Dve aktivnosti koje će vam pomoći da transformišete život

Kako bi ste se osećali bolje u sopstvenoj koži i imali više pokretačke energije, doktori otkrivaju koje aktivnosti mogu da vam pomognu da transformišete život.

Izvor: Magazin.novosti
Podeli
Shutterstock/fizkes
Shutterstock/fizkes

Plešite 5 do 10 minuta dnevno

Energičnim plesom možete poboljšati rad srca na 140 otkucaja po minuti, a tom prilikom se koriste pokreti niskog i visokog intenziteta.
Ples ublažava osećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije.

Ključ benefita plesa je opuštenost. Samo plešite, i to na način kao da vas niko ne gleda ( jer vas verovatno i ne gledaju).
Ako možete, plešite sa drugima. Povezivanje sa drugima, ima još moćniji efekat za opuštanje od stresa. Prilikom plesa, oslobađa se endorfin, hormon sreće koji proizvodi pozitivna osećanja.

Čitanje 30 minuta dnevno

Čitanje dobrih knjiga deluje kao ''vežba za mozak''. Tokom istraživanja na Stanford Univerzitetu, otkriveno je da ispitanicima koji su čitali Džejn Ostin, dramatično povećan protok krvi u mozgu. Objašnjenje iza ovoga, je da ukoliko se saživimo sa dobrom knjigom, pažnju našeg mozga okupira postavka priče, izgled likova, opis mirisa, zvukova, okruženje, a to aktivira različite centre u mozgu koji procesuiraju ova iskustva u stvarnom životu. Reči kao što su npr: lavanda, cimet ili sapun, aktiviraju centre u mozgu koji su zaduženi za čulne doživljaje.

Neuronaučnici sa Univerziteta Jork, navode da čitanje beletristike može povećati vašu empatiju i međuljudske veštine, jer se delovi mozga koje koristimo za razumevanje priča, preklapaju sa onima koje koristimo za razumevanje drugih ljudi.

''Čitanje pomaže našem mozgu da bude bolji u stvaranju tačnih modela stvarnih ljudi, i predviđanju šta bi oni mogli da misle, osećaju ili urade'', kažu naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu