Sve više dece sa stomačnim virusom: "Broj stolica može ići i preko 10 dnevno"

U prestoničkim domovima zdravlja na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GOLFX/Shutterstock
Foto: GOLFX/Shutterstock

U Domu zdravlja Savski venac dnevno bude 200 pregleda, a od tog broja se oko 30 odsto dece javi sa stomačnim tegobama.

"Pored letnjih meseci, kada imamo stomačne viruse infekcije i u jesenjim danima imamo nastavak stomačnih infekcija. Deca su se sa odmora vratila u kolektiv. Reč je o gastroenteritisu koji može zahvatiti od želuca do creva, a izazivaju ga virusi rota, adeno ili norovirus", rekla je za Tanjug Marija Golubović, iz Doma zdravlja Savski venac.

Prema njenim rečima, kod nas je najčešća rotavirusna infekcija creva.

"Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Posle par dana počinju tegobe sa povraćanjem i blagom temperaturom. Povraćanje prestaje u prvih 48 sati. Tečne stolice se pojavljuju obično posle prestanka povraćanja i temperature. Broj stolica može ići i preko 10 dnevno i praćene su grčenjem stomaka, što je vrlo bolno i iscrpljujuće. U terapiji je bitna rehidracija i probiotik uz higijensko-dijetski režim. U pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac podjednako su zahvaćeni kako predškolska tako i školska deca. Klinička slika je teža kod manje dece", rekla je doktorka Golubović.

Broj pregleda u ambulanti po lekaru, kako je naglasila, je oko 50, što je 200 pregleda dnevno, a od tog broja se oko 30 dosto javi sa stomačnim tegobama.

"Prevencija nastanka stomačnih infekcija jesu higijenske mere, jačanje imuniteta i primena probiotika sa promenom godišnjih doba", kazala je doktorka Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu