Da li ste žena za brak?

Svi smo čuli ili čak iskusili ovu priču: muškarac upozna ženu, zaljube se, zabavljaju neko vreme i počnu zajednički život i izgrade svoje gnezdo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

14:00

Default images

Nakon nekoliko godina ona počne da razmišlja o braku ali ne vrši pritisak na njega. Pitaće je kad bude spreman, jel tako? Nije baš. Veza stagnira, a on je onda napušta. Muškarac se ubrzo nakod raspada te veze, ženi narednom devojkom, ostavljajući bivšu slomljenog srca.

Zašto se to dešava nekim ženama?

Džon Moloj, autor knjige "Why Men Marry Some Women And Not Others", tvrdi da postoje tipovi žena kojima se muškarci žene, i one sa kojima ne stupaju u brak.

Autor je za potrebe svoje knjige intervjuisao više od 3.500 osoba kako bi otkrio zašto pripadnici jačeg pola nekim devojkama postave čuveno pitanje, a nekima ne. Kada je od muškaraca tražio da opišu svoje verenice samo 20% njih je upotrebilo izraze poput “prelepa” ili “seksi”. Ostali su se koncentrisali na opisivanje ličnosti svojih budućih žena.

Takođe, većina muškaraca je rekla da se i prodica pitala kada je reč o ženi koju će zaprositi, a roditelji baš za svog sina i ne traže kvalitete poput seksipila i lepote.

“Postoji još jedan razlog zašto muškarci ne žene seksi devojke. Oni žele da budu sigurni da će deca koju će odgajati biti njihova,” objašnjava dr Džejn MekKartni, psiholog. “Njih privlače kvaliteti poput lojalnosti, diskrecije i ljubaznosti. Lepa i flertna može da prođe, ali samo kao devojka a ne partnerka za ceo život.”

Međutim, iako muškarci ne žele seksi žene, oni vole da one vode računa o sebi. Moloj kaže da se cene žene koje su zgodne, imaju lepu kosu i sređene nokte; ali one koje traže pažnju i oblače se provokativno – nisu tako poželjne za brak.

Zvuči pomalo ludo da muškarci žele da se ožene ženima koje su seksi i zgodne, ali ne onima koje su previše seksi i previše zgodne.

Još jedan razlog zbog kojih se pripadnici jačeg pola žene nekim ženama, a nekima ne, je taj što ih neke “ne pritiskaju” dovoljno.

Čak 73% žena nagovara muževe da je vreme za brak, a ne sede čekajući da oni sami dođu na tu ideju. Ako se zabavljate sa muškarcem koji je već živeo sa nekim i želite da se udate, to morate i da kažete. Obznanite svoje želje.

Istraživanje otkriva i da muškarci ne cene žene koje ih služe i čiste za njima. “Niko ne želi da se oženi sluškinjom,” rekao je jedan od ispitanika. Oni vole žene koje cene sebe.

Zajednički život je dobar, ali ga žene vide kao korak napred u vezi, a muškarci tim potezom dobijaju na vremenu, kaže dr Džoel Blok, psiholog.

“Statistika pokazuje da prosidba dolazi nakon 22 meseca. Ako prođe više od 3,5 godine šanse da će doći do braka opadaju; nakon sedam godina zabavljanja, možete se pomiriti sa idejom da vas partner verovatno neće zaprositi,” kaže Moloj. Ako želite da se udate, statistika govori, da bi ozbiljno trebalo da počnete da tražite muža sa 28 godina.”

Autor savetuje ženama i da malo spuste kriterijume. Neke dame se nikada ne udaju jer su previše zahtevne. Naravno da treba da se držite nekog standarda, ali muškarcu ponekad treba dati dve, tri šanse pre nego što ga definitivno odbijete.

“Savršeno ne postoji. Starije neudate žene treba dobro da razmisle o tome. Da li je skoro savršen bolji od samačkog života?, pita vas on. Za neke jeste, za neke nije. “Neke žene jednostavno ne žele da se udaju, “ kaže Moloj.

Foto: Rosen Georgiev / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: