Da li biste potpisali predbračni ugovor?

Teniserka Marija Šarapova ima 24 godine i jedna je od najbolje plaćenih sportistkinja sveta. Samo njen ugovor s Nikeom vredi 70 miliona dolara. Nije stoga čudno što će s budućim mužem, slovenačkim košarkašem Sašom Vujačićem, potpisati predbračni ugovor.

Izvor: Jutarnji

Ponedeljak, 20.02.2012.

16:30

Default images

Na dogovor u Istanbulu, gde Saša trenutno igra za klub Anadolu Efes, došlo je čak deset Marijinih i jedan Sašin advokat. Poučeni iskustvom mnogih slavnih koji su se opekli, Marijina porodica ništa ne želi da prepusti slučaju.

Advokati će pažljivo sastaviti svaku stavku ugovora kako bi u slučaju razvoda njeno bogatstvo ostalo u njenim rukama.

Neromantičan potez

“Želim da naše venčanje bude slavlje naše ljubavi. Pred prijateljima i porodicom, bez prodaje slika tabloidima i bez potpisivanja predbračnog ugovora”, tako je prošle godine govorio britanski komičar Rasel Brend (36) kad se ženio s američkom pevačicom Keti Peri (27) na ekstravagantnoj ceremoniji u Indiji.

Međutim, 14 meseci posle upravo je ona zadnja u nizu slavnih osoba koja je nastradala jer nije potpisala predbračni ugovor, nego je verovala u “dok nas smrt ne rastavi”. Njen uskoro bivši suprug mogao bi da dobije 20 miliona dolara nakon 14 meseci braka. Prema kalifornijskom zakonu, trebalo bi da dobije pola njenog bogatstva.

Upravo su holivudski brakovi najpodložniji potpisivanju predbračnih ugovora. Možda se ne smatraju romantičnim, ali to nije ni razvod koji u tom slučaju često završi u suzama jedne strane.

Prema kalifornijskom zakonu, ako ne potpišu predbračni ugovor, supružnici dele imovinu stečenu u braku pola-pola. Bez obzira na to je li jedan zaradio 100 miliona dolara, a drugi ništa.

S polovinom brakova koji se završe razvodom, predbračni ugovori imaju puno ekonomskog smisla.

Važno je imati i dobrog advokata koji će ugovor sastaviti tako da ga je nakon razvoda vrlo teško osporiti.

Usprkos velikoj rati u slučaju razvoda i još većoj razlici u godinama, upravo je slavni Hju Hefner bio taj koji je odbio da potpiše “bilo kakav prokleti ugovor”. Sa svoje 84 godine, tri braka iza sebe i 24-godišnjom verenicom, smatrao je kako to nije potrebno. Međutim, mlada je pobegla i u suzama otkazala venčanje. I verovatno Hefu sačuvala milione.

Dogovor van sudnice

Ako Rasel Brend uskoro postane novopečeni milioner, jedan njegov sunarodnjak prošao je još bolje. Redatelj Gaj Riči i Madona nisu potpisali predbračni ugovor kad su se 2000. venčali.

Nakon osam godina par se rastao po kratkom postupku na sudu u Londonu, a Gaj je nagodbom dobio između 76 i 92 miliona dolara. Svi su bili zapanjeni zato što Madona nije potpisala nikakav ugovor. Prema zakonu, on je trebao da dobije polovinu od njenih 500 miliona dolara, ali par je uspeo da se dogovori van sudnice.

Oskarovka Ris Widerspun razvela se od glumca Rajana Filipa nakon sedam godina, dvoje dece i glasina o neveri. Ona je zarađivala 15, a on tri miliona dolara po filmu. Nije zatražila alimentaciju, kao ni on, ali je prema kalifornijskom zakonu glumac dobio pola njene imovine.

Nekima predbračni ugovor nikada ne “sedne”. Tako je slavni Bitls Pol Makartni razvodom od Heder Mils izgubio 35 miliona dolara jer nisu ništa potpisali. Njegova kći, slavna dizajneka Stela, javno ga je molila i preklinjala da se ne ženi s Heder, ali je Pol bio uporan.

Pouka Denis Ričards

Uz milione koje mu je uzela, mora joj godišnje plaćati i 70.000 dolara za izdržavanje njihove kćeri Beatris sve dok ona ne postane punoletna. Ali ipak, čini se da je ostao večni romantik. Naime, nakon četiri godine Pol se ponovno odlučio na brak. Prstenom vrednim 650.000 dolara 68-godišnji Pol zaprosio je 51-godišnju Nensi Ševel i - odbio da potpiše predbračni ugovor.

Međutim, neki su se slavni pokazali gotovo vidovitima. Tako je glumica Denis Ričards pri udaji za problematičnoga Čarlija Šina uspela da ubaci jednu vrlo zanimljivu klauzulu. Ako je Čarli prevari, ona će pri razvodu dobiti dodatna četiri miliona dolara.

Čarli se svojski potrudio, pio, drogirao i jurio žene sve dok nije doživeo kolaps i završio na odvikavanju. Denis je pokupila njihove dve devojčice i novac. Uz to i muža svoje komšinice Heder Mils - Ričarda Samboru.

Foto: Jeroen van Oostrom / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: