Stručnjaci upozoravaju: Pre uzimanja oralnih kontraceptiva obavezno konsultovati ginekologa

Ginekolog Vanja Milošević povodom svetskog Dana kontracepcije koji se obeležava danas pod sloganom "Moć opcija" upozorava da korišćenju oralnih kontraceptiva treba da prethodi obavezna konsultacija sa ginekologom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/KaryB
Foto: Shutterstock/KaryB

"Kada pričamo o oralnoj kontracepciji to su hormonski preparati i tu uvek treba biti obazriv. Ključna rečenica je šta i kojoj pacijentkinji odgovara kao vid kontacepcije uz jednu dobru pre svega anamnezu i sagledavanje svih aspekata zdravlja jedne žene. Šta svakoj pacijentkinji odgovara kao kontraceptiv, to ćemo odlučiti na osnovu sagledavanja njenog opšteg stanja ali ono što je i za sve važno - njenog hormonskog statusa", rekao je Milošević za Tanjug.

On savetuje i preporučuje da je važno da se kod uzimanja bilo kog vida kontracepcije, pacijentkinje obavezno jave pre svega ginekologu, koji će da sagleda njeno opšte stanje, a onda eventualno i ako postoji potreba zakaže endokrinološke konsultacije.

"Često su tu u pitanju policistični jajnici, nekad bolne menstruacije, nekad endometrioza. Često je to udružen problem i onda bi bilo najbolje da se uradi taj bazni hormonski status i da se na osnovu njega odlučimo šta ćemo i u koju ćemo vrstu oralne kontracepcije", rekao je Milošević.

Na pitanje novinara zašto su pilule za kontracepciju najčešće "bauk" Milošević odgovara da je reč o lošem ili nedovoljnom informisanju. "Nas lekare uvek vodi pravilo - maksimalno bezbedna. Da bude što manje invazije po zdravlje pacijentkinje i da bude reverzibilna i kada želi da rodi da to može da bude mnogo kraći period, da može da bude spremna.

Predsrasude su vezane za unošenje hormona, jer i mala količina pravi promene. Oralni kontraceptivi su kombinacija dva najvažnija hormona kod žene - estrogena i progesterona - čije delovanje ima za cilj da se kod pacijentkinje spreči ovulacija", rekao je Milošević.

S obzirom na to da se oralni kontraceptivi mogu kupiti u apotekama i bez recepta lekara Milošević smatra da bi u zakonu trebalo promeniti taj propis. "Ono što je još simptomatičnije je što mi često zapostavljamo činjenicu da bi zdravstveno vaspitanje u osnovnim i srednjim školama bio način da te mlade ljude informišemo", rekao je Milošević.

On je naglasio da osim kontrole i planiranja rađanja, mehanička kontracepcija ima jednu izuzeno važnu ulogu - a to je zaštita od polno prenosivih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu