- Antitabu -

Zakon koji bi mogao da uništi mnoga detinjstva u Iraku

Nacrt zakona po kojem se prihvataju brakovi dece i od devet godina u Iraku uticaće na devojčice i dečake koji već nose traume iz rata i detinjstva, ističu zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Takav zakon bi dozvolio sveštenicima da odobravaju ovakve brakove, a to je izazvalo demonstracije organizacija za prava žena i raznih aktivista u Iraku.

“Dečaci i devojčice u Iraku su već žrtve teških trauma zbog višegodišnjih oružanih sukoba, a sada prete da će im oduzeti i detinjstvo“, kaže Virdžinija Gaba, specijalna izaslanica UN za decu u oružanim sukobima.

“Iračka vlada treba da preduzme sve potrebne mere da zaštiti svu decu tako što će spečiti usvajanje ove politike koja može još više da im naškodi“, dodala je.

Inače, u Iraku se jedna od pet devojčica udaje pre nego što napuni 18 godina. Iako je za brak po zakonu potrebno da supružnici imaju 18 godina, devojke uz dozvolu roditelja mogu da stupe u brak već u 15. godini.

Nacrt zakona, koji će dozvoliti sklapanje braka sa detetom od devet godina, odobrio je irački parlament, javljaju lokalni mediji.

“Predlog ovog zakona samo će još više podstaći unutrašnje sukobe u Iraku, dok zemlja još pokušava da izleči rane koje je stvorilo seksualno nasilje Islamske države i drugih strana u sukobu“, upozorava Virdžinija.

Prema poslednjim statistikama, na međunarodnom nivou najmanje 15 miliona devojaka uveliko je u braku pre navršene 18. godine.

Antitabu

Seksualno naslje: neobuzdana muška seksualnost ili pravo jačeg?

U spletu nedavnih skandala oko seksulanog nasilja, zlostavljanja, uvreda i ucena koje potresaju američku javnost, postavlja se ključno pitanje među kolumnistima, borcima za ženska prava i osvešćenim i emancipovanim muškarcima: Da li je seksualno nasilje posledica neobuzdane muške seksualnosti ili je u pitanju pravo jačega ?

Antitabu utorak 5.12. 08:15 Komentara: 50
strana 1 od 2 idi na stranu