Prva beba rođena iz transplantirane materice preminule žene

Žena iz Brazila koja je rođena bez materice postala je prva osoba na svetu koja je rodila živo i zdravo dete iz transplantirane materice preminule žene.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:17

Prva beba rođena iz transplantirane materice preminule žene
Foto: Thinkstock/ilustracija

To je prvi takav slučaj zabeležen u svetu, istakli su lekari i naučnici, te dodali da je ovo prekretnica i nada za sve one žene koje se bore sa neplodnošću.

Rođenje ove devojčice, prenosi Independent, znatno će proširiti mogućnost tretmana za sve parove koji su dosad bez uspeha pokušavali da dobiju potomstvo.

Slični operativni zahvati već su primenjivani u Švedskoj i Americi, ali do sada se uvek radilo o materici živog donora.

Naime, svih dosadašnjih 10 pokušaja obavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj i Turskoj, tokom kojih se pokušalo da se obavi presađivanje materice preminule donorke završio se neuspešno. Prekretnica je ovaj slučaj iz Brazila. Majka devojčice je 32-godišnja anonimna žena koja je, zbog retkog genetskog poremećaja rođena bez materice. Njoj je 2016. godine u klinici u Sao Paulu presađena materica 45-godišnje donorke koja je umrla usled izliva krvi u mozak. Operativni zahvat trajao je gotovo 11 sati.

Nakon sedam meseci od transplantacije, u njenu matericu je usađeno osam oplođenih jajnih ćelija.

Devojčica je rođena carskim rezom u 35. nedelji i imala je 2.550 grama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: