- Antitabu -

Pet razloga zbog kojih su levoruki u prednosti nad dešnjacima

Levoruke ljude nekada su smatrali čudnima, pa su mnogi roditelji decu terali da pišu desnom i da levu ruku koriste što manje.

Izvor: B92, Vecernji.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Danas znamo, sasvim bez razloga i neopravdano. Šta više, levoruke osobe su u prednosti nad dešnjacima, jer su istraživanja pokazala da su zdravije, a neretko, i srećnije.

A sve to zbog sledećeg:

1. Oni su osobe koje vole da sanjare, a odlično im polazi za rukom i da ispunjavaju svoje snove.

2. Istraživanja su pokazala da se brže oporavljaju od moždanog udara u odnosu na dešnjake.

3. Bolji su u multitaskingu - obavljanju više radnji istovremeno, jer kao levoruki "prisiljavaju" mozak da razmišlja i obavlja radnje brže.

4. Studije su pokazale da levoruke osobe lakše donose važne odluke, jer uzimaju dovoljno vremena za promišljanje kad se radi o njima nepoznatoj temi i razmišljaju nekoliko koraka unapred.

5. Levoruke osobe su i bolji sportisti od dešnjaka, jer imaju brže reakcije, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2006. godine.

Antitabu

Gde je u Evropi život najbolji za homoseksualce?

Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema homoseksualcima u Evropi, Azerbejdžan je najmanje prijateljski a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izveštaj Rejnbou Evropa nevladine organizacije Llga-Evropa.

Antitabu sreda 16.05. 14:18 Komentara: 40

Zbog srpskog zaboravljaju svoj maternji jezik: Problem je rešiv

Zašto veliki deo romske populacije u Srbiji i dalje živi na margini? Hoće li i kada će doći bolje sutra za Rome? Osim standardnih, tu se nazire i jedan novi problem – mladi Romi ne znaju svoj maternji jezik. Tragajući za odgovorima, ekipa „Exploziva“ razgovarala je sa meštanima sela Korman kod Kragujevca i shvatila da rešenje postoji. Pogledajte u prilogu o čemu se radi.

Antitabu ponedeljak 7.05. 10:00 Komentara: 29
strana 1 od 2 idi na stranu