- Antitabu -

Beograđanin otišao u Severnu Koreju da se ošiša "k'o hipster"

Aleksa Vulović, dvadesetpetogodišnji Beograđanin koji trenutno živi u Australiji, u aprilu je snimio dokumentarni film o Severnoj Koreji kojim je pokušao da razbije predrasude o ovoj zemlji.

Izvor: B92
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

Aleksa je sa svojim istoimenim prijateljem Aleksom Apolonovom u Australiji postao vrlo popularan nakon objavljivanja dokumentarca o Severnoj Koreji, naizgled najzatvorenijoj zemlji na svetu.

Kako kaže za australijske medije, želeo je da predstavi Severnu Koreju na malo drugačiji način i razbije predsrasude i „američki ugao gledanja“. Student je političkih nauka, a zbog globalne nepravde koju je i njegova rodna zemlja Srbija trpela godinama, imao je potrebu da snimi ovakav film o Severnoj Koreji.

Njih dvojica su brzo postali popularni u Australiji, pa su usledila i gostovanja u televizijskim emisijama.

“Bilo je veoma lako otići u Severnu Koreju. Čini se da baš žele da rade na turizmu, ima puno turističkih agencija preko kojih se može otputovati tamo“, ispričao je Aleksa u emisiji Studio 10.

Prvi utisak je bio da je sve mnogo lepše nego što izgleda na slikama, a uz pratnju vodiča obišli su sve najlepše znamenitosti Pjongjanga, a obišli su čak i akva-park.

Dokumentarac nosi ime „Frizura“ što se odnosi na čuvenu priču da je režim u Severnoj Koreji propisao dozvoljene frizure koje njeni građani mogu nositi.

“Čuli smo da ne možete imati frizuru koju hoćete, ali opet nismo bili sigurni da je to istina. Naravno, ta priča nije tačna. Da, postoje preporuke, ali ne i obaveza“, ispričao je Aleks.

Vulović je na kraju otišao u frizerski salon i svoju dugu kosu potpuno ošišao. Kako kaže, želeo je da ima pravu hipstersku frizuru.

U izjavi za “Novosti“ navodi da ga je na snimanje dokumentarca delimično inspirisala i nepravda koja je počinjena prema Srbiji.

“Nisam više mogao da slušam sve te laži i izmišljanja koje su plasirali australijski mediji. Imao sam potrebu da odgovorim na neka pitanja, baš kao što su to činili i moji roditelji tokom bombardovanja Srbije, pre 18 godina. Bio sam sedmogodišnjak i sećam se iskrivljene slike o Srbima i svemu što se tamo dešavalo, koja je plasirana na Zapadu. U Srbiji je živela moja baka i mnogo rođaka, a ja sam slušao svakodnevno kako je to zemlja divljaka i zločinaca“, rekao je.

Vulović i Apolonov kažu da bi jako voleli da se vrate u Severnu Koreju i dublje istraže zemlju budući da se na svakih par meseci još jedan novi grad otvori za turiste.

Pogledajte njihov dokumentarac.

Antitabu

Seksualno naslje: neobuzdana muška seksualnost ili pravo jačeg?

U spletu nedavnih skandala oko seksulanog nasilja, zlostavljanja, uvreda i ucena koje potresaju američku javnost, postavlja se ključno pitanje među kolumnistima, borcima za ženska prava i osvešćenim i emancipovanim muškarcima: Da li je seksualno nasilje posledica neobuzdane muške seksualnosti ili je u pitanju pravo jačega ?

Antitabu utorak 5.12. 08:15 Komentara: 50
strana 1 od 2 idi na stranu