Stiglo upozorenje za lekove koji leče kašalj; Da li ih uzimate?

Komitet za procenu rizika u oblasti farmakovigilance pri Evropskoj agenciji za lekove završio je procenu lekova sa aktivnom supstancom folkodin, koji se koriste u lečenju neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Preporuka je da se lekovi suspenduju u Evropskoj uniji. Dostupni podaci pokazuju da je upotreba folkodina u periodu do 12 meseci pre opšte anestezije neuromišićnim blokatorima (NMBA) faktor rizika za razvoj anafilaktičke reakcije (iznenadne, teške i po život opasne) alergijske reakcije.

Neuromuskularni blokatori odgovorni su za 60-70 odsto epizoda anafilaktičkih reakcija tokom opšte anestezije. Pošto nije bilo moguće identifikovati efikasne mere za smanjenje ovog rizika, niti identifikovati grupu pacijenata koji imaju veći rizik prilikom upotrebe folkodina, EMA je preporučila da se lekovi koji sadrže ovu supstancu povuku iz prodaje u Evropskoj uniji kako više ne bi bili dostupni na tržištu.

"Zdravstveni radnici treba da razmotre odgovarajuće terapijske alternative i savetuju pacijente da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin. Potrebno je da takođe provere da li su pacijenti kojima je zakazana opšta anestezija neuromišićnim blokatorima koristili folkodin u prethodnih 12 meseci, kako bi bili svesni rizika od anafilaktičkih reakcija", navodi se u saopštenju.

Ove preporuke biće prosleđene Koordinaciona grupa za procedure međusobnog priznavanja i decentralizovane procedure za humane lekove (CMDh), koja će, po predmetnoj preporuci Evropske agencije za lekove, dati svoj konačan stav na sledećem sastanak koji je zakazan za decembar 2022. godine.

Ovi lekovi se, inače, koriste od pedesetih godina prošlog veka, u prodaji su u više država članica EU pod brendovima Dimetane, Biocaliptol i Broncalene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu