Virus kruži u vrtićima i školama Srbije: Svi se žale na ove simptome, a najviše deca

Visoka telesna temperatura čak i preko 39, glavobolja i mučnina su simptomi na koje se ovih dana žale najviše deca, ali i omladina pa i odrasli. Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da je reč o respiratornom virusu koji napada organe za disanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 29.04.2023.

13:16

Virus kruži u vrtićima i školama Srbije: Svi se žale na ove simptome, a najviše deca
Foto: Shutterstock/Oksana Kuzmina

"Deca su prva na udaru ovog virusa, ali nisu pošteđeni ni odrasli, naročito oni koji rade u kolektivu jer se tu on najlakše prenosi. Širi se kapljičnim putem, kroz priču, kijanje i kasnije rukovanje. Takođe, najviše kruži u vrtićima i školama te su zbog toga deca prva na udaru. Ovaj virus može da uhvati moždane ovojnice koje obuhvataju mozak i zato se javlja glavobolja. Može da napadne i sinuse, a neretko se javlja i dijareja", objašnjava dr Milićević i dodaje da su simptomi kod dece izraženiji.

Dr Milićević savetuje i da je potrebno mirovanje, jer simptomi mogu da traju od tri do pet dana.

"Pored mirovanja treba uzimati lek za temperaturu, dosta tečnosti i vitamina, dok ne treba davati antibiotik. U suštini organizam se sam izbori sa ovim komplikacijama. Problem nastaje zato što su simptomi gotovo identički kao kod alergija, a sezona je u toku. Jedino šta može da razliku respiratorni virus od alegije je prisustvo odnosno odsustvo temperature. Ipak svakako je preporuka da se treba javiti lekaru kako bi precizno ustanovio o čemu je reč, kako kod dece tako i kod odraslih", zaključuje dr Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: