Majke "pucaju" u društvu koje idealizuje majčinstvo, neophodna psihološka podrška

Mnogim majkama je potrebna psihološka podrška i pomoć zbog toga što se od njih očekuje da postignu sve - kućne obaveze, organska hrana za decu, dobra karijera, a da uz sve to izgledaju kao manekenke. Pandemija koronavirusa je dodatno pogoršala situaciju jer je majkama donela još obaveza.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

15:52

Majke
Foto: Profimedia

Očigledno je da je situacija sa koronavirusom uticala na psihičko zdravlje ljudi, a najviše je uticala na mlade, one koji žive u malim stanovima, samce, starije ljude, trudnice i mame. Međutim, i pre toga pred majke su postavljeni standardi koje nije realno ispuniti, tako da je pandemija probleme podigla na viši nivo.

Problemi su brojni, od saopštavanja vesti o trudnoći poslodavcu, preko odlaska u porodilište iz kog mnoge majke ne izlaze sa osmehom, do prilagođavanja na novi život i ritam porodice. Možda najbitnija stvar u tome jeste to što mame nemaju kome da se obrate, a često se osećaju usamljeno.

Dve trećine majki redovno, ili makar povremeno, "pregori" od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok samo pola njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku, rezultat je istraživanja koje je sproveo Centar za mame, udruženje koje već skoro 9 godina podržava mame u Srbiji.

"Podaci ukazuju na to da se većina majki često oseća usamljeno jer je pandemija loše uticala na njihovo mentalno zdravlje, dok polovina smatra da im je potrebna psihološka podrška, koju mnoge od njih ne mogu da priušte zbog finansijkih razloga, ili nedostatka vremena. Korona nije pokvarila nikakvu idealnu sliku, ona nas je čak vratila u tradicionalna očekivanja i patrijarhalnu podelu rada", kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Osnovna ideja njihovog projekta "Mama, kako si?", koji će finansijski podržati kompanija A1 Srbija, jeste uvođenje sos telefonskog broja preko koga će mame u narednih godinu dana besplatno moći da dobiju psihološku podršku.

"SOS telefon psihološke podrške mamama bi bio broj koji one mogu da pozovu kada se osećaju da nemaju kome da se obrate, kada im je potrebno da ih neko sasluša ili da se negde isplaču. Mi ćemo ih podržavati bez ikakve osude i želimo da budemo mesto gde one mogu da se obrate i za savet i da podele sa nekim svoju brigu. Mame često nemaju sa kim da pričaju o temama koje ih muče, a pogotovo što živimo u vremenu koje idealizuje majčinstvo. U javnosti je malo dozvoljeno da pričate o svojim problemima, očekuje se da kada postanete mama istog trenutka počnete da cvetate od sreće a nije samo tako, i teško je", kaže Jovana Ružičić.

Kultura traženja stručne pomoći u našoj zemlji je malo razvijena, što potvrđuje i istraživanje "Mama kako si?", u kome su uglavnom mame iz urbanih sredina iskazale potrebu za pomoć, dok i dalje nemamo uvid u to kako žene iz manjih sredina reaguju na bilo koju vrstu psihološkog pritiska.

"Psihološko savetovanje kao vid pomoći je itekako potreban, ali nije jos osvešćen. Upravo je to uloga ovakvih projekata. Oni služe da problem postane prepoznatljiv na širem planu, da bi se na kraju integrisao u sistemska rešenja, koja nikada nisu potpuna. U svemu tome mogu nam pomoći digitalna sredstva komunikacije, jer sama dostupnost i pristupačnost raznih usluga, uključujući i psihološko savetovanje, daje nam šansu da one budu dosupne svim kategorijama", ističe Anđelka Grujičić, iz Centra za promociju zdravlja.

Grujičić ističe da iako nemamo statistički zabeležen podatak o broju majki koji pati od postporođajne depresije, postoje određene skale prema kojima se to može meriti, u okviru određenih projekata koji se tiču roditeljstva, odnosno što boljeg ranog razvoja dece.-

Tokom prošle godine u Srbiji je rođeno skoro 60 hiljada beba, od toga trećina u Beogradu, a činjenica da se majčinstvo ne završava rađanjem, govori o tome koliko ima majki kojima je potrebna podrška.

U zavisnosti od vrste podrške koju će dobiti projekat "Mama, kako si?", osim telefonske linije, Centar za mame planira pokretanje razgovora sa majkama koje se bave interesantnim poslovima na temu brojnih izazova sa kojima se susreću na tom putu, kao i kreiranje serijala videa u okviru kojih bi stručna lica govorila o mentalnom zdravlju tokom trudnoće i prvih meseci sa detetom.

"Planiramo različite aktivnosti na društvenim mrežama, sve će biti dostupne onlajn. Time ćemo doći do mnogo većeg broja žena, i do onih koje žive u malim sredinama, koje u svojoj zajednici nemaju tako nešto, a imaju internet. Takođe, doći ćemo i do žena iz regiona, koje nas itekako prate", kaže Ružičić.

Svi koji žele bolje okruženje za mame mogu da daju svoj doprinos tako što će glasati za projekat "Mama kako si?", na sajtu svetkakavzelis.rs, svakoga dana, do 24. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: