- Gastronauti -

Jevrejski "rat" artičokama: Čuveni specijalitet na udaru religije

Rimska jevrejska zajednica usprotivila se glavnom rabinatu Izraela, nakon ocene da omiljeni rimski specijalitet "carciofi alla giudia" (cele artičoke pržene u dubokom ulju) nije košer. Hrskava poslastica specijalitet je rimsko-jevrejske kuhinje i često ima istaknuto mesto na jelovnicima.

Izvor: B92, Hina
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Glavni izraelski rabinat, međutim, smatra da način na koji se pripremaju "carciofi alla giudia" onemogućavaju njihovo pravilno čišćenje, te nisu ispunjeni strogi standardi za košer hranu.

"Srce artičoke puno je crva, nema šanse da se pravilno očisti", rekao je za list Hartec čelnik nadležnog odeljenja izraelskog rabinata Jicak Arazi, i dodao:

"Ne može biti košer. To nije naša samovolja, takav je verski zakon."

Međutim, rimska jevrejska zajednica stala je u odbranu svog omiljenog jela.

"Tako ih pripremamo već 600 godina", kaže Umberto Pavončelo, vlasnik košer restorana "Nona Beta" u rimskoj jevrejskoj četvrti.

"Sada sam malo zabrinut za duše onih koji su ih tako jeli stotinama godina. Nadam se da im se ništa loše neće dogoditi", dodao je on sarkastično.

Pavončelo naglašava da je "malo verovatno" da u artičokama ima bilo kakvih insekata i da će "Nona Beta" nastaviti da ih priprema i služi kao i do sada.

"Uprkos tvrdnji izraelskog rabinata, nema središnje vlasti, svaka lokalna jevrejska zajednica ima svoj rabinat koji odlučuje za sebe", ističe Umberto Pavončelo.

A rimskom rabinatu, čini se, ne pada na pamet da odustaje od tog jela, pošto je nedavno i sam glavni rabin Rikardo di Senji snimljen kako prži cele artičoke.

Gastronauti

strana 1 od 3 idi na stranu