Internet društvo Srbije: Uređaj za merenje zagađenosti svako može da instalira kod kuće

Projekat iz ekologije "Bolji vazduh građanima" selektovan je za osvajanje premije kompanije A1, koja će u okviru društveno odgovornog programa "Svet kakav želiš" u narednom periodu uložiti 10 miliona dinara u tri ključne oblasti društva u Srbiji.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Četvrtak, 13.05.2021.

11:45

Internet društvo Srbije: Uređaj za merenje zagađenosti svako može da instalira kod kuće
Foto: Printscreen/TV Prva

Problem zagađenja vazduha u Srbiji je ogroman o čemu govori i jedan od poslednjih podataka Svetske zdravstvene organizacije, da oko 7 hiljada ljudi godišnje umire od posledica zagađenja vazduha, a u Beogradu oko 1.600 ljudi.

Internet društvo Srbije koje se bavi primenom modernih tehnologija u rešavanju problema životne sredine patentiralo je mini uređaj za merenje kvaliteta vazduha - Klimerko, koji građani sami mogu da instaliraju kod kuće.

"Ono što mi nudimo jeste proizvod kojim bi građani sami mogli da mere kvalitet vazduha, i da pružimo informacije koji su nivoi zagađenja u tim lokalitetima u kojima se meri. Klimerko može da vam da tačnu informaciju kolika je zagađenost, a kada to znate, možete adekvatno da promenite svoje ponašanje", kaže za Tv Prva Željka Milošević ispred Internet društva Srbije.

Srbija se 2018. godine gušila u zagađenom vazduhu, a od tada zagađenje vazduha postaje deo centralne vremenske prognoze u medijima, prilikom čega se prate merne stanice širom Srbije. Međutim, sada svaki pojedinac jednu mernu stanicu može instalirati na svoj prozor.

Klimerko funkcioniše tako što dva senzora mere čestice i zagađenost u vazduhu, zatim pritisak, temperaturu i vlažnost vazduha, nakon čega se preko mikroprocesora i wifi mreže podaci šalju na internet platformu, gde svi građani mogu da ih vide.

Merenja su u realnom vremenu i vrše se na svakih 15 minuta, a ideja je da javne merne stanice, i ove građanske, rade u korelaciji.

Prema rečima Željke Milošević, plan je da Internet društvo Srbije, u zavisnosti od obima novčanih sredstava koji budu dobili od kompanije A1, distribuira oko 30 ovih malih uređaja i da ih instalira u 10 lokalnih zajednica.

"Mi smo se fokusirali na manje razvijene delove Srbije, na istočni i jugoistočni deo Srbije i nadamo se da će građani prepoznati ovu inicijativu i instalirati po jednog Klimerka. Sve podatke o tome kako mogu da sastave svoj uređaj naći će na sajtu klimerko.org", kaže Milošević.

Koja ideja za bolji svet će dobiti podršku od pet, tri i dva miliona dinara zavisi od građana koji mogu podržati odabrani projekat glasanjem na sajtu svetkakavzelis.rs.

Detaljnije o projektu "Boljji vazduh građanima" i o tome kako izgleda Klimerko pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: