Da li su "žene" prevaziđene?

Šta danas znači reč “žena”? Sigurno ne isto što je nekada značila – ali se ipak definicija te reči suštinski nije promenila.

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2012.

09:30

Default images

Nekada se znalo šta „žena“ predstavlja, međutim moderne dame se baš i ne uklapaju u definiciju te reči.

Nekada davno “žena” nije značilo isto što i supruga; reč “žena” je romantizovana negde između 3. i 12. veka i bilo je potrebno nekoliko stotina godina da se pod “poslom” žene podrazumeva čuvarka srca, ognjišta i doma.

Svi su želeli ženu koja će održavati kuću čistom, koja će pospremati za decom, za mužem; koja će prati veš, peglati, kuvati. Svi žele ženu koja će ići po namirnice, servirati obroke sa osmehom na licu i zatim oprati sudove.

Zaista, ko ne bi želeo “ženu”, i ko bi (kada uzmemo u obzir šta se pod ženom podrazumevalo) želeo da to bude?

U tradicionalnom smislu zdravog partnerstva, posao “žene” je podrazumevao dužnosti čistačice, šefice i ličnog asistenta. Međutim te uloge su bile odvojene od uloge majke i ostalih koje je svaka žena igrala.

Danas se, međutim, drugačije gleda na drugu polovinu bračnog para i smatra se da se “žene” više trude oko uloge majke nego “žene”.

Čini se da su naše majke više vremena provodile trudeći se da budu bolje žene nego majke, dok se sadašnje generacije koncentrišu na suprotno: više se trude oko dece nego oko muževa. One to rade jer je majčinstvo teže i zahteva više posla i pažnje.

Dakle da li moderne žene obavljaju poslove koje su one radile, na primer, sedamdesetih ili bilo kad u prošlosti? I da i ne. U većini domaćinstava muškarci ne očekuju od svojih žena da obavljaju sve kućne poslove. Ali one većinom i dalje rade mnogo više po kući i oko kuće od svojih muževa. Dakle da li treba da odbacimo naziv “žena” i zamenimo je sa, na primer, “supruga” ili “partnerka”?

Istina je da problem nije u definiciji reči. Žena, supruga, partnerka – značenje ovih reči zavisi od toga šta mislimo kada ih izgovorimo.

Sada je vreme da se prekine sa definicijom ženske osobe kao nečije žene ili kao nečije majke već kao žene koja je prigrlila te veze, i ostale, kao delove mnogo veće celine.

A reči koje mogu zameniti “ženu”, a opet je opisati na pravi način i obuhvatiti sve njene uloge ima puno: Ljubavnica. Srodna duša. Životna saputnica. Najbolja prijateljica. Partnerka...

Foto: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: