Istorija -

Kod Viminacijuma pronađen brod star 2000 godina: Otkriveno kada će biti izložen za javnost VIDEO

Na površinskom kopu Drmno, kod Viminacijuma, pronađeni su ostaci broda, za koji se pretpostavlja da je pod peskom ležao oko 2.000 godina

Izvor: TV Prva
Podeli
Viminacijum, ilustracija/Foto: depositphotos/smoke-lmt.mail.ru
Viminacijum, ilustracija/Foto: depositphotos/smoke-lmt.mail.ru

Na koji način se on čuva i štiti u arheološkom parku Viminacijum govorio je za televiziju Prva Miomir Korać, direktor Instituta za arheologiju u Beogradu i rukovodilac projekta Viminacijum.

"Viminacijum je još jednom pokazao da je jedno od najznačajnijih arheoloških lokaliteta, ne samo na našim prostorima, već i na prostorima Evrope. Ovaj brod je star 20 vekova", počeo je da priča Miomir Korać za televiziju Prva i dodao:

"Mi smo mislili da su to brodovi iz perioda drugog i trećeg veka, onda smo ih dali na analizu i ispostavilo se da je u pitanju prvi vek naše ere, pa eto sve do sedamnaestog veka. To sada nešto drugo govori, u arheologiji vam uvek podaci nešto još dodatno govore. Rimljani su bili sjajni kad su gradili Panteon, bili sjajni kad su gradili akvadukte, puteve, a izgleda da su i u brodogradnji bili sjajni. Onda su napravili brod koji je mogao da služi u turističke, trgovačke, a isto tako i u vojne svrhe, pa pošto je dobro napravljen, on je otišao dalje kroz vekove. Tako da radnici koji su recimo ribari, koji rade sa nama na terenu kažu, dobro danas lepimo s daskama, smolama, epoksim, ali moj deda je pravio iste takve kuke s kojima je te daske povezivao. Eto vidite koliko je to jedna dobro urađena stvar, proteže se kroz gotovo milenijum", objašnjava on.

Gospodin Korać je otkrio šta je dalje urađeno sa brodom, kao i čime je premazan.

"Prosto moramo da ga vratimo da se on postepeno gubi, jer onda će doći do oštećenja. Da, on postepeno se suši kroz dodavanje određenog sloja vlažnosti. Zato smo ga i vratili, iskopali smo jednu sondu i pesak stavili identičan gde i on bio da bismo ga vratili na to mesto i onda da zadržimo dok se ne steknu svi uslovi, da ne prodru u daske svi ti elementi koji ga u stvari štite. Da bude naša radost narednih, ja se nadam, stotina godina", istakao je Korać.

Vrlo interesantan je podatak da će biti izložen tek za godinu dana.

"Pravimo jednu kuću za brodove. I ta kuća za brodove će imati već određene brodove koje smo pronašli prethodnih godina. Oni su već taj proces konzervacije prošli, tako da ćemo ih izložiti. Ovo će biti samo dodatak. Kad smo pravili tu kuću za njih, mi smo mislili da je dovoljno velika i ispostavila se sa ovim brodovima, da nije. Šta smo se odmah dosetili? Dosetili smo se odmah da ne možemo više u širinu, ni u dužinu. Morate te spratnosti da dodate. 6 redova još da dignemo da otprilike za jedan metar, metar i dvadeset, tako da ćemo te brodove onda izložiti i dobiti neku poluspratnu konstrukciju"; rekao je gospodin Korać.

Detaljnije pogledaj u video-zapisu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu