- Eucerin Leto -

Koji je vaš tip kože na licu i kako da je pravilno negujete?

Na licu se "najbrže" vidi koliko godina imate, a ukoliko ga redovno održavate, po koju godinu možete i da sakrijete. Lice posebno treba da štitite leti, jer je ono najizloženije sunčevim zracima, a kako se mnogo znojimo, neophodno je i da se redovno čisti i hidrira.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koža lica je veoma specifična, pa treba da je negujete i dva puta dnevno, pogotovo ako se izlažete sunčevim zracima. Nega kože uključuje redovno čišćenje, toniranje, negu i zaštitu. A da bi nega kože lica bila adekvatna neophodno je da znate koji je tip vaše kože, odnosno da li vam je koža normalna, suva, masna ili kombinovana.

Iako tip naše kože određuje genetika, stanje ovog najvećeg ljudskog organa može da varira u zavisnosti od raznih faktora.

Normalna koža

Ovaj tip kože je dobro izbalansiran, što znači da koža nije ni previše masna, ni previše suva. Ovakva koža ima dobru cirkulaciju, meku tekstruru, nije sklona osetljivosti i ima “svežu” boju.

Suva koža

Ovakva koža proizvodi manje sebuma nego što je potrebno, odnosno manje nego normalan tip kože. Zbog toga suva koža može da deluje kao da je zategnuta, gruba, ali i beživotna. Zanimljivo je da više žena pati od suve kože nego muškaraca. Takođe, što je starija, koža je sve suvlja.

Postoji nekoliko stepena suve kože - blago, izuzetno i ekstremno suva koža. Blago suva koža može da bude zategnuta, slaba, gruba i da izgleda beživotno.

Ukoliko se suva koža "zapostavi", onda dolazi do perutanja, a koža poprima fleke, postaje zategnuta i javlja se iritacija.

Ekstremno suva koža najčešće se javlja kod starijih i dehidriranih ruku. Ovakva koža je gruba, ispucala, ima žuljeve, ljuspa se i često je iziritirana.

Masna koža

Kao što joj samo ime kaže, ova koža je masna, a prepoznaje se po "sjaju", koji nastaje kao posledica većeg stvaranja sebuma nego što je to potrebno. Prekomerna proizvodnja sebuma naziva se seboreja, a nju podstiču genetika, hormonalne promene, lekovi, stres, ali i šminka koja uzrokuje iritaciju.

Osim što se masna koža "sjaji", na njoj su vidljive i pore, a sklona je i različitim oblicima akni.

Kombinovana koža

Dok je kombinovana koža upravo to - kombinovana. To znači da su u "T zoni" zastupljeni svi tipovi kože. Masniji delovi kombinovane kože nastaju zbog prekomerne proizvodnje sebuma, dok suprotno, suvlji delovi su upravo takvi zbog nedovoljno sebuma.

A kada ste odredili koji je tip vaše kože, lakše će vam biti da odredite i preparate kojima ćete na pravi način da je negujete. U nekoliko koraka prvo treba da je detaljno očistite, tonirate, a onda "zaštitite" odgovarajućom kremom. Da bi koža lica bila negovana, neophodno je mazati je dva puta odgovarajućim kremama – ujutru i uveče.

Ako ste već u "godinama", savetuje se i posebna krema za područje oko očiju.

Eucerin preporučuje Eucerin DermatoCLEAN Blago mleko za čišćenje ukoliko imate suvu kožu, Eucerin DermatoCLEAN Osvežavajući gel za čišćenje ukoliko je vaša koža normalna ili mešovita, Eucerin DermatoCLEAN Sredstvo za skidanje vodootporne maskare i šminke i Eucerin DermatoCLEAN Tonik namenjen za sve tipove kože.

Eucerin leto | PR

Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Eucerin Leto utorak 31.07. 10:04

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Eucerin Leto ponedeljak 30.07. 09:59

Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Eucerin Leto nedelja 22.07. 11:58 Komentara: 4

Naučite da "čitate" oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za letovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Eucerin Leto sreda 18.07. 12:22

Kako do glatkog lica bez ili sa manje bora?

Bore oko očiju, usana i na čelu devojke počinju da primećuju u ranoj mladosti. Iako je tada dovoljno lice negovati običnom kremom, kada uđete u tridesete, potrebno je odabrati onu koja će najbolje odgovarati vašem licu.

Eucerin Leto subota 14.07. 08:37

Da alergija ne upropasti letovanje

Crvenilo, svrab, bele piknice i mehurići na koži znak su alergije na na koži, a koji mogu da se pojave već posle svega nekoliko minuta sunčanja. Dosadan i neprijatan svrab i bubuljice mogu bukvalno da vam upropaste letovanje i odmor.

Eucerin Leto četvrtak 12.07. 10:47
strana 1 od 2 idi na stranu