Prvi slučaj krakena u Severnoj Makedoniji

Severnoj Makedoniji je potvrđen prvi slučaj zaraze "krakenom", novim podsojem omikron korona virusa, saopštio je danas državni Institut za javno zdravlje (IJZ).

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2023.

13:41

Default images
Foto: Profimedia

Kako se navodi, podsoj XBB.1.5, nazvan po mitskom morskom čudovištu "krakenu", detektovan je kod pacijenta iz Đedvđelije, a uzorak je uzet 11. januara.

"U jednom uzorku od ukupno 32, otkrivena je XBB.1.5 sublinija omikrona poznata kao 'kraken'. Pacijent kod koga je otkriven novi podsoj je iz Đevđelije, a uzorak je uzet 11. januara 2023. godine", precizira Institut za javno zdravlje. Dodaje se da su sva 32 uzorka koje je IJZ sekvencinirao, pozitivna na kovid 19 (SARS-CoV-2), i da su selektovani u decembru 2022. i januaru ove godine.

Predsednik Komisije Severne Makedonije za zarazne bolesti, Aleksandar Petličkovski, izjavio je u četvrtak da nema mesta panici i da svi podaci koje do sada imaju ukazuju da "kraken" izaziva blage simptome i da se ne očekuje da će njegovo širenje drastično opteretiti zdravstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: