- Gastronauti -

Površina 19 kvadrata: Ovo je najveća baklava na svetu / VIDEO

Grupa turskih kuvara postigla je svetski rekord napravivši najveću baklavu ikada, tešku više od 500 kilograma. Baklava je poslužena gostima u ogromnoj tepsiji na "Samitu gastronomije" u Ankari, gde su se desetine posetilaca gurale za svoje parče baklave.

Izvor: Srna, Anadolija
Podeli
Printscreen YouTube/News Center
Printscreen YouTube/News Center

Mehmet Kanbur, koji je predvodio grupu od 14 kuvara iz cele Turske, rekao je da je baklava teška 518 kilograma, što je više nego dvostruko više u odnosu na prethodni rekord.

Poslastičari su na tom zadatku radili protekla tri meseca. Baklava je pečena u jednoj tepsiji u posebno izrađenoj peći, objavio je list Dejli sabah.

Rekord su potvrdili i predstavnici Ginisove knjige rekorda.

Baklava, o čijem poreklu se spore Grčka i Turska, priprema se sa orasima ili sa pistaćima i sa prelivom od šećera.

Ističući da je cilj da se baklava registruje kao proizvod turske tradicije, Kanbur kaže da je poslata poruka da je vreme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svetu.

"Turska baklava ima svoje mesto kod rođenja i smrti ljudi, tokom Bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda", rekao je Kanbur.

Najveća baklava na svetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji. Isečena je na ukupno 11.800 komada.

Gastronauti

Deseti Wine Style salon vina

Deseti po redu Wine Style salon vina, godišnji skup najboljih domaćih i regionalnih vinarija, obogaćen vinima iz celog sveta, biće organizovan u subotu 31. marta u hotelu Zira u Beogradu, od 14 do 20 časova.

Gastronauti ponedeljak 26.03. 14:42 Komentara: 0

Vaših pet minuta uz fuziju ukusa

Koliko često na dnevnom nivou zastanete i udaljite se od konstantne jurnjave za svim i svačim i ostavite malo, ali makar malo vremena samo za vas? Da li uopšte imate vremena za tako nešto, od svih obaveze koje vas okružuju? Ipak, razmislite, svakome od nas je potreban predah, svakome od nas je potrebno da se na tren odmori i ostane sam sa svojim mislima, kako biste mogli da uspešno nastavite sa obaveznim dnevnim aktivnostima.

Gastronauti sreda 28.02. 16:10 Komentara: 1
strana 1 od 3 idi na stranu