Život / Gastronauti 0

U Gvatemali čokoladu prave kao Maje pre 3.000 godina / VIDEO

U istorijskom gradu Antigva, u Gvatemali, zanatlije i dan danas prave čokoladu koristeći tehniku drevnih Maja.

Izvor: B92, NationalGeographic.com
Printscreen / nationalgeographic.com

Narodi Maja, Tolteka i Asteka počeli su da gaje kakao pre više od 3.000 godina. Njegove plodove i čokoladu koju su od njih pravili smatrali "hranom bogova".

Ta tradicija se održala i u delovima današnjih država koje je obuhvatao Majanski svet: Gvatemali, Hondurasu, Belizeu, Meksiku i Salvador. Kakao je tamo korišćen i kao valuta u razmeni, pošto je smatran veoma vrednim zbog svojih medicinskih i afrodizjačkih svojstava.

Zrna kakaoa su prvo bila pečena i melevena, da bi se od njih potom kuvao vruć čokoladni napitak koji je korišćen u verskim ceremonijama, sahranjivan u grobnicama dostojanstvenika i korišćen u ritualima posvećenim Ek Čuahu, bogu trgovaca i zaštitniku kakaoa.

Mleko i šećer su u originalnu smešu dodati tek sa dolaskom španski konkvistadora u 16. veku. Čokolada je, zahvaljujući njima, stigla do Evrope, pošto je prva isporuka kakaoa 1585. godine dopremljena u Španiju.

A u Gvatemali, međutim, brojne tradicionalne zanatlije i danas koriste metode prerade kakaoa kojima su se služile i drevne Maje. Tokom četvorodnevnog procesa prerade zrno kakaoa se suši, peče, ljušti i melje ručno, uz upotrebu metate, tradicionalnog kamena za mlevenje.

I dok su njihovi preci više voleli da u kakao dodaju kukuruz i čili, današnji potomci preferiraju njihov domaći cimet, kardamon i šećer. Table čokolade oblikuju koristeći trščane prostirke - petate. Potom ih tope u vrućoj vodi i, na kraju, dodaju začine.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar