Koristite je svako jutro kada perete zube, a ima više štete nego koristi

Vodite računa o zdravlju, a u sklopu toga nikako ne zaboravljate i na higijenu usne duplje. Ako u svojoj svakodnevnoj rutini koristite i vodicu za ispiranje usta, trebali biste ipak da razmislite o toj navici.

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Nedelja, 20.11.2022.

13:00

Default images
Foto:Shutterstock/Pixel-Shot

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korišćenje nekih vodica za ispiranje usta može da bude uzročnik povišenog krvnog pritiska. Poput creva, i usna duplja sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne duplje pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology".

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz prehrane (uobičajeno ih ima u povrću) u oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog pritiska.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku tvar koja se naziva hlorheksidin, koja može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korištenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno u toku nedelje bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog ili tzv. gornjeg pritiska.

"Znamo da niko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine dušikovaog oksida u telu. Sa druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usneduplje koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju oksida.

"Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi",rekao je voditelj studije prof. Nitn Brajan, dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo da objasni zašto dve od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspevaju da drže pritisak pod kontrolom sa lekovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: