Evolucija objašnjava nasilje u porodici

Nasilje u porodici datira od davnina, a njegova uloga kroz evoluciju bi mogla biti od pomoći u otkrivanju onih koji su mu skloni, tvrde naučnici.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

12:18

Default images

Neki smatraju da ovo istraživanje samo iznosi pretpostavke i da bi se moglo interpretirati kao izgovor za nasilje.

Svake godine više do 500.000 žena u SAD-u prijavi nasilje od strane trenutnih ili bivših partnera.

“Postoji razlog zašto je nasilje u porodici toliko rasprostranjeno”, tvrdi Dejvid Bas, biolog sa Univerziteta u Teksasu.

On smatra da ono predstavlja vrstu selekcijske prednosti povezane sa reprodukcijskim uspehom.

Drugim rečima, muškarci koji se ponašaju nasilno zapravo se na taj način osiguravaju da će partnerka nositi njihovo potomstvo, a ne nekog drugog čoveka.

“Okolnosti pri kojima dolazi do nasilja veoma su predvidive”, rekao je Bas.

On je sa vojim kolegama sproveo nekoliko studija koje idu u korist vezi između nasilja i reproduktivnog uspeha.

Istraživanje koje je uključivalo 65 trudnica pokazalo je da su one koje su partneri napadali u većini slučajeva nosile tuđe dete.

Druga studija je obuhvatila 8.000 žena od kojih je 14 odsto prijavilo nasilje u porodici, a sve su se složile da je njihov partner ljubomoran i da ne želi da one razgovaraju sa drugim muškarcima.

Bas smatra da je nasilje u porodici verovatnije kada muškarac pored sebe ima superiornijeg partnera - ženu koja više zarađuje, koja je inteligentnija ili privlačnija od njega. U tim situacijama muškarci pribegavaju nasilju kako bi sprečili ženu da “skrene s puta” ili umanjili njenu percepciju uništivši joj samopouzdanje.

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa ovim tvrdnjama i smatraju da su u pitanju mahom nagađanja.

“Sa sigurnošću tvrdim da nasilje u porodici ide daleko izvan navedenih kategorija”, rekla je Heder Daglas sa Univerziteta u Brizbejnu.

Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: