 09. decembar 2015 19:47)

A vi ste Bogdane jamacno bili tamo pa ste culi gospodina Sulejmana da je tako kazao.

Obalj grad

pre 8 godina

Mehmed pasa Sokolovic je bio veliki vezir u vreme Sulejmana Velicanstvenog.
(Ako se ne varam, 09. decembar 2015 19:15)

Tacno, takodje je bio i dijete oteto iz majcinog narucja. I, na zalost, nije bio jedini, a sve sto je postigao moze zahvaliti svojoj sposobnosti i genima svojih roditelja koje nije zaboravio i kojih se nije stidio kao sto se neki danas stide.

ja

pre 8 godina

@pazarac: Da nije bilo to sto je bilo pre 500 godina i ti bi sada ostavljao sasvim drugacije komentare. Zar ti je tako tesko da se vratis svojim korenima i budes ono sto i jesi, sto si po svojim davnim precima?

Sulja maratonac

pre 8 godina

A je mrsav Suljo. Sigurno se slabo hranio.
(H2O, 9. decembar 2015 18:56)

Održavao je kondiciju. Ipak je trebala odlična fizička sprema da se opsluži toliki broj hanuma.

Tom Hagen 018

pre 8 godina

braco srbi mi smo tolko ne obrazovani da nemam reci!sramota me je sto sam isao u iste skole sa vama.i treba vucic da smanjuje platu profesorima kad nisu decu nista naucili,ko se stuje a ko se pljuje.da znate da je srbija pod turcina zivela u miru (d, 09. decembar 2015 18:29)

tvom profesoru srpskog jezika ne da treba smanjiti platu,nego mu je treba ukinuti s obzirom na to kako te je naučio pravopisu...mada,možda i nije bilo do njega...

Zurkolomac

pre 8 godina

Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz

Poturice lojava, mama ti je cigan sa karpata, a tata cigancina sa buvlje pijace. A vama sa b92 jebem sve po spisku. Jasno??

nevski

pre 8 godina

@bogdan
u miru ali po serijatu...tako je rekao,ne izvrcite recenice vaseg,ocigledno intimusa rahmetli Sulejmana....

e sad...ima jedan narod,Srbi,mnogo naopak narod,sa celim svetom se svadjamo,ali,hocemo da zivimo,slobodno,po svome...

PS kad vec iznosite "citate" turskih vladara kao da ste njihovi intimusi i savremenici,prenesite onda i Erdoganu ovo.....rece lepo Laus Muratu,Srbija nije saka zobi....

xm

pre 8 godina

@dz - nije valjda da mislite da je Marko Kraljevic nekad ziveo i postojao! Marko Kraljevic je epski lik, postoji samo u pesmama. ukoliko se okrenete istorijskim izvorima ne bi se mogao naci ni izvor ove inspiracije te se veruje da je preuzet iz narodnog folklora i prilagodjen tematici epova kao formi zabave srednjevekovne gospode. marko Kraljevic je stvaran koliko i Bas Celik ili Supermen danas

Bata

pre 8 godina

Ako je to tacno ima da odem tamo da se poklonim, to je bio ipak vladar svijeta u to doba. Rahmet mu duši 
(Respect, 09. decembar 2015 16:55) 

Uvijek je bilo onih koji su se klanjali tudjinima i osvajacima. Nekad smo ih zvali poturice a nekada domaci izdajnici. Sada ti nazivi nisu politicki korektni ali je sustina ista.
(Obalj grad, 09. decembar 2015 17:53)

Lepo si objasnio. Tužno je kada se danas vidi koliko Srba se klanja tudjinu i osvajaču Putinu. Suština je zaista ista.

cista racunica

pre 8 godina

pa sta mislite vi cije su zene zadovoljavale toliku tursku vojsku koja je prolazila tadasnjom srbijom madjarskom itd... tako da pola balkana danas ima turske korene... kolko su bosnjaci srbi tolko su i srbi turci ma sve je to izmesano bog zna kako pozdrav za sve zdravog razuma... bitno je da imam da nahranim familiju a ko su mi preci to me se ne smatra puno

Zoki

pre 8 godina

Neka ga slavi kome je valjao, našem narodu nije. Kada je osvojio Beograd, Mađare je pustio da idu za Mađarsku, a Srbe zarobio i odveo u Carigrad. Od vaseljenskog patrijarha je tražio da otkupi mošti Sv. Petke i druge relikvije koje su nosili preteći da će ih uništiti. Turcima je bio zakonodavac - hrišćanima je bio osvajač koji je vodio džihad protiv hrišćanske Evrope.

pre 8 godina

@pazarac
Nije Sulejman prosirio Osmansko Carstvo na tri kontinenta nego njegov otac, Selim I. Taj njegov otac vladao je samo 8 godina, a za to vreme osvojio je Arabijsko poluostrvo, ukljucujuci Meku i Medinu, Egipat i dobar deo Severne Afrike. On je taj koji je najvise osvojio, on je taj koji je od Osmanlija napravio najvecu svetsku silu. Sulejman jeste bio veliki osvajac, ali najveci osvajac bio je njegov otac, a pre njega su poznati osvajaci bili Mehmed Osvajac (osvojio Carigrad) i naravno Murat I, onaj sa Kosova, koji je osvojio dobar deo Balkana, Male Azije i od malog Kanata stvorio mocno carstvo. Pre Murata I Osmansko Carstvo bilo je negde velicine danasnje Makedonije, ako ne i manje, posle njega vladalo je Balkanom.

John

pre 8 godina

Biće da negde na Balkanu postoji vremeplov. Vidim ovde 90% komentatora priča i tumači događaje od pre par stotina godina kao da su im lično prisustvovali.
Što bi rekao Nikola Simić "Kolega, jeste li vi tamo vodili zapisnik?"

Obalj grad

pre 8 godina

Obalj grad.....Mehmed pasa Sokolovic nije bio zet Sulejmana Velicanstvenog, njegov zet je bio veliki vezir koji je bio porujeklom Hrvat, a Mehmed pasa Sokolovic je bio od Gagovica iz Pive(mjesto u Crnoj Gori), on je sagradio manastir u pivu,brat mu je bio svestenik, u taj manastir je dolazio da Klanja,obnovio je Pecku patrijarsiju....eto cisto za informaciju da znate.
(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

E legendo moras malo citati pa onda replicirati. Kakvi Gagovici, kakva Piva? I gdje si procitao da je Mehmed pasa bio zet gosn Sulejmana pa sad pises kao da nije.

Deki

pre 8 godina

Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav

maksim

pre 8 godina

Miro
To su cinjenice.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Sigeta
Ponosan sam sto nosim njegovo prezime.Zivim cak blizu groba u Cakovcu.
Ovo za tita jos kako tako,ideja je bila dobra
Al ovo zadnje ne potpisujem jbg

Aleksandar

pre 8 godina

Sulejman sigurno nije bio takav kakvim ga prikazuju u popularnoj TV seriji. On je bio vojskovođa i zakonodavac. Uostalom, zauzeo je Beograd i žestoko potukao Mađare kod Mohača 1526.godine. Njihov kralj Lajoš II je poginuo. Ta bitka je ostala u pamćenju Mađara, kao što je to slučaj sa Kosovskom bitkom kod našeg naroda. Posle Sulejmanove smrti Osmansko carstvo počinje polako da propada.

FR

pre 8 godina

Mehmed pasa Bajica Sokolovic nije bio dete oteto iz majcinih ruku, nego mlad covek od 19 leta, koji se cak spremao za monaha. Znaci, malo vise istorijskih knjiga u ruke, a malo manje stereotipa. Kasnije su mu i braca i otac Dimitrije, na njegov poziv, presli u islam.

Mali Veliki

pre 8 godina

Mislim da je "poturica" krajnje nekorektan izraz za moderno vrijeme.
Ja bih recimo volio da sam veci Turcin od Erdogana ali neide, i dalje sam Bosnjak koji ne govori turski nego imam Bosanski jezik i sa slavnim Sulejmanom me veze samo vjera i istorija. Ipak ponosim se sluzbom mojih predaka u tom pravednom sistemu koji nazivamo Osmansko carstvo. Mnoge su se bitke vodile i tog carstva vise nema, ali ostaje ona najvaznija bitka u srcima nasim za pravdu svim ljudima koji ce uvijek prepoznati dobrotu i iskrenost. Mozda zvuci cudno ali istina je da je Sulejman uspio da ujedini mnoge narode koji se tek sa EU ponovo udruzuju!

Yoda

pre 8 godina

@Sarajevo - ma da, vi ste vanzemaljci... ili kao što kaže pazarac, on je Bošnjak proterani sa Albansko/CG granice :) Pa kad je to Bosna bila na Albansko/CG granici ? Opušteno rođaci, ugledajte se na Kustu.

Vlada

pre 8 godina

Bošnjaci,su unazad par godina izmisljeni kao narod!,to je bar jasno,jer je bilo skoro,evo i jezik svoj sad "prave"!,pre njih, su ovde bili Srbi "poturice", i nešto Turaka koji su došli 1389 god!,trećih nema,pogotovu nema BOŠNJAKA, ali ajde, to je već politika.Što se mene tiče možete se zvati kako hoćete!, samo : "setite se ko vam je bio đed"!

Џејмс 007Bond

pre 8 godina

Svi vi Srbi,Hrvati,Bošnjaci i Crnogorci ste u stvari jedan narod-(JUGO)SLOVENI., I govorite Srpskohrvatskim jezikom,uglavnom ste hrišćani,ili muslimani.-I kao takve vas sve zajedno (i) ponovo treba sastaviti u III (kapitalističku) Jugoslaviju.

M:V.

pre 8 godina

@Srbijanac je onaj koje iz Srbije, dok je Srbin jedna nacija. Kurd koji zivi u Istanbulu je Kurd iz Turske. Mi Sandzaklije vodimo poreklo od Bosnjaka iz Crne Gore koji su proterani odavno iz C.G. i Albanije. Moje poreklo je iz mesta Rugova iz Albanije koje je uz granicu C.G. Nikog na svetu ne mrzim, pa ni Srbe koji su mi komsije i drugovi. Dalje poreklo vodimo od Ilira. Svaka prica da smo mi bili Srbi je obicna glupost. Moji su morali pod pritiskom pre 100 ak godina na prezime da dodaju IC pod pretnjama. Za Srbe kad vec hoces, mnogi istoricari domaci i strani govore da su uglavnog proterani cigani sa Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz
(pazarac, 9. decembar 2015 21:05) Koji to mnogi domaci i strani istoricari kazu za Srbe. Vas Bošnjake, malo zeza logika. Svoju nacionalnost vezujete za Bosnu i pričate, nismo mi Srbi...Hajde da vidimo. Bošnjak si koji je iz Crne Gore, što nema nikakve veze sa Bosnom. Stanovništvo u Crnoj Gori je se oduvjek izjašnjavalo uglavnom kao srpsko, do ovih zadnjih, tako da ne vidim vezu muslimana iz Crne Gore sa Bosnom. Takođe, ogroman broj Bošnjaka u Bosni i Hercegovini su oni koji su protjerani prilikom oslobođenja Srbije od Turaka, tj. nekadašnje lokalno srpsko stanovništvo. Sad i oni odjednom postali Bošnjaci. Da nije bilo tog protjerivanja više bi danas Bošnjaka živjelo u Srbiji nego u Bosni, što opet dovodi do one teze da su Bošnjaci uglavnom srpskog porijekla, jer su rasprostranjeni gdje su i Srbi.

pre 8 godina

@belgrado
Cekaj malo, pa do pre nekoliko godina zakon je nalagao da svi muskarci moraju sluziti vojni rok. Nekada davno je to trajalo 2-3 godine, do skoro godinu dana. Jel to oduzimanje dece? A regrutacija? Jel to oduzimanje dece ili nesto drugo? Dodju, uzmu ti dete i povedu ga u rat da gine. Ne pitaju hoce li ili nece.
Ali, za razliku od janicara te vojnike niko ne placa i ne ceni. Janicari su inace bili elita osmanskog drustva. Sam sultan je formalno pripadao janicarskom redu. Janicari su bili bogati, cenjeni i mocni, najcesce se preko janicara dolazilo do najvisih drzavnih pozicija (pase, veziri). Toliko su bili mocni i bogati, da su ugledni osmanski drzavnici slali svoje sinove u janicare, tako da je zbog toga i ukinut danak u krvi. Jednostavno, bilo ih je i vise nego dovoljno. Janicari su se vremenom toliko osilili da su nekoliko puta smenjivali i same Sultane.
Jedini koji su se donekle mogli porediti po ugledu sa njima su spahije. Deca bogatih i uglednih Turaka isla su u spahije (konjanici) i tako sebi krcila put ka visokim pozicijama. Jer kod Osmanlija nije bilo naslednog prava. Sin vezira nije automatski postajao vezir niti je mogao da nasledi zemlju, blago itd. Za razliku od evropskih grofova, lordova, vojvoda, kod Osmanlija su i deca najmocnijih morala da zasluze polozaj. Zbog toga se kod njih nije moglo desiti da velikasi rasture carstvo. I najbogatiji su morali da se dokazu u ratu. Cak i princevi, iako su oni bili Osmanlije.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

sulejman je prosirio Otomansko carstvo na tri kontinenta... dzaba vam srbi sto ga pljujete!!! Kakav to samo osvajac bio kakvog Istorija retko pamti...!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pazarac, 9. decembar 2015 19:01)

Da prijatelju, a usput je nabijao Srbe na kolac, drao im kozu i otimao decu iz narucja majki. Mozda ga ti, bas zbog tih njegovih velikih osvajackih dela, i volis toliko, ali ja nesto bas i ne mogu.
Srbija vam je domovina a vi mlatite turskim zastavama ovom novom, sultanu u pokusaju.

konvertit

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

Procitas "Nacertanije" od Ilije Garasanina iz 1844. godine i bit ce ti jasno.

(bezimeni)

Viktor

pre 8 godina

@Citam komentare i neverujem. No zaboraviste da napisete ili razmislite malo da su turci bili ovde 500 godina. Dakle 500 god vladavine, koliko vojnika je tu bilo jeste li o tome razmislili? I sta mislite jesu li oni imali potrebu za zenama?? Saberite malo i oduzmite ko ima ciju krv. Hvala i pozdrav
(Deki, 10. decembar 2015 09:20)

Deki, malo procitaj nesto o populacionoj genetici i videces koliko je potrebno "ukrstanja" da bi se neki gen zapatio u nekoj populaciji i u koliko sukcesivnih generacija. Nemoj da zaboravis da silovanje ne mora neizostavno da dovede i do nezeljene trudnoce, a i takodje da su postojala rudimentarna sredstva kontracepcije koju su primenjivale zene (vreteno, razne biljke itd.). Mesanja hriscanskog i muslimanskog stanovnistva (Turaka) skoro da i nije bilo, tako da je ta prica za propagandu. Dovoljno je da obidjes manastire u Srbiji i da vidis freske srpskih vladara pre dolaska Turaka, pa ces videti da smo ostali isti. I takodje nije bilo 500 godina pod Turcima u vecem delu sadasnje Srbije (UZAS-a), vec realno tek od 1459 pa do Milosa sto ti je nesto vise od 350 godina. Sem krajnjeg juga Srbije (Vranje) koji su blize toj cifri. Bar to je lako ustanoviti, ali nema veze, vole se okrugle cifre.

tadijazg

pre 8 godina

MNE pročitaj Na Drini ćuprija. Tamo ti je objašnjeno za Mehmed pašu Sokolovića od kud je porijeklom. Čudo jedno da je most napravio u Višegradu a ne nad Pivom. Brat mu je bio pravoslavni svećenik Makarije to si u pravu. Za ovog sa glavicom luka na glavi me baš briga. Krvoločni osvajač i neprijatelj Kršćanstva. Nikola Šubić Zrinjski ga je načeo pod Szigetom a poljaci dokrajčili ppd Bečom. Eh da pozdrav za ovog pazarca i da ti velim pojma ti nemaš.

Komša

pre 8 godina

@pazarac
"Kakav izliv srbijanske mrznje prema Turcima..."
Slabo mi Srbi to kapiramo - to da ne treba mrzeti okupatore.Evo neki tek sad pocinju pa hoce Nedica da rehabilituju.Znaci,treba nam dati vremena,posle Nediica cemo redom sultane pa onda njihove Nediće.
Proces je to.
A ima i problema.Taman da zaboravimo Turke kad - Pariz.Pa pomislimo greska a ono - sin sultana,inace neimar trguje sa teroristima.

StefanBU

pre 8 godina

Vi koji se izjasnjavte kao bosnjaci,sandzaklije kojima su turci braca odgovorite mi na jedno pitanje? Koji vam je maternji jezik? Slovenski jezici kao sto su srpski,bugarski,makedonski,ceski, poljski,ruski imaju dosta slicnih reci, i svako ko zna jedan od njih moze vrlo lako da nauci neki drugi iz ove grupe jezika. Srbi,Bosanci i Hrvati i Crnogorci su bili jedan narod, koji se vremenom podelio, pod uticajem religija, stranih sila. Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo...

ATG

pre 8 godina

Koliko se samo tu moze gluposti procitati to je cudo jedno. Jedno pitanje za Bosnjake. Od koje godine postoji termin Bosnjaci? Odakle ime i zanima malo njihova istorija?

konvertit

pre 8 godina

Komentarisah jedan od ovih komentara o porijeklu Bosanjka i jos jedanputa: Svi velkosrpski nacionalisti mogu naci podatke o tome u jednoj knjizi koja se zove "Nacertanije" a tiskana je 1844. godine.

(konvertit)

Igor

pre 8 godina

@belgrado
Pa nije nas bas on okupirao. Covek je rodjen u svetu u kojem je Srbija bila deo njegovog Carstva. Realno, za vreme njegove vladavine nasima je bilo bolje nego vecini Evropljana. Osmansko Carstvo imalo je najveci standard, najnizi porez (1/10), najmocniju vojsku.U sustini, dok si placao porez niko te nije dirao.Poznat je slucaj kada je Sulejman ubio iednog svog zeta, jer je taj zet maltretirao (trazio veci porez) srpskom stanovnistvu. Uz to je okupirao Madjarsku posto su Madjari uleteli u Srbiju i opljackali tamosnje stanovnistvo. I jos nesto, za razliku od "civilizovanih" Austrijanaca i Madjara, koji su nas na silu terali da primimo katolicku veru, Osmanlije nas nisu na silu terale da primimo Islam niti su nam palile manastire. Naravno da su Muslimani imali povlastice, ali Pravoslavci su mogli normalno da zive i rade, nisu ih spaljivali na lomaci i proterivali zbog vere. A da su hteli, mogli su. Realno, bili su ubedljivo najjaci.

Aki

pre 8 godina

Ja se toga svega ne secam jer sam bio mali kad je Sulejman osvajao. Znam samo da sam se igrao kockicama u trpezaruji kad su moji na TVu culi da je potuko Napoleona i Admirala Nelsona, a ja sam bio mali i bio sam na koncert nekog Mocarta koji je svirao pred gradskom kafanom, simpa neki lik.

mrmlj

pre 8 godina

@(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) ne zelim da ulazim u to da li tvoja porodica zaista vodi to poreklo koje si naveo ili ne, jer bi to bila besmislena rasprava a i nemam podatke na osnovu kojih bih diskutovao. ono sto je meni zanimljivo je da svi muslimani na ovom prostorima tvrde da su ili poreklom turci ili bosnjaci koji su tu oduvek i nemaju nikakve veze sa srbima. s obzirom na to da znamo da su mnogi srbi tokom turske vladavine preuzeli islam iz mnostva razloga, ta prica pije vodu koliko i ona da su srbi bili ovde oduvek. najiskrenije sumnjam da su svi potomci srba tada preobracenih u islam izumrli. ne zelim nikoga da vredjam niti da ikome namecem bilo koji nacionalni identitet ali ako cemo ozbiljno, mora se reci da odredjen deo (opet, ne baratam podacima pa ne mogu da tvrdim koliko tacno, ali me ne bi iznenadilo da je u pitanju vecina) muslimana potice od islamiziranih hriscana (vecinom srba, sto je i logicno). osecam potrebu da naglasim da to nije nista lose ni pogrdno. i sloveni su primili hriscanstvo, kao sto su i svi narodi od kad je sveta i veka menjali religije - pod spoljnim uticajem i neretko vojnom pretnjom.

neobrazovanskroz

pre 8 godina

obrazovan neće iznositi komentare na izjave neobrazovanih i obrazovan će reč "neobrazovani" pisati spojeno a ne odvojeno.

Glas Srbije

pre 8 godina

(pazarac, 09. decembar 2015 21:05) To da si poreklom Albanac vidi se po tvojim stavovima i nacinu razmisljanja. Samo vi Albaci mozete da verujete u takvu glupost i jos je javno iznosite da MNOGI domaci istoricari tvrde da su Srbi u stvari Romi sa Karpata. E svaka ti cast. A ti Iliri su izgleda pali s Marsa?

mrmlj

pre 8 godina

@(ja, 09. decembar 2015 19:22) zasto bi se iko vracao svojim davnim precima i time odricao svojih skorijih predaka? zasto se ti ne bi vratio slovenskim bogovima? to bi isto bilo vracanje svojim davnim precima, zar ne?

zika

pre 8 godina

Kako može neko da poštuje čoveka koji je najpoznatiji po tome što je čerupao TUĐU zemlju i imovinu. Možda neko ko bi voleo to isto da radi?

cobo

pre 8 godina

Pricao mi jedan radni kolega Turcin,da Turaka ima oko cetiri miliona,a on sam da je poreklom Gruzijac.Znaci Turska je mesavina kao kod nas.Dugo sam analizirao,mnogo procitao i ustanovio da svake nacije na svetu ima oko sest miliona.

"umoran sam od Srba"

pre 8 godina

Ja sam umoran od Bošnjaka i njihove "nevinosti i stradanja"...Živi bili naši muslimani, našli su vam srce Sulejmanovo, uživajte sada u seriji o njemu i svim turskim serijama...Uživajte i vi ostali, gledaoci Farme i turskih serija i ostalih "formata"...

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

Resenje

pre 8 godina

Istnina je da smo nekad bili jedno, a danas nam fali tako malo da se ubijamo... (StefanBU, 10. decembar 2015 09:27)

Pa onda neka srpski nacionalni korpus prihvati multikonfsionalnost, a ne da natura pravoslavlje kao jedinu sprsku religiju, i gotova stvar.

ludeki

pre 8 godina

Nije mi jasno zašto se svađate - sve naše evropske pramajke prije 40.000-45.000 godina bile su crne,debelih usana,prekrivene dlakom po celom telu i visoke oko 125-130 cm.A za one koji veruju samo ovo - kad je bog protjerao iz Edena (raja,dženeta)Adama i Evu (Adem i Hava kod muslimana)praktično je digo ruke od ljudskog roda i prepustio ga njegovoj žalosnoj sudbini o ćemu se možemo svakodnevno uveriti da su ljudi u najvećem postotku neumni i rade u korist vlastite propasti.

d

pre 8 godina

ovaj je najjaci sto zna da je od ilir a iz tog sela a ne zna kako mu se pradeda zvao.koji su jezik pricali iliri?srpski a bili iliri a srbi cigani sa karpata naterali velike ilire da nauce njihov jezik.i otkud bosnjaci kad ste iz albanije sto niste iliri il albanci il bilo kako ime po nekoj reci planini vec bosnjaci i sto se onda dicite islamom sto neslavite mnogobosce il hriscansvo(ZBOG RIMA)

pre 8 godina

@H2O
Naravno, za razliku od evropskih kraljeva, Osmanlije su dugo vazile za ratnike-sultane. Ustajanje u osvit zore, skromni obroci, redovna fizicka vezba, bili majstori u baratanju oruzjem.... Dok su u Evropi tog doba vladari imali "posao" da se prezderavaju i da se ako moze ne mrdaju iz spavace sobe, Osmanlije su vodile svoju vojsku u osvajanja i brinuli o svojoj kondiciji. E kad su nekih 200 godina posle Sulja i oni poceli da se prezderavaju po uzoru na evropske kolege i da umesto u pohode jure u harem, propali su.

as

pre 8 godina

@ pazarac, 9. decembar 2015 21:05

Ako je to sve tako kako pises i ti nisi ni Srbin ni Sloven, zasto onda govoris ovim "ciganskim" jezikom? I sta trazis prijatelju medju nama, sto se sa boljim ne druzis?
Mozda te ni oni nece u drustvu ne zbog imena, niti zbog vere vec jednostavno zato sto si zlonameran i glup.
Istina je da su ti preci ognjem i macem uterani u veru okupatora, ali njihov greh je manji od tvoje zatucanosti.

Danilo Mrkovic

pre 8 godina

@pazarac

Jel sa 100% sigurnoscu mozes da tvrdis si poreklom Ilir i da u tebi nema ni malo slovenske krvi? Takodje, da li mozes da objasnis transformaciju iz Arbanasa (takodje, navodnih Ilira) sa severa Albanije u Bosnjaka iz Sandzaka?

.

pre 8 godina

@•
Tacno. Uz to, Selim I je do te mere napunio drzavnu riznicu da su prema izvestajima sve riznice bile pune do vrha. U to ime on je na kljuci glavne riznice ugravirao svoj pecat i rekao da taj pecat ostane tu sve dok neki od njegovih naslednika, buducih sultana ne uspe da drzavi donese vise novca od njega. To se nikada nije dogodilo pa se 300 godina kasnije, u trenutku raspada Osmanskog Carstva na kljucu i dalje nalazio njegov pecat. Uz to je bio veoma nagao, poznato da je za samo 8 godina pogubio mnogo velikih vezira, nije prastao greske, prvi je sultan koji je imao samo brkove, a ne bradu (kao janicari), i pored sve moci i bogatstva uvek je jeo najskromnije jelo (neku corbu) i to iz drvene posude i sa drvenom kasikom. Rano je odlucio da ce mu Sulejman biti naslednik, pa je ostale sinove pobio da ne dodje do gradjanskog rata. Inace, sam je na vlast dosao posle pobune protiv oca i brace, kao najmladji princ.Ali eto, taj sultan je vladao samo 8 godina (umro mlad od bolesti) i umesto da se o njemu prica, prica se o njegovom sinu koji je pored neospornih drzavnih i osvajackih uspeha izgleda ostao najpoznatiji po menjanju zena. Ispade da je vaznije bilo imati poznatu zenu, nego osvojiti Egipat. Bar kad su danasnje generacije u pitanju.

ypm7tk

pre 8 godina

Resenje, 10. decembar 2015 12:30

Ja sa time nisam nikad imao problem. Stavise, video sam mapu konfesionalne pripadnosti naroda iz cini mi se 1921. godine i tu za Muslimane pise: "Srbi i Hrvati muslimanske veroispovesti" a ima i stavka: "Srbi i Hrvati katolicke veroispovesti". Znaci od osnivanja Jugoslavije SPC je stavila sapu na celu njenu teritoriju.

pre 8 godina

@Aleksandar
Bio je veliki osvajac i zakonodavac, nema sumnje. Poigravao se sa Evropljanima, bukvalno bio gospodar Evrope. Madjare je ponizio, bitka na Mohacu je bila ponizavajuca, za razliku od one na Kosovu. Za Madjare je to i danas sramotan poraz.
Ali, Osmansko Carstvo je dugo posle Sulejmana jacalo. 130 godina posle njegove smrti dostiglo je vrhunac po velicini i bogatstvu. Cak i njegov sin Selim II je znacajno prosirio drzavu. Osvojio je Kipar npr, sto je bilo nemoguce za prethodnike.

jasmin

pre 8 godina

Citam komentare, 5,10 minuta i ne mogu da verujem koja mrznja, koja netrepeljivost, kakve ideje padaju ljudima. Za samo 5 minuta ja se osecam zatrovan nacionalizmom, imam potrebu da nekog branim, napadam... Kako nam je malo potrebno!

Ma stvarno

pre 8 godina

@pazarac, Mislim da negde praviš grešku. Pošto niko od nas nije bio svedok davne prošlosti, najlogičnije je pretpostaviti da su istoričari u pravu, i to zvanična istorija koja je na osnovu usaglašenih podataka došla do nekog stava ( neki istoričari misle da je Troja u Bosni, ipak..). Istorija ne poznaje Bošnjake kao narod. Poznaje bogumile, kao veru ( pretpostavlja se i da je majka Svetog Save pripadala bogumilima), koja je bila najrasprostranjenija u Bosni. Ako kažeš da su tvoji pre Bošnjaka bili Iliri, a Albanci tvrde da su potomci Ilira, to te vodi u drugu priču. Mada mislim da to nije previše važno, narodi koji hiljadama godina žive na jednom prostoru se sasvim sigurno mešaju i imaju mešani genetski materijal. Ako misliš da ti je poreklo specifično i definišeš ga kao Bošnjak, to je OK. Zaintrigiralo me je kad si rekao- vi Srbijanci, pošto mislim da smo i ti i ja Srbijanci, Srbija nam je zajednička domovina i , iskreno, ne verujem da bi se igde osećao više kao svoj na svome nego tu gde si rođen. Kad kažeš da je tvom prezimenu nasilno dodato ić- to je još jedna stvar koja nam je zajednička. Istorija je svima na ovim prostorima bila maćeha. Pozz i tebi.

Zoran

pre 8 godina

" Karpata, ali me ni to ne zanima, ko me postuje i ja cu ga postovat sigurno.Poz (pazarac, 09. decembar 2015 21:05)"
Koliko god bio vulgaran u tvojoj "toleranciji", genetska istraživanja pokazuju da je vaš rezon, vas "savršenih arijevskih naroda", još jedna glupost malih ljudi. IGENEA istraživanja pokazuju da su svi balkanski narodi genetski jako slični.

Prib

pre 8 godina

Telo Sulejmana velicanstvenog se nalazi u okviru kompleksa dzamije Sulejmanije koja dominira nad starim delom Istambula. Jedan od njegovih velikih vezira je bio Rustem pasa, koji ima hrvatsko poreklo. Mehmed pasa Sokolovic je sa mnogobrojnom porodicom sahranjen u Istambulu, na groblju pored dzamije koju je izgradio. Dzamija i grob se nalaze u starom delu, blizu vizantijskog hipodroma. Sulejmanovi pohodi se i danas krajnje negativno pamte u Madjarskoj, Austriji, Srbiji i ostalim napadnutim zemljama. Pobede nad Sulejmanovom vojskom i mornaricom kod Beca i Lepanta se i danas slave u Evropi. Prema tome, nema tu mesta za ljubav. Ali ovi patoloski mrzitelji, koji se neprekidno javljaju na svaku vest, su stvarno postali nepodnosljivi. Kada bi se objavio clanak o Ivici i Marici, opet bi se isti javili sa svojim izlivima mrznje. Dokle vise!

Zoki

pre 8 godina

@pazarac
Neće biti da je ceo muslimanski Sandžak poreklom iz Crne Gore, mada je sigurno da jedan dobar deo jeste, kao što je i dobar deo srpskog Sandžaka i ostatka Srbije. Nacije su se na našim prostorima formirale na osnovu vere, ali je narod više-manje isti, od Kupe i Sutle pa na jug. Hajde da uzmemo npr. Slavoniju koju je Sulejman Veličanstveni zauzeo. Šta je bilo sa lokalnim stanovništvom koje je tokom otomanske vladavine na tim prostorima prešlo u islam? Ako se nakon povlačenja Turaka nisu vratili na hrišćanstvo, povukli su se zajedno sa Turcima preko Save i Dunava. Ako su ostali na prostorima bivše Jugoslavije, danas su Bošnjaci. Da se razumemo, slično je i sa ostalim nacijama na ovom prostoru.

Emil Cioran

pre 8 godina

(Obalj grad, 9. decembar 2015 17:53)

Ne brini, ni drugi koji sebe danas zovu srbendama nisu nista manje ljubitelji tudjih cizama, vazno je da su uglancane. Eto ti nas prosecan covek, ako ga pitas, najbolji su diktatori. A jos juce prica o rehabilitaciji kvinslinga, isti oni koji se loze i na SSSR, danas Rusiju. Ne zna covek kako da ih nazove, da li cetnostaljinisti ili drugo paradoksalno ime, ali svima je zajednicka ljubav prema tudjoj cizmi. Sto bi rekao Miki Manojlovic "naucili da ih bijem ovime, nista drugo ih ne boli".

Sivi tiću, crnogorski Deretiću...

pre 8 godina

(MNE, 09. decembar 2015 21:39)

Nisam znao da i Crna Gora ima svog Deretića. Elem, čovek je rodjen pod imenom Bajica (ili Bajo) Nenadić u selu Sokolovići kod Rudog negde 1505. ili 1506. godine. Otac mu se zvao Dimitrije a ime majke je ostalo nepoznato. Kao dečak se školovao u manastiru Mileševa. Ako je nešto i sagradio u Crnoj Gori, to je bio Vezirov most u Podgorici. Kakvi Gagovići i Piva. Čovek je u Sokolovićima sagradio džamiju i crkvu. Ostaci te crkve koju je sagradio u čast svoje majke i danas se mogu naći na mestu gde je bio njihov porodični posed. Poslednji potomak porodice Sokolović je bio Ljubo Kiridžić i on je umro 2013. u tom istom selu. Inače ne tako davno crnogorski kvazi-istoričari su pokušali da proture i tvrdnju o crnogorskom poreklu Nikole Tesle.

Zrinski

pre 8 godina

Siget je branio hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski sa 1500 ljudi. Sulejman mu je nudio sve čega se mogao smisliti da preda grad. Zrinski je sve ponude odbio i kad su Osmanlije zapalile i zadnju utvrdu krenuo je u juriš i poginuo sa svojim preostlaim braniteljima. Svi su izginuli osim 4-ice među kojima su bili nećak od zrinskog podban Gašapar Alapić ( kasnije poznat po gušenju seljačke bune Matije Gupca i komornik Zrinskog Frano Črnko. Odsječenu glavu bana Nikole je odnio Mustafa Vilić iz Banja Luke. Sulejman je umro tijekom bitke a mehmed paša je tajio njegovu smrt da ne bi došlo do rasula vojske

drugi u Rakovici '91.

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...

mrmlj

pre 8 godina

@(Ma stvarno, 09. decembar 2015 20:16) ne postoji dnk test koji bi pokazao ko je srbin a ko bosnjak/turcin itd. samo biste mogli da uporedite vase dnk i da utvrdite da postoje odredjene slicnosti. to bi moglo da znaci da je on imao srpskog pretka ili pretke ali i da si ti imao bosnjackog/turskog pretka ili pretke.

runo, al budjavo

pre 8 godina

Vidim posvađaše se Serbi, Turci i Kroati a niko Cincare da pomene. Pa valjda se zna ko je Sulejmana u život vraćao, i mrtvu mu glavu farbao. Simeon Njago, predak Lupusa i Njegovana...
@drugi u Rakovici '91

Uh, spasio si mi zivot. Vec sam htela da mrem od ovih komentara.

Kapetan Ahab

pre 8 godina

"Istoričari veruju da su u grobnici pokopani Sulejmanovo srce i unutrašnji organi, a da je njegovo telo odneto u Konstantinopolj, odnosno Istanbul."

Ne verujem. Zašto bi Turci sahranjivali svog vladara (i to vladara tog kalibra!) u delovima, malo u Mađarskoj, malo u Turskoj?

Mađarska je za Turke tada bila samo još jedna neosvojena teritorija na severnom rubu carstva i zato je vrlo malo verovatno da bi Turci sahranili svog vladara na udaljenoj teritoriji koju možda ne bi zadržali i gde bi sigurno njegov grob bio uništen kad bi se oni povukli. Ako su imali (a očigledno jesu) način da telo sačuvaju od raspadanja toliko da ga prenesu do Istambula, nije bilo nikakvog ni simboličnog, ni praktičnog, a ni pametnog razloga da ga sahranjuju u Mađarskoj, ni celog, ni u delovima.

@

pre 8 godina

@Viktor
Ne bas. Vecim delom Srbije su vladali mnogo pre pada Srbije kao drzave. Od Kosova pa nadalje Srbija je sve vise padala pod osmansku vlast. Na kraju je spala na Smederevo sa okolinom. Tako da je blize cifri 500 godina nego 350.

rex

pre 8 godina

I opet iz istorijke perspektive srljamo u religijska prepucavanja, pa valjda ste svesni da smo svi 99,9% potomci ljudi prisilno konvertovanih u ovu ili onu veru, možda je jedan od hiljadu zaista iz dubokih ubeđenja promenio veru, i čisto smo spletom okolnosti rođeni u nečijoj zoni uticaja pa samim time vaspitavani kao pripadnici te religije i opet se vraćamo na isto, retko ko je zaista iskreni vernik koji je izučio svete spise i ustanovio da je upravo to njegova vera, mnogo dublji je uticaj društva i socijalnih očekivanja na samog pojedinca. Druga bitna stvar je da su genetsko i kulturno nasleđe dva vrlo različita pojma, jer kultura je periodicno menjana snažnim i uglavnom nasilnim uticajima već u roku od par generacija, a genetika je nešto što je neotuđivo. Što se konkretno nas balkanaca tiče genetski praktično nema razlike, a pogotovu među bivsim JUGO republikama, a kulturno smo svi veštačke tvorevine i zadrzali smo veoma malo od srednjevekovnih predaka a od antickih prakticno ništa... Toliko o tome

Beogradjanin

pre 8 godina

@ewe. I svi ostali. Zasto si umoran od Srba? Ja kao neko ko nepristrasno posmatra celokupnu modernu i onu malo stariju istoriju Srba a i celog covecanstva i retko kad se upustam u polemike, tvrdim da u Srbiji mi Srbi imamo najmanje prava. Svaki olos koji je bukvalno juce dosao u Beograd trbuhom za kruhom koji pljuje ovaj Beograd kao da ga je Beograd naterao da se doseli u njega ima veca prava po raznim osnovama od nas koji se ovde generacijama borimo za opstanak i cutimo, ne zalimo se, nikog ne krivimo kad nam ne ide. B92 jeste medij sa nacionalnom frekvencijom pa cela nasa zemlja moze da cita ovo, ali ja to gledam ovako: B92 je Beogradski medij tako da, ko sebe smatra da ne pripada nasoj nacionalnosti slobodno moze da cita novine na jeziku drzave kojoj pripada i da ne provocira mene i moje sugradjane na mom jeziku.Gledam da budem pravedan svakom svojom misli svakim trenutkom svog postojanja bas zato sto osecam da na nas mlade pada veliki teret odgovornosti za sve ono sto su generacije pre nas radile i cim neko od nas nesto uradi ili kaze makar bi tako reagovao bilo koji cistokrvni Finac ili Kinez odmah se nadje neko da kaze da je umoran od Srba. Eeeeej, ako ti ovde ne valja - nemoj da citas nase vesti, nemoj da se prepires, da otvaras nama oci odakle su Srbi, pricas sta je ko uradio pre 400 godina jer to niko ne zna. Ne zna se bre sta se desavalo pre 15-20 godina u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu sa sigurnoscu a ne neko ce da prica da potice od Ilira. Zivi zivot sad i potrudi se da ti budes junak ovog vremena tako sto ces biti covek a ne da se ugledas na nekog junaka o kom ne znas nista.Imam prijatelje vredne ljude koje znam ceo zivot pa me opet iznenade recju i postupkom. Nema te knjige i istorijskog zapisa koji moze coveka da opise tako da mozes sa sigurnoscu da znas kakav je covek. Kada bi svako od nas bar malo vise bio covek a manje gledali jedni druge vucjim ocima svi bi imali i velike porodice, para, kuce, letovanja, zimovanja, niko nicije svetinje ne bi dirao, mogao bih da se molim u crkvi i bez problema komsiji da cestitam bajram, ali neee. Kod nas su podele na svakom cosku, Dorcol, Vracar, Cerak, Banjica, Partizan, Zvezda,Rad, Hrvat,Srbin,Pazarac,Beogradjanin. Ja radim ovde-on radi tamo, dok god je tako bice borba do istrebljenja, ja znam da to ne mogu da promenim jer u velikom broju situacija neko veliki finansira podele i ratove jer neko tamo jos veci ima zaradu i procenat od svakog metka i jos od mnogo toga,ali se nadam da neko mislece bice cita ovo, e njemu porucujem, sve pocinje sa osmehom...Svi smo mi jaki i silni,klali smo se vekovima ali daj da organizujemo neko obaranje ruku da vidimo ko je jaci i da zavrsimo sa tim a posle na ulici normalno da pricamo.

.

pre 8 godina

@pazarac
Sta si cekao do sada? Idi pokloni mu se u Istanbulu, tamo je sahranjen vec vekovima u ogromnoj dzamiji. Ovo u Madjarskoj su samo srce i utroba. To je bio obicaj kod njih, kada Sultan umre van Carigrada u roku od 24h mu na mestu smrti sahrane srce i utrobu. Tako je Murat sahranjen u Jedrenama, a srce i utroba su na Kosovu.

šone

pre 8 godina

@pazarac
Kao što si rekao da je glupost da su Bošnjaci nastali od Srba, isto tako je još veća glupost da su nastali od Ilira. Ni Srbi nisu "oni" Srbi, i sigurno je samo da im je genetski materijal maltene identičan sa Bošnjacima. Ako si Ilir iz Crne Gore, zašto se nazivaš Bošnjakom? Kakve veze imaš sa Bosnom? Rugovo nije u Albaniji nego u Srbiji, u Metohiji. Tačno je da su Albanci naseljavali Pešter i Novi Pazar u velikom broju. Na primer, familija Ljajić je iz Rugovske klisure i poreklo im je albansko.

.

pre 8 godina

@MNE
Bio je Mehmed Pasa Sulejmanov zet jer je, ako se ne varam ozenio njegovu unuku. Sulejmanova kcer je bila udata za Rustem Pasu, Velikog Vezira poreklom iz Hrvatske, a jedna od unuka za Mehmed Pasu Sokolovica. Ipak Mehmed Pasa nije zahvaljujuci tome dosao do pozicije Velikog Vezira, posto se istakao u janicarima, kao mlad je bio zapovednik Carske Garde, pa zapovednik Mornarice (Osmanska Mornarica bila je tada najmocnija na svetu), pa tek onda Veliki Vezir. I ostao je Veliki Vezir i za vreme vlasti Sulejmanovog sina i unuka. Nikada nije smenjen, ubila ga neka budala dok je vodio svojevrsni "prijem" tokom kojeg su gradjani Carstva jednom sedmicno imali pravo da upute zalbe, primedbe i molbe Suktanu, a Sultanu je te zahteve prenosio Veliki Vezir. Inace, Mehmed Pasa je pored svih sposobnosti ostao upamcen i kao jedan od najpotkupljivijih Vezira, za sve je uzimao ogroman novac. Svaki sastanak sa njim se debelo placao.

@

pre 8 godina

@Kapetan Ahab
Madjarska je tada bila deo Osmanskog Carstva.
Deo je sahranjen u Madjarskoj zbog muslimanskog obicaja po kojem preminuli mora biti sahranjen u roku od 24 sata. Zato su srce i neki unutrasnji organi sahranjeni u Madjarskoj, a telo preneto u Carigrad. Isto tako je Muratovo srce sahranjeno na Kosovu, a telo u Turskoj.