Potvrdile se sumnje: Stigao u blizinu Srbije

Laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas su potvrdile prvi slučaj infekcije koronavirusom, varijantom omikrona BA.2, koja je medijski poznata kao "Kraken".

Zdravlje

Izvor: RTCG

Četvrtak, 19.01.2023.

11:34

Potvrdile se sumnje: Stigao u blizinu Srbije
Shutterstock/People Image Studio

Kako prenosi RTCG, Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

"XBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom druge dve podvarijante ovog soja. Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde trenutno dominantno cirkuliše. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Nemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugalija", saopštili su u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Ova ustanova napominje da se evolucija koronavirusa nastavila u smeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje na sreću u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa delta sojem.

"Koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu i prime buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima, jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti. Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novog soja korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izveštavati javnost", piše u saopštenju.

Podsećanja radi, državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je nedavno da misli da se novi soj koronavirusa već pojavio u Srbiji, te je naveo da se očekuje njegova detekcija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: