- Gastronauti -

Da li znate kako nastaje "pravi" soja sos? (VIDEO)

Ovaj klasik azijske kuhinje proizvodi se fermentacijom zrna soje, pšenice, soli i vodi. Stari majstori po zvuku koji proizvodi znaju u kojoj je fazi i kako treba da se meša.

Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Japanski shoyu, odnosno soja sos neizbežan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svetu u poslednjih 60 godina soja sos počeo da proizvodi u metalnim bačvama, postoje neka mesta na kojima se sve još radi na tradicionalni način.

Jasuo Jamamoto s ostrva Šodošima na istoku Japana jedan je od svega jedan odsto proizvođača koji soja sos prave u drvenim bačvama.

Njegova porodica poslednjih 150 godina sama pravi bačve od bambusa koje sosu daju specifičan, i ne tako slan ukus kao što je reč o proizvodima masovne proizvodnje.

Sos se pravi od zrna soje, pšenice, soli i vode. Komercijalna proizvodnja soja sosa traje tek nekoliko meseci, ali u bačvama Jasua Jamamota zrna fermentiraju i sazrevaju dve godine, što im poboljšava ukus i podiže cenu.

U priloženom videu otkrijte kako izgleda metod koja se u Japanu koristi od 7. veka:

Gastronauti

Roštilj za Ginisa, a nije iz Leskovca

Urugvaj je u nedelju oborio Ginisov rekord u organizovanju najvećeg roštilja na svetu sa ispečenih deset tona mesa i time sa prvog mesta "uklonio" susednu Argentinu koja je skoro deset godina ljubomorno držala tu titulu.

Gastronauti ponedeljak 11.12. 08:38 Komentara: 11
strana 1 od 51 idi na stranu