Recepti

Kako nazdraviti sa potpunim strancem?

O kulturama sveta mnogo govori način na koji njihovi pripadnici piju.

Utorak, 09.09.2014.

18:21

Autor: Huffington Post

Default images

Podeli:

Foto: Bernt Rostad / Flickr.com

Pre nego što nazdravite s novim prijateljima iz inostranstva, trebalo bi da se upoznate sa običajima koji su vezani za ispijanje alkohola.

Predstavljamo vam najneobičnije.

Francuska

U Francuskoj je ispijanje vina pravi ritual koji prati niz pravila. Žene se uvek poslužuju prve, čaša se puni do pola, a smatra se vulgarnim da sami sebi sipate piće.

Španija

Španci veruju da nazdravljanje čašom vode donosi sedam godina lošeg seksa.

Italija

Italijani piju samo vodu ili vino uz obroke, dok se ispijanje piva ili drugih pića uz jelo smatra nepristojnim.

Portugalija

Divno porto vino otvara se u zemlji porekla na neobičan način. Kako bi se sprečilo mešanje sedimenta s vinom, pampur se ne vadi iz flaše, nego se ceo grlić seče uz pomoć zagrejanih klešta i leda.

Nemačka

Veče pre venčanja, mladoženjini najbolji prijatelji „otimaju“ mladu i vode je u bar. Mladoženja mora da ih nađe i svima plati piće, kako bi povratio nevestu.

Holandija

Holanđani su izumeli ispijanje viskija bez pomoći ruku. Čašica se grabi usnama i u celosti prazni u grlo, a potom se viski „gasi“ pivom.

Češka

U Češkoj se veruje da će oni koji ukrštaju ruke prilikom nazdravljanja imati sedam godina lošeg seksa.

Gruzija

Foto: Jason Scragz / Flickr.com

U Gruziji se tokom svakog obroka nazdravi i do 30 puta, a od stranih gostiju očekuje se da učestvuju u zdravicama.

Ukrajina

Ukrajinske neveste moraju stajati čvrsto s obe noge na zemlji. Naime, ako im neko ukrade cipelu, gosti će je dodavati jedni drugima i piti vino iz nje.

Mađarska

U Mađarskoj je 1848. 13 revolucionara pogubljeno zbog pokretanja pobune protiv Austrije. Njihove smrti proslavljene su kucanjem čašama piva, zbog čega se danas u Mađarskoj nikad ne nazdravlja pivom na takav način.

Island

Islanđani toliko vole alkohol, da ga čak i praznuju. Prvi mart proslavlja se kao Dan piva, dok se Verslunarmannahelgi u avgustu obeležava kao najpijaniji vikend u godini.

Rusija

U Rusiji su uobičajene dugačke zdravice koje se završavaju nekom šalom. Inače, prazne čaše i flaše se ne ostavljaju na stolu, nego ispod njega.

Kazahstan

Nacionalno piće Kazahstana je kumis, fermentisano kobilje mleko. Običaj je da se svaka preostala kap pića vrati nazad u bokal, kako se ne bi bacila.

Kina

Stariji Kinezi tokom zdravice čašu drže više od mladih. Osim toga, običaj je da se prvo piće ispija „u cugu“, a kao dokaz da ništa od pića nije preostalo, čaša se okreće naopako na sto.

Nigerija

Tek kad mlada i mladoženja popiju tradicionalno vino od palme, mogu se smatrati zvanično venčanim.

Australija

U Australiji se nova tura pića poručuje veoma glasno. Smatra se gotovo nepristojnim, ako neko ne želi da viče.

Švedska

U Švedskoj se peva (i to glasno) pre, tokom i posle svakog nazdravljanja akvavitom. To žestoko piće zatim se zaliva pivom.

Peru

U Peruu se jedna čaša piva deli među prijateljima. Prva osoba koja sipa piće, treba da popije celu čašu i dopuni je pre nego što je prosledi dalje.

Indija

Vino je važan deo indijske mitologije i spiritualnosti već hiljadama godina. Čak i danas se alkohol koristi u postizanju „višeg nivoa svesti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare