Stručnjaci iz zemlje i inostranstva predstavili ključna saznanja i inovacije iz oblasti onkologije

U organizaciji Kancerološle sekcije SLD, u Beogradu je od 23. do 26. novembra održana 59. Kancerološka nedelja, najznačajniji nacionalni godišnji skup u oblasti onkologije, odnosno onkološki kongres, kome je prisustvovalo više od 400 lekara iz zemlje i inostranstva.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

14:31

Default images
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

U okviru 59. Kancerološke nedelje bile su saopštene i komentarisane ključne informacije i najnovija saznanja i podaci objavljeni u tekućoj godini, i to iz brojnih onkoloških oblasti. Izmedju ostalih, program kongresa je obuhvatio teme saradnje tercijarnih i sekundarnih ustanova u onkologiji, kao i inovacije u lečenju tumora digestivnog trakta, karcinoma pluća, melanoma, karcinoma dojke, ginekoloških maligniteta, tumora mozga, kao i zazove molekularnog testiranja tumora.

Na sastanku su izneseni zaključci UMOS-ovih škola za karcinom pluća, za karcinom debelog creva, za karcinom dojke i za epitelijalni karcinom jajnika.

Razmatrana je uloga hirurgije u lečenju metastatskog nesitnoćelijskog karcinoma pluća i metastaza u plućima, kao i radioterapiski pristup i sistemsko lečenje odmaklog nesitnoćelijskog karcinoma pluća.

U oblasti digestivnih tumora, bilo je reči o multidisciplinarnom lečenju karcinoma rektuma i jetre, sa naglaskom na inovativne pristupe i bolje upoznavanje biologije tumora. Takođe su iznete novine i svakodnevna klinička praksa u Srbiji u terapiji melanoma, a poentirana je i važnost registra za melanom Srbije u Evropskom registru za melanom.

Što se tiče novina u sistemskoj terapiji ginekoloških maligniteta, prikazani su terapijski režimi koji su uspostavljeni kao novi standard lečenja uznapredovalog karcinoma grlića materice.

2022. godina donela je značajan pomak u dometima inovativnih terapija za različite grupe pacijenata obolelih od malignih bolesti. Veoma značajni iskoraci su učinjeni u lečenju kako HER2-pozitivnog, tako i hormon receptor-pozitivnog/HER2-negativnog podtipa karcinoma dojke.

Novi lekovi u lečenju HER2-pozitivnog karcinoma dojke pokazali su veoma dobre rezultate u ovoj podgrupi metastatskog raka, a imunoterapija je bitno poboljšala ishode lečenja trostruko-negativnog karcinoma dojke.

Što se tiče HR-pozitivnog/HER2-negativnog metastatskog karcinoma dojke, konsenzusno prihvaćena strategija primene ciljane, selektivno usmerene terapije prema tumorskim ćelijama, od nedavno je dostupna i u našoj zemlji. Ova terapija se pokazala veoma efikasnom, sa jasno pozitivnim uticajem na produženo preživljavanje uz značajno odlaganje potrebe za hemioterapijskim lečenjem. Istovremeno, ova terapija pokazuje zadovoljavajući bezbednosni profil i dovodi do poboljšanja kvaliteta života.

U cilju prevazilaženja negativne statistike, odnosno visoke stope smrtnosti od karcinoma dojke u našoj zemlji, neophodno je kontinuitano unapredjenje lečenja, kako u pogledu ranog otkrivanja tako i u pravovremenoj dostupnosti inovativnih terapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: