Ostvarenje sna mnogih muškaraca: Naučnici na pragu otkrića leka protiv ćelavosti

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu u "lek" protiv ćelavosti.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: PippiLongstocking/Shutterstock
Foto: PippiLongstocking/Shutterstock

Istraživači u SAD-u su prvi put štampali 3D folikule dlake u tkivu ljudske kože. Ovo je veliki korak napred, a takođe i podsticaj za testiranje lekova i presađivanje kože.

Dr. Pankaj Karande, vanredni profesor hemijskog i biološkog inženjerstva koji je vodio studiju, rekao je:

"Naš rad je dokaz koncepta da se strukture folikula dlake mogu kreirati na veoma precizan, ponovljiv način korišćenjem 3D bioprintinga."

Ova vrsta automatiziranog procesa je potrebna kako bi se omogućila buduća bioproizvodnja kože. Rekonstrukcija folikula dlake korišćenjem ljudskih ćelija je izazov.

"Neke studije su pokazale da ako se ove ćelije uzgajaju u trodimenzionalnom okruženju, one potencijalno mogu proizvesti nove folikule dlake, a naša studija se zasniva na ovom radu", dodaje.

Folikuli dlake pomažu u održavanju vlage, regulišu telesnu temperaturu i čuvaju matične ćelije koje pomažu koži da zaceli kada je povređena.

Tim na Politehničkom institutu Rensselaer u Njujorku želeo je da pronađe način da stvori kožu koja nosi folikule koristeći tehnike 3D štampanja na ćelijskom nivou.

Dozvolili su uzorcima kože i ćelija folikula da se podele i umnože u laboratoriji dok ne budu imali dovoljno za štampanje. Svaki tip je zatim pomešan s proteinima i drugim materijalima kako bi se stvorilo "biomastilo".

Koža je zatim štampana, sloj po sloj, veoma tankom iglom, dok su takođe napravljeni kanali za taloženje ćelija kose. Trenutni životni vek ovih tkiva je dve do tri nedelje, što nije dovoljno vremena da se dlaka razvije.

Međutim, istraživači se nadaju da će produžiti ovaj period, omogućavajući folikulu da dalje sazre i na kraju izraste dlaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu