- Gastronauti -

Umalo "rat" zbog tradicionalnog jela, ipak, našli rešenje

Stručnjaci zemalja Magreba - Maroka, Alžira i Tunisa - uskoro će razmotriti zajednički predlog da regionalno i tradicionalno jelo kus-kus uđe u spisak svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), preneo je danas francuski list 20 minuta (20 minutes).

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kus-kus predstavlja osetljivo pitanje za zemlje severne Afrike, jer svaka od njih smatra da je "kolevka" tog kulinarskog specijaliteta.

Alžir je 2016. godine najavio da će predložiti kus-kus Unesku kao svoje tradicionalno jelo, ali je kasnije odustao od te namere. Potom je Maroko najavio sličan korak navodeći da je jelo nastalo na jugu zemlje.

Kako ne bi došlo do "rata" zbog kus-kusa, regionalni stručnjaci su predložili da to jelo bude uvršteno u svetsku baštinu svih zemalja Magreba i uskoro se očekuju sastanci o tom pitanju, preneo je list.

Jelo na bazi krupnog pšeničnog griza, maslinovog ulja, s povrćem, mesom ili ribom, prešlo je regionalne granice i postalo je jedno od omiljenih jela u Evropi, posebno u Francuskoj. Na Siciliji se obično servira s ribom, a omiljeno je i u Libanu i Mauritaniji.

U Magrebu postoje kuvari koji se specijalizuju samo za kus-kus.

Gastronauti

strana 1 od 55 idi na stranu