- Eucerin Leto -

Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Izvor: PR
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se u poslednje vreme sve više govori o preterivanju u svemu, pa i izlaganju sunčevim zracima, odnosno njihovom štetnom efektu, tako se sve više govori i o fotostarenju kože.

Dermatovenerolog ass.dr sci.med. Srđan Tanasilović kaže da preterano izlaganje sunčevim zracima dovodi do smanjenja kolagenih vlakana i drugih proteina u dubljim slojevima kože, a čiji je zadatak da koži daju elastičnost i svežinu.

"Vremenom, zahvaljujući neograničenom i nezaštićenom boravku na suncu, koža gubi jedrinu i elastičnost, što je dovodi do toga da izgleda starije. Pored toga, značajna manifestacija fotosterenja je i pojava pigmentacije (fleka), proširenih, vidljivih krvnih sudova, kao i zona istanjene koža (atrofija)", navodi dr Tanasilović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se dugo sunčate, i još niste kožu zaštitili nikakvom kremom za zaštitu od sunca, to može da dovede do hroničnih oštećenja ovog najvećeg ljudskog organa.

"Kumulativni efekti UV zračenja jesu brže starenje kože i češća pojava tumora kože, posebno na zonama tela koje su često izložene sunčevim zracima", objašnjava on.

Iako je starenje prirodan proces i nije moguće zaustaviti ga, odgovornim ponašanjem prema sebi i koži, ono može bar malo da se uspori.

"Izlaganje UV zracima pokazuje kumulativne efekte tokom života. Upravo na to mislimo kada kažemo 'koža pamti svaki trenutak proveden na suncu'. Prvi znaci starenja često postaju vidljivi u ranim tridesetima godinama, a osobe koje na vreme počnu da koriste kreme sa zaštitnim faktorom zapravo deluju preventivno i investiraju u budućnost. Takvo, preventivno ponašanje umanjuje mogućnost da koža u 45 godini života izgleda desetak godina starije", poručuje dr Tanasilović.

Dodaje i da je veoma važno izbegavati da se izlažete sunčevim zracima u periodima kada je indeks UV radijacije najviši i redovno tokom sunčanja, kožu zaštiti odgovarajućim kremama.

"Adekvatna zaštita od fotostarenja podrazumeva razvijenje svesti o potencijalno štetnim efektima UV zračanja već kod dece. Ukoliko deca steknu naviku da je neophodna upotreba preparata sa zaštitnim faktorom, adekvatne odeće kao i svest o tome da treba izbegavati boravak na suncu u periodima kada je 'sunce jako', sa lakoćom će primenjivati stečeno znanje i kada odrastu", poručuje.

Eucerin iz svoje linije proizvoda preporučuje Eucerin Anti-age fluid za zaštitu od sunca SPF 50 .

Eucerin leto | PR

Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Eucerin Leto utorak 31.07. 10:04

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Eucerin Leto ponedeljak 30.07. 09:59

Naučite da "čitate" oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za letovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Eucerin Leto sreda 18.07. 12:22

Kako do glatkog lica bez ili sa manje bora?

Bore oko očiju, usana i na čelu devojke počinju da primećuju u ranoj mladosti. Iako je tada dovoljno lice negovati običnom kremom, kada uđete u tridesete, potrebno je odabrati onu koja će najbolje odgovarati vašem licu.

Eucerin Leto subota 14.07. 08:37

Da alergija ne upropasti letovanje

Crvenilo, svrab, bele piknice i mehurići na koži znak su alergije na na koži, a koji mogu da se pojave već posle svega nekoliko minuta sunčanja. Dosadan i neprijatan svrab i bubuljice mogu bukvalno da vam upropaste letovanje i odmor.

Eucerin Leto četvrtak 12.07. 10:47
strana 1 od 2 idi na stranu