- Eucerin Leto -

Naučite da "čitate" oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za letovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/sunbathing
Foto: Getty/sunbathing

Ono što krema za koju se odlučite treba da ima to je oznaka SPF (Sun Protection Factor), što znači zaštitni faktor. U zavisnosti koji se broj pored ove skraćenice nalazi, znači da će vaša koža, ukoliko se pridržavate uputstva, 25,30 ili 50 puta duže, kada je namazana, biti zaštićena od crvenila nastalih UVB zracima, nego da nije namazana.

Ona krema koja sadrži SPF 50 može da apsorbuje čak 97 odsto UV zračenja. Naravno, ukoliko je nanosite pravilno i u dovoljno debelom sloju.

Ukoliko se na kremi nalazi i oznaka UVA, onda to znači da je vaša koža zaštićena i od UVA zračenja. Ova oznaka će biti ispisana u krugu, a prema propisanim standardima, UVA faktor za zaštitu od sunca mora da bude jednak trećini faktora za zaštitu od sunca (SPF).

Ipak, ono što treba da znate je da nijedna krema apsolutno ne štiti od negativnog zračenja, pa ne samo da je neophodno da adekvatno koristite kremu za sunčanje, već i da se sklanjate od sunca od 11 do 17 sati, jer vas ni najveći faktor neće sto odsto zaštiti.

Tokom najtoplijeg dela dana, sklonite se u hlad i nosite odeću svetlih boja.

Iako mnogi misle da mogu na brzinu da se okupaju i “osuše” na suncu bez korišćenja kreme za sunčanje, u velikoj su zabludi, jer u zavisnosti od tipa kože, vreme prirodne zaštite kože kreće se od pet do 30 minuta. Nova istraživanja pokazuju da može da dođe do oštećenja DNK, a imuno sistem da bude oslabljen i pri manjem zračenju, odnosno pre nego što se pojave opekotine.

Zato preparate za sunce nanosite u dovoljno debelom sloju na sve otkrivene delove tela i na dva, tri sata ponavljajte ceo proces.

Najbolje je da ga nanesete 30 minuta pre boravka na suncu. Nakon toga, istu količinu nanesite i prilikom izlaska na sunce ili dolaska na plažu.

Eucerin ima bogatu liniju preparata za zaštitu od sunca, a koji su namenjeni različitim potrebama i tipovima kože.

Eucerin leto | PR

Šta kad koža "popuca"?

Gotovo da nema devojke ni žene na svetu koja se bar jednom u životu nije susrela sa strijama. Samo jedan pogled na njih stvara paniku i pitanja kako ih zaustaviti, ukloniti i makar malo "zamaskirati". Ako ne u pubertetu, tokom rasta, onda će se one sigurno javiti tokom trudnoće.

Eucerin Leto utorak 31.07. 10:04

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Eucerin Leto ponedeljak 30.07. 09:59

Da koža "prebrzo"ne ostari

Prekomerno izlaganje suncu neće dovesti samo do crvenila i ozbiljnihih opekotina na koži, već će ona mnogo brže i da stari. Nije sunce naravno jedini razlog zbog kojeg će vaša koža početi brže da stari, to se dešava, između ostalog, i zbog stresa, manjka sna, previše cigareta, alkohola, crvenog mesa...

Eucerin Leto nedelja 22.07. 11:58 Komentara: 4

Kako do glatkog lica bez ili sa manje bora?

Bore oko očiju, usana i na čelu devojke počinju da primećuju u ranoj mladosti. Iako je tada dovoljno lice negovati običnom kremom, kada uđete u tridesete, potrebno je odabrati onu koja će najbolje odgovarati vašem licu.

Eucerin Leto subota 14.07. 08:37

Da alergija ne upropasti letovanje

Crvenilo, svrab, bele piknice i mehurići na koži znak su alergije na na koži, a koji mogu da se pojave već posle svega nekoliko minuta sunčanja. Dosadan i neprijatan svrab i bubuljice mogu bukvalno da vam upropaste letovanje i odmor.

Eucerin Leto četvrtak 12.07. 10:47
strana 1 od 2 idi na stranu