Novi lek za rak pluća drastično smanjuje rizik od smrti

Upotreba leka osimertinib, nakon operacije, smanjila je za 51 odsto rizik od umiranja pacijenata koji boluju od raka pluća.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.06.2023.

14:51

Novi lek za rak pluća drastično smanjuje rizik od smrti
Foto: Cast Of Thousands/Shutterstock

Upotreba leka osimertinib, nakon operacije, smanjila je za 51 odsto rizik od umiranja pacijenata koji boluju od raka pluća.

"Pre 30 godina nismo mogli ništa da uradimo za ove pacijente. Sada imamo ovaj moćan lek", rekao je zamenik direktora Jejl centra za rak i glavni autor studije o efektima osimertiniba Roj Herbst, prenosi Gardijan.

On je naveo da je broj od 50 odsto velika stvar, pogotovo u slučaju bolesti raka pluća koji je veoma otporan na terapije.

Govoreći na svetskoj konferenciji o raku pluća u Čikagu, Herbst je rako da su "uzbuđujući rezultati" dodali još veći značaj ranijim nalazima koji su pokazali da pilula može da prepolovi mogućnost rizika od ponovnog pojavljivanja bolesti.

Istakao je da pojedini pacijenti u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama već imaju pristup leku. U izveštaju kompanije AstraZeneca, koja proizvodi lek osimertinib, navodi se da je lek pokazao neviđenu i veoma značajnu korist kada je reč o preživljavanju pacijenata.

Dodaje se da je posle pet godina, 88 odsto pacijenata koji su svakodnevno uzimali pilulu, nakon uklanjanja tumora, još uvek je bilo živo, u poređenju sa 78 odsto pacijenata lečenih placebom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: