- Gastronauti -

Da li ste postili Uskršnji post?

Tokom sedmonedeljnog Uskršnjeg posta, koji je poceo 3. marta, a traje do Uskrsa 20. aprila, ograničenja koja taj ritual podrazumeva pridržavalo se tri procenta Rusa, dok za 73 odsto njih post nije imao nikakvo značenje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je ustanovio renomirani ruski institut za istraživanje javnog mnjenja "Levada", koji je ispitivao građane u 130 gradova i sela u svim regionima zemlje.

Kako navodi "Verska informativna agencija" (VIA), ceo post su postili većinom stariji od 55 godina, penzioneri i žene. Tokom posta se povremeno od mesa odricalo 11 odsto pravoslavnih dok je 10 procenata njih izjavilo da je spremno da posti poslednje, preduskršnje sedmice.

Analitičari ističu da su isti rezultati bili i ranijih godina, što ukazuje na to da Ruska pravoslavna crkva (RPC) ne uspeva da ubedi vernike da se pridržavaju crkvenih pravila koja predstavljaju obavezu za njih.

Patrijah Kiril nedavno je ukazao na to da post nije "dijeta", već da je njegova priroda "duhovna", i treba kod vernika da izazove "duboke promene".

Da li ste vi postili Uskršnji post?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu