- Eucerin Leto -

Kako se izboriti sa prekomernim znojenjem?

Znojenje je prirodan način tela da se "rashladi", te ga je nemoguće izbeći, pogotovo kada živa u termometru ne "silazi" ispod 30 stepeni Celzijusovih. Iako se u letnjim mesecima mnogo više znojimo, ukoliko primetite da je to znatno više nego obično, neophodno je da se obratite lekaru, koji će otkriti uzrok prekomernog znojenja - hiperhidroze. Ovaj poremećaj može da bude simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uzroci sekundarne hiperhidroze

 • Trudnoća
 • Menopauza
 • Anksioznost (uznemirenost)
 • Zloupotreba određenih supstanci i alkohola
 • Srčana oboljenja
 • Dijabetes (šećerna bolest)
 • Respiratorna insuficijencija (oslabljena disajna funkcija)
 • Gojaznost
 • Giht
 • Pojačana funkcija štitaste žlezde (hipertiroidizam)
 • Određeni lekovi
 • Povreda perifernih nerava
 • Parkinsonova bolest

Oko jedan odsto poulacije pati od ovog poremećaja, odnosno prekomerno se znoji bez nekog očiglednog razloga.

Prekomerno znojenje nikako nije prijatno, a njegov "rezultat" vidljiv je ispod pazuha u vidu velikih mokrih mrlja. Takođe, osobama koje pate od ovog problema često su stopala gotovo stalno mokra od znoja, a praćeno je neugodnim mirisom i konstatno vlažnim i mokrim rukama. Prekomerno znojenje može da se javi u rasponu od umerenog do jakog znojenja.

Važno je znati i da li patite od simptoma prekomernog znojenja ili hiperhidroze, a to ćete otkriti jednostavnim testom.

Od prekomernog znojenja patite ako vam se na odeći ispod pazuha pojavljuju velike vlažne mrlje, ali i ako vam znoj kaplje sa lica ili vam čarape postanu mokre tokom vežbanja ili na vrućini.

Takođe, od prekomernog znojenja patite i ukoliko uobičajeni antipespiranti na vas ne deluju, odnosno, ako vas ne štite dovoljno od znojenja ili pak ako primećujete poboljšanje ako koristite antiperspirante namenjene upravo zaštiti od obilnog znojenja.

S druge strane, ako se značajno više znojite u odnosu na druge ljude, imate najmanje jednu epizodu prekomernog znojenja nedeljno, članovi vaše porodice pate od hiperhidroze, onda verovatno i vi patite od ovog poremećaja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Razlikuju se dve vrste hiperhidroze - primarna (idiopatska) ili žarišna i sekundarna hiperhidroza.

Primarna je kada se prekomerno znojenje javlja samo na određenim delovima tela kao što su ruke, stopala, delovi lica i pazusi. Smatra se da je ova hiperhidroza genetski problem, te da se javlja unutar jedne porodice.

Kada je prekomerno znojenje posledica ozbiljnijeg oboljenja u pitanju je sekundarna hiperhidroza, što znači da je ona samo sporedni efekat ozbiljnijeg problema.

Kada je reč o lečenju hiperhidroze, oni koji pate od prekomernog znojenja na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti, a o kojima treba da razgovaraju sa svojim lekarom.

Efikasno lečenje može da dovede do poboljšanja života onih koji moraju da žive sa hiperhidrozom, pa se zato dijagnoza, kao i način lečenja moraju pažljivo razmotriti.

Antiperspiranti su posebno efikasni u smanjenju prekomernog znojenja ispod pazuha, a takođe su i prva mera koju dermatolozi preporučuju kao "kozmetički" i neinvazivan način za kontrolu znojenja.

U slučaju prekomernog znojenja, Eucerin savetuje da se Eucerin Antiperspirant intensive sprej koristi uveče pre odlaska na spavanje. Ovaj preparat je pogodan za primenu kako ispod pazuha, tako i na dlanovima i stopalima.

strana 1 od 2 idi na stranu