- Gastronauti -

Umro Antonio Karlučo, harizmatični don italijanske kuhinje

Čovek zahvaljujući kom se planeta zaljubila u italijansku kuhinju, slavni televizijski kuvar Antonio Karlučo, umro je u 81. godini života.

BBC
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Poznati šef pojavljivao se u brojnim serijama o kuvanju, uključujući i emisiju "Dva nezasita Italijana" na BBC-ju u kojoj mu je partner bio Đenaro Kontaldo.

Napisao je više od deset bestselera o kuvanju, a 2012. i memoare.

Ima je i svoj lanac restorana, čiji je predstavnik saopštio: "Antonijevo ime nije samo iznad vrata naših restorana, njegovi srce i duša žive i dišu u njima".

Džejmi Oliver odao je počast svom "prvom londonskom šefu", budući da je pre 25 godina karijeru započeo u Karlučovom restoranu u Kovent gardenu.

"Bio je harizmatični, šarmantni don svega italijanskog", napisao je Oliver na Instagramu.

"Uvek je stajao na vratima restorana sa velikom cigarom, čašom nečega izuzetnog i sa svojom fantastičnom naelektrisanom belom kosom. Viva Antonio Karlučo... Napravi neku gozbu gore, druže."

Karlučo je osnovao restorane "Caruccio's" 1999.

Rođen je na severozapadu Italije i radio kao novinar u Torinu, pre nego što će se preseliti u Beč, pa u Nemačku i na kraju u London.

Kraljica ga je proglasila svojim vitezom 2007. zbog izvanrednog doprinosa industriji keteringa, a 2012. je dobio Ugostiteljsku nagradu za životno delo.

Italijanska vlada dodelila mu je titulu "Commendatore", što je ekvivalent britanskim vitezovima.

Karlučo se na malim ekranima pojavljivao duže od četvrt veka.

Njegov kuhinjski moto bio je jednostavan - "Minimum komplikacija, maksimum ukusa".

Napisao je više od 20 knjiga posvećenih testeninama, povrću i pečurkama. Nekoliko meseci pre smrti, radio je na dečjoj knjizi čiji su glavni likovi dve pečurke.

"Moja životna filozofija je da budem srećan i da ljude činim srećnim", rekao je u intervjuu za AP prošle godine.

"A kad ljude činite srećnim, oni vas čine srećnim. Volim da imam novac, jer je novac dobar. Ali ne previše."

Gastronauti

Pihtije kakve do sada sigurno niste probali /VIDEO

Majstore srpske kuhinje Ivana Markovića i Filipa Ugrenovića obučavali su najbolji! U prethodnih 11 sepizoda Coca-Cola gastro-serijala “Nezaboravni ukusi Srbije“ obišli su razna srpska sela i mnoge tradicionalne recepte sačuvali od zaborava. U najnovijoj epizodi odlaze u Zaječar, gde će ih Vera Tomić naučiti kako da naprave pihtije od boba, koje će potom i pojednostaviti kako bi stvorili što praktičniji recept za svakodnevnu upotrebu.

Gastronauti ponedeljak 6.11. 14:01 Komentara: 1

Niste probali najegzotičniju srpsku čorbu?! Velika greška

U najnovijem gastro-serijalu Coca Cola "Nezaboravni ukusi Srbije“ pogledajte kako je izgledala Ivanova i Filipova poseta Aleksincu, gde ih je ugostila Violeta, od koje su naučili da prave najegzotičniju čorbu od semenki bundeva. Pogledajte takođe i na koji način je Ivan modernizovao tradicionalnu pripremu ovog jela kako bi se bolje uklopilo u našu savremenu svakodnevicu, a podsetite se i drugih tradicionalnih recepata, te postanite majstor srpske kuhinje.

Gastronauti petak 3.11. 09:30 Komentara: 5
strana 1 od 6 idi na stranu