- Antitabu -

Afrika u problemu: Širi se kao pošast i uništava mlade živote

Nakon što je izgubio 48.000 šilinga (500 dolara) u lošem klađenju, Džekson Kimani je razmišljao da izvrši samoubistvo.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Dvadesetšestogodišnjak radi u jednoj agenciji za mobilne novčane transakcije u Najrobiju. Novac je uzeo od pazara kako bi uložio u klađenje na fudbalske utakmice, a na kraju je sve izgubio. Bila je to subota po podne, a Kimani kaže da je pravi srećnik zato što njegov menadžer nije došao da proveri stanje novca u radnji.

U nedelju je pokušao ponovo i osvojio 12.000 šilinga zahvaljujući kvotama evropskih fudbalskih utakmica. Da nije dobio ovaj novac, kaže, sigurno bi izvršio samoubistvo pre nego što ga policija uhvati.

Osim što je povratio novac, Kimani je čak zaradio dodatnih 1.000 šilinga za sebe.

“Klađenje je jako veliki problem. U početku je zabavno, a vrlo brzo postaje zavisnost“, kaže on.

Priznaje da je zavisnik od klađenja, a u kladionici je već dve godine uglavnom tri puta dnevno, a vikendima i više. Znaju ga u svakoj kladionici, a najviše novca ulaže u fudbalske utakmice, nekada tenis i košarku. Sve je počelo kada je video da je jedan njegov prijatelj osvojio ogroman iznos, pa je i on odlučio da mu se pridruži i doprinese svojim mesečnim prihodima za još 10.000 šilinga. Ali, nije bilo sve tako bajno.

“U isto vreme gubite i dobijate. Verovatno sam izgubio mnogo više nego što sam dobio“, kaže.

Sportska klađenja su u Africi, a posebno u Keniji, postala svakodnevica, a štetni efekti ove prakse poprimaju ozbiljne razmere. Istraživači upozoravaju o kompulzivnoj prirodi kockanja i nemogućnosti da se prekine na vreme. Kladionice su uzele maha i u Ugandi, gde je ekspanzija satelitske televizije i nacionalne lutrije uticala na mnogo nezaposlenih Uganđana. U Nigeriji čak 60 miliona ljudi između 18 i 40 godina troši čak 6,2 miliona dolara na klađenje dnevno.

U Keniji, koja je treće najveće tržište za klađenje u Africi iza Južnoafričke Republike i Nigerije, smartfoni i digitalna tehnologija umnogome su olakšali zavisnost.

S druge strane, vlasti pomenutih zemalja zadovoljno trljaju ruke od milionskih poreza koji se slivaju u budžet, jer je čitava praksa klađenja u potpunosti zakonska.

Kimani kaže da je završio sa kockanjem. Obrisao je profile na svim platformama za klađenje i kaže da je to ono što treba da urade svi koji su zavisni.

“Nemojte ulagati novac koji ne možete priuštiti sebi da izgubite. Kuća uvek dobija!“, zaključuje.

Antitabu

Gde je u Evropi život najbolji za homoseksualce?

Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema homoseksualcima u Evropi, Azerbejdžan je najmanje prijateljski a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izveštaj Rejnbou Evropa nevladine organizacije Llga-Evropa.

Antitabu sreda 16.05. 14:18 Komentara: 37

Zbog srpskog zaboravljaju svoj maternji jezik: Problem je rešiv

Zašto veliki deo romske populacije u Srbiji i dalje živi na margini? Hoće li i kada će doći bolje sutra za Rome? Osim standardnih, tu se nazire i jedan novi problem – mladi Romi ne znaju svoj maternji jezik. Tragajući za odgovorima, ekipa „Exploziva“ razgovarala je sa meštanima sela Korman kod Kragujevca i shvatila da rešenje postoji. Pogledajte u prilogu o čemu se radi.

Antitabu ponedeljak 7.05. 10:00 Komentara: 29
strana 1 od 95 idi na stranu