- Gastronauti -

Šta je zapravo espreso?

Malo ko može da odoli mirisu espresa na samom početku dana. Međutim, šta je zapravo ta mešavina? Sudeći po žurnalu Popular Science, espreso je jako teško definisati i razumeti.

Izvor: B92
Podeli

“Iako se možda čini iznenađujućim, zapravo ne postoji prava definicija toga šta je espreso – postoje samo određeni elementi oko kojih se stručnjaci slažu, ali ne postoje pravila i uputstva, ne postoje recepti”, navodi se u magazinu.

Stručnjaci za espreso ipak ističu da je za savršenu šoljicu potreban: koncentrisan, gust, napitak baziran na kafi sa slojem guste pene napravljen u mašini koja izbacuje vrelu vodu u kontejner koji sadrži fino mlevenu kafu, pod visokim pritiskom.

Sa druge strane, espreso nije: vrsta zrna kafe, ista stvar kao i ostale kafe i definitivno nije definicija koja može da se nauči.

“Iako je jako teško definisati šta espreso jeste, a šta nije, stručnjaci se slažu da on ne može biti dobijen iz aparata čija cena iznosi manje od 1.000 evra pošto jeftiniji modeli nisu u stanju da stvore dovoljan pritisak, snagu i konstantnu temperaturu potrebnu za savršenu šoljicu”.

Ono što u svojim istraživanjima sa druge strane navodi Smithsonian, postoji jedan ključan element u celom miksu – čovek.

“Poslednjih decenija apart za espreso konstantno je unapređivan, određena merenja sada radi kompjuter, ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu za koje smatramo da su savršene i idealne, potrebno je malo više od nauke i tehnologije. Iza savršenog espresa stoji i umetnik, šanker, barmen, barista, i ta savršena šoljica zavisi od četiri M:

Macchina – aparat za espreso

Macinazione – pravilno mlevenje zrna

Miscela – mešavina kafe I njeno pečenje

Mano – iskusna ruka bariste

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu