Zašto su žene promiskuitetne

„Promiskuitetne“ žene tako se ponašaju jer je to prirodan način borbe protiv „bele kuge“, pokazuju nedavna istraživanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

11:20

Default images

Naučnici veruju da otkrića iz skorašnje studije mogu objasniti zašto ženke životinja imaju nekoliko partnera, umesto jednog, koliko im je potrebno za oplodnju.

Navodno, ženke vrsta čiji se broj primeraka smanjuje, bivaju promiskuitetnije, kako bi pronašle mužjake adekvatne za stvaranje potomstva.

Stručnjaci sa Univerziteta u Istočnoj Angliji koristili su bube popce u istraživanju i otkrili da je uspeh prilikom oplodnje isti, bez obzira da li se ženka pari sa jednim ili pet mužjaka.

Međutim, kada su ista ispitivanja sproveli kod vrsta čiji je broj primeraka smanjen, ženke su u parenju sa samo jednim mužjakom pokazale smanjenje od 50 odsto u uspešnosti odgajanja zdravih potomaka.

„Poliandrija“ ili pojava u kojoj jajašca ženke oplođava više mužjaka poznata je kod više vrsta – od šimpanzi do kokoški.

Naučnici smatraju da rezultati pokazuju kako ženke poseduju mehanizme koji im dozvoljavaju da „filtriraju“ genetski najkompatibilniju spermu kako bi proizvele zdravije potomstvo.

Ova uzbudljiva otkrića pokazuju kako ova česta ali paradoksalna šema parenja može evoluirati, ako ženke izbegavaju reprodukciju sa genetski nekompatibilnim partnerima.

Još nije poznato kako ženke „razlikuju“ adekvatnu spermu od one koja to nije. Možda se jednostavno češće pare i dozvoljavaju „najboljem spermatozoidu da pobedi“ ili možda biraju partnera putem instinkta i čula.

Kod većine vrsta, međutim, postoji urođeni program razmnožavanja prema kom više seksualnih partnera znači veću (a time i bolju) genetsku raznovrsnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: