Misteriozna epidemija odnela 35 života: "Neviđena situacija"

Meksički državni zvaničnici u severom delu zemlje saopštili su da je još jedna osoba preminula od misteriozne epidemije meningitisa, pa je sada broj umrlih od ove bolesti 35, preneo je Rojters.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: venusvi/Shutterstock
Foto: venusvi/Shutterstock

Do danas, zdravstvene vlasti uglavnom ruralnog dela države Durango su zabeležili 79 slučajeva u prethodnih nekoliko meseci.
Meningits, odnosno, upala likvora ili moždanih ovojnica je uglavnom izazvana virusom, a u nekim slučajevima bakterijom ili gljivičnom infekcijom.
Prvi slučaj meningitisa u Durangu je potvrđen krajem prošle godine, kada su lekari potvrdili da postoji nekoliko pacijenata obolelih od aseptičnog meningitisa, izuzetno opasne upale mozga.
Zaraženi pacijenti u Durangu su bili na operacijama na kojima je korišćena spinalna anestezija u privatnim bolnicama u glavnom gradu te meksičke države, koji se takođe zove Durango, pokazali su podaci Svetske zdravstvene organizacije.
Ove godine zdravstveni zvaničnici Duranga su zabeležili nove slučajeve skoro svakog dana, kao i hospitalizacije i smrtne slučajeve.
Vlada države Durango opisala je epidemiju meningitisa kao "neviđenu situaciju u svetu", prema navodima na njihovom sajtu, naglašavajući da svi zdravstveni zvaničnici federalne meksičke vlade rade na rešavanju problema i otkrivanju najboljeg tretmana za pacijente.
Zvaničnici SZO su u decembru saopštili da prate i pomažu u utvrđivanju uzroka meningitisa, zajedno sa meksičkom vladom.
Nije poznato da li su infekcije počele u Durangu i koliko se pacijenata oporavilo od bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu