Recepti

Ćevapima nema mesta u Evropskoj uniji?

Rumunskim ćevapima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka jula preti zabrana od strane Evropske unije zbog sode bikarbone, koji se u njima nalazi kao konzervans .

Sreda, 08.05.2013.

18:36

Autor: avaz.ba

Default images

Podeli:

Osim ovog ključnog sastojka i drugi aditivi su razlog zbog kog se ćevapi više neće nalaziti na meniju zemalja članica, piše Romania Insider.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da ga svrstaju u kategoriju tradicionalnih proizvoda. U njihovom službenom saopštenju stoji:

"Predstavnici Vlade preduzeće sve potrebne mere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mera koja treba biti preduzeta ispravno i normalno rešenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije”.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.

Ovo jelo je toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni deo svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad's uključio u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a reč je o mlevenom junećem jagnjećem i svinjskom mesu, identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju.

Od začina u njih se može dodati beli luk, crni biber, majčina dušica, korijander, anis i ponekad malo crvene paprike.

U mešavinu se, kao što je pomenuto, uvek dodaje natrijum bikarbonat, supa ili voda. A kao što vam je već verovatno poznato, natrijum bikarbonat ili popularno - soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i "balkanskih" ćevapa.

Još uvek se vode polemike da li su mici nastali "iz" ćevapa ili obrnuto, uprkos tome što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva.

Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuvar uz Transilvanije Jonesku Jordače, poznat po svojim kobasicama.

Jedne večeri je u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio da meso bez creva stavi na roštilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.