"Imala sam dijagnozu, bilo je pitanje života i smrti"; Perišić: "Uradite antitela" VIDEO

Voditeljka TV Prva Marijana Tabaković otkrila je u emisiji Jutro na ovoj televiziji da joj je kao bebi dijagnostifikovana celijakija, i da je, kako navodi "bilo pitanje života ili smrti", a profesor dr Vojislav Perišić otkrio je simptome alergije na gluten.

Zdravlje

Izvor: S.D.

Ponedeljak, 05.12.2022.

10:36

Foto: Printskrin/TV Prva

Da li ste malaksali, često depresivni, mučite muku sa kilogramima i sa dermatitisom? Sve to može biti pokazatelj da smo alergični na gluten. Kako da budemo sigurni da nam gluten smeta? U kojim se sve namirnicima i proizvodima nalazi? Za koga je bezglutenska ishrana odnosno dijeta posebno važna i koje je sve zablude prate?

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić naveo je da je gluten smeša polipeptida koja se nalazi u pšeničnom, ražanom i ječmenom brašnom, dok ga u ovsenom nema toliko.

Kod dece se celijakija odnosno intolerancija na gluten javlja oko 5. ili 6. godine.

Voditeljka Marijana Tabaković je prvi put priznala javnosti da je ona imala celijakiju kao beba, i da je, kako kaže "bilo pitanje života i smrti".

Perišić je prepučio Marijani da proveri antiendomicijska antitela i antitransgluteminozna tela, da se utvrdi da li ima antitela na gluten i kako će onda znati kako da nastavi svoj život.

Simptomi celijakije su nizak rast i neobjašnjiva anemija, kaže doktor.

Da li je bezglutenska ishrana dobra i za one koji ne pate od celijakije, dr Perišć kaže: da.

"Vidi se poboljšanje u mentalnom statusu, a onda i nema nadimanja, čestih stolica, nervoze u crevima i koriguje se anemija", kaže on.

Pogledajte prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: