U čemu je tajna Šanel 2.55 tašne?

Verovatno nema žene koja prati modu, a koja ne sanja o Chanel tašni ili Burberry mantilu ili Louboutin cipelama. Razlog je jednostavan – reč je o svevremenskim modnim artiklima, ali i o statusnim simbolima

Život

Izvor: Izvor: Tportal Autor: G.R.

Četvrtak, 04.09.2014.

14:25

Default images

Vlasnice kultnih Šanel (Chanel) tašni reći će vam da je reč ne samo o modnom klasiku, već i o investiciji. Iako to na prvu loptu možda zvuči suludo, sudeći po stalnom rastu cene Šanelovih torbica, možda dame koje se muževima pravdaju govoreći da je više od 150.000 dinara uloženih u torbicu jako dobra investicija zapravo imaju pravo.

Tom se tematikom pozabavio i portal Racked, pošto je proučavao kako se kretala cena popularne tašne u poslednjih nekoliko godina. Pokazalo se da se povećavala 15% godišnje. Cena slavne Chanel torbe 2.55 - crne boje, od jagnjeće kože i srednje veličine - ove godine je, u odnosu na prošlu, skočila za 500 dolara pa se njena cijena u odnosu na 2008. gotovo udvostručila.

Zašto je cena Šanelovih tašni poslednjih desetak godina toliko skočila? Jedan od razloga za to svakako je inflacija jer danas sve košta više nego pre deset godina, uključujući sirovine i cenu rada. Ali, kad se uzme u obzir to da je cena slavne tašne 2005. iznosila 1.650 dolara, a danas oko 4.900 dolara, čini se da su za ovakav rast cene osim inflacije krivi i neki drugi faktori. Chanel, očekivano, nije želeo ništa da kaže o svojoj taktici određivanja cena, a sve što su na ovu temu izjavili bilo je da, poput svih luksuznih brendova, i oni redovno prilagođavaju cene u skladu s promenama modela, dizajna, troškova proizvodnje, cene sirovina i kursnih razlika.

Ali, profesorka Tomai Serdari sa Univerziteta Njujork, koja se bavi proučavanjem luksuznih dobara, nudi objašnjenje. Ona tvrdi da je u zadnjih nekoliko godina Chanel dodao nekoliko novih proizvoda koji se nalaze u cenovnom razredu od 600 do 1.000 dolara. Ti su proizvodi, naravno, i dalje skupi, ali su ipak puno pristupačniji od tašne koja košta 5.000 dolara.

“Kako bi održali ekskluzivnost, ali i dalje povećavali profit, oni moraju da povećaju cenu tašni”, objašnjava Serdari. Chanel očigleno ne mora da se brine da će mu pasti prodaja torbica zbog povećanja cena jer je prodaja luksuzne robe cvetala i u vreme najveće ekonomske krize, najviše zahvaljujući zemljama koje doživljavaju nagli razvoj, kao što su Kina, Indija i Brazil.

Ali, Serdari upozorava da kupovinu Šanelovih tašni ipak ne treba smatrati investicijom. Ako je to jedina torba koju ćete nositi barem sledećih deset godina i usput ignorisati kupovinu gomile nepotrebnih stvari u međuvremenu, onda je možda u redu da je kupite. Tašna je poput automobila, s godinama joj pada vrednost, pogotovo ako je stalno u upotrebi. Ali onaj ko već ima novca na bacanje i može sebi da je priušti, možda je bolje da je kupi ove nego iduće godine. Cena bi joj, ako je suditi suditi prema dosadašnjoj praksi, za godinu dana ipak mogla biti znatno veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: